Jump to content

Linksys WRT54GL vs pārējā pasaule?


Vilx-
 Share

Recommended Posts

Atbraucot mājās pēc jāņiem secināju, ka nosvilis mans wireless routerītis, pie reizes paraujot līdzi arī tīkleni kompim. Štrunts ar tīkleni, kastē vēl pusducis stāv, bet routerīti tagad dabūšu pirkt jaunu (pagaidām dzīvoju pagaidu variantā ar Windows ICS).

 

Vecais bija kaut kāds lēts A-Link (lētākais, ko varēju atrast), bet tas bija tāpēc, ka pērkot īsti nezināju, vai tā manta tiešām būs noderīga. Tagad nu ir skaidrs, ka vajag gan viņu, tāpēc gribētos piemest vēl pāris lasīšus un nopirkt prātīgāku mantu.

 

Lasot foruma dzīlēs par to, kas ir labs, šausmīgi bieži uzpeld vārds "Linksys WRT54GL". Skatos, ka nav no tiem lētākajiem, un ir par veseliem 10Ls dārgāks nekā mazais brālītis WRT54G, kura vienīgā atšķirība laikam ir Linux'a neesamība vēderā.

 

Kur tad īsti slēpjas šī konkrētā routera spēks? Ar ko tas ir labāks par citiem? Gan Linksys, gan ne-Linksys ražotajiem?

Link to comment
Share on other sites

...un tas dod?

 

Starp citu - vai tā firmware ir domāta DD-WRT? Ja tā, tad tur viņu Supported Devices lapā ir uzskaitīta gandrīz visa Linksys produkcija! Kā to saprast?

Link to comment
Share on other sites

P2P tiks laists, lai arī ne gluži 24/7. Vēl vajadzētu iespēju mainīt MAC adresi WAN portam, kā arī elementāru portu forwardēšanu (tam pašam P2P). Tāpat arī standarta opcijas wirelessam arī vajadzētu (visas kriptēšanas, MAC bloķēšanas, SID slēpšanas...) Nu, vispār, par daudz konfigurācijas opciju jau nebūs, lai arī principā neesmu īpaši izvēlīgs. :p Ja būs ekstras - būšu priecīgs. :) Lai arī,protams, stabilitātei priekšroka.

 

Netgear ir gandrīz uz pusi lētāks nekā tas Linksys. Patiesībā, tas ir ellīgi lēts priekš šitādas mantas. :shock: Kur joks? Tagad skatos, ko ražotājs par šamējo stāsta...

Link to comment
Share on other sites

Nu, man jau būs jāņem tas, kas būs veikalā. :p Gan jau arī vēlākas revīzijas (skatos, šie līdz v9 jau tikuši) nebūs sliktākas. :p

 

OK, paturēšu prātā. :) Izklausās, ka patiesi varētu būt manta priekš manis. :) It sevišķi, ja viņam patiesi ir tik labs signāla stiprums. Tam A-Link'am jau otrā istabā signāls kļuva štruntīgs... Tiesa - man ir aizdomas, ka laptopa tīklene arī bija pie vainas :p

 

Labs' i' - gribētos dzirdēt arī kādu PRO par to WRT54G(L). :)

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard

parastam maajas lietotaajam nav nepieciesjamas papildkonfigureesjanas fiicjas, kuras piedaavaa dd-wrt.

 

uz konekciju skaitu un stabilitaati gan jaapiegriezj veeeriiba :)

Link to comment
Share on other sites

Linksys -> mājas variantā vairāk noderēs, dzīvoklī - ne tik ļoti.

Neesmu pētījis, bet netgear'am maz ticams (tiešām neticās), ka ir signāla stipruma regulācija (var uzčinīt arī [stipri] lielāku, bet jārēķinās ar to ka karsīs nedaudz vairāk un gluži virs radiatoriem vis nevajadzētu turēt) :mrgreen: - dzīvoklī šī fīča atrisināja problēmu ar signāla stipruma kritumu caur visām sienām pa diognāli...

