Jump to content

Linkwitz LX521 skandas


normundss
 Share

Recommended Posts

Darkheart

Tas, ko dara telpa, Tevi neinteresē? Pēc minētās metodes neuzzināsi, kur Tev frekvenču līknē veidojas bedres, kur uzkalni. Vakar padarbojos ar skaņas absorbētājiem un mikrofonu un noskaidroju, kā mani open bafli telpā uzvedas un novērsu divas lielas problēmas. Jā, ir atšķirības dažādās pozīcijās, bet, ja skandas paredzētas klausīties galvenokārt no vienas konkrētas vietas, tad citu vietu mērījumi telpā ir mazsvarīgi. Salīdzinot ar parastajām tumbām, varu teikt, ka open bafli (vismaz manējie) ir daudz draudzīgāki ar telpu, un probēmas ir vienkāršāk novēršamas.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 217
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • osscar

    51

  • Darkheart

    24

  • normundss

    74

  • RudeWolf

    34

Top Posters In This Topic

Posted Images

biju iepazīšanās vizītē ar šīm skandām - nu ko var teikt pēc pārdesmit minūtēm : linkvics rulzz...  :punk:  :punk:  :punk:  bass ir vienkārši konča. un pārējais ar ir līmenī  .



un vizuālais ar man baigi patika pat bez apdares. Protams vēl autors tur pietvīkos līmeņus etc un gan jau pats ierakstīs pēc laika, bet pirmais iespaids baigi labs. vismaz manām ausīm. vēl patika, ka stero aina un skatuve nebija baigi atkarīga no sēdpozīcijas dīvānā. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
normundss

Pirmkārt, paldies Oskaram par divu pastiprinātāju aizlienēšanu.  Pašam šajā mirklī nav īsti ne laika ne gribēšanas pat čipampus uzlodēt.  Vasara kā nekā :)

 

Tā kā pastiprinātāji šobrīd ir dažādi, samērīju katra pastiprinājumu uz reālo slodzi un saregulēju krosovera līmeņus. Oskara it kā vienādajiem leachampiem pastiprinājums atšķiras par ~ 0,5 dB, kas ir  labi pamanāms tos samainot vietām vidu un augšu joslās. Manam Brystonam jutība ir pārslēdzama, bet vienā stāvoklī tā ir 3 dB mazāka kā leachampiem, bet otrā par 3dB lielāka.

 

Manām puskurlajām ausīm prasījās drusku augšiņas piepacelt.  Basi ir labi, bet drusku dunoši. Uz ausi liekas kaut kur 80-100Hz diapazonā, kas sakrīt ar vairākām "room mode" frekvencēm. Droši vien vajadzēs tomēr sienas ārstēt ar kādiem absorbētājiem.  Te ir iemesls kaut ko pamērīt lai saprastu kas tur notiek.  Intereses pēc biju pagriezis skandas telpā par 45 grādiem, ar istabas stūri pa vidu.  Basu dunēšana it kā drusku samazinājās, bet toties pilnīgi sabruka stereo skatuve. Šis variants nav lietojams.

 

Kopumā pirmie iespaidi - ļoti laba dinamika un skatuve. Patīkamas augšas, nav sibilances un tamlīdzīgu riebeklību. Ja kārtīgi satūnētu krossovera barošanu un vismaz augšu joslas pastiprinātāju, droši vien varētu dabūt vēl labāku skanējumu augšās. Skaņa ir diezgan analītiska, kas var būt gan labi gan slikti.  Draņķīgi ieraksti arī tiešām skan draņķīgi.  Īpaši uzkrītoši nepatīkami ir jauno laiku dinamiski sakompresētie "remasterētie" gabali, it sevišķi ja salīdzina ar vecajiem izdevumiem.  Toties labi ierakstīta klasiskā mūzika skan fantastiski labi atšķirībā no maniem iepriekšējiem eksperimentiem ar platjoslas skaļruņiem, kuri simfonisko orķestri vienkārši nespēja pacelt.

 

Pagaidām visa sistēma ir uzregulēta uz +0,9 dB augšām un -0,5dB basiem attiecībā pret Linkvica specifikāciju. Jāpaļurina kādu mēnesi skaļruņi lai iekustas, tad varēs skatīties tālāk.

