Jump to content

5Ghz linka izveide no Jūrmalas - vajag punktu Jūrmalā


ulcha
 Share

Recommended Posts

Sveiki visiem!

Ir doma ar 5ghz antenām pieslēgt Jūrmalai salīdzinoši netālu (~8km) esošam ciemam LTC optisko internetu. Sākotnējais lietotāju skaits zem 10.

Plāns ir uzstādīt vienu antenu uz daudzdzīvokļu mājas Jūrmalā - otru - ciematā.

Ciemats - Dzilnuciems, atrodas šeit: http://goo.gl/maps/IW1ri

Līdz ar to būtu nepieciešams atrast pilsoni, kas pats vai kuram zināmi cilvēki dzīvo Jūrmalā, vietā, kur ir pieejams optiskais internets un, kas uz abpusēji izdevīgiem nosacījumiem gribētu sadarboties - ļaut uz savas mājas / teritorijas uzsliet antenas mastu, pretim saņemot regulāru atlīdzību.

Karte, kur redzami optiskā interneta piekļuves punkti šeit: http://optika.lattelecom.lv


Skumjākais, ka netālu no ciema iet Lattelecom optika, taču piedāvātā abonēšanas maksa par 20Mbit ir vairāk kā 10x lielāka par 100Mbit Rīgā. Līdz ar to sanāk izdevīgāk nopirkt par ietaupīto abonēšanas maksu labas antenas, mastu, utml.

Par šo problēmu - platjoslas internets laukos par necilvēcīgām cenām šis tas jau ir runāts: http://financenet.tvnet.lv/viedokli/408961-119_miljonus_vertais_platjoslas_projekts_var_atstat_laukus_bez_mazajiem_operatoriem

Par plusiem un mīnusiem šādam projektam aptuveni zinu, ne vienu vakaru vien esmu būries tam cauri...

Labots - ulcha
Link to comment
Share on other sites

Pašu galveno aizmirsi minēt - kur atrodas ciemats? Rīgas daudzstāvenes nederēs? Jūrmalā ar tām daudzstāvenēm tā ir kā ir.

Labots - specuks
Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Ka tik nav Salas pagasts vai Gāte? Jāskatās ko no Kauguriem 9stāvenēm var redzēt.



Vispār pāri vietās Jūmalā ir VDSL ar ātrumu pāri par 60mbit/s.

Link to comment
Share on other sites

Pielikta ciemata (Dzilnuciems) atrašanās vieta sākuma postā un šeit.

http://goo.gl/maps/IW1ri

 

VDSL negribētu - asimetriskais pieslēgums tomēr.

 

Uz Jūrmalu skatos ar lielākām cerībām, jo pa vidu maz mežu. Uz Rīgu ir vairāk.

Labots - ulcha
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Dzilnuciemā ir tiešā redzamība 4G internetam, kas savus ātrumus ir kāpinājis līdz pat 20Mbit.  Protams, tas tālu no Rīgas mikrorajona cenām. Visticamāk arī Baltcom varētu kaut ko piedāvāt, jo uz pretī esošā autoservisa ir uzlikta wifi antena uz Jūrmalas pusi. Diez vai kaut kāds kaktu risinājums būs normāls veselam ciemam. 

Link to comment
Share on other sites

nez kas tur no tā visa beigās sanāks, un vai vispār sanāks un ko tādu izbīdīsi beigu beigās.

Interesē nets tajā rajonā, meklē telecentru, vai tagad streamnetworks.lv

Kā reiz šajā rajonā no viņiem ņemu, cena protams nav nekāda medusmaize ... 20ls pa 10megabitiem ... laikam .. 

Kā reiz pats esmu viņu torņa retranslētājs no viņū bāzes stacijas vecajā burkānu pagrabā... no manis retranslē tālāk uz dzilnuciemu.



pirms kaut kadiem gadiem 5 laikam ka pieslēdzu, tad vismaz toč citu izeju neatradu, neskaitot triatel, ar ko jau biju nojājies nez cik gadus, tad nāca šie, kas piedāvāja vismaz daudz man normālu netu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

archezz, lai kādi nebūtu provaideru nosaukumi, tos visus ir pārpircis baltcom. Pirms laiciņa arī visus biju apzvanījis un iztaujājis, jo dzīvoju netālu no Dzilnuciema.

