Jump to content

Vai open source ir bezmaksas?


Evill_BettyLV
 Share

Recommended Posts

Labdien,

 

teikšu godigi, ka man nav bijusi darīšana ar Linux veidigiem, bet man tiešām interesē VAi tiešām sis Opensource ir bezmaksas, kā tas tiek bidīts tirgū...

 

Manuprāt tikai siers slazdā ir pa velti!!!!

 

Respektivi man kā ne kodierim vispār ir jēga pāriet vai pat mēģināt čakareties ar to Bezmaksas versiju??

Pieņemsim, ka esmu iegādājies PC vai uzlicis to Linux, tad ko darīt, ja man kaut kas neiet, vai nojūk, vai gribu veikt PC upgrade, un atkal jāparinstalē vai gudri jāprogramme, vai jameklē driveri priekš jauna CD ROM un pats galvenais - ES NEMAKU UN NEGRIBU cakarēties, meklēt pa forumiem info u.t.t. - Tad manas Opcijas ir nest PC uz veikalu, vai dot mestaram, kas pa attiecigam naudiņān - šo visu saremontees...Vai pareizi pateicu?? Un ja ta ir tad sanāk ka es nemaksāju par bāzes uztadišanu, bet naksies maksāt pie citām problemām, kuras noteikti bus..;) Windai taks ir vienkaarši - next, next, restart..;)

 

Un tagad par Windows VS linux manā mazajā firma, kura ir teiksim 30 datori un 3 serverri....Manas opcijas;

1. Linux - viss pa velti;) tikai vajag Adminu, kas to visu saslēgs un nokonfigures, pareizi.;)? Tātad man viņs i nepieciešams vai ka stata darbinieks, vai slēgt līgumu par apkalposanu, kas bus abos gadijumos pa maaksu;). Ja gadijuma mans stata darbinieks aiziet prom un nepieciesams jauns admins, tad VAI ViNS BŪS spējīgs parnemt nokonfigurēto sistēmu bez problēmām??

Vai manas tantes ,kuras strādā uz 30 PC linux būs spējīgas tikpat viegli pāriet no WIndas un Pat nevajadzēs rikot papildu apmācības darbiniekiem??? :idea:

 

varbūt kāds var isi raksturot - veiksmes stāstus par Linux integrāciju savos uznēmumos....un kādi tad ir īstie zemūdens akmeni tam Linuxam??? Kura brīdī tad ieslēdzas tas skaitītājs??

 

Tie kas grib uzsvērt ka linux ir drošāks par Windu - manuprat tās ir tīrās blēņas - ja admina rokas nav līkas, tad drošību problēmu nav..

 

varbūt kāds ir salidzinājis Uz Win Vs Linux integrāciju uznēmuma, kura sistēma būs ērtāk, vieglak administrejama un finanasiāli izdevīgāka???

 

Paldies....

Labots - Evill_BettyLV
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • MIGs

    5

  • ru

    5

  • osscar

    9

  • Pirkss

    9

Top Posters In This Topic

Guest Velis

Vienā kantorī ieviesa OpenOffici. No sākuma kaut kā viss +/- kustējās, bet tagad ir nonākuši pie secinājuma ka nu i nafig. Cilvēki nejēdz ar to OpenOpisu strādāt, dēļ tā rodas kaudzēm problēmas.

Pilnas savietojamības starp MS Office un OpenOffice naf un izskatās ka nekad nebūs.

Ar to pietiek lai kantoris nospļautos uz to bezmaksas sieru un nopirktu MS Offici.

 

Nav parēizi rēķināt.. o.. OS 0Ls.. pergas 0Ls wii!!!

bezmaksas pergu uzturēšanas izmaksas ir lielākas. Linux zinātāji sevi uzskata pa baigajiem speciem pa kam lētāk ir vienreiz samaksāt par OS un tālāk adminam maksāt mazāk. Ilgākā laikā tas ir daudz izdevīgāk nekā ietaupīt 65-110Ls uz OS un maksāt katru mēnesi adminam pa 100Ls vairāk.

 

Lietotāju apmācība maksā naudu.

Savietojamības problēmas arī var maksāt naudu un kā likums maksā gana daudz laika.

Tas pa biroja kastēm.

 

Ir gana dzirdēts ka tā vai cita iestāde pārietu uz bezmaksas programmatūru, bet nav nekādu datu cik ilgi tā iestāde lieto šo programmatūru un apmierinātības līmenis.

Ja kantoris ir liels.. mainīt sistēmu ir sāpīgi. Blakus programmatūras izmaksām vēl iet klāt migrācija ar savām izmaksām.

Tā ka pirms izmantot bezmaksas pergas ir ļoti rūpīgi par visu jāpadomā un viss jāierēķina.. ne tikai OS un opis.

 

Man pašam pēc kāda laika būs aktuāls jautājums par mailserveri..

Manā gadījumā lētāk sanāk nopirkt jaunu serveri (tas tā pat būtu jādara) un pirkt maksas mailserveri kurš darbojās zem MS OS, jo algot cilvēku kurš uzliktu un pieskatītu yo un ye postfix(vai vatever ko tur) uz BSD( vai poher uz kā cita) ilgtermiņā ir dārgāk. Pirkt mailu hostingu arī sanāk dārgāk.

Katram kantorim savas vajadzības, specifika un savi risinājumi.

 

Ļoti svarīgi ir pareizi novērtēt situāciju un nežīdot dēļ kapeikām.

