Jump to content

Kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu


ventolin
 Share

Recommended Posts

Palasīju www.likumi.lv, bet atbildi tur uz jautājumu neatradu.

 

Cilvēks ir nostrādājis uzņēmumā 5 mēnešus un vēl dažas dienas. Uzraksta atlūgumu pēc paša vēlēšanās, jo šim tiek piedāvāts advancētāks darbs citā uzņēmumā. Darba devējs grib izmantot tiesības paturēt darbā cilvēku vēl mēnesi kopš atlūguma iesniegšanas datuma. Tad kopumā sanāks 6 mēneši un dažas dienas. Attiecīgi tā kā pienāktos atvaļinājums?

 

Vai šajā gadījumā cilvēkam pienāksies kaut kāda atlīdzība par neizmantoto atvaļinājumu?

Varbūt tas bija rakstiski jāpiesaka vai tml.?

 

Ceru, ka doma skaidra. Cilvēka darba līgumu palasīt nav bijis iespējas. Konkretizēt pagaidām varu tikai tik, cik zinu tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu pienākas visos gadījumos — pat ja tikai 1 diena nostrādāta.

 

 

Interesanti. Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Ja ir darba līgums (nevis kāda , pašnodarbinātā persona), tad VIENMĒR ,pēc Darba Likuma, ir tas atvaļinājums/kompensācija . ( Pat tik stulbā gadijumā, kad pieņem jaunu, tas paris dienas pastrādā un pāris mēnešus slimo - gribi vai negribi bet kompensācija par VISU laiku). Ar šitādu stulbību esmu saskāries , kad : dabū 2 nedēļas , ''slimniekam'' maksāt slimības lapu ( kur var būt tik stulbi, ka valsts dakteri dot ''kreisās'' lapas, bet maksā darba devēj) un beigās vēl kompensāciju ( a atbrīvot , takšu , ''vājinieku'', ''slimības'' laikā nevari) :evil:

Link to comment
Share on other sites

atvalkinaajums reekjinas peec atluuguma parakstiishanas briiza datuma nevis atlaishanas

 

NC kur tu kautko tādu izlasīji, pirmā dzirdēšana.

Atvaļinājuma kompensāciju jāizmaksā jebkurā gadījumā pie atlaišanas, jo to nosaka darba likums. Vienīgais kompensāciju jāizmaksā par pēdējiem diviem gadiem, ja izmaksā vairāk, tad jau tā ir darba devēja brīva griba. Vēl no atvaļinājuma dienām izskaita arā bezalgas atvaļinājumus.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

TokRa

 

nestreb karstu visu izskaka darba liigums ko darbinieks ir nosleedzis ... un pirms naakt ar abjavaam darba deveejam lai veel 100x izlasa par ko ta ir parakstiijies puisis ....

Neviens darba līgums nedrīkst saturēt punktus, kas darba ņēmējam ir sliktāki nekā Darba Likumā noteikts. Ja tev ir parakstīts darba līgums ar punktu, ka tu atsakies no atvaļinājumiem, vari ar šādu līgumu doties uz VDI un drāst darba devēju visos caurumos.

Link to comment
Share on other sites

Mazliet ne pa tēmu, bet tomēr:

 

ja darba apmaksas sistēma ir cietā alga plus procenti no apgrozījuma, vai darba devējs ir tiesīgs ieturēt noteiktu summu par to, ja nokavē darba laika sākumu?

Pieņemot, ka sods ir 1ls par vienu minūti... ja cilvēks mēneša laikā kopā pa visiem rītiem nokavē 30 minūtes, tad viņa alga par doto mēnesi ir: cietais cipars, plus procenti no apgrozijuma, mīnus 30ls par nokavētajām 30 minūtēm?

