Jump to content

Savs neliels uzņēmums. Ieteikumi, dalīšanās pieredzē


Kitai
 Share

Recommended Posts

Labs vakars, veči. ;)

 

Jau sen ir ideja bez pamatdarba papildus vēl izveidot savu uzņēmumu vai IK. Tā kā ar likumdošanu esmu totāli uz Jūs vēlos dzirdēt zinošāku biedru padomus kā labāk rīkoties.

Šis uzņēmums vai IK veiktu datortehnikas, mobilo tel. u. c. lūžņu servisa pakalpojumus gan fiziskām gan juridiskām personām. ;)

Darbinieku skaits - es pats. :D

Protams parastiem cilvēkiem visi pakalpojumi ''bez čeka''.

Jautājums kuru uzņēmējdarbības veidu vislabāk izvēlēties - mikrouzņēmums, SIA vai IK? Kur vismazāk aizietu nodokļos, kur ir vismazākā grāmatvedība, jo citu mēnesi apgrozījumā varbūt neparādītos nekas?

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 150
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Ronalds

    10

  • marrtins

    8

  • Леший

    10

  • alusbundza

    12

Pašnodarbinātais kā mikrouzņēmums (ja VID ļauj, 9 vai 10% katru mēnesi nodokļos (tas arī ir viss), ik mēnesi atskaites, maks.summa, ko vari sev izmaksāt mēnesī ir LVL 500.00, gada beigās deklarācija) vai kā individuālais darba veicējs ar deklarāciju reizi gadā un soc.nodokli reizi ceturksnī (noņemamā summa no konta mēnesī ir bez ierobežojuma).

Esmu pašnodarbinātais-ind.darba veicējs, kas maksā soc.nodokļus reizi ceturksnī (ap 65 lati, par tiem ceturkšņa mēnešiem, kur ienākumi-izdevumi >LVL 200.00), un pildu deklarācija gadā (līdz 01.aprīlim), kur pēc peļņas (ienākumi mīnus attaisnotie izdevumi, līdz 15.aprīlim) jānomaksā IIN 25%.

Abos gadījumos ap 10% aiziet nodokļos.

Labots - Sanchus
Link to comment
Share on other sites

Man slikti pielec visādas procentu lietas... ):

Kāds vispār ir dibināšanas process?

Un piemēram, ja es mēnesī neuzrādu pie apgrozījuma neko, vai arī tad ir jāmaksā nodoklis?

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

IK, IU gadījumā tu atbildi ar visu mantu, tai skaitā dzīvokli u.t.t.

 

 

Pastāv jau arī tāda lieta kā profesionālās darbības apdrošināšana. Apdrošini savus vēl neradītos zaudējumus klientam par summu līdz LVL 100.000, samaksā par polisi LVL 150.00 un visa opera.

 

Lai reģistrētos kā pašnodarbinātais, ir jāiet uz VID uz jāizņem nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecība. Pēc tam VIDā izņemsi EDS lietotājam nepieciešamo info un iegūsi elektronisko parakstu (atskaitēm, deklarācijai).

 

Esmu pašnodarbinātais pilnus 3 gadus, nav problēmu bijis. Turklāt, varēsi pašnodarbinātais palikt arī tad, ja stāsies oficiālās darba attiecībās ar kādu SIA vai AS.

 

 

 

Ar SIA dibināšanu baigas čakars. Ir jāalgo grāmatvedis, kas katru mēnesi rakstīs atskaites... Tāpēc, ka man tas viss riebjas, esmu ceturkšņa soc.maksātājs, un reizi gadā deklarācija.

 

Dibinot SIA, visos rēķinos būs papildus jāiekasē PVN 21%, kas ne vienmēr klientiem patīk.

 

 

 

Ja pašnodarbinātajam apgrozījums ir nulle, tad arī atskaitēs liekās nulle. Ceturkšņa soc.nodokļa aprēķinā jānorāda pašam tikai tie mēneši, kuros ienākumi-izdevumi>200 LVL.

Labots - Sanchus
Link to comment
Share on other sites

SIA nodibināt, ir kā 2 pirkstus apčurāt. Es gan nepastāstīšu par soļiem, bet mana sieva tam gājusi cauri vairākkārt. Vot grāmatvedība pēc tam, tas jau ir cits stāsts, nākamā sērija seriālā. Iekš SIA grāmatvedim jābūt algotam, tur nederēs vienkārši tante no malas.

