Jump to content

Refresh Rate @100Hz ?


TasEsmuEss
 Share

Recommended Posts

Mans vecais CRT monirotors ir pasācis dikti mirgot uz tā 85 Hz režīma (1280x1024 rezolūcija), tāpēc izraku opcijas iekš Windows 7 un izņēmu ķeksīti no "Paslēpt režīmus kurus šīs monitors nespēj parādīt" un tur uzradās iespējas 100 Hz un 120 Hz.

 

Uzliku uz 100 Hz un viss ir labu, attēls nemirgo pat filmējot, nevienas liekas svītras uz monitora nav (uz balta fona dažreiz rādās tādi vilnīši līki stūtos)

 

Drīkst viņu šādi atstāt vai tomēr tas ekrāns uzies gaisā?

 

CRT ADI MicroScan P950 19" monitors, ražotāja max frekvence ir 85Hz. Garnatijas sen vairs viņam tāpat nav. Īstenībā gribu tikt pie LCD ātrāk. Šitam krāsas liekas briesmīgas, kad pavada kādu laiku pie portiķa vai telefona.

Link to comment
Share on other sites

Kad vēl lietoju CRT monitorus, tad tieši tā arī darīju. Gaisā nekas neuzgāja, monitori neizbeidzās.

Link to comment
Share on other sites

Teorētiski nekas jau labs no tā nav. Kādreiz joka pēc tā tika darīts. Bija man te viena datorklase ar pādsmit identiskas konfigurācijas datoriem un Sampo 17" monitoriem. Neskatoties uz identiskumu, bija kas darbojas, bija kas nedarbojās. Kādi 2 gada laikā nomira, bet nevaru garantēt, ka dēļ šī iemesla. Ir aizdomas, ka atsevišķos gadījumos monitors kļūst par grafikas bremzi, gaidot savu sinhronizāciju, nespēdams attainot attēlu kā būtu tam jāataino. Līdz ar to domāju, ka pilnvērtīgu 100 Hz tur tomēr nav, neskatoties, ka ir uzlikts.

 

Tavs monitors ir apmēram 12-15 Ls vērts tā kā eksperimentē droši :D

Link to comment
Share on other sites

Viss normāli. Ja monitors to nevarētu izturēt, viņš rādītu "Out of range" un bildes nebūtu. Neko tādā veidā sabeigt nevar. Ja Windows Tev šo režīmu nepiedāvāja normālajā veidā, tas tikai nozīmē to, ka nebija uzinstalēts pareizais monitora draiveris, vai arī šis draiveris gļukoja, un nepiedāvāja visus iespējamos režīmus. :)

Link to comment
Share on other sites

Tavs monitors ir apmēram 12-15 Ls vērts tā kā eksperimentē droši :D
Ja tas cilvēkam ir vienīgais pieejamais monitors, kura nobeigšanās gadījumā jāpērk jauns, tad es teiktu, ka tas ir daudz vērtīgāks. Konkrētāk, tas ir tikpat vērtīgs, kā viens jauns monitors. ;)
Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

Monitors darbojas uz Generic PnP Monitor draivera, viņam pašam sava uz Windows 7 nemaz nav cik esm uskatījies. Kaut kādā vienā ne-oriģinālajā Win XP to draiveri viņš atrada un uzrādija, un tas bija tikai vienreiz. Ā un kad uzliek uz 120 Hz nerāda out of range, bet monitors neslēdzas iekšā, līdz tie iestatījumi resetojas (ja neapstiprina 15 sekunžu laikā)

Link to comment
Share on other sites

IpMan, nu par tiem "pilnvērtīgajiem 100Hz" gan nevajag tā teikt... Tāpat reti kura grafikas proga (gāme?) velk tos 100 FPS.

 

Vilx-, par tiem draiveriem - tā gluži nebūs. Bija kaut kādi pāris CTX monitori, tai skaitā "profesionālā sērija" - konfigs rādīja tieši to, kas bija atrunāts specenē - "pie tādas un tādas izšķirtspējas max tik un tik Hz".

Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

Monitora Menu pogu nuspiežot rādās šāds te : USER MODE 108.1K 99

 

K otas varētu nozīmēt? Iepriekš tik lieli skaitļi nebija, tas toč.

