Jump to content

Tehnoloģiju noriets un izaugsme


Kitai
 Share

Recommended Posts

Pie brīvdienas vakara var pafantazēt...

 

Tā aizdomājos, cik ātri tehnoloģijas attīstās... Daudzām lietām pienāk gals, daudzām rodas sākums. Piemēram, savulaik SatTV, par kuru šajā forumā ir tik daudz labas info. Kādreiz daudziem uzstādīšana, regulēšana utt. deva labu ''varku'', bet tagad...? Tagad tas paliek vien entuziastiem, jo kuram vairs gribas līst uz jumta, ''kruķīt'' antenas, čakarēties ar tūneriem, lai tecētu ''medus'', ja var vienkārši pieslēgt IPTV vai kur to nevar skatīties digitālo virszemes TV? Naudas ziņā neko baigi nezaudējot...

Tas pats ar TV, sākumā 3D, tad SMART, tagad jau pat TV ir iebūvēta OS. Principā pat datoru nevajag - nopērc klavu, air mouse un lieto kā PC. Šādu piemēru var saukt vēl un vēl... 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    11

  • Raimonds1

    11

  • vvv

    9

  • Kitai

    9

Viss plūst un mainās, "pastāvēs kas pārvērtīsies"

 

Šobrīd tehnoloģijas attīstās patērētājam labvēlīgi, viss paliek vienkāršāks. Vai par to raudāt nezinu varbūt :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Te varētu vēl papildināt un papildināt ... Vinils-kasetes-CD-DVD... CRT-PlasmaTV... -LW-AM... drīz gan jau FMs ... Tieši tāpat arī Sattv kļuvis par fanātu izklaidi, man ir grūti sevi iedomāties jājoties ar to visu, tikai lai noķertu kaut ko. Filmas,seriālus? Nu viss jaunākais ir torros :) OK, vēl varētu ar raidījumiem sacensties. 4G dara brīnumus :)

Link to comment
Share on other sites

SAT jau taapat kaa FM nekur nepazudiis. Kaut kaa jau pie taa IPTV ir jaatiek. Pats ar esmu paargaajis uz IPTV, pilns ar kanaaliem EN valodaa. 

 Tehnologjijas tieshaam attiistaas nenormaali strauji. Nopeerc kompi, telefonu, bet shis jau peec nedeeljas ir vecs. Tas gan ir viss prieksh pokemoniem, kas skrien pakalj visam jaunajam. Labpraat veel lietotu veco Nokia E63, tomeer shis neatbalsta 3G. Lapsi ar  izmantoju it kaa veesturisku dualcore ar 1.86 proci. Nesuudzos. 

 Lai beerni skrien pakalj visiem jaunumiem, ja jau nav kur naudu litk. Bizness paliek bizness.... . 

Link to comment
Share on other sites

Drīz lietotājam internets arī vairs nebūs fiziskā līmenī, jo 4G... vēlāk varbūt 5G, 6G, gaisa optika... Dažus gadus atpakaļ optika likās ahūnākā nano tehnoloģija, bet tagad... Priekškam vairs saukt uz mājām meistaru, ja var paņemt kastīti, kura dod netu?

Link to comment
Share on other sites

nu bet globāli nekas tik mega jauns nav izdomāts, kā piem.  ww2 laikā. Ok ir miniaturizācija...visiem devaisiem - bet kopš pusvadītāju sākuma nekas globāli jauns nav..imho tās, ka viss paliek mazāks ved uz šauro bezizeju....ok ir jau tur iestrādes - nanotehnoloģijas ( rīgas satiksme hehe)....laiks rādīs.


kaut vai auto ja paskatās - nekas tur mega jauns nav 100 gados...ok vairāk elektronikas, ierīču......bet principā - nekā jauna.

Link to comment
Share on other sites

Es teikšu, ka tagad iekārtas tiek ražotas nedomājot par viņu ilgmūžību un labošanas iespējām. Labi, mobilie telefoni, kuri ir lēti. Kaut arī tas, ka digitaizers ir pielīmēts pie lcd un nav normāli nomaināms - nu nav tas ekoloģiski! 