 

Sorry, konsultējies pie speciālista - uzņēmumdarbības jurista.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Mikrouzņēmums pēc nosaukuma ir mazbudžeta juridiskā persona "vārds, uzvārds" ar pamatkapitālu 1 lats (ja nemaldos). IK tas ir arī kas cits, kur IK "vārds uzvārds", reģ.nr. ir personas kods, arī ja nemaldos.

Šīs divas ir citādas uzņēmējdarbības formas.

 

Gribēju teikt, ka ir individuālā darba veicēji (pašnodarbinātas personas), kuru statuss norēķinoties ar VID var būt tāds pats kā mikrouzņēmumam, t.i. 9% no ienākumiem.

 

Kaut gan, vēl nesem dzirdēju, ka izdevīgāk ir būt Mikrouzņēmumam, kas nomaksā savus 9% un ar to pietiek. Mazāks nodokļu slogs.

 

Par PVN maksātāju pašnodarbinātais kļūst, ja gada apgrozījums > 30.000 LVL.

 

Ja Tev (tb autoram) ir kāds pazīstams grāmatvedis, kas konsultēs, gan jau jamais zinās, kura uzņēmējdarbības forma Tev izdevīgāka..

Labots - Sanchus
Link to comment
Share on other sites

smartdevil

Cik esmu sapratis, tāda mirkouzņēmuma teorētiski nemaz nav. Ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs.

Var būt SIA parastā ar 2tk kapitālu un var būt SIA ar 1 lata kapitālu(agrāk sauktais mazkapitāla SIA), kura maksā mikrouzņēmuma nodokli 9% no apgrozījuma(nevis peļņas). Un pirmajā laikā nevajag aizmirst, ka gadā 25% no peļņas būs jāieskaita pamatkapitālā un tā katru gadu līdz uzaudzē 2tk kapitālu.(Un tad es īsti nesapratu par to vai var turpināt būt mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs vai 2tk sasniedzot automātā kļūst par parastu SIA.)

Kā arī jāveic obligāto uzkrājumu 25% no tīrās peļņas.

Mikrouzņēmuma maksātājam ir tikai tad būt izdevīgi, ja esi pakalpojuma sniedzējs.

Labots - smartdevil
Link to comment
Share on other sites

O. K., pieņemsim, ka manā gadījumā visizdevīgāk ir reģistrēties kā mazkapitāla SIA jeb mikrouzņēmumam. Tātad process ja pareizi saprotu - uzrakstu firmas dibināšanas lēmumu, statūtus 2 eksemplāros, paziņojumu par jur. adresi un pieteikumu kapitālsabiedrības ierakstīšanai komercreģistrā un dodos uz VIDu?

Link to comment
Share on other sites

Kaut gan, vēl nesem dzirdēju, ka izdevīgāk ir būt Mikrouzņēmumam, kas nomaksā savus 9% un ar to pietiek. Mazāks nodokļu slogs.

Tas viss ir atkarīgs, kā veidojas ienākumi. Piemēram, mēnesī iepērk preci pā 2000Ls, realizē par 2500Ls. 500Ls peļņa, 9% = 225Ls/mēn nodokļos, pašam paliek 275Ls. Savukārt, ja pie tāda paša apgrozījuma un izdevumiem būtu pašnodarbinātais, tad nodoklis 25% (šogand 24%) no 500Ls ir 100Ls, pašam paliek 400Ls. Protams, vēl min. ~60Ls mēn soc. nodoklis, ja ieņēmumi pārsniedz 200Ls (jāskatās cik šogad).

 

Savukārt, ja ieņēmums 2000Ls, izdevums praktiski nekāds (piemēram tīri programmētājs), tad jau gan tāds 9% ir izdevīgāks.

 

Vienvārdsakot, jāskatās, jārēķina :)

Link to comment
Share on other sites

dzhonsons

Ja gada ienākumi nepārsniegs 10kls, tad kāda problēma piereģistrēties kā pašnodarbinātai personai ar fiksēto procentu likmi (5%)? I atkrīt čeku vākšanas un atskaitīšanās - ko, kam un kādēļ tērēju.

Link to comment
Share on other sites

BRĪDINU: Sanchus postos ir aptuveni 50/50 patiesība un buļļu kakas. Tieši tā - ir lietas, kas ir pareizi izskaidrotas, un ir lietas, par ko ir sarakstītas pilnīgas aplamības!

