Jump to content

Elektroinstrumenti - pieredze, par un pret


raivix95
 Share

Recommended Posts

Pacelsim šoreiz veco labo tēmu par elektroinstrumentiem.

Pavasarim atnākot, aizvien biežāk kaut kas tiek darīts darbnīcā/garāžā un aktuāla kļūst instrumentu tēma.

Kādas vispār ir aktuālās tendences šajā jomā - kuri ir labākie price\performance risinājumi?

Ko sakāt par Ryobi un DeWalt produkciju? Viens lētāks, otrs dārgāks, bet kurš uzticamāks?

Vai labāk tomēr investēt lielāku kāpostu un iepirkt komplektu ar vairākiem instrumentiem, lādētājiem, akumulatoriem no viena brenda? 

Esmu mazliet aplauzies ar zaļo Bošu - kādā brīdī viņš tomēr gribot negribot pieviļ. Tā uzbūve tomēr vairāk atgādina sadzīves tehniku nekā nopietnu štrumentu.

Ko paši lietojam? Kas patīk\nepatīk?

Tas, kas interesē ir ripzāģi, figūrzāģi, skrūvmašīnas, ekscentra slīpmašīnas. Neesmu ķerts uz akumulatoriem, jo elektrība ir 24/7, bet 220V štrumenti strauji iet mazumā un sortiments ir diezgan ierobežots.

 

Link to comment
Share on other sites

Ir zaļā Bosch akumulatora skrūvmašīna tuvu 10 gadiem. Viena no pirmajiem Litija aķu modeļiem. Tā jau maza, ērta, bet nākamreiz noteikti tādu neņemšu. Pat neregulāri lietojot izbeidzās motors pēc apmēram 4 gadiem. Pasūtīju e-bay, nomainīju.

No vadiniekiem patīk Skil kā labs price-performance mājas lietotājam. Ir fleksis, slīpmašīna, figūrzāģis. Galdniecībā kur darbojos bija tie sarkanie Maktek, tipo makitas vecās tehnoloģijas. Foršāki par Skil, bet drusku neforšāki par makitu. Izturība laba, tos 2 gadus ko tur darbojos, nenosprāga neviens, kaut mocīja šamos diendienā vairāki useri.

Link to comment
Share on other sites

Banknote.LVē iepērku instrumentus par sev šķietami saprātīgām cenām.

 

Piegāde ar kurjeru, sekojoši sliekšņa tirdzniecība un varu nedēļu aparātu izvērtēt vai cena atbilst nolietojumam, sekojoši, ja sūds nopirkts tad dodu atpakaļ un saku, ka nav tas kas bija norādīts mājas lapā.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Es pērku Makitas, jo vienkārši, tad visiem instrumentiem der vienas un tās pašas baterijas. Ir visādi lētāki nopērkami, kuriem price/performance ir labāks, bet instrumentu klāsts nav tik plašs un maz ticams ka vēlāk tik viegli nopirksi baterijas vispārībā, nemaz nerunājot par katru instrumentu bodi.

Lietoju gan tos instrumentus reti, varbūt bezjēdzīgi iztērēta nauda.

Link to comment
Share on other sites

Esmu iepircis Ksenuki FXA instrumentus kuriem tur ir ilgstoša atlaide. Viens akumulators der visam. Neko sliktu nevaru teikt. Vakar ar rokas ripzāģi griezu 28mm saplāksni, bez problēmām.  Man ir divi urbji/skrūvgrieži, viens ar perforatoru, rokas ripzāģis, figūrzāģis, pūtējs/putekļusūcējs. Doma paņemt fleksi arī

Link to comment
Share on other sites

Te pie manis mājsaimnieču vidū ir populāri Erbauer, bet nu tas laikam pašu B&Q veikala brends. Vismaz kad pirko pēdējo skrūvmašinu, tad sanāca jūtami lētāk un ar labākiem parametriem. Nenopirku, jo tad viens tāds štrums ar savu lādētāju/baterijām, negribējās čakarēties.

https://www.diy.com/departments/tools-equipment/power-tools/drills/DIY637279.cat?Brand=Erbauer

Link to comment
Share on other sites

Pirms 11 minūtēm , Daiļais teica:

Vakar ar rokas ripzāģi griezu 28mm saplāksni

Tas nekas nav. Nesen aplauzos ar aizlienētu Edward ripzāģi (DEPO produkcija) - taisot durvju rāmi, šis ar 60mm planku principā netika galā - čut čut par īsu. Sapratu, ka griešanas dziļumam ir nozīme. Kuršos ir DeWalt ripinieks pa 129€, bet baidos, ka ņemot pašu lejasgalu no kāda firmīga brenda, var sanākt vilšanās - uzbūve laba, bet parametri un jauda iepaliek.