Link to comment
Share on other sites

o,5db it kā nav daudz, bet laikam dēļ paaugstinātas barošanas gaišajam biku lielāks K vai arī rezistori feedbekā  biku atšķiras - neatceros cik tur bija 22k + 1.1 K pret zemi, iespējams, ka otram tur ielodēju 1k....netapa abi vienā laikā, tāpēc iespējams ir atškirība. Steigas nav klausies cik  vajag, es vasarā mazāk klausos un tagad izmantoju citus dzelžus ja klausos, bet pārsvarā uz ūdeņiem vairāk esmu  :) . Pats nekādi nevaru saņemties aizbraukt pie Darkheart viņa OB paklausīties, - vakar autotransports pievīla :( pat neērti paliek pašam, ka solu... Bet tā man ar labs iespaids palika par šo projektu, jāsāk pa ziemu krāt nauda :D

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Pabeigšu savu jauno pastūzi, tad iešu pie Normunda ciemos. Ar tukšām rokām nebūs pieklājīgi!

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Normund, ja gribi koriģēt

Basi ir labi, bet drusku dunoši. Uz ausi liekas kaut kur 80-100Hz diapazonā, kas sakrīt ar vairākām "room mode" frekvencēm. Droši vien vajadzēs tomēr sienas ārstēt ar kādiem absorbētājiem.

Cik tālu ir siena aiz skandām? Ja domā par absorbētājiem minētajās frekvencēs, tad noteikti jāsāk ar istabas stūriem. Kādi 30-40cm resni stabi no grīdas līdz griestiem būtu ideāli. :) Man kaut kā ar maniem open bafliem interesanti sanāk, ka aiz skandām basu absorbētāji neko nedod, tur tikai ir problēma ar ~150hz bedri, kur ar 10cm bieziem absorbētājiem pietiek. Taču aizmugurējās sienas apstrādāšana ļoti iespaido zemās frekvences.

 

Oskar, man jau tā likās, ka neieradīsies. :D Nu nekas, līdz ko būsi pilnībā gatavs, tā ziņo! ;)

Labots - Darkheart
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
normundss
(labots)

Mazliet atejot no akustikas lietām, šodien sametu kopā prototipu vienam pastiprinātāja kanālam no tā kas bija mājās.  Jāatzīst, ka pāris gadus atpakaļ es jau biju saziepējies kaut ko šādu būvēt, tā ka mājās bija dažas lietas kas parastā Latvijas mājsaimniecībā varētu nebūt atrodamas
 

Pastiprinātājs būvēts uz LME49811 mikrenes un Sanken STD03N/P tranzistoriem izejā. Barošana +/- 34V. Vajadzētu vairāk, bet tuvākais piemērotais trafs plauktā bija 2x24V.  Finālā domāju likt 2x30V. Shēma vēl nav uzzīmēta, kad būs, ielikšu

LME49811 daļa ir salikta uz prototipa plates no Panson audio. Tā plate ir paredzēta citam jaudas gala risinājumam, tāpēc šis tas ir salodēts 3D stilā, arī no apakšas.
Jā, es zinu, slodzes rezistorus jāliek uz radiatora, nevis uz dēlīša, un kondensatorus savukārt nav labi līmēt pie radiatora.
IMG-7024.jpg
Skanējums ir pārsteidzoši tīrs un "garšīgs". Tas ir patīkamā kontrastā ar Bryston 3B-SST, kurš skan tīri un mērās labi, bet augšas tam ir diezgan nebaudāmas. Gainclone tipa čipampi vispār atpūšas.

Pozitīvā šoka ietekmē pat drusku pamērījos. Bildēs dominē pāra harmonikas nelielos daudzumos, kas arī taisa to jauko skanējumu.
Kā slodze tika izmantoti augšā redzamie 6R8 rezistori, faktiskā pretestība sanāca 7 omi.

Izejas jauda 1W:
1W-out.png
 
Izejas jauda 10W:
10W-out.png
 
Izejas jauda 48,5W. Tas ir tieši pirms iestājas klipings, maksimālā jauda ar šo barošanu.
48-5W-out.png
 
Izejas jauda 50W.  Iestājies klipings, bet viss izskatās diezgan simetriski.  Tālāk palielinot ieejas signālu, kropļojumu līmenis pieaug, bet forma saglabājas līdzīga.
50W-out.png
 
Frekvenču un fāzes līkne.  Zaļā līkne ir AFR, baltā ir fāze. Decibelu absolūtajām vērtībām kreisajā pusē nav nozīmes, būtisks ir plakanums. Fāzes nobīde 20kHz ir -4,6 grādi, kas manuprāt nav slikti. Salīdzinājumam, Leach ampam pēc dokumentiem ir -8.8 grādi 20 kilohercos.
10W-out-FR.png" /></p>
 
Rīt paskatīšos IMD. Pagaidām izklausās un izskatās daudzsološi, šis varētu būt kandidāts pastiprinātāja risinājumam.

Labots - normundss
Link to comment
Share on other sites

izskatās baigi cerīgi :)  atceros, tev jau sen bij aplāns šīs likt lietā !

Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

Adatas aiz 10k ir kartes artefakts?

Neesmu vēl iedziļinājies.  To līmenis drusku mainās atkarībā no signāla līmeņa, tā ka vismaz daļēji tas varētu nākt no pastiprinātāja.  Tikai jāatceras, ka mēs šeit runājam par adatām, kas ir zem -110 dB pret signālu. Nav liela pamata stresošanai :)

Es vēl gribu paspēlēties ar LME49811 kompensācijas ķēdēm un vēl dažām lietām, tad var papētīt dziļāk kas tur notiek.

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Es par augstas kārtas traucējumiem parsvarā uztraucos, jo tiem lienot ārā būs diezgan nejauka skaņa. Ja tie paliek tik zemi, tad jau viss ok.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Šādi izskatās EMU-0404 loopback režīmā ar mērījumos izmantotajiem iestatījumiem. Paskatījos arī intermodulāciju, tā ir ļoti niecīga. Šādu tupu mērījumu kontekstā var uzskatīt, ka kartei IMD praktiski nav.

loopback.png

 

Tajā pašā mērogā ap 10W slodzi uz 7 omu rezistoru.  Signāla ģeneratora līmenis šeit ir ieregulēts par apmēram 7,5 dB zemāks lai panāktu aptuveni vienādu līmeni EMU ieejā. Tas izskaidro kāpēc trešā harmonika te izskatās zemāka kā loopback mērījumā.

10Wout-7Rload.png

 

Intermodulācija ar 19kHz un 20kHz signāliem.  Līmenis un slodze tādi paši kā iepriekšējā bildē.

10Wout-7Rload-IMD1.png

 

 

Te ir spektrs pie 77W uz 3,5 omu slodzi. (citā mērogā). Tā ir maksimālā jauda, ko var dabūt pirms klipinga uz šo slodzi.  Manuprāt gluži pieklājīgi, ņemot vērā ka pie šādas jaudas jau sāk manāmi sēsties barošana.

77Wout-3R5load.png

 

IMD pie augšminētajiem parametriem. Šis varētu būt viens no ļaunākajiem iespējamajiem gadījumiem, un priekš tā 0,035% IMD nav nemaz tik slikti.

77Wout-3R5load-IMD.png

 

Nu tagad forums ir reāli piespamots ar zaļām strīpiņām :)

 

Link to comment
Share on other sites

mērījumus vienmēr labi paskatīties, ja mērīsi vēl, paskatie sko leach rāda  pie tām pašām jaudām, ja vari, man kaut kā tā arī emu neizdevās pareizi sakonfigurēt pie lielām jaudām - iespējams, ka vienam kanālam izbliezta ieeja EMU kartei, jo atšķiras abos kanālos THD. pirku lietotu, tagad kādu laiku neesmu kustinājis :)

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

VAJAG spamot zaļās adatas!

 

Jāsaka, ka spektri ļoti neslikti! Kamēr Kapsēta vēl top, tikmēr šis noteikti būs labs un viegli izpildāms variants. Vajadzēs pēc kāda pusmēneša piekāpt, kad pašam QRV08 būs rādāmā stadijā. Tagad drusku kipežs ar darba maiņu, tāpēc esošie projekti drusku iepauzēti.

Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

mērījumus vienmēr labi paskatīties, ja mērīsi vēl, paskatie sko leach rāda pie tām pašām jaudām, ja vari, man kaut kā tā arī emu neizdevās pareizi sakonfigurēt pie lielām jaudām - iespējams, ka vienam kanālam izbliezta ieeja EMU kartei, jo atšķiras abos kanālos THD. pirku lietotu, tagad kādu laiku neesmu kustinājis :)

 

Ok, kurš leachs Tev skaitās tas krutākais? Melnais?

 

EMU ieejas pie jaudas izejām vajag slēgt caur tādu smalku ierīci, kas sastāv no diviem rezistoriem.  Sprieguma dalītājs saucas ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

zinu zinu to dalītāju...abi it kā vienādi - notestē pelēko :)

Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

VAJAG spamot zaļās adatas!

 

Tikai nevajag arī aizmirst, ka FFT spektra analīze ir tikai viens no skanējumu raksturojošajiem faktoriem.  Tas ir apmēram kā vērtēt pastiprinātāja jaudu pēc tā svara.  Zināma korelācija tur reizēm mēdz būt, bet ar šādām inferencēm var arī iebraukt dziļās auzās. 

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Pēc svara jaudu ir vieglāk noteikt nekā interpretēt elektroniskos mērījumus psihoakustiskos fenomenos.

Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

abi it kā vienādi - notestē pelēko :)

 

Te būs. Zemāk redzamie mērījumi ir no Oskara uzbūvētā leachampa, kas dotajā brīdī tiek izmantots kā vidu joslas pastiprinātājs LX521 skaļruņiem.