Arī pārējie neizceļas ar 100% pareizām zināšanām.

(Strādāju grāmatvedības firmā, viens priekšnieks ir zvērināts revidents, otrs - nodarbojas ar uzņēmumu dibināšanu u.tml., kā arī - ir maksātnespējas administrators - tā ka par informācijas trūkumu nesūdzos! ;) )

 

Iesaku sakontaktēties ar kādu cilvēku, kas ar šādām lietām pelna iztiku. Nu labi - samaksāsi ~20 Ls par konsultāciju - bet pēc tam atkritīs daudz, daudz stresa, braukāšanas/skaidrošanās. Un būs ko lamāt, ja sastāstīs kaut ko nepareizi. Nevis kā te, forumā - pateiks - ej lec no tilta... :D

Labots - Ghost_az
Link to comment
Share on other sites

Ja gada ienākumi nepārsniegs 10kls, tad kāda problēma piereģistrēties kā pašnodarbinātai personai ar fiksēto procentu likmi (5%)? I atkrīt čeku vākšanas un atskaitīšanās - ko, kam un kādēļ tērēju.

Tas 1) ir stipri zem 1000Ls/mēn 2) no ieņēmumiem, skat #15 3) ierobežojumi profesijām

Link to comment
Share on other sites

JuutpaudisMaigcilveeks

dzhonsons

 

Es kad pirms ~ pusgada reģistrējos kā pašnodarb., fiksētā nodokļa likme bija piemērojama tikai dažām nozarēm. Manā gadījumā - saimnieciskās darbības veikšanai.

Labots - JuutpaudisMaigcilveeks
Link to comment
Share on other sites

Man kā individuālajam darba veicējam tikai sava puse vairāk zināma. Par pārējiem ir vispārējs priekšstats. Otrs kolēģis ir pašnodarbinātais mikrouzņēmuma nodokļu maksātājs. Ko šamais stāstījis, to arī te pielipināju un nekrītu/negāžos, ka tā ir 100% taisnība.

 

Te jau gudrinieki varēja vismaz, ja ne padalīties ar info, tad visamz pāris vērtīgus linkus ielikt.

Link to comment
Share on other sites

Esmu MUN maksātājs.

Katru ceturksni samaksāju 9% no apgrozījuma un iesniedzu VID EDS atskaiti. Viss. Vairāk nekas nav jādara.

Daru tieši to, ko autors grasās darīt.

Link to comment
Share on other sites

Kāda bilance?

MUN maksātājiem gada beigās nav jāiesniedz nekādas deklarācijas vai kas tamlīdzīgs, tikai atskaite ik pa 3 mēnešiem.

Link to comment
Share on other sites

 7.pants. Mikrouzņēmumu nodokļa deklarēšana un maksāšana

(1) Mikrouzņēmumu nodokli par taksācijas perioda apgrozījumu mikrouzņēmums maksā četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu.

(2) Mikrouzņēmums iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam.

(3) Mikrouzņēmums maksā mikrouzņēmumu nodokli līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā norādītajos valsts budžeta ieņēmumu kontos.

(4) Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas veidlapas paraugu un aizpildīšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

(5) Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas precizējums nemaina valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru un sadalījumu pa mikrouzņēmuma darbiniekiem par to periodu, par kuru mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas precizējums tiek iesniegts.

(6) Pēc tam, kad mikrouzņēmums zaudējis mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, tam ir tiesības iesniegt tikai tādus mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas precizējumus, kas nemaina vai palielina maksājamā nodokļa apmēru. Mikrouzņēmumu nodokļa summai, ko mikrouzņēmums šajā gadījumā papildus iemaksā budžetā, nepiemēro šā likuma9.panta otrās daļas nosacījumus.

 

Avots: http://www.likumi.lv/doc.php?id=215302

 

Mikrouzņēmums nu jau būšu 3. gadu.



Laikam sapratu, kur sāls.

SIA, kas maksā MUN ir kas nedaudz cits, nekā Saimnieciskā darba veicējs, kurš maksā MUN.

Es esmu 2. variants.

Link to comment
Share on other sites

Man arī laikam būs jāpāriet uz MUN statusu. Sāku strādāt uzņēmumā, kur apgādājamos jau noņem pie algas aprēķina. Kā pašnodarbinātajam paliek neizdevīgi, ja jāmaksā šogad 24% IIN plus soc.nodoklis ik ceturksni.