 

Konkrētā pieredze ar Linksys -> ~gada laikā, nokāries nav ne reizi. P2P tiek griezts no 3 datoriem vienlaikus... Noslogots ar ārējo netu ~2,5MB/s (20Mbit) + iekšējā tīkla trafiku... Tā sakot pēc pilnas programmas -> stabilitāte nav problēma ar pēdējo DD-WRT firmwar'i, ar oriģinālo, pirmajās dienās jau nokārās.

 

Edited: Jap, esmu atkal atpakaļ šajā forumā :-P

Labots - Skeem
Link to comment
Share on other sites

TheBanotais

Bija man tas NETGEAR WGR614 v6 kas NC. Paskats interesants, ļoti pievilcīga (lēta) cena, taču viņam nebija WPA2 kā arī pie Bittorrent palaišanas nokārās ik pēc pus stundas (DC++ neko nav spējīgs nokārt). Lai gan jāsaka ka tam Netgear tik tiešām ir ļoti labs darbības rādiuss ar defaultajām antenām.

 

Šobrīd lietoju D-Link DIR-300, dizains man patīk - melns, kantains, ar sudrabotām detaļām (bet kuram īstam datoristam interesē dizains?). Ir visas šifrēšanas, plašas portu forwardēšanas iespējas, var teikt ir viss ko vien var gribēt. Galvenais ka nekaras, ja nu 1x mēnesī pie milzīgas torrentošanas. Uzliku 9dBi antenu pusmetra garumā un īkšķa resnumā, bet rādiuss vēl nav kārtīgi testēts.

Link to comment
Share on other sites

eziitiss

Godiigi sakot, ja neko iipashu lietotaajam nevajag kaa vien NAT, MAC kloneeshsanu un prostu wi-fi, tad var nemt gandriiz jebkuru no routeriem un gadiijumaa, ja kaut kas glukos, tad tas verkins jaastiepj atpkal pa garantiju, jo taa visticamaak nevajadzeetu buut.

 

Ja lietotaajam nepiecieshamas advanceetaakas lietas, piemeeram, vairaaki VLAN'i (arii vairaaki SSID gaisaa), QoS, dažādas trafika filtraacijas un limiteeshanas, routing protokoli, VPN tuneļi uz dažādiem tīkliem utt, tad bez padaarga routera vai videeji leeta ar advanceetu softu kaa dd-wrt vai open-wrt neiztikt.

Link to comment
Share on other sites

Ja negribas Linksys, tad var apskatīt Buffalo WHR-G125. Iekšā "stipri" dzelži + var uzlikt alternatīvās firmwares..

Link to comment
Share on other sites

Patiesība ir tāda, ka to wireless man vajag paretāk, kad atnāk kāds ar laptopu. Primāri man vajag parasto routeri. Bet arī pēc wireless šad tad rodas vajadzība.

 

Tas buffalo izskatās labs. Kautkur tepat forumā lasīju, ka šis laikam ir pat ņiprāks nekā tas Linksys? Lētāks arī. :p

 

Dizains man ir diezgan vienalga. Tāpat stāvēs kaktā, kur neviens šamo bez īpašas piepūles neredz. :p Fīčas itkā vajadzētu tikai parastās, no otras puses arī advancētās būtu forši - a sazin nu, kad kaut ko ievajagas. :p

Link to comment
Share on other sites

Xeodium

Jebkurā gadijumā neiesaku neko no Asus rūteriem.

Pats aplauzos. Rūteris bija ļoti labs līdz brīdim kad vaig port forward.

Liec cik kā un ko gribi - nebūs un basta

gan ar jebkuru asus firmware , gan dd-wrt

 

apmainija man uz citu modeli.. same shit.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

OK ņemšu vērā.

 

Starp citu - tas DD-WRT ir uzliekams tikai uz WRT54GL, vai arī uz WRT54G? Pēdējais tomēr ir par 10Ls lētāks.

 

Un vēl kas - iedomājos, ka būtu dikti forši, ja būtu sekojošas 2 fīčas:

  • Adminpanelis pieejams arī no WAN, bet tikai no konkrētām IP adresēm;
  • No adminpaneļa var piesaukt Wake On Lan lokālajām mašīnām. T.i. lai es no darba varētu ieslēgt savu mājas kompi.