Ietaupot var viss būt ok un var arī sanāk tā ka vēlāk tas viss pārvēršas pa milzu čakari un jūtamiem papildus izdevumiem. Izmantojot dārgāku risinājumu sliktākajā gadījumā var zaudēt tikai nedaudz naudas, kas pats pa sevi nav nekas traks.

Link to comment
Share on other sites

Problēmas bērnībā ?!

 

Admins administrē, lietotājs lieto !

 

Opensourc ir atvērts kods, nevis bezmaksas programma(laigan parasti tā ir ) !

 

Labs admins māk visu !

Slikts admins māk tikai next next !

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

MIGs..

Atkal tu sāc gvelzt neargumentētu tuftu.

Labs admins ir tas kurš apmierina darba devēju un lietotājus.

Nav tāds pazīmes ka tas kurš tup konsolē ir labs a tas kurš lieto GUI ir slikts.

Slikts ir tas kura darbības rezultātā uzņēmums cieš zaudējumus, pavada ilgu laiku dīkstāvē un kura radītā sistēma neapmierina uzņēmuma vajadzības.

Skatīties vienu dienu uz priekšu ir gana tuvredzīgi, diemžēl, tieši tas ir raksturīgi tik daudziem "labajiem adminiem" (linux guru).

Risinājumiem ir jāapmierina kaut kādas vajadzības/prasības.. ar iespēju atīstities un paplašināties, nevis tāpēc ka viņi ir lēti vai bezmaksas.

 

P.S Labs admins māk visu.. mhhh

Tufta.

Labs admins zin kaut ko padziļināti un pārējo vispārēji.. nevis visu vienlīdz labi. Tie kuri "visu zin" tie ir tie lielākie labs cilvēki.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Lielākās problēmas var sākties tad, ka kāds atsūta MS veidoto dokumentu, ko ar atvērtā kodfa programmatūru nevaŗesi atvērt. Tad nāksies algot kādu cilvēku, kurš uztaisīs konvertoru, kas to pārkonverteš Tev saprotāmā veidā.

Otra lielā problēma varētu būt visu esošās dokumentu pārveidošana uz jauno ofisa sistēmu. Kā web'ā raksta daudzi (ja nemaldos, tad PC World mājaslapā kādreiz biju to lasījis un arī kādrezi Digitl Times avīzē par'so tē'mu bija rakstīts), tad tur var būt arī liels čakars.

Nu tālāk jau, protams, lietotāju apmācība, kurnēšana no lietotājuu puses (kāpēc man jālieot šitais, es to nemāku, man nepatīk pogu izvietojums, utt).

 

Bet var jau arī gadīties, ka viss aiziet smuki un gludi, bez problēmām.

Bet ja sāksies problēmas, tad nāksies maksāt.

Link to comment
Share on other sites

vajadzeetu kaut kaa izskaust taadu steriotipu, ka linux ir prieksh koderiem, hakeriem u.c. zveeriem. peedeejaa laikaa paraadaas tik windowziigi distributiivi, ka pilniigi mieriigi lietotaajam vareetu ieskaidrot ka vinjsh seezh pie vistas nevis linux.

un gribeetos ticeet taadai versijai, ka peec paarredzama laika linux vairs nebuus tik ekskluziiva manta, un firmas kas nodarbojaas ar sisteemas uztureeshanu buus spiestas arii piedaavaat opensource administreeshanu par windowsiigaam summaam, lai speetu konkureet tirguu ar liidziigiem kantoriem.

vieniigi domaajot par migreeshanu uz linux ir jaapzin programmatuura kas tiks lietota, jo piem. tildes jumi griezt caur wine, domaaju, ka nebuutu praatiigi

Link to comment
Share on other sites

Velis tas bija adresēts uz autoru nevis tevi !

Starpcitu, es esmu viens no tiem, kas vienmēr brēz par piemērotāko risinājumu konkrētai lietai !(Kautvai diskusijas par sambu, grupu polisēm etc).

 

Ja ir darba uzdevums, tad domājam kā to veiksim.

 

Es ļoti maz kur esmu ieviesis darbastacijas uz Linux bāzes.

Tas atkrīt uzreiz, ja:

*Izmanto Excel failus ar makrosiem u.c. sarežģītām lietām

*Izmanto grāmatvedības klienta puses softus(ir tikai dažas Linux versijas Latvijā).

*Fotoshops, Autocads, uc specifiskas lietas, ko cilvēki izmanto uz 100% nevis 0,5% iepsējas.

 

Ja vajag Inetu, Wordu, prastu spreadshītu, printeri, meilus, skanerus u.c. lietas, tad Linux ir ok.

 

Ietaupīt $ uz XP un office ir nieks - tā ir maza nauda. To ir vērts darīt, ja tiešām zini, ka tā var.

Nu ir ar Linux lielāks p**ies nekār ar Win, ja admins visu ir sadarijis kā nākas.

Tik teikšu no pieredzes, ka ar Linux lielāks seks ir pirmajā reizē - pēctam lieto, XP tas tomēr ir biki savādāk(Pieredze?Novērojumi? Reliģija?).

 

Nu Exchange - klepoju virsū. Postfix ir elementāra lieta, bet varam atdurties pret trūkumiem(nu nav bijusi vajadzība, bet Outlook tasku sinhronizācija?!).

A naudu var labi ietaupīt, un čakars pēctam ar mazāks. nu vismaz man mazāks čakars.

Link to comment
Share on other sites

Parast jūzeris nemaz neinstalē OS'u. Ja viņam veikalā iedos PC ar linux'u, tad viņš arī to lietos (manas domas). Un ja vēl uzliks virsū bezmaksas ofisa progrrammas un pārdos pa lētāku cenu, tad tam vajadzētu aiziet labi.