 

Bet automašīnas kuras taisītas operatīvajam līzingam un pēc 5 gadi sāk jukt ārā...

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

audziki, vw jo īpaši zaudējuši savu iepriekšējo slavu. . . kaut cik pieturās pie kvalitātes volvo.

Link to comment
Share on other sites

nu nu ...jaunie volvo ir tādas lamatas ka bail...pēc 5 gadi visi lej gaužas asaras. sākot ar d5 ģenģera siksnu kura nokauj zobeni un motoru ../beidzot ar elektroniku un viegli speramajām lampām un blokiem.

Link to comment
Share on other sites

Labi, šoreiz neieslīksim auto lietās, - te tiešām daudz viedokļu par šo. :D

 

Piemēram, radio arī teju miris... Grāmatu lasīšanas arī... Kam vairs grāmatas papīra formātā ja ir Kindle u. c. readeri?

Link to comment
Share on other sites

es piem lasu grāmatas, jo man tā ērtāk - nekā elektroniski glabāt....vieglāk atšķirt vajadzīgo sadaļu - kaut protams maksā dārgāk, kā e-versija.


+ varu operatīvi piezīmes ar zīmuli pierakstīt


un ja vēl vairākas vienlaicīgi jāskatās...tā protams lasīšanai gultā vai ļotenē e-grāmata  der.

Labots - osscar
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja par grāmatām, esmu par papīra versiju ... diez vai atslaucīsies ar savu Kindle :D

Bet ja nopietni, arī lasīšanas prieks lēnām pāriet uz digitālo vidi ... Bet jā esmu no tiem dīvaiņiem kas grāmatas šķirsta joprojām papīra veidā, jo kad acis 10 stundas ir skatījušās monitorā, ziniet, prasās atslodze ...

Bet osscars izspieda no sevis pērli, tiešām, auto nav guvuši teleporta funkciju, un arī pa kosmosu nelidinās ... Bet nu labi, pa nopietno, salīdzinot žiguli ar pēdējo gadu eiropas modeļiem, neliktos kariete un kosmoskuģis?

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

nu bet kas tad auto ir mainījies ? 4 rati, iekšdedzes dzinējs//// tas , ka  mīkstāka gaita, vairāk zirgu un vairāk elektronikas neko nemaina...100gadi nevis 10

Link to comment
Share on other sites

Es mazliet oponēšu - tehnoloģijas attīstās cilvēkam nelabvēlīgā virzienā.

Jā protams , mūsu kabatās ir arvien jaudīgāki datori, televizori paliek lielāki un arvien vairāk funkciju veic roboti.

Bet no otras puses arvien stingrākas kļūst arī elektroniskās kaklasiksnas un pātagas. Ja kādreiz ļaudis 5os gāja mājās, tad tagad uz šādiem cilvēkiem skatās šķībi jo pateicoties internetam viss strādā 24x7x365. Kas protams ir ērti, tikai cilvēkam arī nākas pielāgoties šādam darba stilam - tagad ir normāli ,ka cilvēki kuri visu dienu ir nosēdējuši ofisā vēl vakaros padara atlikušo. Un ir sazvanāmi 24h dienā. Tāpat tagad  cilvēku darbs atgādina žurku skrējienu kurā viss ir uzskaitīts - JIRAs uzdevumu izpildes laiks, pasūtījumu izpildes laiki, GPS maršruti, datora mērīti produktivitātes kritēriji ātrums , precizitāte , problēmu skaits. Pie velna - daži programmēšanas kantori uzskaita pat koda rakstīšanas ātrumu. Cilvēki tiek dzīti uz priekšu arvien ātrākā un nežēlīgākā tempā.