Vai DD-WRT šitais ir? Vai vispār ir kāds routeris, kam kas tāds būtu?

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Artanis

N_C - sorry, vecais, bet nu šinī gadījumā nav korekti par vienu no pasaulē labākajiem mājas lietotāju rūteriem pateikt "fui, pē, nesmuks". Jā, man arī ir Gigabyte sniegbaltā kastīte ar stikla sāniem, bet nu ja būtu iespēja, es noteikti labāk uzkrāmētu sev mājā WRT45GL. Mums ar D_L darbā kā reiz tāds stāv - lieliska kvalitāte, ļoti spēcīgs signāls (no trešā stāva caur trīs biezajām grīdām velk) - sorry, nekad cits šajā cenu kategorijā neturēs līdz. Piedevām DD-WRT signālu var uzBoost'ot vēl vairāk.

Link to comment
Share on other sites

personīgi es ieteiktu buffalo WHR-G54S-EU , nekarās pie noslodzes, nekarst + labs adapteris., dizains arī pievilcīgs, jebkurā momentā iespējams pārslēgt par AP... no linksys atteicos, jo: nežēlīgi karsa, pie lielākas noslodzes nokārās, bieži nometa dhcp

Link to comment
Share on other sites

Starp citu - tas DD-WRT ir uzliekams tikai uz WRT54GL, vai arī uz WRT54G?
Link to comment
Share on other sites

OK. :) Tā arī es beigās sapratu.

 

Wikipēdijā arī izlasīju, ka dažādām WRT54G variācijām ir dažādi CPU, RAM un Flash izmēri. Vai tas kaut ko diži ietekmē rūtera ātrdarbībā, vai arī atšķirība ir vērā ņemama tikai tad, ja gribas krāniņu mērīt?

Link to comment
Share on other sites

Pie iespaidīgas noslodzes noteikti labāk, ja rūterītis ir spējīgāks.. tā vis maz loģiski būtu.

Link to comment
Share on other sites

var uzlikt arī uz WRT54G, bet ne uz visām versijām. Jā, 54G vēl dalās uz versijām, revīzijām, vai kā tur tās sauca. Uz 7-tās laikam nevarēja, vismaz vēl līdz nesenam laikam.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Vilx-, būtu sācis ar to, kāds tev nets un kā tu viņu ekspluatē.

 

Man ar WRT54G pilnīgi pietiek uz LTK 5Mbit, 3 datorus ar visiem DC++ pavelk. Pakarās labi ja reiz 3 mēnešos un strādā stabili (RDC patstāvīgi atvērts).

 

P.S. Firmware defaultā kā nāca no pirkšanas - nav bijusi vajadzība mainīt.

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

Tīkls ir kaut kāds VIS-IT lokālais provaiderītis. Pa LV velk savus 10+Mib/s (atkarībā no vēja virziena), pa ne-LV ir vidēji 80KiB/s, reizēm arī biki vairāk. Vismaz tā bija ar veco routerīti. :p Kas zin - moš tas 10Mib/s limits bija routerītim. :D

Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Nu slodze WAN --> LAN izskatās, ka nav no smagākajām. Vēl gan arī lokālo datu pārsūtīšanas intesitāti pastīt. Bet tas droši vien nav tas būtiskākais.

 

Par LinkSys - neko sliktu nevaru pateikt, pašam ir mājās viena 54G revīzija, kas strādā labi un stabili. Paziņam ieteicu nopirkt 54GL, atstājām defaulto firmwari, bet lieto uz nebēdu, it kā problēmu nav bijis. Izskats.. Gaumes jautājums, bet man tie ragaiņi patīk. :)

 

Par to pamodināšanu, cik es spēju ātrumā no neta saprast, DD-WRT to spēj:

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/WOL (ārzemēs)

Link to comment
Share on other sites

Bah, tur ir tiki ellīgi daudz to revīziju un versiju, ka galva sāk griezties. Un galvenais - pirms nopirksi, nevari jau pateikt, kas būs par revīziju! :mad:

Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Taisnība. Gan tas WRT54G ir vēl no tiem laikiem, kad jamajiem dzelži joprojām bija ok. Kaut kāts v4 varbūt. Toč neatceros. Bet ar 54GL ir visskaidrākais, ka dzelži būs ļoti ok. Tos pagaidām laikam nav saputrojuši kopā ar kaut kādām tur revīzijām. :)

Link to comment
Share on other sites

eziitiss

WOL dd-wrt ir (vismaz v24). Var pat uzstaadiit WOL demonu.