Gribēju vēl apjautāties par Metabo - skolās darbmācībai tiek plaši izmantoti. Ir kādi viedokļi? Figūrzāģus Krievzemes jūķūbēri slavē.

Labots - raivix95
Link to comment
Share on other sites

Zilais Bosch  no veciem laikiem un Dewalt. Fleksis vispār kaut kāds nedzirdēts brends, bet kalpo jau ap 20 gadiem :)

Skatos uz kaut kādu kompakto ģeneratoru, lai var lietot vadu štrumus, kur nav elektrība. Īsti pāriet tikai aķu štrumiem nav lielas jēgas man.

 

Labots - kaads
Link to comment
Share on other sites

Zilais Bosch laikam stabila vērtība - grūti nošaut garām. Krievu zborka, acīmredzot, ieliek ķīnietim. Flekšiem jau principā izbeidzas ja ne reduktors, tad kāds no ieslēgšanas ķēdes elementiem - pats slēdzis vai plastmasas svira.

Labots - raivix95
Link to comment
Share on other sites

tagad  visādas atsauksmes no celtniekiem. Zilais bosch neesot tāds kā agrāk, vieni jau sāk Makitu nolikt. Tas viss ir tā nosacīti. Katram mums savi paradumi, kā ar instrumentu apieties un ko grib izspiest no tā.

Link to comment
Share on other sites

Arī neesmu Makitas fans, bet ir tādi, kas aizstāv ar putām uz lūpām - aķus no spekulantiem varot lēti nopirkt. Kā ir ar sarkano Makitu...? Tur kāda reāla atšķirība starp zilo un sarkano arī ir?

Link to comment
Share on other sites

kā Makitas pārstāvis teica, neesot starpības. Tik neatceros vai tas bija par sarkano vai melnbalto. Bija kaut kāda jubilejas sērija utt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 44 minūtēm , Kazarms teica:

Ir zaļā Bosch akumulatora skrūvmašīna tuvu 10 gadiem. Viena no pirmajiem Litija aķu modeļiem.

Manējam bij vēl Ni-CD akumulators, izbeidzās. Nopirku angļu GreenCell NI-MH, laikam ilgi nostāvējis, bet nu resurss maziņš. Protams, no 2.0Ah nevar daudz gribēt. Arī patrona viņam jau no dzimšanas "met".

Labots - raivix95
Link to comment
Share on other sites

Sarkanā skaitās DIY sērija, kaut reāli ir +/- tas pats kas zilā. Kādreiz mūsu tirgū saucās Maktec vai tamlīdzīgi

 

Link to comment
Share on other sites

Maktec - tas ir otrs Makita zīmols, kas tika izveidots 2002.g. speciāli Āzijas tirgum. Maktec instrumenti - tāpat kā Makita - ir paredzēti gan mājai, gan rūpniecībai. info no tīmekļa.

 

Vienā objektā ir Berner instrumenti. Neko sliktu celtnieki nesaka pa to.

Labots - kaads
Link to comment
Share on other sites

Tie, kas ar galdniecību uz Tu, padalās, kāda slīpmašīna ir racionālāka un praktiskāka - lentiniece vai ekscentra.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 20 minūtēm , raivix95 teica:

Arī neesmu Makitas fans

Ir makitas instrumenti. Ne tāpēc, ka fans, bet tāpēc, ka pilsētas veikalos, makita vislielākā izvēlē. Ļoti labi instrumenti.

Kā es saprotu, nav vienas labākās instrumentu firmas. Nesen ar vienu pro celtnieku runāju, viņu darbā celtniekiem dažādu firmu instrumenti, kādus strādnieki prasa, tādus nopērk, atkarībā pēc instrumenta pielietojuma, kaut kāda skrūvmašīnas labāka makitai, kaut kāds perfītis labāks bošam, kaut kāds stiegru siešanas instruments hilti, tas tā, piemēram...