Bet visi PC pārsvarā ir ar MS opsistēmu un softiem.

Un nākamais, ko liela daļa nemaz arī neņem daudz vērā, ir dokumentu savietojamība. Kā arī dažādas vides darbā un mājās. Ja parsts lietotājs no darba MS vides aiziet mājās, tad viņam gribas šajā pašā vidē turpināt arī mājās. Ir neliela daļa cilvēku (parastu lietotāju) ,aks var viegli piemēroties citai videi. Tasnav mans izgudrojums, bet PC World/ PC Magazine veiktais apkopojums par darba. mājas PC vidēm.

Link to comment
Share on other sites

make_my_day

banāli gan būs, bet jāpiemin likteņa pabērnu psiholoģija - labāk nemaksāt cilvēkam - profesionālim, vai vienkārši sava darba darītājam, jo tad, it īpaši Latvieša mentalitātei, rodas milzīga skaudība {nu kā tad tā var - redz, viņš ir Linuxa specs un pieprasa man divu algu apmēra samaksu par saviem eksperta pakalpojumiem, a es kā labs cilvēks ņemos te pa sūdiem}

 

nu tad vai nujāmācās pašam ar savām rokām un galvu atrisināt situāciju,

 

vai

 

tik un tā to naudu nāksies izgrūst, tikai šoreiz, "labajiem" ārzemju onkuļiem ar krāsainajiem konfekšu papīrīšiem un bezcukura konpešu solītājiem...

 

es esmu ļoti nikns un kritisks par vietējo cilvēku stulbumu

 

un tas, ko te uzrakstīju, nozīmēja nepateikt neko!

 

post-sovjetisma rēgs + ekonomikas krīzes pārņemtas sabiedrības mētāšanās kā tarakāniem zem ledusskapja, kad saimnieks ienāk virtuvē un ieslēdz gaismu

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

MIGs

Jep.

Bet.. ir papildus nianses.

Uzņēmums diez vai izmantos darba kastēm vairākas dažādas OS.

Admini.. kā likums labāk orentējās vai nu vienā vai otrā OS. Cik es esmu redzējis lieliskus unix specus neviens no viņiem nekad nav bijis baigais MS produktu pārzinātājs un eksperts. Un tieši tā pat otrādi.. MS zinātnieki un pētnieki labākajā gadijumā pārzin unix ļoti virspusēji.

 

"Bezmaksas" produktu ieviesšanas izmaksas reizēm var konkurēt ar maksas produktu cenu.

Kad tev tam krutajam "bezmaksas" štruntam vajag kaut ko pamainīt.. tev ir jāsauc speciālists, kurš bez 50Ls pat virsū neskatīsies tai problēmai. Tā kā turēt viņu uz vietas nav nekādas jēgas, protams, ka viņam ir cits pamatdarbs un uz ātru reakciju nav nekādu cerību.

Pat ja lielais konsoles Dievs sēž uz vietas, kas notiks kad viņš izdomās atvaļinājumā aizbraukt uz spāniju un kaut kas nobruks?

Maziem un nelieliem uzņēmumiem tādi bezmaksas risinājumi var sasodīti dargi izmaksāt.

Visa cita starpā.. vairumā uzņēmumu tak ir kaut kādas grāmatvedības pergas vai kas cits gana specifisks.

Pat ja to var palaist caur wine.. kurš uzņemsies atbildību un risinās kaut kādus gļukus un cik tas izmaksās?

Vai moš liks grāmatvedībai, noliktavai un kam tur vēl XP, pārējiem ļenux?

Ebļa ar OpenOpisu.. kurš auklēsies ar useriem?

 

Diršana ka ļenuxu + openOpisu var izdot pa parastu XP + MS Opise.. fufelis.

Tas iet cauri pirmajā brīdi ar dažiem lietotājiem. Pēc neilga laika sākās problēmas un tad "gudrinieks' kurš "ietaupīja" ir spiests likt vien to pašu XP + visa datu migrācija.

Rezultātā... jāpērk retail programmas (paldies dievam ka XP var legalizēt par 110Ls) + papists laiks.

 

Uzņēmums nevar strādāt bez pārliecības ka sistēma strādā un ka viss notiek tā kā tam ir jānotiek.

Uzņēmumam izdevīgāk ir samaksāt, jo labāk ir ieplānoti izdevumi nekā neplānotas problēmas, dīkstāves un vēl papildus izdevumi.

Tā ka jebkuras programmas izvēle ir smalki jāpsver un jāaprēķina visi riski.

 

 

P.S Starp citu ir bijuši vairāki gadījumi ka pie manis nāk cilvēki.. Tip kaut kādam IT specam esot iedevuši kasti.. tip lai sainstalē :)

Un šis uzlicis ļenux..

Cilvēks nāk pie manis un bez maz uz ceļiem lūdzās lai nones nah to sūdu un uzliek normālu OS.

Mūldēšana ka parastam userim var iesmērēt linux un viņš neko nemanīs ir fufelis.

Viena lieta ir iesmērēt.. cits jautājums vai lietotājs to OS lietos un cik ilgi lietos.

Mūsdienās... kad VISAM ir cēlušās cenas.. viens no retajiem produktiem kuram NAV CĒLUŠĀS cenas ir MS programmatūra.

