Jump to content

Rāciju izvēle


Guest Dii
 Share

Recommended Posts

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Racer

    18

  • Didzis

    20

  • specuks

    6

  • Uldzha

    7

Top Posters In This Topic

Posted Images

dzincha, kā Tu ar mobiļņiku runāsi vienlaicīgi ar vairākiem cilvēkiem? Katram sakaru veidam ir sava vieta un pielietojums. Es vismaz nestādos priekš, kā ejot pa mežu visu laiku sazvanīties ar citiem seņotājiem. Droši vien ka var bet nu tā pastulbi tas sanāks. Iedomājies, kā krāna operātors sazvanīsies ar celtniekiem lai uzzinātu kur nolikt celtniecības bloku vai maisu cementa. Radiosakari dadzās lietās ir ērtāki par mobiļņiku, toties, ja vajag piezvanīt čomam uz Daugavpili, tad mobiļņiks ir ērtāks par radiosakariem. Grūti jau laikam paaudzei, kura piedzimusi ar mobiļņiku šūpulī, saprast, kas ir radiosakari un kā tos pareizi izmantot.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Paburoties te pa topiku, saprotu, ka LV drīkst bez maksas izmantot 446 vai 150 frekvenci.

Jautājums. Vai šī rācija darbojas/raida/kkā tā 446 frekvencē http://cgi.ebay.co.uk/Two-UHF-handheld-Wal...id=p3286.c0.m14

un vai šī rācija darbojas 150 frekvencē http://cgi.ebay.co.uk/Two-VHF-handheld-Wal...id=p3286.c0.m14

Un tad vēl dikti jauki būtu, ja man kā cirvim šajās lietas 3 vārdos pastāstītu, ar ko atšķiras UHF no VHF un no teiksim šādām rācijām: http://cgi.ebay.co.uk/MIDLAND-GXT950VP4-2-...id=p3286.c0.m14

Un vēl, kāds būtu maksimālais darbības rādius 150 un 446 frekvenču rācijām mežā/laukā/mašīnā/mājā?

Labots - edzus
Link to comment
Share on other sites

Very high frequency (VHF) is the radio frequency range from 30 MHz to 300 MHz-metru viļņi .Ultra high frequency (UHF) designates a range (band) of electromagnetic waves with frequencies between 300 MHz and 3 GHz (3,000 MHz) -decimetru viļņi.Tām trešajām diapazons nav saprotams, jauda ,,maksimālā likumā atļautā,, un vismaz ASV tām vajag licensi.Par attālumu 30 jūdzes jau šeit bija rakstīts.Drošāk jau izvēlēties tās otrās-136-174 Mhz, darbosies tālāk kā pirmās, tikai, cik likumīgi Latvijā tās lietot, neņemos spriest.Jauda tām ir 4-5W, atļauts laikam tikai 0,5W .Pats pirms gadiem 17, kad vēl nebija mobilo, lietoju sakariem ar lauku mājām ЛЕН tipa bulgāru stacijas gadus 5 ar frekvenci 57 Mhz un ārējām antenām ap 15 km attālumā, neviens gan nepieķēra, tikai reizēm maisījās pa vidu daži kolhozi ar savām sarunām un arī igauņi dažreiz.

Link to comment
Share on other sites

Pilnīgi bezmaksas drīkst izmantot 446MHz diapazonu. Tas pirmās divas racijas ir kadas desmit reizes jaudīgakas par pēdejiem WALKIE TALKIE. Es vismaz nu točna neticu, ka, ar četrām mazajām pirkstiņu baterejām un bez stacionarām antenām, var aizraidīt 30 jūdzes. Tas domats priekš pilnīgiem luņiem radiotehnikā. Vispirms jāskatās, kam rācija paredzēta. Nu nafig sēņotajiem staipīt līdzi" baigo kluci" ja jasazinās kāda kilometra attālumā. Savukārt alpinistiem ,uz kalniem braukt ar WALKIE TALKIE, diez vai būtu prāta darbs. Nezinu, kāpēc vairumam rāciju lietotaju šķiet, ka galvenais rāciju radītājs ir to taldarbība. Tie laiki sen pagājuši, kad rācijas bija vienīgais sakaru veids un par visu varu gribejās aizraidīt pēciespējas tālāk. Lai kāda arī rokas rācija nebūtu un cik lielu aķi nestaipītu līdzi, tā kā tā 300km attalumā sakarus nenodibināsi. Priekškam tad tērēt lielu naudu un staipīt līdzi smagu rāciju? Reālā dzīvē pilnīgi pietiek ar mazu un vieglu PMR446 rāciju. Varu tikai pateikt no savas pierdzes. Ar PMR rāciju pietiek gan pa mežiem staigājot, gan darbojoties dažādos publiskos pasakumos, gan ari "sēžot staba galā" un uzstadot antenas. Ja rodas nepieciešmība, piemēram regulejot radioreleja līniju, sarunaties kadu 20-40km attālumā, tad daudz prātīgak izmantot mobiļņiku, nevis kāpt tornī ar smagu rāciju piesāniem. Nu ja izdomašu braukt uz Brazīlijas mūžamežiem, tad visdrīzāk ņemšu līdzi satelīttelefonu un nemocīšos ar sakaru dibināšanu uz īsajiem viļņiem. Vārdu saakot, katram sakaru veidam savs pielietojums.