 

Un kā ar maksimālo mēneša algas izmaksu no konta LVL 500.00 apmērā? Ja gribu pirkt jaunu TV, piemēram, par 600 latiem, tad jāgrabina pa diviem mēnešiem uz privāto kontu?

Link to comment
Share on other sites

Man ar tiem 500 Ls nav bijušas problēmas.

Naudu saņemu, kad esmu sasniedzis 500 Ls (vienojos tā ar darba devēju (gabaldarbs)), nodokļiem atstāju 9% kontā un pārējo pārskaitu sev.

 

Vari sev skaitīt arī 600 Ls, bet no 100 Ls (tiem, kas ir virs 500) maksāsi 20%.

Link to comment
Share on other sites

Nu un telpu īre, uzkopšana, apsardze, auto līzings, apkopes un benzīns (viss nepieciešams tiešo darba pienākumu veikšanai) arī ir tajos LVL 500.00?

Link to comment
Share on other sites

Tas ir mikrouzņēmumam, mazkapitāla SIA? Droši vien ne pašnodarbinātai personai, kas ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, vai ne?

Jāsagaida Senteeva atbilde.

Link to comment
Share on other sites

Ja tu maksā MUN, kā saimnieciskā darba veicējs, tu neko nevari norakstīt. 500 Ls mēnesī, tērē kā gribi.

Link to comment
Share on other sites

Esmu pašnodarbinātais, reizi gadā EDS un arī nodokli uzreiz pa visu gadu.

Link to comment
Share on other sites

Es tomēr esmu par parastu SIA, autors tik pats var izvēlēties cik var atļauties no sākuma pamatkapitālā laist iekšā Ls 1.00 vai uzreiz Ls 2000.00 (ja ņem otro variantu, tad pusi pamatkapitālu dibināšanas lēmumā var aizstāt ar mantisko ieguldījumu un otru pusi iemaksāt gada laikā). Tik jāatceras, ka ja taisi Ls 2000.00 pamatkapitālu, piesakoties VID uz PVN, noteikti prasīs no kurienes nauda, un ja autors nav oficiāli nekur strādājis, tad talkā nāk tādi varianti kā vecāki aizdeva, māsa/brālis no ārzemēm atsūtīja un aizdeva utml.

Nu un kad SIA nodibināta tad var jau arī sākt domāt par to PVN, vajag vai nē + ja tomēr vajag, tad var dabūt atpakaļ/samazināt PVN kas tērēti benzīnam, telpām, materiāliem utml.

 

PAr SIA esmu vēl jo vairāk, jo autors rakstīja:

 

parastiem cilvēkiem visi pakalpojumi ''bez čeka''

 

tā ka ar algu vēl mazāk problēmas, un oficiāli var strādāt gan uz pusslodzi, gan uz pilnu, gan pa stundām.

 

Ar grāmatvedību ir tā, ja uzņēmums netaisās uzreiz miljonus pārstrādāt, tad normālas grāmatvedības firmas grāmatvedību veiks par +-35Ls mēnesī.

Labots - FoX
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Vajadzētu sākt ar to, ka jāsaprot, ka pamatā ir trīs varianti:

1) pašnodarbinātais,

2) IK (individuālais komersants),

3) SIA.

 

Tālāk - katrs no šiem var kļūt (vai nekļūt) par MUN (mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju).

Tātad kopā ir 6 varianti.

 

Vēl - SIA var dibināt ar 2000 Ls vai 1 Ls (pagaidām) pamatkapitālu.

 

Reku http://www.lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=215834'>links - diezgan sakarīgi aprakstīts.

 

Pašnodarbinātajam un IK - grāmatvedība būs daudz vienkāršāka, nekā SIA. Lai gan - arī SIA, ja nav papīru kalni, tad grāmatvedības kārtošana var izmaksāt sākot ar 20-50 Ls mēnesī.

 

IMHO - autor, kam Tev tas viss? Ir daudz klienti, kas prasa čeku/pavadzīmi? Nav kāds jau pazīstams uzņēmums caur kuru varētu "mazgāt" šādus darījumus? Šaubos, vai Tev ir tik liels "privātais" apgrozījums,lai atmaksātos čakars ar savu uzņēmumu. Tas taču nav pamatdarbs, ne?

OK, var jau sporta pēc (un pieredzes dēļ) to darīt - un pacelsies ar pašnovērtējums - "MAN IR SAVS UZŅĒMUMS!" :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Sveiki!