 

THD ir lielāks kā manam brīnumam, bet tas neko daudz nenozīmē.  Manas ausis parasti vairāk protestē pret IMD problēmām.  IM kropļojumi te tomēr ir būtiski augstāki.

Piemēram 10w izejas signāla gadījumā leacham IMD ir 0,16%, bet manam čipampam 0,020%. 

 

1W/7Ω

1W-7R.png

 

IMD ar augšminēto signāla līmeni:

1W-7R-IMD.png

 

10W/7Ω

10W-7R.png

 

IMD ar augšminēto signāla līmeni:

10W-7R-IMD.png

 

 

50W/7Ω

50W-7R.png

 

IMD ar augšminēto signāla līmeni:

50W-7R-IMD.png

 

110W/7Ω

110W-7R.png

 

IMD ar augšminēto signāla līmeni:

110W-7R-IMD.png

 

126W/7Ω sāk iet kroplī.

126W-7R.png

 

Frekvenču un fāzes līknes pie 10W izejas jaudas. Īpatnēji, ka augstās frekvencēs gains aiziet uz augšu, varbūt pastūzim ir tieksme uz "zvanīšanu"?  Būtu jāpaskatās meandrs ar oscilogrāfu.

Fāzes nobīde uzrādās -6,1 grādi @20kHz. Tas ir labāk kā Leacha norādītie -8,8 grādi, bet nevar zināt kāda ir mērījuma kļūda..

10W-7R-FR.png

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

tur vienam kanālam biku kompensācijas C bija ar lielāku nominālu 200pf liekas 120vietā , nebija man tāds silver mica-- tāpēc tā . to simulatorā ar izpētīju. paldies par mērījumu. ai nē, tas laikam bij tā feedbeka ķēdē. nebija man silvermica uz 47p ielodēju liekas mazāku, līdz ar ko pastiprinājums virs 20khz uzbrauca biku augšā - nav labi , būs kaut kad jāapmaina. labi,ka atgādināji man šito štelli, būs jāpasūta silver micas no ebaja, liekas no štatiem ņēmu savulaik, bet kaut kas nojuka meistarībā ar nominālu vienam C ...nu skaidrs, vismaz var redzēt kas ir kas. tā ir kad abus kanālus nelasa vienlaicīgi... meandru it kā skatīju savulaik uz osciļa - viss smuki.

 

tikko papētīju simulatoru - jā tur tā arī veidojas tas 3 db pumpaks uz 50-100khz un tad struji krīt. 180P vietā liekas iebliezu 470p ?

 

runa iet par c8 ja es atceros pareizi :D

 

vēl interesanti, tavam THD + N baigi lielāks nekā THD, bet manam tā nav. Tipa baroklis tev "fonē" pagaidu versijā ? no kurienes tas N rodas ?

post-57155-0-88077100-1375895309_thumb.gif

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

normundss
(labots)
vēl interesanti, tavam THD + N baigi lielāks nekā THD, bet manam tā nav. Tipa baroklis tev "fonē" pagaidu versijā ? no kurienes tas N rodas ?

 

Bildes apskaties, tad redzēsi kuram te baroklis fonē! :) 10W mērījumi abiem pastūžiem ir vienā mērogā, noliec bildes blakus uz salīdzini. Nu man jau ar baroklis noteikti fonē, bet tam opampam PSRR tomēr ir diezgan liels tā ka izejā fonēšana neparādās.

 

Manam N pietuvinās mērierīces trokšņu grīdai, tāpēc tur ir relatīvi liela daļa EMU-404 trokšņu.  Šodien es tak ieliku bildi ar EMU loopack mērījumu.  Bet THD vienkārši ir stipri zems, tāpēc arī tāda proporcija sanāk.

 

Tur gan ir tāda nianse, ka vakardienas mērījumos man bija nesvērtais troksnis, šodien bija ieslēdzies A-weighted režīms.  To var redzēt pēc (A) aiz THD+N rezultāta. Un joslas platums man nav īsti skaidrs, neatradu ARTAi tādu settingu.  Pieņemu, ka tas varētu būt viss spektrs līdz 44kHz.

Labots - normundss
Link to comment
Share on other sites

normundss

Vēl drusku paspēlējos ar kompensācijas C un "noise gain" kompensāciju.  Rezultātā pastūzis ir nodzīts praktiski līdz EMU-0404 trokšņu grīdai un manam mērīšanas sajēgas limitam.  Tie, kas fano par tādiem mārketinga klaunu izdomājumiem kā THD, var ievērtēt attiecīgo ciparu pie 10W jaudas :) Sākumā kad ieraudzīju šīs bildes, domāju ka kaut ko nepareizi esmu saslēdzis, izskatās pēc preampa nevis jaudas pastūža mērījumiem.