Admin pieeja no WAN arii ir iespeejama, konkreetas IP adreses, kas to ir tiesiigas veikt, grafiski noraadiit itkaa nav iespeejams, jo cilveeki uzskata, ka uzstaadot kaadu sarezgiitaaku paroli nav nepieciešama papildus aizsardziiba, bet to visu var uzkonfigureet nepiecieshamiibas gadiijumaa. Ir arii SSH pieeja.

 

Papildus noderiga lieta kas ir ieksh dd-wrt ir VPN's.

Link to comment
Share on other sites

Mja. Ja grib pilnībā izmantot DD-WRT, vajadzēs vai nu WRT54G (rev. <= 4.0), WRT54GS (rev. <= 4.0) vai WRT54GL (jebkura rev.) Un tās rev 4.0 ir reāli vecas, jo šobrīd jau nāk 8.1 - tātad diezvai tādu var dabūt. T.i. - WRT54GL ir praktiski vienīgā izvēle, ja grib alternatīvas firmwares, kurām ir extra fīčas. Skaidrs...

Link to comment
Share on other sites

Bija man tas NETGEAR WGR614 v6 kas NC. Paskats interesants, ļoti pievilcīga (lēta) cena, taču viņam nebija WPA2 kā arī pie Bittorrent palaišanas nokārās ik pēc pus stundas (DC++ neko nav spējīgs nokārt). Lai gan jāsaka ka tam Netgear tik tiešām ir ļoti labs darbības rādiuss ar defaultajām antenām.

 

 

Ir bijusi.. un joprojām ir saskarsme ar WGR614 v6 + NC teiktā firmware..

Neiesaku. Nestabils. Pie slodzes parādās pakešu zudumi.. palīdz barošanas atvienošana.. Palaižot torrent klientu.. nets uzreiz paliek nelietojams (pakešu zudumu 50%)

 

Problēma laikam tajā, ka šim verķim dzelži ir ļoti pagraizīti.. RAM gandrīz nekāds..

Link to comment
Share on other sites

Un tās rev 4.0 ir reāli vecas, jo šobrīd jau nāk 8.1 - tātad diezvai tādu var dabūt.

Tieši tā, es jau kādreiz, ka bija tikai rev 5.0 Latvijā meklēju 4to un nu no 10 veikaliem nevienā nebija un to kāda, var zināt pēc sērijas numuriem. Tad arī parādījās Linux versija un to pašu uzreiz nopirku. Tiesa gan toreiz maksāja vienādi. Un tas bija pirms gadiem 2..3. Tagad atrast 4to ir nereāli.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Laikam jau esmu izlēmis par labu tam WRT54GL. :p Alternatīva vēl būtu tie Buffalo ražojumi, bet, nu - jāskatās, ko varēšu dabūt.

 

Pievienots: Pēc specenēm tie Buffalo hardwariski ir tikpat stipri kā WRT54GL. Bet Cisco brends un tas fakts, ka šis routeris ir tik ļoti atzīts tautā, manu izvēli tomēr pagriež Linksys virzienā. :)

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

linksis irok, jau gandrīz gadu lietoju WRT54GL, lai gan ar tomato firmware http://www.polarcloud.com/tomato, kuru uzliku 1. dienā. traffic caur WAN iet 50-400Gb dienā un nekad nekas nav uzkāries. spēj sagremot 500+ konekcijas caur p2p bez problēmām, bezvadnieks caur betona sienu nodrošina savus 40Mbit, routeris dauddzīvokļu mājā uztver vēl ~20 wireless devaisus, tātad signāls ir gana spēcīgs.

