Jump to content

Diskusija nākotnes perspektīākās profesijas


AgentX
 Share

Recommended Posts

DB.lv saka šādi:

Nākotnes nozaru Top 5:

 

Ekonomika un finanses;

Informācijas tehnoloģijas;

Inženierzinātnes;

Pārdošana – mārketinga/zīmolu vadītāji;

Veselības aprūpe.

bet forumā saka ka IT jomai nav nākotnes..kam taisnība?

Link to comment
Share on other sites

Nelasiiju ko tur vervelee, bet ja ssitaadaa tempaa turpinaasies kompjuuterizaacija, gribeetu zinaat kaa bez IT iztiks??? :shock:

Link to comment
Share on other sites

Kurš teica ka nav nākotnes IT jomai? Lai pastās kas notiek apkārt un tad jau redzēs kam būs nākotne. Labi, ka vismaz pareizo profesiju esmu izvēlējies :grin:

Link to comment
Share on other sites

Arča, par visiem piekritīšu, bet ja ir labs inžinieris tad kāpostu var ahujennako nopelnit.

 

Tagad visi kauc ostās, pēc inžinieriem, kuri kautko sajēgtu no tankeru un lielo kuģu dzinējiem/motoriem. Tādu gandrīz nav, vispār ES ir ļoti maz tādu spečuku, bet pieoprasījums ir ahujennākais, normālam tādam spečukam, pāris stabi mēnesī uz ķepas sanāk. Jo tādi kadri, kā holandieši, viņiem pofig, cik maksās, galvenais, ka viss iet uz 100%, jo bez tevis viņi savus ljemonus nopelnīt nevarēs, ja kuģis nepeldēs, vai 1/2 naftu atstās Baltijas jūrā.

Link to comment
Share on other sites

Pilna d..(atvainojos, pakaļgals) ar "speciālistiem" ar augstāko izglītību, no kuriem puse iedomājas, ka ar savu augstāko izglītību tik sēdēs visu dienu beņķī un vadīs, rīkos visus citus, kaut pašiem nav ne mazākās sejēgas ko, kā un kapēc...

Link to comment
Share on other sites

Mārtiņš Lūsis

Arča, tas, ka tu esi viskrutākais koderis, datoriķis etc. etc. un visi pārējie ir nīkuļi, jau sen ir zināms. Tu, protams, izvēlējies krutus piemērus, bet jebkurā no šīm nozarēm var atrast tikpat spilgtus pretpiemērus tevis teiktajam.

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard

khmmm

vismaz 50% no boot publikas vareetu buut pierakstaami studentiem.

domaaju, ka staavoklis komentaarus neprasa....

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

tas ka esi izvelejies nenozime, ka Tevi kadam vajadzes...

 

Pirms atvērt šo topiku, bija absolūti skaidrs, kāds dziesma te tiks dziedāta - IT un inženieri - tiem ir nākotne un tie pelnīs miljonus, bet visi citi ar stāvēs pie baznīcas...

 

L.R. labi uzrakstīja - tas, ka tu esi pa malām saklausījies, ka nu tās ir prioritārās profesijas vēl nenozīmē, ka nu bik pamācīsies un tad nu nauda plūdīs, pat neko nedarot.

 

Visi aizmirst vienu - šajās (un arī visās citās) nozārēs ir vajadzīgi LABI un ĻOTI LABI speciālisti, a tie, kuri aizgājuši uz tehniskajām zinātnēm, tapēc ka televizorā (+vecāki) teica, ka tā vajag un kas tikai kautko mācījušies un knapi vilkuši dzīvību, bet ne sū*a beigās nejēdz, tāpat sēdēs bez darba pat ar 10 diplomiem kabatā. Jo paši zinām, ka diploms nav problēma, problēma ir pierādīt tam atbilstošas zināšanas.

 

Trenz

 

A tu damācies līdz tādam līmenim, lai kautko LABI sajēgtu no tiem tankeru motoriem. Tie tev nebūs 3 (kaut 5) gadi RTU pat ar cītīgu mācīšanos. Tas tāpat būs daudzu, jo daudzu gadu darbs, bet tajā laikā taču arī gribās ēst...

Un ar macīšanos šeit var izrādīties par maz, tam ir arī jāinteresē. Un dēļ šī faktora šo potenciālo topošo speciālistu skaits sarūk ļoti spēcīgi.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Optimistu bars mums te jibijo. Ech, būtu tā dzīve tik vienkārša. Reāls piemērs iz dzīves - bračka jaunākais beidza videni pirms 4 gadiem un šim ieborēja, ka nu tik būvniecība plauks. Jāiet uz RTU inženieriem. Aha, kaut kad nesen pabeidza, bet inženieru (it īpaši zaļo un bez "galiem") laiks ir beidzies. Huļi tagad pat tačku stumjot nopelnīsi iztikai.

Mācība - nekad neko nevar zināt. IT ir un būs, bet katrs Vasja kas māk AMD proci ar varu iedabūt 775 socketā :mrgreen: vairs nebūs pieprasīt.

