Jump to content

Savs neliels uzņēmums. Ieteikumi, dalīšanās pieredzē


Kitai
 Share

Recommended Posts

  • Replies 150
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Ronalds

    10

  • Larijssene

    8

  • Леший

    10

  • alusbundza

    12

Atļāva sataisīt mikro uzņēmumus, tagad celsim nodokļus, idioti! Šo valsti vada grāmatveži, nevis ekonomisti, tādēļ arī esam, kur esam.

Link to comment
Share on other sites

Gaiši prāti netrūkst, gan izdomās citus veidus  :TBS:  Neba nu tas mikro nodoklis visiem ir baisi izdevīgais.

Link to comment
Share on other sites

Леший

Diemžēl iniciatīva izgāzīsies. Latvijā ir apmēram 150 000 uzņēmumu, biedrību, IK utt. Labi, ja 5% no tiem ir mikroSIA. Tie nobalsos, bet pārējiem latvietis vulgaris ir pilnīgi pofig.

Man piemēram nāksies nedaudz nogriezt algas, ja nodokli paaugstinās līdz 15%.

Labi, ka jaunā ekonomikas ministre arī izteikusi šaubas par mikro % paaugstināšanu un ir iesniegusi FM priekšlikumu vēlreiz izvērtēt visus ieguvumus un riskus, ja nodokli pacels.

 

marrtins, ir izdevīgs un pat ļoti.


Ja šeit paskatīties statistiku, tad sanāk, ka gadā no mikro uzņēmumiem valsts iegūst apmēram 120m eur nodokļos. Ja cels nodokli, daļa ies atpakaļ ēnā un nemaksās neko.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

Man piemēram nāksies nedaudz nogriezt algas, ja nodokli paaugstinās līdz 15%

nopērc aploksnes......


pašlaik SIA ir izdevīgāks par mikrouzņēmumu

Link to comment
Share on other sites

Леший, ja ir tikai ieņēmumi, tad jā. Ja ir kripatiņa izdevumu, tad ir kārtīgi jāizrēķina.

Link to comment
Share on other sites

Mikro uzņēmums ir izdevīgs tikai pakalpojumu sniedzējiem, ja sākās tirdzniecība, tad ir pakaļā! Daudzi paklausot valdībai, sataisīja mikro, un darba devēji strādāja ar mikro, nevis cilvēku, visiem bija labi, ja pacels nodokli, tad tas viss atkal aizies pa piekari. :superstition:

 

 

Edit: Doma bija ja, SIA reģistrējas par mikrouzņēmuma nokļu maksātāju! Ja nē, tad tas ir parasts SIA ar nelieliem ierobežojumiem.

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

 

 

marrtins, ir izdevīgs un pat ļoti.

 

Izdevīgs viņš ir uzņēmuma īpašniekam. Bet mikrouzņēmumā strādājošam darba ņēmējam, ja nemaldos, sociālie ir galīgā d. Un tikai nevaicājiet man, a ko es gribu. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

pašlaik SIA ir izdevīgāks par mikrouzņēmumu

 Nevajag jaukt. SIA ir uzņēmējdarbības forma. Mikrouzņēmums ir tas, kas atbilst visiem nosacījumiem, lai varētu būt tāds, kā arī ir reģistrējies kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju var būt gan individuālais komersants, gan individuālais uzņēmums, gan zemnieku saimniecība, gan saimnieciskās darbības veicējs, gan SIA. Nevar viennozīmīgi pateikt, kas izdevīgāk. Taisnība biedram jema, ka mikrouzņēmums ir superizdevīgs pakalpojumu sniedzējiem. Es piebildīšu, tādiem, kuriem nav daudz regulāro izdevumu par, piemēram, izejvielām, materiāliem utt. Teiksim, kaut kādiem frizieriem nez vai būs kas izdevīgāks par mikrouzņēmuma nodokļu maksātāja statusu. Tāpat, šeit forumā ir daudz programmētāju (ļoti augsta pievienotā vērtība) - vo tādiem tas mikrouzņēmuma statuss ir ideāls. Tirgotājiem mikrouzņēmums galīgi neder, neticu, ka bija kāds tik dumjš tirgotājs, kas taisīja mikrouzņēmumu, tas vienkārši nav iespējams, ja visu dara godīgi.