Link to comment
Share on other sites

Tikai minējums - varbūt 108.1 kHz horizontal scan rate un 99 Hz vertical refresh rate? Kāda izšķirtspēja?

Link to comment
Share on other sites

es uzķēros uz maximuma 1280* 800 un 72 hz uzskatu ka zemāks refresh noslogos acis,m izķirspēja man piemērota. max no ctr

Link to comment
Share on other sites

Optimālais refresh rate katram savs. Savulaik, kad vēl pie CRT sēdēju, es pie 85Hz nevarēju normāli sēdēt - mirgoja. Man vismaz 100Hz vajadzēja. Citiem ar 85Hz pietiek, nenovēro mirgošanu. 72Hz jau izklausās pamaz.

Tas, protams, attiecas uz darbu ar PC, nevis spēlēm/video, kur pietiek arī ar 60Hz.

Link to comment
Share on other sites

Ja Windows Tev šo režīmu nepiedāvāja normālajā veidā, tas tikai nozīmē to, ka nebija uzinstalēts pareizais monitora draiveris, vai arī šis draiveris gļukoja, un nepiedāvāja visus iespējamos režīmus. :)

 

Parasti tieši pareizais draiveris ir tas, kas liedz dzelzi (t.sk. arī monitoru) darbināt tā, kā nav paredzēts. Ja moņa specifikācijā rakstīts, ka pie 1024*768, piemēram, ir 85 Hz, tad optimāli tā arī būtu jābūt. Tas, ka atsevišķos gadījumos var izspiest vairāk, nenozīmē, ka būs labāk. Var sākties visādas blakus parādības. Kā iepriekš minēju - monis var sākt bremzēt grafiku dēļ sinhronizācijām u.tml.

 

Binary teiktajam arī piekrītu. Vienīgi piebildīšu, ka mirgošana ir vairāk atkarīga no individuālajiem un vides faktoriem un nevis no tā, ka ierastie iestatījumi pēkšņi sākuši "gļučīt". CRT mirgošanu vislabāk pamanīt telpās, kur izvietotas dienas gaismas (vai ekonomiskās) spuldzes, kuras mirgo attiecīgi ar 50Hz frekvenci, kur kombinācijā ar monitora frekvenci (ja vien tā nav pietiekami augsta) cilvēka acs uztver šo mijiedarbību. Ļoti daudzi cilvēki sūdzas par nogurušām acīm un redzes pasliktināšanos pēc tam, kad darba galdā blakus monitoram ieskrūvējuši ekonomisko spuldzi. Viena acs koncentrējas uz monitora izstaroto gaismu un frekvenci, otra - uz spudzli. Pretēji visiem mūsdienu ekonomijas principiem, ja jāstrādā ar CRT, nav nekas labāks par parastu kvēlspuldžu apgaismojumu darba telpā. Ar LCD ir mazliet savādāk.

Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

Pie pc sēžu vakaros, un strādāju tumsā līdz ar to. Man traucē, ja aiz manis ir spilgtāka gaisma, nekā tas monis dod ārā. (nepatīk ja ir ļoti spilgtums uzgriests. Stāv kontrasts uz max un spilgtums uz 10 laikam bija) vienkārši pēdējā laikā uz tiem 85 hz sācis mirgot. Citi gan nemana atšķirību.

 

Kamēr iet, tikmēr lai iet. Varbūt kāds beidzot man nopirks LCD monitoru. Bauskā vispār nevar dabūt nekādsu, lētākais pa 50 pār ls bija laikam 16 vai 17 " 4:3 formātaa un tam pašam baltais štekeris nevis zilais.

 

ā un es atradu šādas te izejas vai ieejas monitoram aizmugurē. (bilde) ko viņas dod? Sry par bildes kvalitāti, fočēts ar telefonu

 

34t6m5hfd1df6srie6ve.jpg

Link to comment
Share on other sites

vispār jau komponents, un caur tām ieejām vajadzētu būt smukākai bildei

patiesībā tā mirguļošana uz 85hz tik pat labi varētu būt kabeļa defekts

ps jocīgi, ka tev uz šī krāsas liekas briesmīgākas, kā vidusmēra lcd, vai vēl vairāk, telefona, varbūt vajag nokalibrēt vismaz uz aci ?

Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

Man telefonam ir ļoti labas krāsas un punktiņus redzēt praktiski neiespējami ir. Viss ir rkitīgi dabīgās krāsās, nevis takā monitoram - baltais ir pelēcīgi dzeltenīgs un melnais ir brūngans.

Link to comment
Share on other sites

Neesi gadījumā ieslēdzis nestandarta "krāsu siltumu"?

Ja vien kineskops neiet uz galu, šitiem monitoriem attēls bija pat ļoti labs! Vienam pie RGB pat tiku slēdzis virszemes tuneri, lai var izmantot TV vietā.

Labots - IpMan
Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

RGB ieeja un atsevišķs H/V kompozīts.

 

Un cilvēku valodā paskaidrosi? Ko man tur pieslēgt? Televizora antenu vai dekoderu vai novērošanas kameras vai ko īsti? ;D

 

Neesi gadījumā ieslēdzis nestandarta "krāsu siltumu"?

 

Nu man itkā stāv uz COLOR CONTROL 9300. Ja uzliek uz 6500 tad vispār viss ir dzeltens un brūns.

Link to comment
Share on other sites

Nu man itkā stāv uz COLOR CONTROL 9300. Ja uzliek uz 6500 tad vispār viss ir dzeltens un brūns.

nepareizs kontrasts un spilgtums arī dod interesantus efektus, uz aci nokalibrēt var šeit vai novelkot nokia monitor test softu, jākalibrē tieši pie tāda apkārtējā apgaismojuma, pie kāda monitors tiks lietots

Link to comment
Share on other sites

TasEsmuEss

Man ir BAd monitor jo knapi redzams sākas sākot ar kaut kādu 6 lauciņu un pēdējie saplūst. (pie kontrasta regulēšanas jau). Tas pats arī uz maksimālajiem kontrastiem un spilgtumiem.

 

Krč man tur viss izskatās daudz sliktāk, nekā slitajos rezultātu piemēros :D

 

Un kaut kāds tur Frame drop rate (estimated) lēkā no 7% līdz pat 52%

Link to comment
Share on other sites

Rāmji - dropētāji :drinks:

Ja tas ir ar tiem Taviem 100 Hz, kas uzlikti režīmam, kuram nav paredzēts, tad tas ir tikai normāli.

 

Uzliec to, kas paredzēts un tad pamēri.

Link to comment
Share on other sites

Kā iepriekš minēju - monis var sākt bremzēt grafiku dēļ sinhronizācijām u.tml.

 

Viena acs koncentrējas uz monitora izstaroto gaismu un frekvenci, otra - uz spudzli.

Kas Tev par jocīgām idejām visu laiku grafikas sakarā?

 

Nerunājot par 20+ gadus veciem monitoriem (kuri tiešām bija analogi no A-Z), ja CRT monitors rāda bildi pie attiecīgajām frekvencēm, tad tas šīm frekvencēm arī ir paredzēts. Kā jau autors teica, pie 120Hz monitors bildi nerādīja, jo šo refresh rate tas neuzturēja. "Generic PnP monitor driver" arī ir visa vaina.

 

Un bremze arī nav iespējama. Tavā linkā par to arī nekas nebija teikts, nemaz nerunājot par to, ka tur pat nebija pieminēts, vai runa ir par LCD vai CRT monitoru (pievienotā bildītē gan bija LCD). Standarta VGA signāls satur horizontālās un vertikālās sinhronizācijas signālus. Tā ir videokarte, kas bīda staru pa ekrānu, nevis monitors pats. Grūti iedomāties, kāpēc lai tur notiktu frame drop, un kā to vispār tehniski varētu realizēt. Ko tas softs rāda, nezinu. Droši vien tas ir paredzēts LCD monitoriem.

 

Un vispēdīgi, izteikums ka "viena acs koncentrējas uz monitoru, otra lampu" ir vispār anekdotes vērts! Tev kas - barjera pa vidu starp acīm, lai viena neredz monitoru, un otra lampu? Šķielē varbūt? Uz abām acīm nonāk ļoti tuvu vienāda gaisma, un abas acis cieš vienādi no tā, ka spuldze un monitors nemirgo sinhroni. Patiesībā, ja spuldze mirgo ar 50Hz, tad nemaz monitoru nevajag, lai sāktu sāpēt galva. Esmu redzējis tādas lampas. Virsū paskatīties nevar ilgāk par dažām sekundēm. Normālas spuldzes nemirgo.