Pamatprasības siltai vietai un labai algai ir padziļinātas zināšanas nepieciešamā jomā, izglītības papīrs un GALI. Bez GALIEM nekur.

Link to comment
Share on other sites

5tajai vietai ir nākotne - pārējām nākotnes nav... ja nu vienīgi Tu jau tagad neesi šajā jomā izsities ļoti augstu.. ja neesi tad piedod tev nav nākotnes..

Link to comment
Share on other sites

junkmail

Spekulants vienmēr ir bijusi pieprasīta profesija un ja nekas mūsu zemē nemainīsies arī diezgan perspektīva.

Link to comment
Share on other sites

Patiesība ir tāda, ka IT jomā kļūt par LABU speciālistu ir salīdzinoši viegli - jābūt gribas spēkam kaut ko apgūt paša spēkiem un spēja rakties dokumentācijas kalnos.

 

Bet lai kļūtu par labu inženieri ir jābūt ne tikai "aukstskolā" atsēdētai izglītībai, bet fiškai un iespējai iegūt zināšanas praksē. Nu kur iekš LV var labi praktizēties to pašu motoru remontos? Ja nav prakses un gudru cilvēku kas tevi virza, tad ir problēmas. Inženieriem ir obligāti jācenšas tikt uz pāris gadiem uz lielākiem ārzemju uzņēmumiem tieši iegūt pieredzi. Jā sākumā maksās kapeikas, bet ja galva uz pleciem, tad izaugsmes iespēju ir daudz.

 

Un lietotāja Arča komentārs bija precīzi 10-niekā.

Link to comment
Share on other sites

Mazzliet padaliissos kaa teikt staastos iz dziives, pie manis naak puikas praksee, no dazzaadaam taa saucamajaam datorskolaam, /kuu vinn zin ko tur maaca/ un teikssu taa kaa jau kaads komenteeja, ja nebuus iekssaa passam ko nebuut iemaaciities, tad Tu vari buut kaut ar 20 diplomiem kabataa, ja nav galvas tad ej malku skaldiit nevis saki ka esi IT vai jebkuras citas sfeeras speciaalists, bllin 4 gadus nomaaciijies a tik vien kaa zin karsto taustinnu kombinaacijas, i nav domaasana paurii, tik tupi izpildiit kas likts un ja ir kaut mazliet neordinaara situaacija taa viss darbs apstaaja! Vai arii atvainojiet IT speciaalists, pat neiedzillinaajos ko vinnss tur bija maaciijies, jo prakses vietu runaajot bij runa ka aptuveni zin no kaa sastaav dators /dzellzzu liimenii/ un tjipa maacaas /augstskolaa, pirmajaa prakses dienaa pateicu ka var iet un buut briivs, jo stāstieejus neciena, paluudzu pielikt kompim operatiivo, jautaajums a kur vinna jaaliek???? :shock: :shock: :shock: Nu kur taads auns var pretendeet uz IT speciaalista nosaukumu????

Ja peec videnes nevar izdomaat o maaciities, tad labaak ej paaris gadus pastraadaa melnu muti sakraj naudinnu studijaam i pa to laiku buusi izpratis kas Tevi saista!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Raimonds1

http://www.e-skola.lv/print.aspx?id=5940

 

nu šis saknē risina speciālistu pārprodukciju :):(

Matemātiķus paņem darbā bankas un viss.

Daži interesanti jautājumi:

1. Vai saprotu, kā tiek kodēts attēls, video, fonti, skaņa, vai varu mazākos kilobaitos sabāzt vairāk datu?

2. Vai saprotu, kā darbojas fizikāli un ķīmiski procesi, vai ir priekšstats, kā modelēt situācijas automātikā, elektronikā, rūpniecībā, ka optimizēt procesus un uzlabot to vadību?

3. Vai varu atrast jaunu pielietojumu jau gatavam, izstrādātam sistēmam, tas nedaudz pārveidojot?

 

Dažas perspektīvas nozares:

1. Enerģētika - taupīs, instalēs gudrās mājas, pārviedos vienu enerģijas veidu cita -tam visam vajadzes programmēt mikrokontrolierus.

2. Transports un logisktika.

3. Medicīna - datu iegusanas apstrādes tehnoloģijas.

Link to comment
Share on other sites

Igelkott

Latvijā ļoti labas perspektīvas pašlaik ir arī arhīvistikā - kas sobrīd Latvijā ir bērna autiņos (hronisks speciālistu trūkums, pie kam - speciālistus Latvijā neviens nesagatavo), ja salīdzināt ar Eiropas valstīm. Un arhīvistikā eksakto zināšanu bagāža ir pat ļoti vēlama - sevišķi fizika un ķīmija, kā arī bioloģija, ja runa ir par dokumentu saglabāšanu, restaurēšanu, datu saglabāšanu dažādos alternatīvos formātos (ja dokuments, piemēram, ir nolasāms pēc ķīmiskās apstrādes tikai vienu reizi) un atbilstošā uzglabāšanas vidē - tur bez eksaktajam zināšanām neiztikt...