 

 

Izdevīgs viņš ir uzņēmuma īpašniekam. Bet mikrouzņēmumā strādājošam darba ņēmējam, ja nemaldos, sociālie ir galīgā d.

 Arī taisnība. 

Link to comment
Share on other sites

MUN ir labs cilvēkiem, kas sniedz pakalpojumus. Kur maz izdevumu. Sevišķi ērts tiem, kas piepeļņas nolūkos piehaltūrē. Reģistrācija ļauj droši likt reklāmu, sevišķi forši tiem, kam pamatdarbs vienā profesijā, haltūras citā. Pieredzi pierādīt haltūras jomā. Mazs nodoklis daudzus tādus izvilka no pagrīdes. Lielo nodokli tādi nepavilktu, mazo pavilka.

Kāda algu nogriešana, MUN, tikko izlasīju, ir mazs algas limits! Maziņas algas drīkst maksāt. Ļoti maza alga 720 uz papīra. Dividendes drīkst izmaksāt reizi gadā, no tām arī novelk nodokli.

Labots - beryl
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

tad nu domājot par nākotni, jāizlemj - krāt pašam vai paļauties uz to, ka valsts nodrošinās pensiju, ja tās iemaksas veiksi

 

Pie algas 720eur nekāda dižā krāšana nesanāks. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Zinu dažus mikrouzņēmumu īpašniekus, kas noformē sievu savā mikrouzņēmumā. Pats saņem algu 720 un sieva saņem 720, lai arī sieva neko nedara, tikai skaitās. Tādā veidā apiet tos algas griestus. Ja nu kāds pelna vēl vairāk, var pieņemt vēl kādu tuvu radinieku tādā pašā veidā darbā.


 Piekrītu, ka mikrouzņēmums ir OK īpašniekam, vēl labāk, vienīgajam darbiniekam. Kā darba ņēmējam iet strādāt kaut kādā MUN maksātāja iestādē negribētos.


 

 

Ļoti maza alga 720 uz papīra

MUN maksātāja gadījumā nav tāda jēdziena "bruto alga", neto alga". Visi 720 ir tavi - kas uz papīra tas tavā makā. Nodoklis atvelkas tikai pašam uzņēmumam no apgrozījuma. Te jau tā sāls, cik naudas ienāk kontā, no tās visas 9% nodoklī. Ideālā gadījumā, ja darbībā nav izdevumi par kaut ko - visu, kas ienāk, var samaksāt algās. Dzīvē kaut kādi izdevumi ir, jāpērk kaut kas uzņēmuma vajadzībām. Tā vienkāršoti spriežot, tas pats, ko nopērk uzņēmums - MUN maksātājs, būs par 9% dārgāk viņam, nekā konkurentam, kas nav MUN maksātājs. Pakalpojumi, produkti ar lielu pievienoto vērtību - tur var domāt par MUN maksātāja statusu. Citādi MUN nekam nav derīgs. Ne ražotājam, kam daudz izejvielu jāiepērk, ne tirgotājam.

Link to comment
Share on other sites

Piemēram, cilvēks strādā par valodas pasniedzēju. Brīvā laikā var patulkot privātajiem vai taisīt korekciju gabaldarbā kādai firmai. Kas reģistrējas, sanāk oficiāla tulka vai korektora pieredze. Tik daudz lai maksātu lielos nodokļus tā nenopelnīt, MUN tieši piemērots.

Kāds cits strādā par programmētāju vai sisadminu, agrāk bija pieredze citā nozarē. Var paņemt mazas summas īsos darbiņus kā MUN, dabū formālu svaigu pieredzi klāt. Kādam šī iespēja daudz atvieglo.

Samērā augstu tiek vērtēti juristi, kam ir pieredze arī grāmatvedībā, finansēs un abas kvalifikācijas. Tādi var dabūt labu labos darbus labās firmās. Piemēram, ir divi diplomi, darbā šancē par juriskonsultu, vakarā kādam citam MUN pakārto grāmatvedību. Maksā tur MUNu, divas pieredzes paralēli. Pamācās vēl ko un CV labu labais sanāk, var kādā auditorfirmā tikt.