Link to comment
Share on other sites

Pgooglējot to midland testu sapratu, ka ar kapli nav aršana:

Transmit Ranges: (evaluated with supplied battery packs)

Home to vehicle: .75 mile

Outdoor person to vehicle: 1 mile

Vehicle to vehicle: .75 mile

Home to outoor person: 1 mile

Person to person outdoors: 1.25 miles.

Maksimālais attālums pļāvā un pavējam 1.25 jūdzes ir tā kā drusciņ par maz, protams 300 km man nevajag, bet man vajadzētu stabilus radio sakarus apmēram 5km radiusā ar vairākiem cilvēkiem vienlaicīgi, neatkarīgi, vai viņi atrodas mašīnā, būdā vai zem egles. Dikti jauki būtu, ja kaut kur varētu iznomāt tāda veida to amerikāņu brīnumu uz vienu weekendu, lai varētu patestēt.

 

+ vēl es nesaprotu īsti vienu lietu, vai kanāls un frekvence ir viens un tas pats, vai arī vienā frekvencē, piem 150mhz var būt vairāki kanāli, vai tas ir tikai viens kanāls, kurā visi runājas?

Labots - edzus
Link to comment
Share on other sites

man ar tām jaudīgajām tipa 3w midland bija tā - 1-2 km klinšainā vietā vilka stabili - atklātās vietās pat līdz 4 - 6 km.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

domā kādu uztrauc ka nav atļauts? es visu laiku lietoju tādas, latvijā un eiropā man nekad nav bijušas problēmas ar midlandu lietošanu.(ceļojot starp auto ideāli sarunāties un copē arī )

Link to comment
Share on other sites

Viss atkarīgs no tā, kādam nolūkam vajag rāciju. Ja sarunām savā starpā starp ģimenes locekļiem, tad nafig vispār vajag rācijas. Ja rāciju vajag darbam dziļi mežā, tad ar mobiļņiku var būt lielas problēmas, jo neviens jau mobilos torņus priekš zaķiem un lāčiem nežā nebūvē. Šie kautkā nav potenciālie telefona lietotāji. Tā pat radiosakari paliek vienīgie, ja notiek kāda dabas katastrofa. Kā zināms, mobilā torņiem vajag elektrību.

Jā, valstī kurā ir daudz radioamatieru, (vēlams lai ne visi vienā vietā:), ir lielas priekšrocības pie visādām kataklizmām. Vai nu dabas katastrofas vai kara apstākļos, kad visas komunikācijas ir nograutas, vienīgie kas vēl paliek ēterā ir radioamatieri. Nu labi, "vienīgie" ir nedaudz pārspīlēts.

Savukārt puča laikā gan dzirdēju, ka tika runāts par to, ko jau augstāk minēju. Krievi varēja pārņemt visas telefonu centrāles, radio un tv raidītājus un tad paliktu vēl tikai iestādes un radioamatieri kuri darbojas ēterā.

Tātad radioamatieri būtu tie informatīvie punkti kur tauta varētu saņemt kādu info par valstī notiekošo.

 

Pašam ir gan VEF PMR radiostacija, tā mazmazītiņā ar 3 AAA barošanas elementiem. Protams, viņa ir galīgi knapa (0,5W), kā jau rotaļlieta.

Vēlāk tika no Štatiem pasūtītas Midland ražotās GXT500, kurām maksimālā izejas jauda ir 5W un barošanas avots - akumulatoru paka (6V, 700mAh), vai 4 AA tipa barošanas elementi.