Labots - Skrandainais
Link to comment
Share on other sites

Izklausās jau ļoti nopietni :))

 

retranslētājs no viņū bāzes stacijas vecajā burkānu pagrabā...
 
Link to comment
Share on other sites

nopietni vai nenopietni, bet tāir, uz jumta divas antenas man, ar vienu saņemu un ar otru dodu tālāk. 

Varbūt Rīgā guļamrajonā dzīvojot Tev tas neliekas nopietni, bet bananu republikā dzīvojot, kur 10km no Rīgas jau nets vairs nav nevienam pieejams, tā ir realitāte, ka vairāk pa 10megabitiem grūti cerēt. Un cilvēki apmierināti ir, par to, ka vispār kaut kāds nets ir

Bet nu kas zin, varbūt nākotnē.

Link to comment
Share on other sites

20Ls par 10Mbit ir vairākas reizes patīkamāka par Lattelecom cenu pie šāda ātruma.  archezz, ja esi redzamības zonā un esi gatavs uzlikt arī trešo antenu - tas jau ir variants.

Starpība starp abonēšanas maksu vienā un otrā gadījumā ir pietiekama, lai liktu labas antenas. Bundžas skrūvēt pie priedes nav paredzēts. :)

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nevajag izplatīt vecu bābu tenkas un jāseko līdz laikam. Ja tā bija pirms gada vai diviem, tad tā nav tagad. Tagad mobilie operatori jau piedāvā sakarīgus ātrumus, kas maksā zem 20Ls/mēn.  

 

10km no Rīgas jau nets vairs nav nevienam pieejams, tā ir realitāte

 

Ja ļoti gribas mastus, uz priekšu, bet ir vēl citas alternatīvas.  

Labots - Skrandainais
Link to comment
Share on other sites

ok ok neķeram krenķi, ir ir mobīlo operatoru piedāvājumi ar 3G ... bet cik zinu, tad vel nesen kaimiņš ar sūdzējās, ka ar 3G ir pašvaki rajonā. 

Pirms gadiem 4 vai 5 kad liku virsū šito visu pasākumu, tad 3G te nevilka, vismaz man mājās, nu ok, pie loga ja pieplok, tad vel varēja knapi vienu stabiņu dabūt, kas raustījās. Izprovēju gan BITI, LMT un T2 ar.  Tad nu izvēla krita uz šo kantori. Bija salīdzinoši sālītāks prieks nekā mobīlie operatori, jo par pieslēgšanu un antenām 300ls noliku, bet nu vismaz stabils pasākums sanāca.

Tagad iespējams, ka viss mainījies un te ir noturīga 3G zona, un usb puļķi iespraužam kāda routerī un aiziet, mājās uz visiem kompjiem un visi priecīgi.

Bet nu tā, kā pagaidām šis pasākums apmierina, un diez vai mobilie operatori varētu man piedāvāt ātrāku un stabilāku internetu, tad nemaz neizskatu citus variantus.

Bet bez mobilajiem operatoriem, te citu variantu nav, LTC jau pirms 15 gadiem solīja nu ka parādīsies pēc pusgada neta iespējas un tā katru pusgadu pārlika vel par pusi uz priekšu. un līdz mūsdienām arī nekas nav noticis. 

Link to comment
Share on other sites

Mobilais internets laukos ir pat pieejamākais variants, taču arī tam ir savi trūkumi.

 

Mobilo sakaru operatoriem parasti ir noteikts datu pārraides limits.

Prioritāte ir balss sakariem. Internetam - cik nu paliek pāri.

Tumšajā burkānu pagrabā mobilo sakaru puļķis ir kluss. Visu cieņu Tevis veiktajam darbam http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/148116-3g-taluztversana-jeb-ciesams-internets-laukos/page-3, taču parastam lietotājam tas nav pa spēkam.

 

Un galu galā - kāpēc neiespiesties nišā, kas šajā vietā vēl ir brīva?