 

Konkursos biznesa finansēšanā reizēm prasa pieredzi uzņēmējdarbībā. MUN vislētākais veids kā sākt pakalpojumu sniedzējam, kam maz izdevumu. Sākumā, kamēr klientu bāze savākta, pelnīs maz. MUN pavilkt vieglāk. Valstij arī labāk ka tāds maksā kaut MUN, nevis rušinās pagrīdē, kamēr sakrāj lielajam nodoklim lai legalizētos. Cilvēkam arī ērtāk kā reģistrētam darboties.

Pārsvarā tiešām maza apgrozījuma viena - dažu cilvēku darbam.

 

Uztrauc ka kaut ko muhļī, tad vismaz 1 cilvēkam vajag atļaut MUN 9%. Kam maz €, parasti ir vieni savā MUN, bez darbiniekiem.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 Biedrs beryl ļoti labi uzrakstīja. Tulka profesija - perfekts piemērs. Iedomājies, izdevumi gandrīz nekādi, tikai ieņēmumi. Saliktu kāds grāmatvedis ļoti smuki, kas sanāk uz rokām tādam tulkam mikrouzņēmuma gadījumā, kas parasta uzņēmuma gadījumā, pie vienāda apgrozījuma. Krietni simpātiskāk izskatītos mikrouzņēmuma gadījumā.

Link to comment
Share on other sites

Леший
Pats saņem algu 720 un sieva saņem 720, lai arī sieva neko nedara, tikai skaitās. Tādā veidā apiet tos algas griestus.

Tādi ir, un no jur. viedokļa nav nekas pretlikumīgs, jo radinieks laikam līdz 3. pakāpei var kaut kādu summu dāvināt mēnesī gadā. Bet vismaz šajos variantos netiek izmantoti aplokšņi, un ja peļņa ir tie 1440, tad nodokļos tiek izmaksāti apmēram 130 einari, kas ir pa 130 einariem vairāk, nekā aplokšņu variantā.

Labots - Леший
Link to comment
Share on other sites

Леший

ieleja
 

9. pants. Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi

 1. Gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti šādi ienākumu veidi:

 

   35) dāvanas no fiziskajām personām:

 

      a) pilnā apmērā - ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros,

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kā ir ar nodokļu maksāšanu, ja esi jau darbinieks SIA un kļūsti par saimnieciskās darbības veicēju / MUN maksātāju turpinot strādāt arī SIA?

Kā ar pabalstiem?

Varbūt kāds var minēt piemērus no pieredzes?

Link to comment
Share on other sites

Ja MUN maksātājs, tad nodokļu grāmatiņa ir tur, kur esi MUN maksātājs.
Attiecīgi SIA, kur tagad strādā, nebūs nodokļu atvieglojumi (neapliekamais minimums, par apgādājamajiem)

Link to comment
Share on other sites

MUN - aizmirsti pabalstus!

Link to comment
Share on other sites

aamatniekss

Sveiki! Interesē uzņēmuma dibināšana vai, kļūšana par pašnodarbināto, vai IK.. Bet šīs lietas galīgi nesaprotu, tāpēc vēlos lūgt padomu. 

Lieta tāda, veidoju datorspēli, kura sāk kļūt populāra, un ir aizgājis jau tiktāl, ka esmu apstiprināts iekš Steam. Bet ar to Steam ir visādi, vienu mēnesi vari nopelnīt lielu naudu, bet citu mēnesi neko. Kas man būtu visizdevīgākais variants? Kādi nodokļi man jāmaksā, un ko es maksāju par tiem mēnešiem, kad piemēram nopelnu 0 euro? Un lasot par Mikrouzņēmumu, skatos, ka ir 9% no apgrozījuma nodoklis, bet man būtībā spēles taisīšanai neiziet nekāda nauda, jo visu vienkārši pats izdaru. Tad būtībā tie 9% būtu jāsamaksā tikai no peļņas ko gūstu Steamā? Un ja es mēnesī sev kā algu varu samaksāt tikai noteiktu summu, kur tad paliek pārējā nauda, un ko es ar to pārējo varu darīt?

Link to comment
Share on other sites

aamatniekss

Hmm, skaidrs ar to. Bet labi, kas notiek tajos mēnešos, kad nenopelnu neko? Un ja es sāku vienkārši pastāvīgi nenopelnīt neko katru mēnesi? 