 

Jātaisa otrs kanāls lai var normāli klausīties un jātūnē uz ausi patīkamākais variants. 

 

1W/7Ω

1W-7R-44k.png

 

10W/7Ω

10W-7R-44k.png

Link to comment
Share on other sites

tagad pie 10 W izskatās, ka 2H ir zemāka  kā trešā..bet tāpat baigi zems līemnis!

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Jautājums, kā darbosies pie kompleksām slodzēm. Vispār smuki izskatās, jācer, ka skan tik pat labi!

Link to comment
Share on other sites

Vads no Argus 2x2.50mm2

 

Nezinu vai tas ir tas pats vads, bet ja taa, tad -- tas tachu ir CCA vads, respektiivi, tiira vara analogs buus 1,5mm2. ..... sanaak lielaaks R tiem kabeljiem, un summaa ar tiem smagajiem autosubiem un zemo pretestiibu dempings tur buus nekaads. Nezinu kaadu noziimi tavaa sisteemaa speelees shie subinji, bet vinji buus ljoti leeni un neartikuleeti, saakot ar pashiem skaljrunjiem un beidzot ar tiem vadiem un 2 omu sleegumu...... vai tas ir taa speciaali domaats, jeb kroseets tiks tik zemu, ka par sho runaat ir nebuutiski [ nu piem ap 50-60hz ] ?

 

Soore, es laikam esmu par 2 meeneshiem atpalicis no dziives......

Ok, atradu tiem subiem speceni, jaa, daljeeji tos subus glaabj tas ka vinjiem ir saliidzinoshi excelents magneetspeeks prieksh maajas akustikas, bet nu shaa kaa taa, jautaajums par kroseeshanas principiem te paliek atklaats ......

Labots - kevins
Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

Nezinu vai tas ir tas pats vads, bet ja taa, tad -- tas tachu ir CCA vads, respektiivi, tiira vara analogs buus 1,5mm2. ..... sanaak lielaaks R tiem kabeljiem, un summaa ar tiem smagajiem autosubiem un zemo pretestiibu dempings tur buus nekaads. Nezinu kaadu noziimi tavaa sisteemaa speelees shie subinji, bet vinji buus ljoti leeni un neartikuleeti, saakot ar pashiem skaljrunjiem un beidzot ar tiem vadiem un 2 omu sleegumu...... vai tas ir taa speciaali domaats, jeb kroseets tiks tik zemu, ka par sho runaat ir nebuutiski [ nu piem ap 50-60hz ] ?

 

Vads šajā gadījumā prototipa vajadzībām ir tāds kā tuvākajā bodē bija uz vietas, nasing spešal :) Kas ir CCA vads? Šim virsū rakstīts IBA250 PRO BASE AUDIO CABLE 2.50mm2. Mans testeris vienam vada posmam uzrāda 0.1 omu, kas ir mazākais ko tas vispār spēj uzrādīt.  Katram basa skaļrunim ir atsevišķs vadu pāris, paralēli tie ir saslēgti pie pastiprinātāja.  Pasīvo filtru nav. Tā ka no DF aspekta es īsti problēmu neredzu, par ja tie būtu 1,5mm2 vadi.  Uzkrītošs basu lēnums šobrīd nav novērots, kas gan neizslēdz iespēju, ka var būt labāk.  Pie vadu jautājuma kaut kad es visticamāk vēl atgriezīšos, bet pagaidām man prioritāri ir savākt pastūžus lai visas joslas vienlaicīgi var klausīties :)

 

Subji krosējas kaut kur ap 100Hz (vai 120, vairs neatceros). 

 

Principā jau man vienalga, bet par autosubjiem tos lamāt nav īsti korekti, tie ir "jointly designed by Siegfried Linkwitz and SEAS" speciāli šai konstrukcijai.  Nu skaidrs, ka kaut kāds esošs SEAS (varbūt auto) subis tam ir bijis pamatā.



 

 

tagad pie 10 W izskatās, ka 2H ir zemāka kā trešā..bet tāpat baigi zems līemnis!

 

3H līmenis ir apmēram kā iepriekš, bet 2H ir krietni lejā.  THD cipari protams tagad sanāk ļoti zemi, bet IMO tas neko nenozīmē.  Kurš variants skan labāk - jāklausās.

 

 

 

Jautājums, kā darbosies pie kompleksām slodzēm. Vispār smuki izskatās, jācer, ka skan tik pat labi!