Link to comment
Share on other sites

bet bananu republikā dzīvojot

 

Eh izlutināti jūs esat. Aizbrauc uz Nīderlandi un Vāciju, un pamēģini tur netu pieslēgt. Paies 2 mēneši kamēr inženieris pie tevis atvilksies, un maksa beigās arī net tuvu nav LV līmenim. Par UK vispār nerunāsi, BT ir monopols uz kabeļtīklu, gribi internetu, maksā šiem par līnijas iznomāšanu. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

es paldies dievam iztieku bez masta. 

Kantoris uztaisījis bāzes staciju ceļam pāri pie vienas firmas noliktavai uz jumta. Man mājai uz jumta pie skursteņa antena ar ko uztveru, beniņos swich kas padod arī tālāk, kaimiņam vienam.

Tā kā sanāk tiešās redzamības tad ir ok

Link to comment
Share on other sites

Ulcha!

 

Man arī bija (zināmā mērā ir) tāda pati problēma. Saskāros ar virkni problēmu kam tā arī risinājumu neatradu.

 

1. Torņa/masta būvniecība - neatradu kad vajag saskaņošanu, kad nē. Un kad vajag sabiedrisko apspriešanu. Tās visas ir papildus izmaksas un ne mazās. Nē nu var jau tāpat celt, bet būtu stulbi ja būvvalde uzliktu sodu un vēl liktu nelikumīgo būvi nojaukt. 

 

2. Par bezmaksas (publiskajām) frekvencēm - cik saprotu likumīgi tur var raidīt tikai ar ļoti mazu signāla stiprumu. Jebkuras virzītās antenas esot nelikumīgas. (Vajag licenzi?) It kā jau nav dzirdēts ka sakaru inspekcija aiztiktu radiolinkus, bet nu ieguldīt tūkstošus mastā un aparatūrā - gribas būt drošam. 

 

3. Interneta avots - ja gribam ekonomēt un dot tālāk uz privātpersonas noformēto LTK optiku, tad LTK līgums neatļauj inetu dalīt tālāk - līdz ar to tīri sarunāšana bez nekādām saistībām. Ja ņem oficiāli, kā mazais provaideris tie vairs nebūs patsmit ls mēnesī. Kā tikt uz jumta daudzstāvu mājai, kā saskaņot antenu un vadu vilkšanu?

 

4. Principā šī ir galvenā problēma - mobilo operatoru piedāvājumi. Pagājušo gadu manā krajā bija pieejams tikai pirmās paaudzes triatels (ar reālo down ātrumu 0,1 - 1 mbit/s) un LMT 3g (ar pārslogotu zemas caurlaidības torni - ātrums 0,05  - 5 mbit/s) Reāli internets nekāds. Runāju ar kaimiņiem - pāris bija ar mieru piedalīties torņa būvēšanā. Tagad LMT ir palielinājis torņa caurlaides spēju, tele2 uzlicis 3g staciju, triatels palaidis otrās paaudzes tīklu. Līdz ar to bez īpašām investīcijām ir pieejami pāris megabiti ātrs internets - traukiem.lv pilnīgi pietiek, youtube paskatīties kādu sd klipiņu nedaudz pagaidot arī var - ko gan vairāk 95% cilvēku vajag? Līdz ar to kompanjoni ir pazuduši. 

Un uzliekot antenu esmu noķēris 4g tīklu no ~7 km attālumā esošās bāzes stacijas. Internets man pagaidām iet apmēram tāpat kā LTK DSL pieslēgums. (Redzēs kas būs pavasarī kad kokiem lapas saplauks...) Un ir pat labāks kā piedāvā oic.lv radiolinks. Un lmt šogad plāno ļoti paplašināt 4g tīklu - uzlikt ~40 bāzes stacijas pirmajā kvartālā un ne pilsētās bet tieši blīvāk apdzīvotajos lauku apvidos. Būvēt torni vienam un konkurēt ar mob. operatoriem? Ja lmt uzliks g4 staciju tuvumā .....

Bez tam no 2014 gada atbrīvojas 2600 MHz diapazons uz kuru licenzes ir nopirkuši visi gsm operatori lv - nedomāju ka bite un tele2 arī agri vai vēlu nesāks savu 4g tīklu izveidi.

