Jump to content

"Microsoft" piespriež 899 miljonu eiro sodu


bombila
 Share

Recommended Posts

Jā, tas ir godīgi.

 

Atcerēsimies par antimonopola likumiem un aplūkosim 2 piemērus:

a) kā intel stutē amd

b) kā microsoft caur novell stutē linux

Link to comment
Share on other sites

Cik saprotu tagad M79 vaidzētu atklāt visus savus tirgus pētījumus, teiksim kantorim "Tavisuperpuperdatori" kuram peļņa ir 20x mazāka lai tie arī var nopelnīt?

Link to comment
Share on other sites

Interesanti pāri okeānam ar ir tādi noteikumi? Nevarētu tas būt viens no iemesliem kāpēc tehnoloģijas tur atīstās ātrāk nekā Eiropā? Respektīvi, tur ir izdevīgāk tās attīstīt un izveidot, ko jaunu, jo tādējādi tu iegūsti tirgus daļu, bet šeit tev viss ir jāadod konkurentiem. Patērētājiem jau tas protams it kā ir izdevīgi, ja to tiešām dara, bet no biznesa viedokļa tas tač ir galīgi garām...

P.S. Kāpēc boot.lv neko par to nerasktīja? :shock: :idea:

Labots - elxnis
Link to comment
Share on other sites

Viņpus dīķim ir nedaudz cits skatījums (programmatūras patenti), bet monopoli arī tur nepatīk.

 

Nepiesauksim m79, jo šī uzņēmuma tirgus daļa ir niecīga. Ja piepēži m79 sāktu kontrolēt vairāk par 30% tirgus, ierobežojumi būtu pašsaprotami. Palasiet DB, kādas runas grozās ap Maxima un RIMI ķēdēm. Vai atceraties par nesen piesaukto, bet neapstiprināto karteli starp Statoil, Neste, Lukoil?

 

P.S. Runa nebija "par visa intelektuālā īpašuma atdošanu", bet par interfeisu un formātu publicēšanu. Ņemot par piemēru Office: ja ir zināms formāts, tad mēs visi varam rakstīt labākas un sliktākas programmas, kas prot lasīt un rakstīt šo formātu. Ja mēs tās ražojam par 10Ls, bet microsoft par 300LS, tad, ooops, kādam nebūs paveicies.

Link to comment
Share on other sites

Bet kapēc man būtu kādam jādāvina tas pats office formāts, kura izstrādē esmu ieguldijis lielu naudu. Tāda sajūta ka lēnām braucam back komunismā kur vairums bijām vienlīdzīgi ;)

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. nu nixistiem šis varētu būt tiešām ieguvums.

Lasīju iekš wine, ka šiem ir arī bijis jāveic reverse engineering iekš win, lai varētu emulēt win aplikācijas (zinātu kā emulēt). Bet ko tad viņiem prasa tur atklāt - tehnoloģijas vai sourci? Vai tehnoloģijas ir taspats kas source? :p )

Labots - Jencha
Link to comment
Share on other sites

Uģis Lācis

Nav jau runas par programmu dāvināšanu, bet par standartu ieviešanu - līdzīgs piemērs, ieviešam DVB-T standartu. Kāda kompānija (vai kompāniju grupa) ieguldīja lielas naudas tā izveidē. Bet lieto visi un ir zināms publiski. Tālāk, kādas firmas ražo iekārtas/programmatūru, kas lieto to DVB-T, tā jau ir parasta konkurence. :) Bet nav tā, ka pārējiem DVB-T standarts ir jāizgudro no jauna! ;)

 

Tieši tāpatās - Microsoft ir spiests izlaist savu ofisu dokumentu standartu - lai pārējie arī var rakstīt programmas , kas spēj pilnvērtīgi darboties ar *.doc, *.xls utt. failiem. Maz ticams, ka kāds uztaisīs pamatīgāku pergu par MS Office, bet ja nu - normāla konkurence. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Bet kapēc man būtu kādam jādāvina tas pats office formāts, kura izstrādē esmu ieguldijis lielu naudu.

Tāpēc, ka ir tāds antimonopola likums. Gribi spēlēties ES, rēķinies ar likumdošanu.

 

P.S. Piemirsi piebilst, ka esi ieguldījis lielu naudu un atguvis vēl lielāku.