 

Mēģināju ar S50B kā slodzes ekvivalentu.  Ar 1W jaudu bilde ir gandrīz tāda pati kā uz rezistoriem.  Drusku augstāks kropļu līmenis (THD 0,0017% vs 0,0011%), bet spektrs nemainās. Lielāku jaudu uz reāliem skaļruņiem pagaidām neesmu skatījies.

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

 

 

Subji krosējas kaut kur ap 100Hz (vai 120, vairs neatceros).

122hz, 4.kārta. Es pat atceros. :)

 

Ātri viņi noteikti nav tik augstam krosam, bet nu tas varbūt atkarīgs no mūzikas gaumes. Neticu, ka kaut ko šādu viņi spētu atskaņot pietiekami ātri:

Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Ir skaļruņi, kas neprot kardānu atskaņot? 

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Atkarībā, ko saproti ar "prot". Atskaņot jau var, jautājums tikai kādā ātrumā. Ātram basam vajag labu skaļruņa svara un motora jaudas attiecību. Savādāk uzsitieni būs paplūduši un jauksies putrā. Starp citu, ne jau tur tikai kardānu dauzīja. Te ieskatam viena cita viņu gabala bungu kavers, lai var saprast, kas tur tiek darīts:

 

Labots - Darkheart
Link to comment
Share on other sites

RudeWolf

Ā, sapratu par ko runā- ir gadījies dzirdēt, ka bungu partija pārvēršas tādā monotonā rūkoņā, nevis atsevišķos sitienos. Tas par ko es parasti baiļojos ir, lai bass nelien iekšā vidos.

Link to comment
Share on other sites

normundss
(labots)

Nedomāju, ka LX521 būs TĀDAS grūtības šito atskaņot. Dotajā brīdī lielākā basu problēma ir stāvviļņi. Vismaz man liekas, ka tie ir stāvviļņi.  Un vēl protams jāņem vērā, ka dipola basinieki nekad neradīs tādu skaņas spiedienu lai ausis plīvo un plaušas sitas pret ribām.  Šie nav īstie skaļruņi headbangeriem.  Toties kontrabass smuki skan.  Vēl jau paliek iespēja piekarināt monopola subus pavisam zemajām frekvencēm, kaut vai tos pašus Linkvica Thorus.
 
No bungotājiem esmu padzenājis Shining Blackjazz un veco labo Motorhead Ace of Spades, likās viss puslīdz ok.

 

[media]http://youtu.be/PqPCEADNz74[/media]


 

 

jautaajums par kroseeshanas principiem te paliek atklaats ......

 

Kāds ir tas atklātais jautājums?  Linkvics savā lapā ir gari un plaši viskautko iztirzājis, bet daudz kas ir pāri manai saprašanai.  Kā es saprotu, LX521 gadījumā primārais dizaina faktors bija vidi, pārējais atbilstoši pieskaņots.

Labots - normundss
Link to comment
Share on other sites

Darkheart

 

 

ir gadījies dzirdēt, ka bungu partija pārvēršas tādā monotonā rūkoņā, nevis atsevišķos sitienos

Nu varbūt ne gluži tik traki, bet sitieni kļūst neizteiksmīgāki, neasi un daļēji pārklājas, jo skaļruņa magnēts to smagumu nespēj laicīgi apstādināt pirms nāk nākamais sitiens.

 

Tas Shining albums izskatās tāds sakarīgs testējamais gabals.

 

 

 

Un vēl protams jāņem vērā, ka dipola basinieki nekad neradīs tādu skaņas spiedienu lai ausis plīvo un plaušas sitas pret ribām. Šie nav īstie skaļruņi headbangeriem.

Lai gan man nav vajadzības pēc ribu kustināšanas, tomēr mani open baflu 15 collu skaļruņi pamatīgāk kustina gaisu un ar ķermeni sajūtami, nekā portētajās kastēs esošie 10 collu sabvūferi apvienojumā ar platjosliniekiem kastēs. Arī sitieni ir stiprāki open bafliem. Tā kā vienīgais bass no open bafliem, ko esmu dzirdējis, ir 15collnieks iekš plata u-frame bafla, nav ar ko salīdzināt. No Troelsa apraksta varu tikai nojaust, ka šie bafli skan savādāk par mazākiem skaļruņiem šaurākos baflos:

As experienced during the set-up of OB7 and OB9, having a 12-15 inch bass driver on an open baffle is special and we immediately realise what it means to have a bass driver in a box. Anything else but an open baffle sounds "boxy". This 15" Eminence bass driver makes bass physical and a drum kit all of a sudden starts sounding like a - drum kit. I've been raving about 15 inch bass drivers on open baffles before and won't repeat myself. It's special and makes most conventional speakers sound dull and overdamped.

