Jump to content

svič, rūteris, hubs


escapee
 Share

Recommended Posts

Sveiki, nekad tā īsti neesmu sapratis atšķirību starp tiem, un ko īsti katrs dod. Mans brālis izmanto svitču tikai, lai internets būtu arī otram kompim.

Tākā gatavojos iegādāties vēlvienu datoru vēlētos zināt atšķirības starp tiem visiem.

Link to comment
Share on other sites

spitaligais

Izmanto meklētāju šeit, Wikipedia.com, google.lv

 

Ja tu zini kas ir IP adreses, tad varu tev paskaidrot drusku. Ja nezini, tad meklē pats

Link to comment
Share on other sites

hubs ir tikpat tupa iekārta ka elektriskais sadalītājs. Kas vienā portā (ieejā/izejā) to nosūta uz visām pārejām. Switch jau mazliet gudrāks - nočeko kādas iekārtas pie kura porta pieslēgtas un sūta datus jau uz konkrētu portu. Rūteris ir ar savām smadzenēm, kā datrs (procis, atmiņa). Var pats piešķirt IP adreses iekšējā tīklā pieslēgtajiem datoriem(am). Paredzēts lai savienotu vienu tīklu ar otru. Plaši pielieto lai pie interneta pieslēguma pieslēgtu vairākus datorus. Kalpo arī kā aizsargs pret visādiem interneta tārpiem, kuri paši meklē neaizsargātus datorus un lien tajos. Tie tad arī caur rūteri datorus "neredz" un netiek tajos. Tāpat caur rūteri "neredz" arī citi, tāpēc bez zināmām manipulācijām nevarēsi veidot serverus uz sava datora (spēles, WEB, ftp...)

Tātad: ja ISP (provaiders) tev piešķīris vienu IP adresi, tad nav variantu - rūteris. Ja vairākas, tad vari izvēlēties, rūteris vai switch (hubi jau vēsturiski atmiruši un es laikam tikai 10Mbit/s esmu redzējis)

Link to comment
Share on other sites

escapee

Aaamm paldies skaidra bilde :)

Taatad ja man ir apollo profesionaalais tad es njemu svit4u lai katram pc buutu sava ip adrese, bet ja veelos ko vairaak, piemeeram, aizsardziibu, vai amnipuleet ar katra pc inet aatrumiem tad ruuteri :)

Paldies :)

Link to comment
Share on other sites

parastās rūterkastītes zem 50Ls nemāk manipulēt ar katra pieslēgtā datora ātrumiem.

Link to comment
Share on other sites

eziitiss

Vispār jau mūsdienās rūteri un switchi ir palikuši diezgan gudri un sen vairs neveic tikai tās funkcijas kam paredzēti.

Pašā lētākajā galā vēl ir saglabājušies switchi kā switchi, arī ļoti veci. Pārējie jau ir tā sauktie L3 switchi, kas sevī spēj veikt minimālu rūtingu, atbalsta VLAN'us utt.

Arī rūteri jau spēj daudz vairāk, tie māk darboties ne tikai L3 līmenī (rupji sakot darboshanās ar IP ardresēm), bet gan arī atbalsta VPN'us, DHCP servisu, NATus utt.

 

Tā sauktie rūteri mājas lietošani ir vairaak kā datori nevis vienkārši rūteri, jo īstenībā no rūtera tur palicis diezgan maz kas. Tiem pārsvarā ir viens speciāls ports, uz kura var veikt daļu rūtera f-jas, piem., NAT, otrs (vairāk virtuāls) ir paredzēts iekšējam tīklam, pie kura ir pielikts mazs primitīvs 4 portu switch's. Vēl viens virtuāls switchports iet uz wi-fi (ja tāds ir paredzēts). Starp šiem switchportiem nekāds rūtings dzelžu līmenī nav iespējams. To gan apiet ar dažādām programmām kaa dd-wrt, open-wrt u.c. kas programmatūras līmenī veic šādu darbu. Tā pat šajos ir sabāzti DHCP servisi, dažos primitīvs uginsmūris. Dažiem pat var pieslēgt klāt ārējo atmiņu, piem., usb HDD, laist web, FTP serverus, izmantot kā torentu klientu ...

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...