Link to comment
Share on other sites

Tā jau ir - lielākā atšķirība ir niansēs. Jūķūbā skatījos figūrzāģu testu - vienam mehānismā smēres vairāk, citam lampiņa spožāka, bet kādam "pēda" biezāka un stingrāka. Kādā aspektā zaļais Bošiņš pat ielika DeWaltam.

Link to comment
Share on other sites

man arī ir zaļā Boscha  virsfrēze, aizņēmies biju  no čoma zilo Boscha salīdzināšanai.  baigo starpību nejutu, bet cena zilajam gan iespārda.

Link to comment
Share on other sites

Pieļauju, ka ja abas frēzes puslīdz svaigas, tad tā arī ir. Zaļais tīri ilgmūžībā iepaliek. Mehānismos zaptes mazāk - ātrāk ļufte parādās. Ja lieto reti, tad kalpo ilgi. Zaļo arī slodzē vieglāk izcepināt. Zilais karsts, ka roku nepieliks, bet atdziest un rūc tālāk.

Labots - raivix95
Link to comment
Share on other sites

Gan orbitālā, gan lentas slīpmašīna... zaļie boši. Bet!!! Pirkti pirms 2000. gada, vakarā jāaizbrauc uz garāžu, ja neaizmirsīšu, paskatīšos konkrēti, lai nemelotu. Ko viņi abi ir pārdzīvojuši! Orbitālajai ir nomainīti gultņi un tikai tāpēc, ka  "labs draugs", kuram aizdevu, slīpēja špaktelētu sienu un tā arī atstāja neizpūstu, neiztīrītu (kopš tā laika elektroinstrumentus promnešanai neaizdodu principiāli). Ar lentinieci esmu noslīpējis 56 m2 dzīvoklim visu koka krievu laiku grīdu. Jā, un nevar pateikt, kas vajadzīgāka - lentas vai orbitālā, katram savs pielietojums. Un par tagadējo zaļo bošu nezinu neko teikt.

Ir arī mazais litija skrūvgriezis un multitūlis (komplektā bija). Pasen jau. Neko sliktu nevaru teikt. Netiek gan izmantots rannilas skrūvēšanai😁

No makitas ir galda zāģis. Iepirku kaut kāda poļa pa ~120 eiro vietā. Arī tas polis zāģēja neko, bet, kā zināms, zāģripas sagāšanas centrs lētajiem atrodas zem darba virsmas, tāpēc zāģējamās detaļas platums "brauc" mainot leņķi. Makitai tas ir ok, bet nu vispārējā kvalitāte...  Galda vadotnes ir ok, bet tas bīdāmais sūts ir tiešām sūts. Lufte pamatīga. Gribēju nopirkt no benguda pieregulējamu, bet neatbilst vadotņu profili. Mīkstā palaišana ir ok, automātu ārā nesit. Nu bet, strādāt var.

Flekši ir divi zilie boši. Viens vecāks, daudz pārdzīvojis, otrs jaunāks. Neko sliktu teikt nevaru.

Labots - Jurkins
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Vai lentinieci var izmantot kā pilnvērtīgu ēveles aizstājēju ar mērķi iegūt gludu virsmu? Jo jaunu lentu uzmest ir lētāk/vienkāršāk nekā ķēpāties ar ēveles asmeņu asināšanu, mainīšanu.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, raivix95 teica:

Kā ir ar sarkano Makitu...?

Rūpīgāk nepaskatoties, paķēru šādu sarkano( https://www.bmv.lv/index.php?zoomid=22203 )fleksi, jo zilā ( https://www.inserv.lv/products/28354 )nebija.

Tā bija pēdējā reize, kad kādu ''Makita mt ķīniešu parodiju'' nopirku, jo mēsls pilnīgs, bet cena kā augšminētajai zilajai.😟

 

 

Link to comment
Share on other sites

Atkarībā cik daudz materiāla jānoņem. Ar rokas elektrisko ēveli nav sanācis darboties, jo darbnīcā bija normāla platuma riktene un biezumene. Ja jālīmē, kas platāks par biezumenes platumu, tad parasti uztaisīja n biezumenes platuma plātnes, cik vien precīzi var, salīmēja kopā un beigās nolīdzināja ar lentas slīpmašīnu un tad pāri ar ekscentru.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , Kazarms teica:

Ar rokas elektrisko ēveli nav sanācis darboties

Nav viegli. Diezgan pamatīga prakse vajadzīga, lai materiāls beigās būtu tāds, kādu to esi sākumā iedomājies.