 

 

 

Vēl jau paliek iespēja piekarināt monopola subus pavisam zemajām frekvencēm, kaut vai tos pašus Linkvica Thorus.

Vai tad LX521 nevelk zem 30hz? Manējie ar room gain palīdzību iet flatā līdz 30hz, kaut arī nemaz nav sabvūferu skaļruņi. Tavējiem vajadzētu iet vēl zemāk.

Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

Vai tad LX521 nevelk zem 30hz? Manējie ar room gain palīdzību iet flatā līdz 30hz, kaut arī nemaz nav sabvūferu skaļruņi. Tavējiem vajadzētu iet vēl zemāk.

Pēc papīriem LX521 ir -6dB @20Hz, bet reāli kritums noteikti stipri atkarīgs no telpas.

 

Man ir arī Eminence Alpha 15 H-freimā ar pasīvo krosu taisīts pēc MJK mathcad aprēķiniem. Mēģināti arī U-freimi un plakani bafli. Alfām basi ir ievērojami paplūduši, līdz ar to reizēm šķiet sulīgāki.

 

Tam Taviem OB faktiski ir U-frame konfigurācija, tātad kardioīdas formas starojums. Plus vēl tie ir salikti stūros. Tīram simetriskam dipolam nav room gain, kardioīdai ir - http://www.musicanddesign.com/roomgain.html. Tāpēc Linkvics kompensē dipole roll-off krosoverā ceļot augšā zemās frekvences.  Iepriekš jau ieliku krosovera AFR mērījumu, tur to ļoti labi var redzēt. Beigās viss atduras pret skaļruņa fizisko displacement limitu. Tāpēc lai varētu iegūt lielāku SPL, var lietot Thor subi vai ko līdzīgu. LX521/Orion gadījumā subi var lietot lai varētu uzgriezt skaļāk nevis lai papildinātu frekvenču joslu.

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

 

 

Pēc papīriem LX521 ir -6dB @20Hz, bet reāli kritums noteikti stipri atkarīgs no telpas.

Ja tas mērījums veikts ārā, tad principā, apstrādājot pareizi telpu, tam vajadzētu būt arī ļoti tuvam iekštelpās.

 

 

 

Alfām basi ir ievērojami paplūduši, līdz ar to reizēm šķiet sulīgāki.

Es dodu priekšroku sausākiem basiem, tāpēc ņēmu Deltalite, nevis Alpha, kurai magnētspēks ir divreiz mazāks. Vispār jau gribētos vēl divreiz ātrākus basiniekus, bet kaut ko tādu atrast starp 15colniekiem varētu būt pagrūti, ja ne neiespējami. Kaut kad nākotnē varbūt uztaisīšu line-array open baflu tipa skandas ar ātriem 8colniekiem.

 

 

 

Tam Taviem OB faktiski ir U-frame konfigurācija, tātad kardioīdas formas starojums. Plus vēl tie ir salikti stūros.

Man tur tikai ir viens stūris, kurš, salīdzinot ar otru skandu, kas atrodas istabas vidū, neko īsti nedod, ja neskaita līdzenāku midbasu un nelīdzenākas augšas. Room gain man dod aizmugurējā siena, no kuras dīvāns ir 30cm attālumā. Metru no tumbām ir straujš kritums no 50hz.

 

 

 

LX521/Orion gadījumā subi var lietot lai varētu uzgriezt skaļāk nevis lai papildinātu frekvenču joslu.

Man jau liekas, ka skaļāk uzgriešanu visvairāk ierobežos apakšējais videnieks. Ja tiešām velk līdz tiem 122hz, tad tas ir bijis diezgan stipri ekvalaizēts.

Link to comment
Share on other sites

Normund, par tiem Eminence Alphas basiem- esmu vienreiz intereses pēc dabūjis un ieskrūvējis Eminence Alpha 15" skaļruni savos open bafflos gadu vai pāris gadus atpakaļ. Imho, Eminence Alpha- sūdīgākais 15" skaļrunis kādu man savā dzīve ir nācies klausīties, kaut gan esmu redzējis padaudz sliktu skaļruņu.. Cerams, ka tie Darkhearta Deltalite ir labāki.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Luke, ko tur daudz cerēt, atbrauc paklausīties! ;)

 

Man pašam nav ar ko salīdzināt, varu tikai citēt, ko Troels savā lapā rakstījis:

First of all: From a visitor hearing the prototype OBL-11s, I can report that these 15" Eminence DeltaLites beat the crap out of Eminence Alpha 15A, which is often referred to in OB connections as being an ideal driver for this application. This was my expectation and what I had hoped for by choosing a fairly low-Qt driver and applying the equalisation step.