Link to comment
Share on other sites

 

 

vari sev algā maksāt jebkuru summu, arī lielāku par €720, tikai par to jāmaksā papildus nodoklis

 

Jā un nakošajā gadā tiek atņemts mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss! Tāpēc vairāk par 720 eur algā maksāt nedrīskt! Vajag piemēram sievu darbā pieņemt ;)  

Link to comment
Share on other sites

 

 

. Bet labi, kas notiek tajos mēnešos, kad nenopelnu neko? Un ja es sāku vienkārši pastāvīgi nenopelnīt neko katru mēnesi? 

 

Tajos mēnešos kad nepelni -0 nodokļos. bet

 

(5) Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ne vēlāk kā 15 dienu laikā no šajā likumā noteiktās deklarācijas par taksācijas gada pēdējo ceturksni iesniegšanas dienas iemaksā budžetā mikrouzņēmumu nodokli 50 euro apmērā, ja taksācijas periodā (kalendāra gadā) mikrouzņēmumam nav bijis apgrozījums vai aprēķinātā mikrouzņēmumu nodokļa summa nepārsniedz 50 euro.

 

Tātad ja gadā ienākumi =0 tāpat 50 EUR jāmaksā nodokļos. 

Link to comment
Share on other sites

aamatniekss

Nu labi skaidrs, ja neko nepelnu tad 50 euro nodokļos gadā tāpat. Tas nav tik traki. 

Steam maksā tikai ar bank to bank pārskaitījumu. 

 

Nu labi, ja es piemēram nopelnu vairāk par tiem 720 euro. A kā tad es varu dabūt savu pārējo sūri grūti nopelnīto naudu? Izņemot to ka pieņemu sievu darbā. Kur tad visu laiku tā pārējā nauda paliek?

Link to comment
Share on other sites

Izmaksā dividendēs!

Link to comment
Share on other sites

A kā tad es varu dabūt savu pārējo sūri grūti nopelnīto naudu? Izņemot to ka pieņemu sievu darbā.

 

Tad ir jātaisa SIA. Tad varērs izmaksāt dividendes gada beigās. Bet nu tas ir dārgi, jeb čakarīgi salīdzinot ar IU. Ja apgrozījums mazs - pieņem sievu darbā - jā viņa zaudēs nodokļu atvieglojumus - ap 30 eur mēnesī. Bet algot grāmatvedi būs dārgāk. 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

 

 

to gan nezināju, iemetīsi kādu linku uz attiecīgo likuma pantu?

http://likumi.lv/ta/id/215302-mikrouznemumu-nodokla-likums#p-487261

 

 

(8) Ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs neizpilda kādu no šā likuma 1.panta 1.punkta vai 2.panta otrās, trešās vai ceturtās daļas nosacījumiem, tas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākamo taksācijas periodu.

2. panta ceturtā daļa skan šādi:

(4) Mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums no mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma nepārsniedz 720 euro mēnesī.
Link to comment
Share on other sites

aamatniekss

Labi, kā ir ja es esmu vienkārši Individuālais komersants un nedibinu mikrouzņēmumu? Cik man ir nodokļos un kas notiek tad, ja es neko nenopelnu. Un cik es pats sev tad varu algā izmaksāt? Īsti nevaru atrast info, cik saprotu tad 24% no ienākumiem ir nodoklis, kas ir Iedzīvotāju ienākumu nodoklis un ja neko nenopelnu tad neko nemaksāju nodokļos. Bet nesaprotu to sociālās apdrošināšanas iemaksu. Nu ja es esmu sasniedzis 12x360 euro ienākumus gadā, man tas jāsāk maksāt un tur rakstīts, ka jāmaksā par katru nākošo mēnesi, pat tad ja ienākumi ir zem tās noteiktās minimālās summas, vai ienākumi nav bijuši vispār. No kā tad es maksāju tos procentus katru mēnesi, ja man nav bijuši to mēnesi ienākumi? Vai tad vienkārši samaksāju 0euro? :D

Labots - aamatniekss
Link to comment
Share on other sites

aamatniekss, precīzi nezinu, bet bez MUN tev būs jāmaksā ap 50% no nopelnītā nodokļos. 

Jā, būs visas soc garantijas. Tā teikt - izvēlies ko vēlies! 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...