Nu nošaujiet mani, bet kas tas ir 65Ls ? Nodzert vienā vakarā 20-30Ls katru piektdienu ir ok, a 1x 5cois gados samaksāt 65Ls lai nav jebļas un ietaupītus nez cik simtus( tas bez pārspīlējuma!!) cilvēkstundu.. žēl?

Algas tak ir normāli cēlušās.. es saprotu ka laikos kad alga bija 150Ls 65Ls par XPH bija.. uuuuuu 1/3 daļa algas par OS?!?!

Tagad.. kad autobusa šoferis saņem 500Ls OS cena ir 1/7 no algas... OS cena jau sen vairs nav nekādas arguments. Tagad var lietot to kas ir ērtāks nevis to kas ir lēts vai bezmaksas.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

make_my_day, ja Latvijā būtu kvalitatīvs linux vides supporta kantoris (ja nu kāds tomēr ir, tad palabojiet mani), tad es domāju, ka daļa uzņēmumu arī pārietu uz linuxu un atvērtā koda programmatūru. Bet tagad, ja pārrēķinā naudas un laika izteiksmē, tad jau labāk samaksāt tiem "ārzemju onkuļiem" un strādāt bez galvassāpēm.

Link to comment
Share on other sites

make_my_day

Linux nav domāts Komerciāla Labuma gūšanai PRINCIPĀ

 

tā ka "biznešmeņi" - variet atpūsties

 

Tam Cilvēkam, Speciālistam:

 

jāpiešķir darba vieta vispārsabiedriskā nozīmē, jārada vide, jaapmāca, jāmaksā Cilvēka cienīgs darba atalgojums par speciālista "smadzenēm" un ieguldījumu;

 

- tas, ja gribat pataisīt Linux-a bāzes informacijas sistēmu par vienu no savas uzņēmējdarbības stūrakmeņiem, turklāt mūsdienās tas ir būtiski, jo bez informācijas aprites struktūras viss izjuks vai bremzēs;

 

nu ko, galīgi izlaidušies, grib, lai viss būtu outsorcings, kolokācija, lai pašam nekur nekas nav jāiegulda, jāmaksā tikai abonēšanas maksa un var saņemt ienākumus, ko ātri norīt restorānos vai iztērēt šmotkās, utt

 

varbūt jāuztaisa tāds kantoris: nākotnē biznesmenim vispār nekas nebūs jādara - sēdēs mājās un abonēs kādu tik biznesu sagribēs: uzrāda tikai jurpersonas infu, bankas kontu un biznesi strādā, rada peļņu, pat pats nekad acīs nebūs redzējis - "Abonē savu biznesu pa x-xxxxxxxx tālruni jau šodien un jau pēc pusgada tu būsi Kanāriju salās!"

 

Ka Ļenin-onkulis reiz teica - "aizmēzt reiz tos mēslus ar Revolūcijas slotu nu kājās reiz jāceļas mums!"

 

ceru bij' jautri...

Link to comment
Share on other sites

Guest AlkoPRO

"Bezmaksas" produktu ieviesšanas izmaksas reizēm var konkurēt ar maksas produktu cenu.

Maziem un nelieliem uzņēmumiem tādi bezmaksas risinājumi var sasodīti dargi izmaksāt.

Visa cita starpā.. vairumā uzņēmumu tak ir kaut kādas grāmatvedības pergas vai kas cits gana specifisks.

Uzņēmums nevar strādāt bez pārliecības ka sistēma strādā un ka viss notiek tā kā tam ir jānotiek.

Tagad var lietot to kas ir ērtāks nevis to kas ir lēts vai bezmaksas.

+1

 

Ja nemaldos, tad šai forumā reiz kāds teica, ka bezmaksas Linux ir bezmaksas tiktāl, ciktāl bezmaksas ir mūsu laiks.

Link to comment
Share on other sites

Arī Open Source programmām par atbalstu ir jāmaksā.

Daži LINUX distributīvi, piemēram, RHEL vai Suse , ir maksas.

 

make_my_day, es tev varu nosaukt neskaitāmus piemērus, kur ar LINUX var pelnīt.

 

Mans uzskats ir tas, ka darbstacijām ir jābūt tādām, lai lietotājs varētu pēc iespējas produktīvāk strādāt.

Lai piedod man LINUX fanāti, bet darbs Vista vidē ir ērts.

Link to comment
Share on other sites

es ierosinu vienoties ka ir situācijas kur OS/Linux var radīt naudas ietaupījumus

un ir gadījumi kad viņš var radīt zaudējumus

 

Es personīgi varu citēt ekonomiskus aprēķinus abiem gadījumiem. Tāpēc jau ir cilvēki kuri rēķina un pieņem lēmumus.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu zedam, ka katrs gadījums ir individuāls.

 

Tomēr atļaušos izvirzīt apgalvojumu, ka korporatīvā vidē open source nav bezmaksas.

Link to comment
Share on other sites

Kas vistā ir ērtāks no strādāšanas viedokļa ? Logu pārslēgšanās ? Da bulshits, strādā ar programmām, nevis OS !

Vot admins var pisties ar OS, bet lietotājs lieto programmu !

 

 

Velis, nu nevajag mūldēt. T'pat kā ir Unix tipa sistēmu specu trūkums, tāpat trūkst cilvēku kas ir spējīgi kautko iekš domein kontroliera darīt, čakar/ēties ar grupu polisēm, vai nedodievs ievajadzēsies kādu, kas Exchange pacels, kad tas nogāzies, i ja vienkārši nokonfigurēt........

 

Protams, ka kooperatīvā vidē OpenSource nav bez maksas. Bļin, jāuztur ir JEBKURA programma vai sistēma.