 

Starpība starp OBL-11 gan ir tāda, ka savējiem basiniekiem pielietoju niknāku ekvalizāciju un krosēju zemāk un stāvāk. Skan tīrāk un ātrāk par Troelsa piedāvāto krosu.

Labots - Darkheart
Link to comment
Share on other sites

normundss

 

 

Normund, par tiem Eminence Alphas basiem- esmu vienreiz intereses pēc dabūjis un ieskrūvējis Eminence Alpha 15" skaļruni savos open bafflos gadu vai pāris gadus atpakaļ. Imho, Eminence Alpha- sūdīgākais 15" skaļrunis kādu man savā dzīve ir nācies klausīties, kaut gan esmu redzējis padaudz sliktu skaļruņu.. Cerams, ka tie Darkhearta Deltalite ir labāki.. ;)

Nu es neteiktu, ka Alpha 15 ir draņķīgākais bass ever, bet par lielisku to arī īsti nenosaukt ;)

Tā kā alfai ir ļoti augsts Qts salīdzinot ar statistiski vidējo basinieku, tad statistiski ir ļoti iespējams, ka ieliekot to cita skaļruņa vietā būs sūdi suboptimāls rezultāts. Atbilstoši sarēķinot krossoveru un bafflu, man neliekas TIK slikti.



 

 

Man jau liekas, ka skaļāk uzgriešanu visvairāk ierobežos apakšējais videnieks. Ja tiešām velk līdz tiem 122hz, tad tas ir bijis diezgan stipri ekvalaizēts.

Vispār jau tas atkarīgs no atskaņojamā materiāla.  No delfīnu dziesmām pirmie beigtos pīkstuļi :)

 

Ar mūziku parasto man ir gadījies aizdzīt basiniekus līdz atdurei pie ne visai liela kopējā skaļuma, bet tas tikai ar dažiem elektroniskās mūzikas gabaliem, kuros ir ļoti zemi sintētiski subbasi. Linkvica krossoverā ir infraskaņas filtrs, kas noplacina AFR ap 20Hz, kas man šobrīd nav ieslēgts.  Bet šī filtra basu līmenis frekvencei samazinoties turpina augt padsmit dB/okt. Attiecīgi ja mūzikā ir teiksim 10Hz komponentes, tad paskatoties uz skaļruņiem to var ļoti labi redzēt vārda burtiskā nozīmē.

Link to comment
Share on other sites

Darkheart

Nu tad jāliek filtri abos galos. :D Man šobrīd ir 8.kārtas HPF pie 25hz, zemāk tāpat basinieki neko sakarīgu ārā nedod.

Link to comment
Share on other sites

normundss

Liriska atkāpe īpaši cilvēkiem, kuri uzskata, ka pasīvo komponentu piemeklēšana ir audiofīlu murgi.

 

Augšminētajam pastūža prototipam ir šāda izejas pakāpe. Šobrīd miera strāvas regulēšanas ķēdi starp STD03 iebūvētajām diodēm var ignorēt. Runa ir par R9 un R10 emitera rezistoriem. Ļoti tipisks risinājums daudzu pastiprinātāju gala pakāpē.

 

izejas-shema.png

 

Visi iepriekšējie mērījumi un klausīšanās tika veikti ar Caddock MP930 neinduktīvajiem rezistoriem šajās pozīcijās.  Te protams katram sevi cienošam un visu zinošam lumpenelektroniķim jāsāk šausmināties par stulbajiem audiofīliem, kas pērk rezistorus par 4 latiem gabalā, ja var dabūt gandrīz tādus pašus par dažiem santīmiem.  Tad nu nolēmu salīdzināt atšķirību starp Caddock un parastajiem baltajiem keramiskajiem 5W stieples rezistoriem.  0R2 nominālā mājās bija Xicon ražojumi. Rezistorus savstarpēji nomainīju uz salīdzināju divas reizes lai pārliecinātos, ka pārlodējot neesmu sabojājis kaut ko citu.

 

Ar lētajiem rezistoriem skanējums kļuva ievērojami asāks un graudaināks.  Radās izteikta vēlme skaņu griezt klusāk nevis skaļāk, kas vienmēr ir slikta zīme.

 

Un dažas spektra un intermodulācijas bildītes neticīgajiem. Visi mērījumi veikti ar 10W izejas līmeni uz 7 omu rezistoriem, uzstādījumā nemainot pilnīgi neko izņemot R9 un R10 rezistorus. Visi mērījumu signālu līmeņi un grafiku mērogi arī ir identiski.

 

Caddock-10W-7R-44k.png

XICON-10W-7R-44k.png

Caddock-10W-7R-44k-IMD.png

XICON-10W-7R-44k-IMD.png

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...