Link to comment
Share on other sites

Pasham WRT54GL nav, bet vairaakiem pazinjaam ir (ar dd-wrt firmware) un suudziibas dzirdeetas nav.

 

Ko es neiesaku - Dlink DI-624+. Man kaadreiz bija shii kaste un visu laiku restarteejaaas.

Link to comment
Share on other sites

Padoms - ja liksi dd-wrt, tad neliec uzreiz "lielo" versiju, nokausi to kast, atdzīvināt var, bet kāpec mocīties :))

Vispirms jāliek mini , tad var likt standart.

Link to comment
Share on other sites

androidz

Padalīšos arī ar savu nelielo Linksys pieredzi.

 

1) WRT54G v5.1, 2 gadi darbinu dzīvoklī, bez DD-WRT firmvāres uzlikšanas strādāja gaužām sūdīgi, visu laiku uzkārās. Pateicoties BOOT foruma atsaucīgajiem dalībniekiem (Boldriksa izskatā) uzliku DD-WRT firmvāri palika daudz labāk un tagad uzkaras ļoti reti. Bet tomēr uzkaras. Ā nu jā, ja palaid e-mūli, tad čau. Firmwāre likta 2 gadi atpakaļ moža jaunā versija palīdzēs. Vajadzība pēc mūļa nav liela, tāpēc šo jautājumu neesmu pētījis.

 

2) WRT54GL, tika uzlikts tīklā un darbojā switča režīmā (vai kā nu to sauc), tipa, lai izplatītu netu citā stāvā. Rezultātā visiem pārējiem tajā tīklā, kas netu lietoja caur vadiem regulāri pazuda tīkls, palīdz repair uz kastes. Nifiga nevarēju saprast, nu kas pa deļu, bet tad sazīmēju, ka problēmas sākās kad ieliku linksu tīklā. sasodīts izlēdzu ārā, lai lieto vadus. Izpētīšu kas pa lietu, mēģināšu vēlreiz. Sākšu ar DD-WRT firmvāres uzlikšanu. Kaut kad...

 

3) WRT54GL, derevņā, viss iet (gāja) perfekti, ar standarto firmvāri. Bet tad mans portiks sāka regulāri pazaudēt IP adresi (tīklu), reizi 5 - 15 minūtēs. Kas pa h#jņu, taplopa tīkla karte klājas? Nafik tad mājās šansē normāli. Sāku domāt kad sākās problēmas, nekas netika mainīts, tīkla parādījās vēl viens portiks. Stop, vēl viens portiks, izrubīju ārā, un brīnums - viss šansē normāli. Tikko uzliku DD-WRT 24 versiju, a nifiga tikko otrs kompis ir tīklā, atkal tas pats. Vot tagad domāju, ko vēl provēt izdarīt, alus nav, laikam nekā neizdomāšu...

 

Protams, 3 gabali tā nav liela pieredze, bet visos gadījumos ir bijušas kaut kādas problēmas, protams, neesmu nekāds liels spečuks tīkla lietās, un neapgalvoju ka vainīgs linksis, bet laikam kombinācija linksis plus kaut kas. Bet visi lieto un viss ir OK, man laikam nav noveicies vai rokas līkas.

 

Pats, priekš sevis nafik linksi neņemtu, ņemtu kaut kādu Asusiņu, cik esmu saskāries, šansē normāli un zato divas reizes lētāks.

 

Labrāt uzklausītu padomus par 2-ā un 3-ā gadījuma problēmu risināšanas iespējām, un turpināšu mocīt gugli...

 

A

Labots - androidz
Link to comment
Share on other sites

Padoms - ja liksi dd-wrt, tad neliec uzreiz "lielo" versiju, nokausi to kast, atdzīvināt var, bet kāpec mocīties :))

Vispirms jāliek mini , tad var likt standart.

 

Kaut kaadaam versijaam vareeja likt uzreiz standart. Jebkuraa gadiijumaa dd-wrt lapaa viss bija labi aprakstiits kaadaam versijaam ko dariit.