 

Jābū debīlam lai izdomātu, ka uzliekot Linux, arī apkalpošanas maksas nebūs. Būs, jo tāda ir visām sistēmām.

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

MIGs

Runājot par uzturēšanas un uzstādīšanas izmaksām tieši lāmju OS ar savu next next next, patīkamo un pārskatāmo GUI ir galvas tiesu priekšā tik ļoti elastīgajam un bezmaksas open sourcei kura ķēpīgās konfigurēšans un uzturēšana dēļ tās ir dārgāka.

Da i štrunts ar cenu.. ja viņa būtu vismaz tik pat ērta vai tāda pati kā tā ar kuru ir pieraduši strādāt lietotāji!

 

Grozi kā gribi, bet kamēr OpenSource spiedīs uz to ka viņa ir bezmaksas nekādas konkurences nebūs.

Tikai tad kad OpenSource produkti konkurēs ērtību ziņā.. tikai tad varēs kaut ko konkurēt.

Vēļ jo vairāk laikos kad mājas lietotāji aiz laba prāta neviens nepērk OS. Pērk tikai tad kad ar ķapļapu tas OS nāk komplektā.. Viss pārējais tiek sperts un būtībā priekš lietotāja sanāk "bezmaksas"

Daļa uzņe'mumu tā pat dzīvo uz kreisā OS.. nu ja tā pat neko nemaksā, tad kāpēc dzīvot ar kaut kādām neērtībām ?

 

Nošaujiet mani, bet es neticu ka tuvāko 20 gadu laikā linux varētu iekarot kaut cik vērā ņemamu lomu uz darbstacijām.

Serveru lauciņā jau sen viss ir skaidrs un tur nav nekādu jautājumu.

Vispār man ir tāda klusa aizdoma ka ar laiku linux distro attīstītāji atteiksies no domas piedāvāt linux kā pilnvērtīgu mājas/biroja OS. unix/linux paliks kā serveru un specifisku iekārtu OS u sjo.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Velis, a tu domaa ka KDE u.c. grafiskaas vides atiistaas prikola peec, lai serveru adminiem buutu kraasainaaka dziive?

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

KDE, GNOME ir ok, bet pergas....

Kā jau te teica... pārsvarā lieto pergas nevis to GNOME vai KDE kā tādu.

 

Runājot pa kruto ļenux GUI :)

Nepasen.. lāmurs uzliek fedora. Viss ir ok. Ir grafiskā vide.. viss rull.

Tagad lāmei sagribējās uzzināt kādu IP iedeva DHCP....

Lāme lien visur kur var.. naf naf naf...

Beig beigās aplūrēja to ip no konsolēs.. kaut kur tur bija tas failiņš ar tīkla konfigu.

 

Vot tef ir smukais linux GUI ar visiem 3D vipendroniem.

Ļenuxā neskatoties uz cmoku GUI bez konsoles iztikt nevar, pa kam GUI nav uzskatāms pa pilnvērtīgu un ērtu :) Principā tas arī ir saprotams.. nu neliek tur neviens uzsvaru uz GUI.. visi konfigurē caur konsoli ar vi :>

Ceļš uz lietotāju sirdīm iet nevis caur vi, bet gan caur tādu GUI kur var izdarīt praktiski visu.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Bļin, jāuztur ir JEBKURA programma vai sistēma.

 

Vot piekrītu MIGs. Un nez kas liek domāt ka win uzturēšana izmaksās lētāk. Man jau liekas ka labs win speciālists maksā tikpat cik labs linux speciālist. un ja jau uzņēmumam pietiek ar ķap ļap win speciālistu daj jau pietiks arī ar kādu tipa linux ekspertu.

 

Un par to ka tuvākajā laikā nav iedomājama pāreja uz linux jo programmatūras nav. Tad nu cik esmu saskāries visi CRM, ERP utt. pāriet uz web based. tipa ir serveris kur caur brauzeri pieslēdzies un strādā.

 

P.S. bet vispār jau jāskatās ir konkrētā situācija un tad jādomā ko un kā.

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

tnt

Ja par izmaksām var diskutēt tad par to, ka uz bezmaksas OS neiet praktiski neviena no LV pielietojamām grāmatvedības un specializētajām pērgām, domājams ka nebūs jādiskutē.

Tas ka lietotāji IR jāapmāca.. pa manam arī ir diezgan pašsaprotami.

Kad kantoris meklē darbiniekus ar kaut kādām datorzināšanām.. tad norāda.. MS office, jumis.. bla bla..

Ko norādīs un kādus kandidātus sagaidīs tie kuri grib izmantot bezmaksas programmatūru ?

Nereti formātu saderība ir noteicošais.. nu naf tas uzņēmums viens pats pats pa sevi kur faili pārvietojas tikai firmas iekšienē.

Nu un kad visas šīs problēmas ir atrisinātas un aprēķināts cik tas ir izmaksās.. var rēķināt tālāk.. cik maksā pašas pergas, uzstādīšana, uzturēšana, konsultēšana.

 

Jej bog.. jūs iedomāties nevarat cik useri ir nākuši pie manis uz raudājuši par to pašu nelaimīgo OpenOpisu uz vindas.