Link to comment
Share on other sites

5GHz diapazonu vīri melnā no inspekcijas nekontrolē. Nav arī to reāli iespējams izdarī. Cita lieta, ja kāds uzraksta reālu kļauzu, tad vīriem melnā ir jāreaģē. Skaidrs, ka viss pasākums ar pieslēgumu optikai ir nelegāls, bet vai tad tas var atturēt. Ja ir iespēja dabūt optiku un to ar radiolinku retranslēt, tad tāds pieslēgums vienmēr būs stabilāks un ātrāks par jebkuru 4G. Optika ir optika. Neceriet, ka uz 2,6GHz kādi brīnumi notiks. 4G tai diapazonā izplatīsies tikai pilsētā kamēr pa logu varēs torni redzēt. Radioviļņu izplatīšanās likumus neviens vēl nav atcēlis.

Link to comment
Share on other sites

Ja pieņem, ka zaļie punkti ir jau ierīkota optika, tad man par pārsteigumu, Dubultu apkārtnē tādu nav mazums. Bet kā tu sarunāsi ar kādu? Dubultos tās pārsvarā ir 5-stāvenes. Te jāatrod donors ne tikai tehniski, bet arī psiholoģiski stabils, lai pēc pāris mēnešiem nesāk kačāt jaunas pravas.

post-64762-0-81207800-1359485212_thumb.png

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Latvijā, pēc desmit minūšu sarunas ar nepazīstamu cilvēku, atrodas kopīgi paziņas. pēc pirmās izdzertās glāzītes kopīgi draugi, bet pēc izdzerta polša izrādās, ka runātāji ir attāli radinieki.

Link to comment
Share on other sites

Tāpēc jau es meklēju kādu šejienieti, kam ar turieni būtu kāds sakars. Var jau mēģināt nekaunīgi uz vietas sameklēt kādu no mājas, bet diez vai kāds ar pilnīgi svešu personu gribēs runāt. Kas zin - krāpnieks! Lapiņas pastkastītēs likt arī šķiet visai kreiss variants.

Tā ka, ja nekas nesanāks, būs jādomā par  archezz tuvumā esošo torni.

Link to comment
Share on other sites

Nu es torni pa logu un pat no jumta neredzu bet nets strādā - ir tāda lieta kā fresneļa zona - Didzim jau nu būtu jāzin!

http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone

 

Par stabilitāti nesūdzos - pings visu laiku 20 - 22ms. LTE jau speciāli izstrādāts datu pārraide un kaut kur lasīju ka nemaz neparedz sarunu pārraidi. (protams ka pastāv voice over ip risinājumi) Ne nu protams ka nav jau optika, tomēr arī radiolinkam pings nebūs daudz mazāks. 

Mobilie operatori savus raidītājus salikuši augstos torņos, tur tomēr cita līmeņa aparatūra un raidītāju jaudas. Tāpēc viņus uztvert būs krietni vieglāk kā puslegālu amatieru risinājumu. 5ghz diapazonā fresneļa zona vēl mazāka ir.

Vēl nevajag aizmirst linka un torņa uzturēšanas izmaksas - kurš brauks pārstartēt rūteri? Kurš kāps tornī lai viņu pārkrāsotu vai nomainītu negaisa sabojāto uztvērēju - uzkāpt 20m tornī, kurš nedaudz šūpojas nav joka lieta - to katrs nevar! Un izmaksas ir pamatīgas - pāris kls vismaz. 

Šis pasākums būtu paceļams un finansiāli attaisnojams, ja samestos kādi 10 kaimiņi, bet tā kā ir ciešamas alternatīvas nedomāju ka tas ir reāli.  

 

Pēc http://karte.lmt.lv/ autora norādītajā vietā ir 4g pieejams - domāju ka ar usb puļķi paraboliskās antenas fokusā to var bez problēmām uztvert. 

Link to comment
Share on other sites

Paldies visiem par atbildēm! Ja vēl kas sakāms - droši, spamojiet.

