Jump to content

dzivokla pardosanas fromalitates


DjČabulis
 Share

Recommended Posts

Cau,

Man draugs 2005 gada nopirka dzivokli jauna maja pa leto. Tagad vinjs grib vinju pardot, protams cena jau augusi auguma. Sanak ka vinjs labi nopelnis ja izdosies pardot. Bet ka ir ar to ienakumu nodokli? Vai tad, ja tas ir vinja pirmais nekustamais ipasums un ir atradies vinja ipasuma jau 3 gadus, vai tas ienakuma nodoklis ir jamaksa? Ka neka 25%, pareizi?

Link to comment
Share on other sites

Uz šo gadījumu attiecas likums Par iedzīvotāju ienākuma nodokli

 

9.pants. Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi

19') ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz divpadsmit mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

 

Pārejas noteikumi

 

37. Attiecībā uz ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas bija maksātāja īpašumā dienā, kad stājās spēkā tie grozījumi šajā likumā, kas paredz 9.panta pirmās daļas 19.punkta "c" apakšpunkta izslēgšanu, līdz 2010.gada 1.jūlijam piemērojami likuma noteikumi, kas bija spēkā līdz minēto grozījumu spēkā stāšanās dienai, ja pastāv vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

a) īpašuma tiesības uz maksātājam piederošo nekustamo īpašumu līdz minēto likuma grozījumu spēkā stāšanās dienai ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

b) īpašuma tiesības uz maksātājam piederošo nekustamo īpašumu līdz minēto likuma grozījumu spēkā stāšanās dienai nav nostiprinātas zemesgrāmatā, bet tiek nostiprinātas zemesgrāmatā līdz 2008.gada 31.decembrim;

c) līdz minēto likuma grozījumu spēkā stāšanās dienai īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nav nostiprinātas zemesgrāmatā tā iemesla dēļ, ka pastāv strīds par īpašuma tiesībām un ir pieņemts tiesas nolēmums par prasības pieteikuma pieņemšanu un lietas ierosināšanu;

d) līdz minēto likuma grozījumu spēkā stāšanās dienai īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu nav nostiprinātas zemesgrāmatā, bet ir pieņemts lēmums par īpašuma tiesību atjaunošanu, maksātājs ir tiesīgs veikt zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, bet šī iemērīšana nav veikta.

(17.05.2007. likuma redakcijā)

 

Jādeklarē kā ar IIN neapliekamais ienākums.

Link to comment
Share on other sites

bet ja nopeerk dziivokli un peec paaris gadiem paardod to ar zaudeejumiem, vai tad pienaakaas ienaakuma nodoklja atmaksa tjip no algaa nomaksaataas summas? :D

Link to comment
Share on other sites

Nodokļa atmaksa ir iespējama tikai no samaksātā nodokļa likumā noteiktajos gadījumos.

Nav ko spriedelēt: izlasi likumu - tur viss ir skaidri pateikts.

/* interesanti, kā Tu vari pareizi aizpildīt ienākumu deklarāciju, nezinot likuma saturu? */

Link to comment
Share on other sites

kā ir ar dzīvokļa pārdošanu ja tas zemesgrāmatā uz īpašnieka vārda bijis teju 10 gadus un pats to nekad nav deklarējis kā savu dzīvesvietu? Pēc augstāk rakstītā saprotu, ka šinī gadījumā IIN ir jāmaksā vai??!

Link to comment
Share on other sites

DjČabulis

Ja, man ari isti netapa skaidrs no ta likuma izvilkuma kaa tad iisti ir. Draugam tas dzivoklis oficiali pieder jau kosh 2004 gada beigaam. Bet vinjs to nav deklarejis ka oficalo dzives vietu, oficiali jams dzivo pec pieraksta laukos.

 

Reku atradu pagajushaa gada rakstu:

http://www.tirgusdiena.lv/lat/classified/e...kaa_12_juunijaa

Taatad sanaak ka ja iipashums nostiprinaats zemes graamataa pirms taa 12 juunija, kad grozijumi staajaas speekaa, tad tie 5 gadi un 1 gads deklareeta dziivoshana uz manu draugu neattiecas, pareizi?

Labots - Čabulis
Link to comment
Share on other sites

DjČabulis

Jaunākajā redakcijā ir teikts, ka jābūt 5 gadi īpašumā UN vismaz gads kā deklarētā dzīves vieta. Bet mani interesē tie pārejas noteikumi. Tad ir tā, ka ja nekustamais īpašums ir noformēts uz drauga vārda pirms šie grozījumi stājās spēkā, tad tie 5 gadi uz viņu neattiecas?

Un ja tā, tad kādi tad noteikumi uz viņu attiecas? Tie, kuru grozījumi bija spēkā līdz īpašuma ierakstīšanai zemes grāmatā?

Labots - Čabulis
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nezinu vecīt ,tev te daži atbildēja jau bet nu es nezinu - vai ir vērts pazaudēt dažus tūkst latu un iekulties nepatikšanās prasot padomus datoriķiem forumā. Varbūt tomēr samaksāt kādam cilvēkam kurš tev to visu izskaidros - kā ir , nevis kā domā.

Vai medicīnas un investīciju padomus tu arī pirmajam svešiniekam tramvajā prasi ?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...