Mēs te varam runāt kā cilvēki kuri kaut cik orentējās datoros, bet lietotājiem ir pavisam cits skats uz visu šo jautājumu :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Nu cerams ka Tilde un FTG arī aizdomāsies līdz tam ka viņu produktus var darbināt caur web :)

Google uz to laiku būs uzbliezusi pilnvērtīgus google docus un nebūs jāuztraucās par wordu/exceli un kur to glabāt :)

Ja tas piepildās tad useru kastēm var izmantot LiveCD un miers :)

Tas jūtami samazinās useru uzturēšanas izmaksas.. tik vien kā sataisīt skriptus uz servera un konsultēt userus :)

ja kaut kas neiet usera galā.. rebuuut :)

 

Ja kantorim viens kaut kāds gejs tur kaut ko iekš php kodē.. nenopietni.

Kantoris ir piesaistīts pie ši kodera.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Es par to ka ja uber krutais koders aiziet strādāt citur.. kantoris ir dziļā pakaļā un reāli sanāk ķīlnieka lomā.. kas savu kārt nesamērīgi paaugstina pakalpojuma izmaksas.

 

Runājot pa unix un winduļa adminiem un ar to saistītajām izmaksām.

Unix admini ir defeicīts. MS adminu vai vismaz pilsoņu kuri var visu sakonfigurēt darbstacijai ir ievērojami vairāk. Šis unix adminu deficīts arī rada situāciju ka unix admins saņem vairāk kā MS admins. Ar pieredzes un zināšanu līmeni tur nav nekāda sakara.

Attiecīgi.. unix tipa sistēmu uzturēšana izmaksā dārgāk. Viss elementāri.

Link to comment
Share on other sites

Gint,tikai tam pēdējam ir vairāk saistība ar ekonomiku nekā ar datoriem ;)

tb vecais likums: jo retāka manta,jo lielāka cena.

Link to comment
Share on other sites

Guest AlkoPRO

tb vecais likums: jo retāka manta,jo lielāka cena.

 

Nē, šoreiz - skopais maksā divreiz!

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

tolx

:)

Nāk virsū globalizācija :)

Visādi web based opici var ļaut Ķīnas IT speciālistiem konkurēt tiem pašiem LV speciālistiem :)

Man kaut kā gribētos domāt ka nākotnē vairs nebūs uz datora instalētu wordu un exceļu.. lielākā daļa servisu būs caur interneta pārlūku.

No tāda viedokļa skatoties MS pūles baigi atīstīt OS ir gaužām liekas... :)

Link to comment
Share on other sites

Varbuut tuuliit Jums liksies, ka pasaku kaut ko stulbu, bet nu ja izveelaas lietotaajprogrammas starp Useriem, tad cenu zinnaa tiiri no OS puses un lietotoshanas vienkaarshiibaa MacOs sanaak visizdeviigaakais.

Miinus uzreiz taads, ka pashi dzellzzi ir daargaaki.

Nu kaut vai, ja paskataas;

Cik maksaa Win Vista/Cik maksaa MacOs

Interfeis Mac Os nuu diezgan liidziigs Win Vista, un nav jaalien nekas mekleeties, kaa ieprieksh te mineeja Linux.

Programmas daudzas arii pieejamas, kaa vienai, taa otrai sisteemai, pie tam uz Mac arii MS Office straadaa labi un maksaa mazaaku naudinnu kaa prieksh Win.... Tiesa Mac peedeejaa ir 2004 gada versija....

Visbeidzot Userim, kas galiigi neko nejeedz no taa, kur vinsh lien netaa, ko instalee un kaadus failus atver-ir reaali mazaak iespeeju sakkert kaadu taarpu....

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Vista.. nu un cik maksā? Home vista ~ 65Ls

Macos cenu kaut kā ātrumā neatradu..

Pēdējais opics uz Maca ir 2008

Situācija un problēmas ar pergām principā tāda pati kā uz kaut kāda ļenuxa.

Khe

Mac OS X 10.5 Leopard:

Software Incompatibilities

http://www.macintouch.com/leopard/compat.html

 

Kamēr biznesa pergas būs piesaistītas MS OSam.. tikmēr visām tām opensourcēm naf nekādu cerību paplašināt savu ietekmi.

 

Uz maca mazākas iespējas saķērt tārpu tā paša maca mazās izplatības dēļ kas ir pa iemeslu maca sifeļu deficītam.

Arī vistai nav nekādu problēmu ar limitēto useri.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Kamēr diskusijā figurēs termini "open source", lai gan jābūt "free software", un "bezmaksas", tikmēr nevienā acī.

 

Iemācieties abas puses no galvas: "Free as in Freedom"! IBIO!

 

Neviens, atkārtoju tiem kas tankā, NEVIENS colsed risinājums NEKAD nestāvēs ne tuvu Free software risinājumiem, kamēr vien vērā tiks ņemta "Freedom" daļa no "Free software".

 

Punkts. Pārējā diskusija ir lieka un šis fleima topiks ir SLĒDZAMS.

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Protams maksas slēgtā koda pergas funkcionāli un ērtību ziņā ir galvas tiesu pārākas par atvērtā koda bezmaksas.

Ja ne vienmēr tad pa lielākai daļai.

Nevar nepiekrist.

Link to comment
Share on other sites

1. OOo dokumentu savietojamība ar MS Office dokumentiem. Pie tā ir vainīgi stulbie lietotāji, kuri principiāli neizmanto Office programmās iekļautās formatēšanas funkcijas. Ja visu formatē pareizi (t.i. kā māca skolās, kursos un visur citur), tad dokumenti ir savietojami un abos office`os izskatās par 98% identiski (sīkas nianses vienmēr ir).