Link to comment
Share on other sites

Par tām sinhronizācijām un bremzi - sinhronizācija nepieciešama, lai kadrs no PC uz monitoru netiktu padots brīdī, kad monitors refreshojis bildi "līdz pusei". Tas arī viss. Īsti nenāk prātā, kā var kaut kas bremzēt. Ja atslēgs sinhronizāciju, var gadīties visādi brīnumi, kas izpaužas kā gļukaini kadri. Ja sinhronizācija ieslēgta, tad tādu gļuku nebūs.

 

Bremzēt var tad, ja aplikācijai paredzēts zīmēt, teiksim, vairākus simtus(!) kadru sekundē, ja uz šī principa balstās visa programmas darbība un ja ir ieslēgta sinhronizācija. Tad aplikācija sinhronizācijas dēļ nebūs spējīga uzzīmēt vairāk par 60 (85? 100?) kadriem sekundē. Bet nu tādas aplikācijas varēja būt vēl 15-20 gadus atpakaļ, kad "modē" bija vēl 286/386 CPU un Windows 3.x.

 

Nu tas tā - teorētiski spriedelējumi :) Tālāk jau visi zinām, kādi ir/bija developeri - reizēm visādas "melnās kastes" saražo, kas taisa visādus neizskaidrojumus gļukus...

 

 

Vilx-, par to "viena acs koncentrējas uz monitoru, otra lampu" - no vienas puses robežas, protams, nav. No otras puses - drusku iz pieredzes... Savulaik sēdēju ar 17" un 15" CRT monitoriem (viens primārais, otrs sekundārais). Protams, ikdienā pie kastes tika pavadītas pa 15-20 stundām. Ar acīm viss OK - nekas nesāpēja, neniezēja, negrauza, negura. Tad nu tiku pie milzu naudām un nopirku savu pirmo 17" LCD par kaut kādiem 220 Ls, ar ko aizvietoju 15" CRT - kreisajā pusē bija 17" CRT, labajā pusē - 17" LCD. Pēc kāda laika ievēroju - kreisā acs sāka tā kā nogurt, tā kā niezēt.

Link to comment
Share on other sites

Nu... redz, tur jau nav īsti tāda "sinhronizācija"... vienkārši, videokarte monitoram stāsta, kurā vietā šobrīd jābūt staram. Tas signāls, kas vada stara kustību CRT monitorā, nāk no videokartes, to nerada monitors. Tāpēc arī nevajag nekādu "sinhronizāciju", jo nav jau, ko sinhronizēt. Kadrs tiek padots un zīmēts vienlaicīgi, tā ir viena nedalāma operācija. Vismaz CRT monitorā. LCD ir cits stāsts, protams.

 

Bildes refreshoshana "līdz pusei" (page tearing) ir digitāls artifakts uz videokartes, kam ar monitoru pašu nav īpaši saistības. Tas var notikt arī tad, ja monitors nemaz nav pievienots. :)

Link to comment
Share on other sites

Nu labi, Dievs ar to sinhronizēšanu.

Tad drīzāk visa minētā sakarā ir Pana Klekša cienīgs jautājums: ja reiz monitors pie konkrētas izšķirtspējas tur vairāk Hz, nekā norādīts ražotāja specifikācijā un nekā atļauj šī monitora dzimtais draiveris, kāda velna pēc ražotājam necept uzreiz atbilstošu draiveri un nenorādīt specifikācijā?

 

Vilx, nezinu, kas Tev tie par ražotāja draiveriem un kādam monitoram, bet parasti (ja ir) tad visbiežāk tieši dzimtie draiveri ir tie, kas neparedz monitoru darbināt tā, kā ienāk prātā.

 

Normālas spuldzes nemirgo.

 

Nezinu par "normālām" spuldzēm, bet jebkura ierastā (parastā) dienasgaismas spuldze mirgo ar tiem pašiem 50Hz, kas rozetē. Nekas diži nav mainījies.