Paskatieties cik daudz vecas tehnodrazas ir jūsu mājās ? Cik stundas jūs no dzīves esiet liekuši strādājot akcionāriem tikai lai skatītos krāsainus pikseļus - datorspēles,video, fotogrāfijas,programmas.  Bet reālās turības - izmaksātas mājas, savas zemes,iekrājuma bankā,pāris gabalu zelta  un ieguldījumu vecumdienām nav nemaz tik daudziem.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
zeds

Viss atkarīgs, kura puse ir labvēlīgāka - dzīve bez tehnoloģijas, bez normālas veselības aprūpes, bez normāla mitekļa, bez normāla transporta, bez normāla ēdiena vai tomēr saspringtu, bet sakārtotu dzīvesveidu. Vienkārši fiziskais darbu nomaina garīgais. Par visu jāmaksā un mums te neaug banānkoki un siltums 365 dienas gadā. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

nu bet globāli nekas tik mega jauns nav izdomāts

 

nemākam, un pat nesaprotam, kā varēja uzbūvēt ēģiptes piramīdas, kur nu vēl dziļāks pagrimums... 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Cik stundas jūs no dzīves esiet liekuši strādājot akcionāriem tikai lai skatītos krāsainus pikseļus - datorspēles,video, fotogrāfijas,programmas.  Bet reālās turības - izmaksātas mājas, savas zemes,iekrājuma bankā,pāris gabalu zelta  un ieguldījumu vecumdienām nav nemaz tik daudziem.
 

 

par auto līdzīgus tekstus var bīdīt.

par ēšanu arī.

un par to pašu māju/dzīvokli tieši tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Mežaveci: normāls personālais transports pastāv kopš 50 gadiem kad cilvēki bez visiem robotiem iemācījās taisīt lētas mašīnas , normālu ēdienu ēda jau mūsu senču senči un mājās kuras ir celtas 1900 gadā un pat ātrāk dzīvo vēl šodien. Pie tam tās mājas stāvēs ilgāk par "normālo" mūsdienu māju. Medicīnas tehnoloģijas ir lieliskas - tikai vairumam šīs lieliskās tehnoloģijas vienkārši nav pa kabatai. par vienkāršs zobārsts nē. Neskaties uz sevi - populāras  un pagaidām labi apmaksātas profesijas speciālistu starptautiskā uzņēmumā, bet nu tā plašāk.  

Link to comment
Share on other sites

Palielīšos par tehnoloģiju izaugsmi. Nespīd man pārskatāmā nākotnē Lattelecom optika. Ciemā optiku ievilka, daudzstāvenes pieslēdza, skolu un iestādes pieslēdza, atsevišķi stāvošām ēkām, kur mazāk par 8 dzīvokļi - hujuški. Nav paredzēts un viss. Senāk vēl bija opcija, piedaloties ar savu naudu, tagad Lattelecom skaidri pasaka, nav iespējams nekā. Toties pāris nedēļas atpakaļ kaut ko uzlaboja vara vadu kastēs, bija 10 Mbit/s, tagad 20 Mbit/s. :) Brauca meistars, ar aparātiem mērīja, zvanījās uz savu centrāli. Teica, ka uzlabojusies tehnoloģija (programmatūra un kaut kādas plates modernizētas), tāpēc ir iespējams pacelt interneta ātrumu, var pat cerēt, ka maksimums manai līnijai sasniegs 40 Mbit/s, vairāk gan fiziski nebūs iespējams. Man prieks. Pat sajūtams, ka internets ātrāks. Pirmajā brīdī.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

 

 

Bet no otras puses arvien stingrākas kļūst arī elektroniskās kaklasiksnas un pātagas. Ja kādreiz ļaudis 5os gāja mājās, tad tagad uz šādiem cilvēkiem skatās šķībi jo pateicoties internetam viss strādā 24x7x365.

 

Vispār jau ir daži domātāji, kas filozofē par 4 dienu un/vai 5 stundu darba nedēļu, pārējo laiku veltot personīgajai izaugsmei.

Tik ko tad iepriekšēja režīmā strādājosais sapratīs ar "izaugsmi", ja tas notiktu.

 Bet tā pagaidām lielākajā pasaules daļā ir teorija. Nav te nekāda Butāna.

Link to comment
Share on other sites

Rekomendēju izlasīt vienu īsu stāstu manna Stāsts nav garš , bet nu 140 simbolos  neiekļaujas gan.