2. Office makrosu savietojamība - piekrītu, tās vienkārši nav.

3. Grūti apgūstams GUI? Tas arī ir atkarīgs no lietotājiem. Ir gadījies mājās, ka no rīta ievēroju, ka iepriekšējā vakarā mājinieki nokāvuši Win līdz tas atsakās startēties. Tā kā jāskrien prom, tad iebāžu Linux Live CD un mājinieki var dienas laikā paspēlēt tajā esošās spēlītes, tikt netā, paklausīties mūziku no NTFS partīcijām un visādi citādi. Tiek viņi galā Linux GUI, ērtāk taču ir izlikties par muļķi un paraudāt, ka viņus moka ar daudz nezināmā, taču tajā pašā laikā viņos mājo ziņkāre izpētīt, kas ir šis jaunais.

Pamatā problēma ir faktā, ka lietotāji nedomā līdzi, ko dara ar datoru, bet vienkārši atkārto iepriekš apgūtas darbības. Vienīgais ar ko es to spēju izskaidrot ir viņu stulbums. Ir pat novēroti tādi gadījumi, ja browsera history nav saglabājies lietotāja username, viņš sāk celt paniku, jo parasti viņš uzrakstot tikai pirmo burtu un tālāk izvēlas ar peli savu lietotājvārdu.

4. Uzturēšana. Bija mēģinājums piedāvāt Linux/Unix support`a pakalpojumus Latvijā, taču šķiet, ka tas izbeidzās. Konkrēti nāk prātā Lintech vai kā viņi tur, par kuriem vairs neko nevar atrast netā. Un tas ir jau skandēts sen, ka maziem kantoriem nav izdevīgi uzturēt savu speciālistu, bet gan izmantot outsource pakalpojumus. Ātri pameklējot atradu šo, vai viņi piedāvā apkalpot arī Unix sistēmas, tur gan nav minēts, jo tiek runāts par datoru uzturēšanu, kas, loģiski ņemot, sevī ietver arī GNU/Linux un citus Unix-like.

5. Unix-like OS uzņēmumos. Tas ir atkarīgs no uzņēmuma specifikas. IT orientēti uzņēmumi pamatā var mierīgi uzturēt savās darbstacijās Unix-like OS, taču tirdzniecības uzņēmumiem tas varētu būt pagrūtāk, jo īpaši gadījumos, kad uzņēmums grasās migrēt no Windows uz Unix-like OS. Jaunam uzņēmuma tas varētu būt nedaudz vieglāk, jo nav iepriekšējas datubāzes, kuras vajadzētu pārmigrēt, un ir iespējas laicīgi izvēlēties nepieciešamo programmatūras klāstu, ar kuru tie strādās.

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis
1. OOo dokumentu savietojamība ar MS Office dokumentiem. Pie tā ir vainīgi stulbie lietotāji, kuri principiāli neizmanto Office programmās iekļautās formatēšanas funkcijas. Ja visu formatē pareizi (t.i. kā māca skolās, kursos un visur citur), tad dokumenti ir savietojami un abos office`os izskatās par 98% identiski (sīkas nianses vienmēr ir)..

 

http://www.newhorizons.lv/it/index.php/lv/courses/29/55/

Palūram cik maksā apmācīt darbiniekus.

Es atvainojos.. admins uzliek pergu ar kuru lietotāji nemāk apieties un lai nebūtu savietojamības problēmu ir jātērē nez cik Ls lietotāju apmācībai (tādu kursu cena var pārsniegt MS office Basic OEM cenu.. 115Ls) un neskatoties uz visu lietotāji ir stūlbi un pie visa vainīgi ?

Khe khe :>

Admins ir nevis tāpēc lai viņš uztaisītu kaut kādu mistisku sistēmu kuru viņš uzskata pa pareizu un viņam ir nospļauties vai lietotāji māk vai nemāk ar to strādāt. Adminam ir jādara viss lai lietotāji varētu strādāt ar maksimālu atdevi un pēc iespējas izmantos moderno tehnoloģiju iespējas.. nevis jādisš ka lietotāji ir stulbi un paši vainīgi ka doķis nav tāds kā izskatijās uz tā otra datora.

Starp citu.. no kurienes ir ņemts cipars 98% un kā tas tika iegūts ? Man ir pamats domāts ka savietojamība ir stipri zemākā līmenī.

Un es neesmu pārliecināts ka normālus kantorus apmierina tāds savietojamības līmenis.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Atceros savulaik uz viena kantora win95 kastēm tika likts Excel 5.0c (ne a ne b, bet tieši 5.0c) no Win 3.11 jo kantora atskaišu sistēma izmantoja tieši tās versijas makrosus. Tiesa vecais Excelis zem Win95 vienkārši lidoja turboātrumā :)

Link to comment
Share on other sites

Nu paši vainīgi, ka nav apguvuši to skolā/augstskolā, jo cik es atceros no laikiem, kad kontaktējos ar informātikas skolotājiem, tad vidusskolas kursā tas ir iekļauts obligāti. Cik ir dzirdēts no dažādu ne-IT studentiem, tad viņiem to visu māca augstskolās. Protams paliek 40-60 gadīgas tantes, kuras to pat kursos neiemācīsies un turpinās spaidīt Enter n-desmit reizes, lai tiktu nākošajā lapā. Taču ja tāpat dara tie, kuri skolās un augstskolās to ir apguvuši, tad to nevar savādāk nosaukt - viņu pašu stulbums.

98% es iegūstu no personīgiem novērojumiem, jo OpenOffice lietoju jau vairākus gadus un regulāri apmainos ar dokumentiem starp MS Office un OOo lietotājiem. Uz sitienu vienīgā atšķirība, kas nāk prātā ir Word komentāru attēlošana (MS Office tie visi izvietojas lapas malā, taču OOo tie parādās kā klikšķināmi kvadrātiņi pie komentētā vārda).