 

Vajag noteiktiem mēŗkiem vēl vienu SIA. Bet šī būs maza SIA, konkrētu preču iegādei un pārdošanai.

 

Jautājums par PVN, - ja gada laikā iepērk līdz 7000 Ls, tad varēja nereģistrēties kā PVN maksātājs, pareizi?

Bet tik un tā, pat ja nav PVN maksātājs, tad pārdodot preci, vajadzēs pavadzīmi, kurā summa ar PVN, tobiš, par katru konkrēto preci PVN, vajadzēs tik un tā nomaksāt ??

Link to comment
Share on other sites

Dinamo:

 

Ja gada laikā iepirksi līdz 7000 Ls, PVN vari nereģistrēties.

Pārdodot preci tu nu nekādi nevari rakstīt iekšā PVN, būs pavadzīme bez PVN, jeb PVN 0%. Ja pārdosi uzņēmumam kuram ir PVN, viņam šis darījums nebūs izdevīgs.

Link to comment
Share on other sites

FoX

 

paldies apr atbildi.

Bet kāpēc uzņēmumam, kam pārdos (tie visi būs PVN maksātāji) tas nebūs izdevīgi? Viņiem par PVN tāpat būtu jāmaksā, neatkarīgi vai pārdevējs ir vai nav PVN maksātājs.

 

Tobiš - produkts A no ārzemēm bez PVN: cena 200 Ls.

Pārdodot Latvijā ar PVN: 221 Ls.

 

tik, jā mani mulsina, ka it kā nav PVN maksātājs tad vai tiešām ir tā 0% un neviens to PVN par produktu nesamaksā? Vai tomēr maksā pārdevējs, bet kā nav PVN maksātājs, nav jāmaksā par citām štellēm, piem, pakalpojumu sniegšanu utt.

Link to comment
Share on other sites

tu kā pircējs no ārzemēm kā domā dabūt produktu bez PVN? tev tas būs ar PVN.

Link to comment
Share on other sites

Jā, tagad dagnal šutku.

Karoč, visu ko iepirkuši no ārzemēm, būs jāprasa, lai viņi raksta pavadzīmi ar VAT, un maksāšu viņiem cenu ar VAT. Visiem 25-30% sadārzinājums. Jā, fa*k nav forši.



Tad jautājums šāds:

 

Vai VID sitīs, ja pārdodot, apvadzīmē būs norādīts PVN un attiecīga PVN summa?

 

P.s. jautāsiet nafig Tev vajag to cenu ar PVN un bez PVN. Bet vajag.

Link to comment
Share on other sites

un reāli pa muti varēsi atrauties no tiem, kas apmaksās tavas pavadzīmes. jo tie arī var ciest šādā situācijā.

Link to comment
Share on other sites

Jā, tā ir.

Stulbi - varēja tak ļaut godīgi maksāt to PVN šeit pat uz vietas, un līdz tiem 7000 Ls tad peč izvēles (daļai maksāt, daļai nē)

 

Labi, paldies visiem.

Link to comment
Share on other sites

Trīs vaļi, uz kuriem balstās mūsdienīgs bizness (skolās tieši to nemāca, bet labākajās biznesa augstkolās pasniedzēji "caur puķītēm" to māk pateikt un apķērīgākie studenti prot novērtēt):

1. Apčakarē otru, ja vien rodas kaut mazākā iespēja, ideāli, ja to izdodas panākt, rupji nepārkāpjot likumu.

2. Pārdod visu, ko vien var izdevīgi pārdot, arī savus tuvākos, ilgtermiņā tas noteikti atmaksāsies.

3. Aizmirsti un atmet malā visu cilvēcīgo, tai skaitā sirdsapziņu, ja partneri pamanīs, ka neesi to izdarījis, viņi nekautrēsies to izmantot savā labā un apčakarēs Tevi.

Nu un pats galvenais veiksmīga biznesa priekšnoteikums - vienmēr turi pa rokai labu advokātu.

Lai veicas.

Link to comment
Share on other sites

Mikrouzņēmums ir labi tiem , kuri pārdot tikai savu darbu . Ja klāt nāk kādu ierīču , materiālu pirkšana un pārdošana , būs auzas . Āķis ir 9% no apgrozījuma , nevis peļņas . Otrajā gadījumā vienkārši pašnodarbinātās personas reģistrācija , bez mikrouzņēmuma statusa.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...