Link to comment
Share on other sites

NC - arii paarbaudes laikam panjemtais darbinieks, skaitas tavs darbinieks, lai arii ko tu peec taa perioda neizlemtu ;)

Link to comment
Share on other sites

Tu NC neuzkjeeri domu - sarakstiit tu tur vari dazhaadus punktus svam sirdspriekam, bet briidii kad shie punkti ir pretstataa likumaa atljautajam un darba njeemeejs aizpeersies liidz tiesai - zaudeetaajs buusi tu jo tie punkti nebuus speekaa ;)

 

btw sveiciens visiem kas dazhus gadus nav maniiti :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Eh, tas darba likums ir tā uzrakstīts, ka ...jebkurš darba ņemējs var diezgan nopietni čakarēt darba devēju. Par MADEKI un slimības lapām :) -kā tur bija ar visiem pazīstamo Laventu ?! īstenībā, pret ļaunprātīgiem darba devēju čakarētājiem redzu tik vienu: kad pieņemu darbā , tad painteresējos kur pirms tam strādājis un pajautāju , vai nekas nebūs pretī , ja pazvanīšu un apjautāšos . Ja ir kas aiz ādas, tad ... , nu i zvanīt nevajag. Kā ska '' doveraj , no proveraj''. Lai gan ir redzēti visādi brīnumi- viens kadrs tika pieņemts uz pagaidu darbu (nu reāli aizvietoja ilgstoši slimojošu). Beidzās līgums un .... pēc pāris mēneši zvana, ka sūdzēšot tiesā par to ka nelikumīgi atlaists ( bija salasijies , ka DL nav līguma uz laiku) Nācas atgādināt kas bija ierakstīts līgumā , ka nav bijis vispār uz laiku, bet uz konkrēta darbinieka prombūtnes laiku.

Bet, pret visādiem gudrīšiem , dažreiz ļoti labi palīdz iekšējās kārtības noteikumi (kam ir jabūt pec DL un jābūt parakstītiem no darbinieka) . Tur var ieviest diezgan bargus noteikumus un ļaunprāšus diezgan viegli pāraudzināt/izmest. :) ( nu tipa noteikt darba kavēšanas laikus/mērus-da jebkurs agri vai vēlu uzrausies , kaut vai sastrēgumu dēļ. Tā , protams ir drakoniska metode, bet... dažreiz vienīgā , lai tiktu galā )

Link to comment
Share on other sites

ja atvaļinājuma kompensāciju "ieturēsi" vairākiem ex-darbiniekiem, bet prasību cels kaut viens — beigās dabūsi samaksāt visiem.

Ui, VDI darbinieku nav tik daudz, lai viņiem visiem nevarētu samaksāt. :D

 

IMAGin, kad Tevi pamanīju, neticēju savām acīm...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
tomix2000

Sveicinaati!

Lieta sekojosha-vasaraa panjeemu atvaljinaajumu un peec 2 nedeeljaam pamatiigi saslimu. Slimoju jau 6 meeneshus un taisos iet prom. Kaadu kompensaaciju varu luugt darba deveejam-2 nedeeljas vai pilnu meenesi??

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Ja pirms tam no iepriekšējā atvaļinājuma nostrādāji pilnu gadu, tad alikušo atvaļinājuma daļu, t.i. ~2 nedēļas. Visu gan nē, tikai to, kas no slimības lapas atvēršanas.

Link to comment
Share on other sites

par kaadu komensaaciju iet runa

 

ja tu slimo liela noziime ir slimiibas lapai (datumiem)+kaada taa ir A vai B

Kopumaa atkariibaa no apstaakljiem tu vari pretendeet.

1. maxa par slimoshanu (atkariibaa no a/b lapas apreekjinaas procentuaali no videejaas izpeljnjas)

2. atvaljinaajuma naudu (ja vien tas nebija bezalgas atvaljinaajums visus 6 meneshus)

3. komensaacija par neizmantoto atvaljinaajumu dienaaam

 

+ ar ko tu saslimi, ja ir saistiibaa ar kaadu no arodslimiibaam - tad laikam veel bij varianti... (bet ir jaabuut aarstu sleedzienam)

Link to comment
Share on other sites

DL 150.pants. Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas kārtība

 

(6) Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

 

Jā, tas ir, ja darbinieks atgriežas darbā. Ja darbinieks aiziet, tad par neizmantoto atvaļinājumu var saņemt materiālu kompensāciju.

Lai gan, autors visticamāk atvaļinājuma naudu saņēma, jo tai vajadzētu būt izmaksātai pirms atvaļinājuma, saskaņā ar likumiem. Līdz ar to kompensācija gan nepienākas.

Link to comment
Share on other sites

tomix2000

Es konkreeti neatceros, bet man skjiet ka atvaljinaajuma naudu visu nesanjeemu. Sanjeemu dalju atvaljinaauma un par A lapu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...