 

P.S. autors ir cilvēks kurš izveidoja "How Stuff Works"  un pārdeva Discovery par 250milj dolāru, tā ka viņš nu nekādi nav vienkārši nabadzīgs un dusmīgs kreisais - vienkārši domājošs cilvēks. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ir, acīmredzot sen neesi bijis normālā veselības iestādē. Protams, daudz kas ir par maksu, bet daudz ko ārstēt var tepat nevis otrpus okeāna. 

 

vai tad Latvijā tāda ir pieejama?

 

 

 

zeds

Pirms 100 gadiem daudz cilvēki cilvēki mira no tuberkolozes,holēras, bakām, kas ir tā laika normālā ēdiena un dzīvesveida sastāvdaļa bez jebkādām sanitārām prasībām un normām. Arī pīpēt varēja jebkurš un jebkurā vietā. Arī vidējais vecums bija krietni zemāks par esošo. Protams, ka tās 100 gadu mājas arī stāv, tikai kādas tur ekstras - sausā tualete, malkas apkure. Nezinu kā tev, bet man nevajag māju, kas stāvēs 100 gadus, jo maniem mazbērniem nevajag un veco nolietoto būdu. 

 

Daudzi pukst, ka mūsdienu tehnoloģijas iet šķērsām, bet pirms 70 gadiem praktiski visa attīstība bija pakārtota militārām vajadzībām un parastiem cilvēkiem tikai nonāca pārpalikumi. Es nesaprotu, ko tur daudzi pārdzīvo par tiem, kas dzīvo feisbukos un katru mēnesi pērk jaunu gadžetu. Jo vairāk idiotu, jo gudrākie var uz to nopelnīt, bet acīmredzot lietderīgāk ir pukstēt, ka viss ir slikti, visapkārt sazvērestības teorijas un dzīvot nav iespējams. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
zeds

Par gudru sevi uzskata tikai muļķis. Bet var būt arī nedaudz gudrāks par ierindas pilsoni, jo:

- nepērku preces, kuras man nevajag un neskrienu pēc visa jaunākā un labākā

- nepakļaujos masu psihozei

- daru to, kas man patīk

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

ieleja

Es 10 gadus dzīvoju tajās Rīgas centra 5.stāvu mājā, līdz ar to ir labi zināms, kas tur bija un nebija. 

 

ieleja

Ārsts ir tāds pats cilvēks kā visi citi - ir labāki speciālisti, ir ne tik labi. Acīmredzot tu neej pie tiem labākiem un tāpēc sūdzies. Būtu labi padalīties ar tām superīgām ārstniecības iestādēm ārzemēs, kuras ir pieejamas par tādām cenām, kā pie mums. Vismaz Lielbritānijas un ASV medicīna pilnīgi un noteikti tāda nav. 

Link to comment
Share on other sites

Pie " tiem pieprasītākajiem " mēdz būt rindiņa arī par pilnu maksu.

Mezavecis, tai LV nebūt nav slikti ārsti, pie mums ir visai stingri kritēriji ārsta diploma ieguvei, sertifikācijai.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
ieleja

Es esmu optimists nevis kārtējais pilsonis nr. 734234, kurš žēlojās par visu, it kā nekā laba nebūtu. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

izmaksātas mājas, savas zemes,iekrājuma bankā,pāris gabalu zelta

 

zelts man tikai viens gabals ir :( . simtlatnieks zelta. ko lai tagad dara?

Link to comment
Share on other sites

 

 

vai tad Latvijā tāda ir pieejama?

 Arī veselības aprūpē ir progress. Nepiekritīšu tiem, kas apgalvo pretējo.