Link to comment
Share on other sites

buutu labas attiecibas ar Kriviju, tad darba tirgus buutu ogo-go! Krievijaa tagad ir pacelums, algas labas, dabas resursi milziigi....

kad buus pabeigts univers, labprat doshos uz Krievzemi (jo kaut arii esam Eiropaa, bet Latvieshus tur neciena, un uskata par leto darba speeku. nu i nafig man tas, ja Krievijaa var sanjemt 3-4 reizees lielaaku algu, un uz tevi skatas kaa uz eiropieti)

ja nebuutu provokaciju valdiibaa, nesaskanjas politikaa (dimzheel, LV "nedoma ar savu galvu"), tad latvieshiem buutu vispar paradiize Krievijaa..

Link to comment
Share on other sites

Krievijaa tagad ir pacelums, algas labas, dabas resursi milziigi....

Kā SVF saka, Krievijas ekonomika ir pārkarsusi. Krievzemes amatpersonas līdzīgi mūsu pašmāju bāleliņiem noraida šo apgalvojumu, norādot uz vietējās ekonomikas unikalitāti.

Link to comment
Share on other sites

Pašreiz nākotnes profesija tuvākajiem 10 gadiem ir nanotehnologi (fiziķi,ķīmiķi,it) , bet kas būs nākotnē pēc 30mit gadiem neviens nezina.

Vajadzīgi būs dažādi speciālisti un arī tehniķi.

Tāpēc arī karjeras speciālisti iesaka izvēlēties to kas patīk un ko var pavilkt , mēģinot reāli novērtēt savas spējas.

 

Par galiem runājot - man nekādu īpašo galu un bagāto onkuļu vai ietekmīgu radu nav bijis, bet strādāju puslīdz normālos darbos.

Galu galā pazīšanās , sakari un kontakti ir lieta ko katrs pats iegūst , ja vien nesēž mājās ar aliņu pie televizora :)

 

P.S. Aciid tu krievijā vispār esi bijis ? Tur pa purnu var dabūt par baltieša akcentu vien. Lobotomiju nesen neesi taisījis ?

Link to comment
Share on other sites

es, kā nakotnes profesiju, bīdu psihologus un politiķus.

Link to comment
Share on other sites

it toch ir naakotne, jo katram sevi cienosham uznjeemumam vajag maajas lapu, lai cilveeks vareetu pie kompiisha seezjot noskaidrot visu vajadziigo. un ja ir maajas lapa, tad lietderiiga ir arii online pakalpojumu rezervaacijas sisteema vai arii prechu pirkshana, utt, etc .. lai to visu dabuutu gatavu vajag IT ljautinjus - preces un pakalpojumi jaatirgo pa max visiem iespeejamajiem kanaaliem

Link to comment
Share on other sites

buutu labas attiecibas ar Kriviju, tad darba tirgus buutu ogo-go! Krievijaa tagad ir pacelums, algas labas, dabas resursi milziigi....

kad buus pabeigts univers, labprat doshos uz Krievzemi (jo kaut arii esam Eiropaa, bet Latvieshus tur neciena, un uskata par leto darba speeku. nu i nafig man tas, ja Krievijaa var sanjemt 3-4 reizees lielaaku algu, un uz tevi skatas kaa uz eiropieti)

ja nebuutu provokaciju valdiibaa, nesaskanjas politikaa (dimzheel, LV "nedoma ar savu galvu"), tad latvieshiem buutu vispar paradiize Krievijaa..

 

 

Tu laikam neesi bijis Krievijā. Pa galvu baltijas iedzīvotājiem tur neviens nesit un vispār turienies krievi nav tādi kā "mūisējies". Bet nu tās lielās algas un darba iespējas, gan ir tavi slapjie sapņi. Labākajā gadijumā algas ir tieši tādas pašas. Šī iemesla dēļ divi postdoki no S.Pēterburgas strādā pie mums nevis savās mājās. Kādā speciālitātē tad Tu esis sataisījies strartēt pie Krieviem?

Link to comment
Share on other sites

zeds:

nee, nebiju...

 

andza:

arhitektuura, buuvnieciiba

 

 

nu tas bija manas domas, var buut taa nemaz nav, bet klausijos ko saka citi, lasiju par situaaciju Krievijaa, arii izdariju taadu secinaajumu...

Link to comment
Share on other sites

Aciiid , es biju šoziem Krievijā runājos ar vietējiem. Nu ar tādiem kuriem ir smadzenes un izglītība. Situāciju tur apmēram tāda kā pie mums. Un jebkurā zemē vietējie Tevi uztvers kā imigrantu mēslu arī tad ja tev ir izglītība un "sasniegumi", ar to ir jārēķinās, kad dodies meklēt laimi ārzemēs.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...