Link to comment
Share on other sites

Arī ar lentas slīpmašīnu nav diezko vienkārši uztaisīt smuku virsmu sākumā. Visdrošākais risinājums, kas prasa vismazāko pieredzi, ir ekcentra vai orbitālā, tikai pie dikti nelīdzenas virsmas, paņems ļoti daudz laika.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 57 minūtēm , raivix95 teica:

Vai lentinieci var izmantot kā pilnvērtīgu ēveles aizstājēju ar mērķi iegūt gludu virsmu? Jo jaunu lentu uzmest ir lētāk/vienkāršāk nekā ķēpāties ar ēveles asmeņu asināšanu, mainīšanu.

Taisīju no baļķa pagalma soliņu, šķērsgriezumā kvadrāts ar noapaļotiem stūriem, to uz diviem lieliem akmeņiem uzliku, sanāca interesants.

Vispirms ar ķēdes zāģi nozāģēju baļķim kantes, pēc tam ar rokas ēveli ēvelēju, beigās ar slīpmašīnu gludas virsmas dabūju. Neiztiktu tikai ar rokas ēveli vai tikai ar slīpmašīnu.

Link to comment
Share on other sites

Man pamatā Dewalt rīki. Ja neskaita 2 flekšus (kas ir 220), tad visi ir 18V litijnieki. Ar dēliem kopā mums ir kādi padsmit dažādi verķi. Visi kas iespējami ir bezoglīšu. Man pašam ir 4 akumulatori (2x3Ah, 2x5Ah) un divi lādētāji. Ar to parasti pietiek. Ja ko nopietnāku jādara tad varu aizņemties no puikām. Katrai lietai savs, zobenzāģis neaizvieto figūrzāgi vai cirkulāro un otrādi. Verķiem ir mīkstā palaišana un visi ir izcili nobalansēti, neraujas ārā no rokām kā lētie aparāti. Nevienam verķim nekādu problēmu nav bijis, visi darbojas vienkārši izcili, varu rekomendēt. tikai ar spēka skrūvmašīnu jāuzmanās auto riteņu skrūves pieskrūvēt, 920 Nm mierīgi novērpj 12 mm riteņa skrūvi.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, raivix95 teica:

kā pilnvērtīgu ēveles aizstājēju ar mērķi iegūt gludu virsmu?

Kā pilnvērtīgu nē, turklāt process būs stipri lēnāks, bet atsevišķos gadījumos var. Ēvelei ir "galds"(lai nu kāds 😁), lentiniecei nav.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , raivix95 teica:

Vai lentinieci var izmantot kā pilnvērtīgu ēveles aizstājēju ar mērķi iegūt gludu virsmu? Jo jaunu lentu uzmest ir lētāk/vienkāršāk nekā ķēpāties ar ēveles asmeņu asināšanu, mainīšanu.

Drīzāk var izmantot fleksi ar smilšpapīru (40). Ja nav ļoti atbildīgā vietā un ja piešauta roka/acs. Pēc tam pāriet ar orbitālo mainot dažādu rupjuma papīrus. Lauku apstākļiem tā taisīju soliņu.

Būtiski vai izejmateriālam ir greiza virsma vai tikai negludumi, zāģa pēdas.

Link to comment
Share on other sites

Ekscentra (orbitālā) slīpmašīna kā reiz ļoti uzmanīgi jālieto un prasa pieredzi. Ļoti viegli ar to ir sačakarēt virsmu.

Link to comment
Share on other sites

Volodja Zavituškins

Man gandrīz viss ir Bosch zilā sērija, instrumentus pērku Amazon vai arī bmv.lv. 

Nav tā, ka esmu pilnīgi ar visu apmierināts, var jau redzēt, ka vietām viņi kapeiku mīlē, bet, kamēr nepērk Hilti vai ko citu no augstā plauktiņa, tad šī problēma būs visiem ražotājiem. Bosch galvenokārt izvēlējos, jo ir bijusi pieredze ar servisu - kopumā viss ir ātri un labi.