Link to comment
Share on other sites

Principā es piekrītu tam, ko Velis saka. Biznesa vidē opensource risinājumi noder tikai serveros, kur jeburā gadījumā jāalgo admins, kas pieskata saimniecību. Var vēl izmantot interneta lietotājiem un mašīnrakstītājiem. Bet kā nāk specifiskās programmas, tad čuš, lietotāji neapmierināti, darbs stāv uz vietas.

 

Didulis

 

Nez, es pamēģināju OO, un kaut kā atverot 200lpp dokumentu ar 500 attēliem, 100 formulām un 50 tabulām, secināju, ka viņš nav galīgi lietojams. Attēli un citi objekti haotiski izmētāti, lai arī dokumentu veidoju pēc visiem standartiem. Pagaidām OO funkcionalitāte ir Word 97 līmenī.

Powerpoint prezentācijas vispār tolkam neveras vaļā. Tākā esmu advancēts ofisa lietotājs, tad makrosu neesamība ir liels mīnuss.

 

Un ko man darīt tiem, kuriem nemācīja linux? Tak tagadējie darba cilvēki nemācījās 1-3 gadus atpakaļ skolā, bet gan krietni senāk. Nevaig spriest visu tikai pēc sevis.

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Didulis

Edz.. ne visi pirms 5min beidza skolu.

Admina pienākums ir nodrošināt lai visi var strādāt nevis taupīt kapeikas un p**t citiem darbu.

Tādi admini kuri paziņo.. es visu uztaisīju pēc standartiem.. jūs visi esiet labs cilvēki.. ejiet nah.. nevienam nav vajadzīgi.

Dators cilvēkam nevis cilvēks datoram vergo.

Ir mēģināts miksēt viena uzņēmuma robežās OO un MS Office.. tagad varu teikt no pieredzes.. tā ir liela kļūda.

Var būt tas strādās ļoti mazā uzņēmumā un ja doķi ir sasodīti prasti... a tā...

Par to savietojamību vari nestāstit. Nav viņas un cauri.

Tikko kā doķi ir kas vairāk par plain text.. ir žjops.

 

Starp citu.. daļa problēmu atkristu ja lietotāji viens otram sūtītu doķus PDF formātā, jo pa lielākai daļai doķi kādam sūta.. vienkārši lai jams palūr un pasaka savu viedokli.

Viedokli var pateikt izlasot arī PDF... nav noteikti jābūt DOC.

Cik lasīju.. pārdīķa karalistē kur nav tik izteikts MS monopols, cenšas sūtīt doķus universālos formātos nevis ietiepīgi pieturoties pie kaut kā.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

tieši tā,arzemju kantori parasti sūta pdfus, ja tas nav rediģējams dokuments....

OS licenze nemaksā dārgi :) bet softi gan:) (tipa CAD, Photoshop u.c.....) - īpaši mājas jūzerim......

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā, ja man ikdienā jāstrādā ar Cad un specifiskām aprēķinu-modelēšanas programmām, kuras nospiedošā pārsvarā izstrādātas MS videi, tad esmu spiests teikt linux bay.

Link to comment
Share on other sites

Nu vispār jau ir pielietojums gan Windows , gan Mac gan Linux.

katram savs - un katram ir vietas kur der viens un kur der otrs.

Es piemēram varu minēt projektus kur linux ir devis ārkārtīgu ieguldījumu cenu ziņā - tātad Googles serveru ferma :

450000 serveru , Linux - ietaupījums uz licencēm sanāks 450000 serveri x399 dolāri = $179,550,000 (rēķināts ar Windows Server 2003 Web edition ,dati par google no vikipēdijas ) Tas protams ir ekstrēms gadījums un arī linuxa ieviešana kaut ko maksā, bet arī par windows var teikt to pašu.

 

Vēl nav ņemts vērā politiskais aspekts (free ne kā nauda):

linux izvēlas arī organizācijas kuras kaut kādu iemesli dēļ nevēlas ielaist Microsoft auditorus savās lietās, jo pēc EULA firmai ir jādod iespēja Microsoft auditoriem veikt auditu sistēmā. Nu un dot šādu iespēju organizācijai kura ir rokām kājām saistīta ar amerikas lielkapitālu paši saprotiet...

 

Tāpat licencēšana ir veids kādā konkurenti var kārtot savas attiecības. Lai vai cik akurāts ir kantoris, es vēl neesmu redzējis firmu kurā kāds sīkums nebūtu aizmirst nolicencēt - it īpaši tas attiecas uz dažādām klientu pieejas metodēm, procesoru licencēm uttt kur viss ir nejēdzīgi sarežģīts. pat tur kur tam seko līdzi gadās - serverī procesorus ielika, bet oracle licences piepirkt nepaspēja , aizmirsa. Šajā gadījumā pilnīgi likumīgs veids kā iznīcīnāt, atsēdināt kantori ir programatūras audits ( kuram paši esam piekrituši EULA ) ar visām legālajām sekām. Un arī latvijā jau tas ir noticis, esat aizmirsuši ?

 

Es domāju šis ir bezjēdzīgs topiks - kas lieto linux zina kāpēc. Bossi arī paši saprot vajag viņiem linuxu, solaŗis , MacOs vai plan9 arī zina ko un kāpēc vajag. Ierosinu viņu slēgt un kam vajag lai strīdas pie alus glāzes.

Labots - zeds
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...