 Iz savas dzīves pieredzes, varbūt kādam bijusi saskarsme. Problēmas ar vēnām. Zemādas vēnu varikoze. Kājās šausmīgi vēnu mezgli. Tā esot vairāk sievietēm, bet ir arī vīriešiem, diezgan daudz tajā slimībā nosaka iedzimtība. Tad, lūk, manos rados tā ir problēma daudziem. Brālēns gāja griezt vēnas pirms gadiem 20. Kā toreiz bija - ķirurģiski, ar skalpeli griež vaļā, griež nost, diezgan nopietna operācija, slimnīcā pavadi vairākas dienas, pēc tam diezgan ilga atlabšana, visas kājas vienās rētās. Man šī problēma samilza pirms pāris gadiem. Operācija ar lāzeru, no rīta iegāju klīnikā, pusdienlaikā braucu mājās. Milzīgas priekšrocības šai tehnoloģijai, tur slimā zemādas vēna no stumbra tiek noņemta, vieta aizmetināta, neveidojas tajā vietā vairs problemātiski zari kā pa klasiskai metodei nogrieztai vēnai (brālēnam tagad atpakaļ mezgli, atkal būs jāiet operēties), turklāt man nepalika nekādas rētas. Kad man to operāciju taisīja, teica, ka nāk vēl modernāka metode, ar kaut kādām biolīmēm, priekšrocība salīdzinājumā ar lāzeru, organisms netiek pakļauts pastiprinātai karsēšanai, lāzera gadījumā tā bija, karstums, tas tiek noņemts laižot vēnās daudz šķidruma, atvainojos, par primitīvo izpratni.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Kad atšifrēs to, ko katrs genoma kods dara, tad vispār aizies tāds progress, ka maz neliksies.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Atgriežoties pie tehnoloģijām. Mūsdienu pasaule iekārtota tā, ka visu nosaka pieprasījums un tas, ko mēs redzama, ir pieprasījuma rezultāts. Ja patērētājam pēc 2 gadiem vajag citu rotaļlietu, tad kāpēc ražotajam tērēt resursus ražojot ilgmūžīgākas mantas?

 

Tam gan nav nekāda sakara ar izturību. Preces ražo ļoti dažādās cenu kategorijās un dažādiem mērķiem. Nez kāpēc neviens nebrīnās, ka profesionālis nepērk urbi pa 10 EUR, bet izvēlas atbilstošu tehniku. Bet toties brīnās, ka veļas mašīna vai blenderis ātri noplīst pie lielākas slodzes, jo pirkts zemākā cenu galā.  

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Mūsdienu pasaule iekārtota tā, ka visu nosaka pieprasījums un tas, ko mēs redzama, ir pieprasījuma rezultāts.

Tā vajadzētu būt pēc ekonomikas likumiem, bet šķiet, ka realitāte no tā atšķiras. Tagad ir runa ir nevis par to, ka Tev to vajag, bet par to, ka ir iegalvots, ka Tev to vajag. Visi apkārušies ar mantām, kuras naher nav vajadzīgas un ikdienā no iespējām vien izmanto labi, ja 10% nu pa lielam arī kā tas ir ar smadzenēm.

Kaut kur dzirdēju stāstiņu par dažām lielākajām āesvē kompānijām, kas lielāku budžeta daļu tērē reklāmai nevis paša reklamējamā produkta ražošanai, nu tas tipa ir ok.

Negribu būt pesimists šajā rožaino panākamu topikā, bet viss progress ir tikai šķietams, nekur tālu neesam tikuši savā attīstībā un visticamāk, ka drīz paši savos sūdos arī noslīksim. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Man tāds smieklīgs salīdzinājums pat televizoru attīstību. Veco lampinieku viens cilvēks panest nevarēja, bet jaunos teļukus arī viens cilvēks mašīnā neiecels. Vecais televizors sāka rādīt pēc brīža, kad lampas sasila, jaunais arī "silst', jo kraujas programnodrošinājums. Vecais teļuks ēda daudz ektrības, bet jaunie tāpat nav diži ekonomiskāki. Kur tad tehnikas progress  :sarkasms: ? Nu labi, bišku lielāks ekrāns. Ja vēl par televizoriem, tad kādiem 90% skatītāju vajag monitoru, nevis televizoru, jo signāls nāk no Baltkom, Lattelekom, Viasat dekodera. Tāpat ražotāji uzspiež smart funkciju, 3D un tagad jau 4K, kas 99% nafig nav vajadzīgs. Vārdu sakot, tā nu ir ar to progresu TV lietās.  Telefonu ražotāji savukārt uzspiež glaudāmos telefonus. Praktiski nav vairs labu klasisku telefonu ar normālām pogām. Auto ražotāji vairs netaisa vienkāršus autiņus bez sēdekļa ar pakaļas kustinātāju, stūres pastiprinātāja, kondicioniera,u.t.t.. Cilvēkam, kurš katru dienu 15 minītes brauc uz darbu un tikpat ilgi atpakaļ nafig visus tos navorotus nevajag. Veļasmašīnai tagad divsimt  mazgāšanas režīmi, bet sieva izmanto tikai divus. Tāds nu mums tas tehnika sprogress, kuru lielākajai daļai cilvēku nemaz nevajag.