 

Makita, Dewalt vai Bosch līdzīgos cenu segmentos nebūs īpaši atšķirīgi kvalitātē. Atsevišķi modeļi.. Jā, ir veiksmīgāki, mazāk veiksmīgi, bet, kā jau biedri minēja - jāpdomā rūpīgi kurš ražotājs patīk labāk un tas arī jāizvēlas. Viens ir akumulatori, kuri būs savstarpēji lietojami, bet tāpat, piemēram, zāģa sliede derēs arī frēzei u.tml. 
  
Par slīpmašīnām, protams, pēc būtības orbitālā (orbital sander) slīpmašīna un lentas slīpmašīna ir pilnīgi dažādi instrumenti, bet pēc pieredzes - lentas slīpmašīna tomēr būs daudz universālāka - var gan izlīdzināt, gan arī gludu noslīpēt. Bet citādi, strādājot ar ēvelētiem kokmateriāliem, 99% es lietoju ekscentra slīpmašīnu (random-orbit sander) - tā gan arī nekādā veidā nevar aizvietot lentas slīpmašīnu, bet ja vajag sagatavot virsmu apstrādei, tad, manuprāt, ir pats ērtākais variants.

 
 
Un vēl:
Un runājot par akumulatora urbjmašīnām, iesaku ļoti rūpīgi apdomāt nepieciešamo jaudu. Man ir gan 12V, gan 18V. 18V put plauktā, izmantoju divas reizes gadā, jo 12V ir maza, viegla, ērta un jauda arī ir pilnīgi pietiekama 90% tam, ko daru. Protams, ļoti individuāli, bet kad pilsoņi pērk 18V, lai skrūvētu IKEA mēbeli - aš pašam roka nogurst.. 

Labots - Volodja Zavituškins
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Bosch dalījums ir vienkāršs: zaļais paredzēts mājas lietotājiem (reti), zilais ir pro sērija.

Es lietoju Makitu, viss apmierina.

Labots - Stepselis
Link to comment
Share on other sites

Volodja Zavituškins

Teorētiski - jā. Kādreiz tas bija daudz izteiktāk, bet tagad zilajā sērijā ir kaudze arī ar mājas lietotājiem piemērotiem instrumentiem un 'sākuma' galam cipari relatīvi zemi, no kā arī rodas, ka 'zilie bosch vairs nav tas' - vienkārši viņiem ir 18V akumulatora urbjmašīna pa 150 eur (kamēr zaļais ap 100) un ir arī pa 400 eur, kas tad arī ir 'pro'. Bet pilsonis nopērk pa 150 'zilo bosch', bet, izrādās, tas nav 10x labāks, par zaļo tikai dēļ krāsas vien :D 

Labots - Volodja Zavituškins
Link to comment
Share on other sites

Pirms 26 minūtēm , Volodja Zavituškins teica:

Un vēl:
Un runājot par akumulatora urbjmašīnām, iesaku ļoti rūpīgi apdomāt nepieciešamo jaudu. Man ir gan 12V, gan 18V. 18V put plauktā, izmantoju divas reizes gadā, jo 12V ir maza, viegla, ērta un jauda arī ir pilnīgi pietiekama 90% tam, ko daru. Protams, ļoti individuāli, bet kad pilsoņi pērk 18V, lai skrūvētu IKEA mēbeli - aš pašam roka nogurst.. 

+1

Man līdzīgi. Ir gan mazās 10,8V akumulatoru urbjmašīnas gan lielās 18V. 90% ņemu mazo, jo pietiek ar mazo un mazā vieglāka.

Link to comment
Share on other sites

Arnis2002

mēs galdniecībā pārgājām no makitām uz dewaltiem.

makita galīgi vairs nav tā priekš lieliem darba apjomiem.

Link to comment
Share on other sites

MakIta, BOSCH Ražotājam kvalitatīvs amatieris no pro tiek sadalīts ar aķi,  būdams jauns Li darbojas 8h.  Būtiski! Pirms darba neaizmirstam iestellēt 1-10,16,20 NM t.i. nepieciešamos spēka Ņūtonus uz patronas, montāžai, urbšanai u.c. tad arī aķis velk ok.  :) 

Link to comment
Share on other sites

Vairums mājas lietotāju mūžā to instrumentu nelietos tik daudz, cik galdniecībā pāris nedēļās. 

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...