 

 

Tieši tāpatās - Microsoft ir spiests izlaist savu ofisu dokumentu standartu

Nestāsti blēņas. Microsoft velta lielas pūles, lai neizmantotu atvērtos standartus, bet tā vietā radītu savus īpašos.

Labs piemērs ir iexplore un tā savdabīgais CSS atbalsts + "iexplore only" fīčas.

 

P.S. Par šo konkrēto gadījumu diskusija ir lieka. Vārīties un attīstīties var tik ilgi, kamēr viens ražotājs vai ražotāju kartelis nesāk ietekmēt tirgu sev vēlamā virzienā. Ja tas notiek, tad vai nu sist (ko ES pašlaik dara) vai arī sadalīt (kas būtu svētīgākais pašreizējā situācijā). Es uzskatu, ka optimālais risinājums ir m$ sadalīšana vismaz 3 daļās:

1) OS

2) Office

3) pārējie produkti.

Link to comment
Share on other sites

bombila

Vai tev pieder Microsoft akcijas? Jo ja nepier, tad priecājies, ka Eiropas Savienība aizstāv tavas intereses. Tieši konkurence nodrošina pircējam kvalitatīvāko produktu par zemāko cenu.

Link to comment
Share on other sites

Pietam šāds likums atbaida kompānijas, kas piedāvā, ko unikalu, ienākt Eiropā, jo tās negrib tā vienkārši visu atdot konkurentiem, un mēs atkal esam zaudētājos, salīdzinot ar amīšiem...

Link to comment
Share on other sites

bombila

...un tas tā ir tikai tādēļ, ka Microsoft'am nav vērā ņemamu konkurentu.

 

Vispār jau šīs lietas māca vidusskolas ekonomikas stundās. Varbūt aizej uz biblioteku un palasi - tiešām vērtīga informācija par to, kā darbojas ekonomika.

 

Neesmu gan pētījis, bet - aptuveni kāds ir Microsoft gada apgrozījums? Cik būtisks ir šis aptuveni miljardu lielais sods? Jo var jau sanākt, ka izdevīgāk ir maksāt sodus un likumu nepildīt. Neesmu arī īpašā sajūsmā par Apple kā par kompāniju, taču es tiešām ceru, ka viņiem izdosies iegūt 20-30% OS tirgus. Kaut vai tikai, lai gaisā būtu smaciņa no konkurences.

Labots - jx
Link to comment
Share on other sites

Nu piesprieda. Pat nav nozīmes tam, cik pamatoti vai nē, bet Microsoft tāpat nemaksās. Pat samaksāt būtu lētāk, nekā pakļauties visām ES prasībām. Eiropai Microsoft vajag vairāk kā Microsoft Eiropu, tāpēc nekādas milzu sankcijas nav gaidāmas tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Es arī esmu M$ pusē - viņi savu monopolu izcīnīja ar sūru grūtu darbu, nevis ar nelikumīgām metodēm. Kāpēc par to viņus tagad šādi čakarē un neļauj baudīt saldos augļus daudzu gadu darbam? Tāda sajūta, ka daži cilvēki vienkārši grib uzvārīties no M$ panākumiem, paši tajā neieguldot ne grama darba!

Link to comment
Share on other sites

Šeit kolēģi var palasīt, kas ir monopols: http://en.wikipedia.org/wiki/Monopoly

 

Starp citu, labiem nodomiem ir bruģēts ceļš uz elli.

Nav jau tā, ka m$am uzreiz piepsprieda sodu. Iesākumā jau šos pabrīdināja, kā pareizi rīkoties, lai visi būtu apmierināti. Puiši izvēlējās ignorēt šos ieteikumus, kā rezultātā rezultāts ir tāds, kāds ir.

 

P.S. Ko jūs, ļaudis, domājat par datubāzēm? Tur nav monopola, un viss notiek. Kā ir ar OS? Bišķīt čābīgāk: gameZ iet tikai uz viena OS, tas ir dārgs, jaunu versiju sola pēc trim, piegādā pēc 5 gadiem. Izstrādes rīki par maksu. Vēl pirms neilga laika nebija acīmredzami, kā klientu vajadzībām pašmāju apstākļos ģenerēt tik pieprasītos xls failus, neizmantojot OLE, ..., ..., ... .

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...