Pāris kls tur noteikti varētu savākties, ar to rēķinos. Ar kaimiņiem ir runāts, ir cerīgi.

Labots - ulcha
Link to comment
Share on other sites

Substrate

5Ghz vīri melnā kontrolē un atrod traucējuma avotu un sodiņus arī raksta, ja kurina atvērtajās frekvencēs(ar atļauto jaudu x 20 mazāks ātrums), ir bijusi saskarsme ar viņiem, viņiem būtu po par to visu, ja šajā frekvencē nestrādātu RIX doplera radars  http://www.meteo.lv/radars/?nid=482 

 

Ar šīm antenām uz 10+ Km, stabili ir izspiests 120+ Mbit, pings ar smagajām paketēm >8ms, neatkarībā no laikapstākļiem  :mrgreen:

 

http://www.ubiquitiworks.com/Rocket-M-Titanium.asp

http://www.ubiquitiworks.com/RocketDish.asp

Link to comment
Share on other sites

Substrate, es jau teicu,ka jabūt iemeslam lai vīri melnā ierastos. Tapēc jāmāk uzlikt tā radiolinku, lai tas nevienam neturaucētu.

Rinalds, tak nestāsti man par freneļa zonām, tā ir teorija. Teorija saka, ka 1,9GHz un augstākas frekvences radiosignāls izplatās tikai tiešajā redzamībā. Praksē ir tieši kā teorijā. Cauri slapjiem krūmiem 3G signāls cauri netiek, kaut tornis 500m attalumā. To ļoti labi zin mobilie operātori. Ne parvelti jevropā grib atņemt frekvences televīzijai decimetru viļņos. 500-860MHz ir daudz piemāerotākas frekvences 4G internetam. Tad tiešam būtu iespējams arī laukos, meža vidū nodrošināt internetu.

Link to comment
Share on other sites

Un lidosta ar savu radaru tur pavisam tuvu....  

Jaudīgo radiolinku traucējumi uz radara parādās kā strīpas.

 

Es autoram tomēr ieteiktu sākt ar lmt LTE noķeršanu no jūrmalas, tā teikt treniņam ;)

Izmaksas smieklīgas salīdzinot ar torni radiolinkam

(LTE modems no lmt 70ls, vai pa velti ja līgums uz 2 gadi, vai 3,5 par katru atlikušo mēnesi, ja lauž līgumu agrāk) Dod uz 2 nedēļām pamēģināt.

SAT bļoda patsmit ls, vai 30ls paraboliskais režģis no tplink

Kad nagi salst klāt pie instrumentiem nav patīkami pa āru darboties, bez tam projekts, atļauju kārtošana (un sākumā noskaidrošana ko vispār vajag!)  tā vai tā aizņems vismaz pāris mēnešus. 

 

Pamēģini - varbūt vispār nebūs vajadzība pēc torņa un radiolinka! Pie labas zonas LTE iet ar 60mbit down un 30 mbit up - domāju ka ar to pilnīgi pietiks 

un varēsi arī ar kādu kaimiņu padalītis. 

 

gan jau ka linku ar šo aparatūru inspektori liks mierā, arī ātrums fantastisks

http://www.ubnt.com/store/airfiber/airfiber_24

Bet nu cena un vajag pilnīgu tiešo redzamību - pat mazākais šķērslis un nekas neies, bez tam hvz kā tas uzvedīsies lietu vai sniegputeņa laikā. 

Link to comment
Share on other sites

viesturs0711

Tur gan ir individuāli risinājumi, kas plašākai sabiedrībai piejami tikai ar sarunāšanu.

 

Cik, zinu LTC VDSL piedāvā līdz 20mbit max. http://www.latteleco...ojuma_apraksts/
Link to comment
Share on other sites

Cauri slapjiem krūmiem 3G signāls cauri netiek,

 

Protams, ja freneļa zona ir pilnībā pārklāta. Bet ja pa vidu starp raidītāju un uztvērēju ir piemēram kalns, kurš pārklāj 80% no šīs zonas, signāls būs par 80% vājāks, tomēr sakari būs, kaut ar binokli raidītāju nevarēs ieraudzīt. 