Link to comment
Share on other sites

Principā savā ziņā atbalstu Didzis viedokli. Cilvēki iemācījušies radīt visu mazāku, universālāku (funkcionālāku), bet ja tā padomā vai bez tā dzīve būtu krasi sliktāka? Turpretī kādā veidā pabarot cilvēkus, izbeigt Zemes iznīcības procesu neviens nezin.

Zinātniskais progress ir apgriezti proporcionāls humanoīdu cilvēciskuma regresam.

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs ka Latvijā vispār nekas nenotiek, mēs esam turpat kur pagājušā gadsimtā visās jomās, dažās vēl vairāk atpalikuši, kopumā Zimbabves līmenis.

Mēs varētu nospraust to īsteno robežu kurā tehnoloģiju attīstība vairs nav vēlama, reku jau daži ideāli piedāvājumi:

osccar, Didzis saka, ka auto jāatgriežas (tie bija vienkārši un ideāli) pagajušā gadsimtā, es ar piekrītu, darbināt ar auto kurbuli bija dievīga rīta rosme, par pārsnesumkārbu nerunāsim, tikai mehānika, logus, vienkārši ar roku grozāmus, vēlams, lai logu tīrītāji arī būtu manuāli, kondicionieri un apsildi nevajag, mitrā laikā slaukam logus ar lupatu, tāpat liekās apsildes stikliem un spoguļiem; pie īsta auto ir jāpavada 30min laika, lai to sagatavotu braukšanai, īpaši ziemas apstākļos, - kapotu vaļā ielejam karstu ūdeni, (tosols ir grezns ķīmisks izgudrojums), nokasam ledu cik nu var no ārpuses un mazu šaujamlūku no iekšpuses, uzpumpējam degvielu ar roku un sākam griezt.

Didzis, kā vienmēr burvīgi pārzin TV jomu, piemetīšu savus cenus, krāsaino bildi nevajag, ideālākaā  bija brūnokrāsas bilde.

 

Meditējot ienāca prāta ideja, veidojam kopienu nekurienē, varētu Sibīrija, paņemsim visas vecās, īstās lietas un pārcelsimies tur dzīvot, lai tie jaunie skrien ar saviem glāstekļiem sienā.

 

P.S. Meklēju veco zobārstu, kurš strādā ar "kājinamo" urbīti.

Labots - maize
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

drunk-lizard, tas vairāk kā piemērs, bet nu Golf klases mazautiņos mierīgi var iztikt bez stūres pastiprinātāja.Protams, milzīgā džipā to vajag. Es jau vairāk par pašu principu, ka patērētājiem tiek uzspiestas lietas, kuras tiem,nav vajadzīgas. Tiek ieskaidrots, ka tas ir tehnikas progress un bez 4K televizora tu būsi pēdejais lunis.

Link to comment
Share on other sites

Donkeyhot

 

 

Turpretī kādā veidā pabarot cilvēkus, izbeigt Zemes iznīcības procesu neviens nezin.
Nav nekāda zemes iznīcības procesa, zeme nekur nepazudīs. Par cilvēkiem: Vairoties arī vajag ar prātu, tad neviens nebūs speciāli jābaro...
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...