Link to comment
Share on other sites

Pliku WRT54G nevajag ņemt, jaunākās versijas (pēc 4.) gadās gļukainas (tā tauta runā) un apgraizītas RAM ziņā, tāpēc alternatīvo f-wari grūti dabūt, un tā būs kāda mazjaudīga micro versija. WRT54GL patiesībā ir tā pati WRT54G ar 4. revīzijiu, tā ka ļoti OK.

 

Bet ir tauta, kas izmanās liekot DD-WRT uztaisīt no rūtera (gan linksys, gan asus) ķieģeli (pagoogļo par DD-WRT bricked router WRT54GL ;) )

 

Vispābā, nesen pats googļoju par šo tēmu - meklēju rūteri, un te nu pāris secinājumi:

 

par Netgear - esot ātri (testus skatījos) un laba Wi-Fi zona. Par stabilitāti nezinu. Dažas hard/fw kombinācijas rada sarežģījumus ar daudzu savienojumu uzturēšanu (problēmas ar torentiem)

par WGR614 - ne visiem var uzkraut alternatīvu fw virsū (tikai jaunākām revīzijām). Vislabāk šai ziņā WGR614L (ar vairāk RAM), ko pats ražotājs popularizē kā open router:

http://www.myopenrouter.com/

bet LV meklētāji tādu neatrod. Forumos arī klīst apraksts par gadījumiem, kad L rūtera vietā no pakotāja iznākusi partija ar ne-L rūteriem, forumā ražotājs oficiāli atvainojās un apsolīja nomainīt.

 

par Asus - daži lamā, ka visi izņemot wl-500g premium esot ne pārāk labi. Lai nu kā, ASUS var uzlabot ar DD-WRT vai Oļega firmwari (kas ir uztweakota ASUS oriģinālā, tāpēc mazāk nepatikšanu un problēmu ar flešošanu, ko parāda daudzās sūdzības par rūtera nokaušanu ar DD-WRT un mazāks sūdzību skaits par Oļega fw).

 

par D-Link - ļoti daudz negatīvisma apkārt. Gadās arī tomēr daži populāri un stabili gadījumi (vai vienkārši. cilvēkiem veicas).

 

par Linksys - cik esmu skatījies, Linksis (ar std fw) nerullē ne ātruma, ne Wi-Fi zonas ziņā. ASUS un Netgear apdzen. WRT54GL ir vispopulārākais un ieteicamākais, bet neatradu (patiesībā - nemeklēju) testus par darbību ar alt. fw.

 

par Wi-Fi tīkla kartēm:

http://www.boot.lv/forums/index.php?showtopic=94261

sliktas atsauksmes visur par ASUS tīklenēm (138 sērijas).

 

Daži triki Wi-Fi uzlabošanai -

zona tieši virs antenas (pigtail tipa) ir visvājākā.

gadās ļoti uzlabot zonu izmainot antenas stāvokli (pie tam ne vienmēr pēc loģikas :-D acīmredzot, gadās, ka kaut kur atnāk stiprs atstarotais signāls, un antena jāorientē uz to, nevis uz rūtera antenas izstaroto).

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

Nu, ko - ir pasūtīts Buffalo G125. :) Tas ir gan 10Ls lētāks par to WRT54GL, gan arī 20% jaudīgāks CPU vēderā sēž. ;) Un labas atsauksmes ārzemju forumos. :)

 

Vai likšu alternatīvo FW virsū - nezinu. Vispirms noteikti pamēģināšu ar defaulto. Ja tā nepatiks, tad domāšu tālāk. :p

Link to comment
Share on other sites

http://deliverator.silverfir.net/?p=461

 

Buffalo tiešām rullē, iekšas stiprākas par Linksys GL (RAM gan tas pats) un lētāks.

Trūkumi - alt. fw. nav tik viegli uzbāzt kā citiem - esot kriptēts kaut kas, tāpēc bišķi čakars ar konsoli.

Otrs trūkums - pašvaka WiFi antena, kuru nevar nomainīt (neizjaucot aparātu). Bet tas tā, var pieciest salīdzinot ar labajām pusēm.

P.S. šos esot aizliegts tirgot ASV kaut kādu tiesas darbu dēļ :shock:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...