 

Tapēc jāmāk uzlikt tā radiolinku, lai tas nevienam neturaucētu
 

Tas ir kā? Jebkurai antenai, arī paraboliskai ir "parazītiskās lapiņas" - virzieni kur viņa izstaro radioviļņus bez galvenā virziena.  Ja viņas virzienā trāpīsies kāds, kam links traucē.... Kā šo var ietekmēt?

Link to comment
Share on other sites

Kā reizi 24GHz var sanāk ziepes. Tad točna jāzin,ka gaiss tai frekvencē tīrs un i tad nevar zināt vai kāds oficiāli nesāk dotajā apvidū šo frekvenci izmantit. Es vismaz neriskēt tādu radiolinku nelegāli uzstādīt. 5GHz diapazonā savādāk. Tur pilns ar visādām radiokartēm. Konkrētajā vietā gan var tiešām rasties problēma ar georadaru. Nu baigi tuvu tas sanāk. Lai gan radars jau strādā uz vienas konkrētas frekvences, bet radiolinkam var kanālus mainīt. Vienkarši japaštuko frekvences, japadomā par antenas azimutiem, lai neraida radara virziena, nu vispār japaštuko.

Romald aizliec 5Ghz antenu aiz majas strūra un pilnīgi pofig par antenas sānu lapiņām. Vārdu sakot, vienmēr ir varianti, vajag tikai štukot.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Cik esmu lasījis 24 ghz ir visā pasaulē brīvi izmantojams diapazons un tur atļautās jaudas un signāla stiprums ir krietni lielāki kā 2,4 un 5 ghz diapazonos. 

 

Ulcha, pastāsti beigās kā viss izgāja.

 

Cik atceros vasarā te viens biedrs arī plānoja celt torni radiolinkam. Būtu interesanti uzzināt kā tas pasākums beidzās - uzcēla, neuzcēla?

Link to comment
Share on other sites

Ja  es kaut ko galīgi nejaucu, tad pēc tā dokumenta iznāk ka 5 ghz diapazons oficiāli paredzēts tikai izmantošanai iekštelpās. Bet 24ghz diapazonā nokārtojot papīrus drīkst likt arī āra linkus. 

Link to comment
Share on other sites

ārteplās var izmantot frekvences 54750MHz lidz 5725MHz ja neklūdos, 20MHz josla , DFS ieslēgts. Nu  kāds zin kāda ir meteoradara precīza frekvnece :)) ?

Link to comment
Share on other sites

Aizbrauc uz Nīderlandi un Vāciju, un pamēģini tur netu pieslēgt.

 

Cik zināms, nevienai no minētajām valstīm nav ne tuvu "ceturtais ātrākais internets pasaulē", kur nu viņiem, mazattīstītajiem līdz mūsu krutumam :sarkasms:

Labots - MārcisB
Link to comment
Share on other sites

Tas, ka mēs te izlepuši, sen zināms fakts. Mans Vācijas paziņa visā nopietnībā sacīja, ka viņam izdevīgāk būtu man izmaksāt ceļu uz Vāciju, nekā izsaukt vietējo meistaru, lai pievilktu internetu no 1. stāva uz otro (pats viņš, kā jau kārtīgs "eiropietis", pat spuldzi ieskrūvēt neprot un, kad te Rīgā pie viņa paziņas mainīju elektrības kontaktu - skatījās uz mani kā uz brīnumu :sarcastic: .  Servisu cenas un laiki, vismaz IT jomā, tur ārprātīgi.

 Kas attiecas uz interneta ātrumu - vecajā Eiropā, Amerikā u.c. normālās valstīs tas nevienu īpaši nesatrauc - ar "kačāšanu" viņi neaizraujas, jo tas var pārāk slikti beigties.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

man ir aizdomas, ka raidītājus ar āra antenām nedrīkst bez licences uzstādīt nekādās frekvencēs.

Link to comment
Share on other sites

Tas tā nav. Sabaida cilvēkus ar vīriem melnā pēc tam cilvēks baidās pat radiouztvērēju mājās ieslēgt  - ka tik heterodīnu kāds nenopeilē :))

Labots - specuks
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...