 

Pavisam nesen biju kursos tieši saistībā ar darba vidi, pareizu darba vietu iekārtošanu un ergonomiju. Šos faktus biju dzirdējis no sava acu ārsta pa ausu galam jau iepriekš, bet tā kā to vēlreiz dzidēju no sertificētiem speciālistiem, tad maz ticams, ka te jānāk smiekliem. Nav jau tā, ka nu tik būs deguns par šķērsli un katra acs individuāli dzīvos savu dzīvi, bet ir runa par to, ka katra acs tiek noslogota dažādi, kas ilgākā laika posmā var (es uzsveru "var") uz redzi atstāt šādas tādas negatīvas sekas. Tāpat kā skatīšanās grāmatā un kaut vai monitorā visu laiku no slīpa leņķa vai nepareizi krītošā apgaismojumā.

Link to comment
Share on other sites

Nezinu par "normālām" spuldzēm, bet jebkura ierastā (parastā) dienasgaismas spuldze mirgo ar tiem pašiem 50Hz, kas rozetē. Nekas diži nav mainījies.

Laikam jau "normālas" spuldzes ir tādas, kam kvēldiegs nepaspēj atdzist un "nodzist", pēc tam atkal uzsilt un "iespīdēties" 10 milisekunžu laikā :)

Par to frekvenci spuldzēm - 50Hz jau ir pilna cikla frekvence, bet ciklā ir gan +220V, gan -220V (vai cik nu tur) - spuldzei der kā viens, tā otrs lielums, tātad sekundes laikā spuldze maksimālo strāvu saņem 100 reizes. Sanāk, ka spuldze teorētiski varētu mirgot nevis ar 50Hz, bet ar 100Hz frekvenci. No šejienes tās 10 milisekundes (nevis 20ms). Tad, kad viņa nedabū maksimālo strāvu, tad (1) paiet kāds laiks, kamēr viņa atdziest un nodziest, turklāt (2) nav jau tā, ka viņai vispār nepieplūst nekāda strāva - tas to atdzišanas procesu vēl vairāk paildzina.

P.S. Bļaujiet, ja samuldējos un spuldze tomēr starp stāvokļiem "spīd" un "nespīd" pārslēdzas momentāni un dara to 50x sekundē, spīdēšanas un nespīdēšanas periodus sadalot puslīdz vienmērīgi visas sekundes garumā, tb 10ms 100% spīd, 10ms 100% nespīd, tad atkal 10ms 100% spīd un atkal 10ms 100% nespīd :D

 

 

Par visādiem ārstiem, sertificētiem mērgļiem utt - nu katram savi favorīti. Es, piemēram, atsakos akli ticēt visam, ko šādi cilvēki stāsta. Un ne bez iemesla. Gana daudz visādu brīnumu par sertificētiem "it kā speciālistiem" ir dzirdēts...

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Es, piemēram, atsakos akli ticēt visam, ko šādi cilvēki stāsta.

 

Katram sava reliģija. Viens uz Dievu caur brillēm skatās, otrs caur kontaktlēcām :smoke:

Link to comment
Share on other sites

Kvēldiega spuldzes patiesi neatdziest. Runa ir par dienasgaismas aļa ekonomiskajām. Bet, nu, sorry, 50Hz mirgošanu es spēju ar aci saredzēt. 60Hz arī. Cik nav CRT monitori un CRT televizori redzēti! Uzreiz varu pateikt, kurš mirgo ar 50Hz. Un spuldzes to nedara. Vēl viens pierādījums - atceries vecos TV raidījumus, kur reizēm varēja redzēt CRT monitoru nofilmētu? Uz TV kameras vienmēr varēja redzēt, kā tas mirgo, jo frekvences bija gana tuvas. Tu esi kādreiz redzējis, ka nofilmēta spuldze mirgo?

 

Jā, ir tādas lētas dienasgaismas spuldzes, kuras mirgo, pārsvarā galda lampās redzētas, bet tās sen vairs nav manītas.

 

Starp citu - visu šo monitoru specifikācijās arī bija šie 100Hz norādīti, un kā jau manīji, tad autoram nebija pareizais draiveris.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...