Link to comment
Share on other sites

Katram rācijas kanālam atbilst sava frekvence. Piemēram te http://www.mwf-service.com/funk_pmrinfo.htm var apskatīties PMR446 rāciju frekvences. Vienkārši tā iegājies, ka nosauc vienu frekvenci, jo tie kanāli parasti ir ļoti tuvu viens otram. Būtībā ja kanāli paredzēti luņiem, kuri neko nesaprot no frekvencēm un megaherciem. Ieslēgt konkrētu kanālu jau prot katrs "mērkaķis", bet uzstādīt, piemēram, 446.00625 MHz ar 10kHz deviāciju jau būtu problēma. Salīdzinajumā ar mobilo telefonu, neviena rācija nenodrošinās vienlīdz stabilus sakarus no autiņa, bleķa vagoniņa, vai pagtraba. Stabiliem sakariem ir vajadzīga bāzes stacijas augstos torņos kā mobilajam telefonam. Piemēram radioamatieru repīteris Māļos noklēj gandrīz pusi Latvijas. edzus, vari jau protams meģināt testēt dažādas rāijas, bet rezultāts jau ieprieks zināms- brīnumi radiotehnikā nenotiek. Ja, piemeram, uz 446MHz starp divam rācijām būs augsts kalns, sakaru nebūs, kaut rācijas atradīsies tikai 0,5km viena no otras un tām būs 4W jauda. Tai pat laikā, šī diapazona rācija, bez tiešās redzamības, strādās pilsētā, jo šīs frekvences radiosignāls labi atstarojas no ēkām un metāla konstrukcijām. Toties rācija uz 27MHz darbosies slapjā mežā, kur PMR446 galīgi "nevelk". Vārdu sakot, nav tādas rācijas, kura vienlīdz labi būtu piemērota visiem dzīves apstākļiem. Tev pašam edzus ir jasaprot, kādam nolūkam rāciju vajag.

Link to comment
Share on other sites

Paldies Mucai un Didzim. Abu ieteikumi un skaidrojumi dikti palīdz.

Izskatās, ka 27mhz CB man derētu vislabāk.

Ja pareizi nojaušu, tad Māļos atrodas repīters, kas pēc principa pastiprina no vienas rācijas raidītos signālu, pareizi?

Jautājums, vai repīteris uztvers manu signālu, ja līdz tam ir piemēram 10 KM, bet maksimālais rācijas darbības radiuss ir 5 KM? t.i. vai repīteris darbojas vienlīdz lielā apgabalā gan uzverot, gan pārraidot. Un vai pieminētais Māļu repīteris pastiprinātu arī manu, pieņemsim CB raidītos radioviļņus?

Atradu, kas Māli darbojas 145.675 --145.075,

Ja pareizi esmu sapratis ;sodien apgūto, tad tā nav CB frekvence un to nekas nerepīteros.

Labots - edzus
Link to comment
Share on other sites

Māļus es pieminēju tikai kā piemēru. Lai Tu varētu strādat caur to repīteru, tev jānokārto radioamatieru eksāmenu, jādabū atļauja elektrosakaru inspekcijā un jāmaksā amatieru biedrunauda. Repīteru priekš parastiem "mirtīgajiem" Latvijā nav un diez vai kādreiz būs. Par torni un aparatūru tak kādam jāmaksā. Rācija uz 27MHz nav sevišķi ērta lietošanai, jo salīdzinoši gara antena un bieži šai diapazonā ir tā saukta radioviļņu supertalā izplatīšanās, kad rācija nav izmantojama, jo šausmīgi daudz traucējumu.

Link to comment
Share on other sites

Man ir līdzīgas rācijas,Puxing 777. Strādājam ar viņām kādu gadu. Nu reālais darbības rādius ir 3---4 km.

Testēju viņas lauku rajonā tad (brālis brauca mašīnā brojām ar ant. uz jumta) gan sakari bija labi `~13km

Draugs nopirka Midlantus GTX 550., stādāja apmeram 1,5 km attāluma. Uzreiz pārdeva....,,, pasūtija

ebejā tādus pašus puxingus, ir apmierināts.... :-)

 

 

Oi bišķiņ bildīti sajaucu....

post-72683-1224264094_thumb.jpg

post-72683-1224265168_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ieslēgt konkrētu kanālu jau prot katrs "mērkaķis", bet uzstādīt, piemēram, 446.00625 MHz ar 10kHz deviāciju jau būtu problēma.

 

Didzi izbeidz - tur joslas platums, lai nemaisiitu kaiminja kanaalam ir taads, ka deviaacija nedriikst paarsniegt 2,5 kHz. :D

 

Ja, piemeram, uz 446MHz starp divam rācijām būs augsts kalns, sakaru nebūs, kaut rācijas atradīsies tikai 0,5km viena no otras un tām būs 4W jauda.

 

Nu taa issti nav - braucu sleepot uz Alpiem jau 3 gadus. Pirmo gadu aplauzos ar mazajaam 446 Motorollaam (tieshaam aiz kalna pazuda sakari), bet peecaak saprogrammejot profesionaalaas raacijas uz tiem pashiem 446, tuseejaam pa kalnu ar sakarie no satbiliem 7 km liidz 15 vietaam... :-)

 

P.S. Didzi, tas nav uzbrauciens Tev (lai gan taa izskataas), bet probleema ir taa, ka te reti kaads argumentee sakariigi savus pienjeemumus, taapeec Tu vislaik traapi zem "manaam paardomaam"... :)

Link to comment
Share on other sites

Racer, par tiem kiloherciem es teicu "piemēram" un negāja jau runa par konkrēto standartu, bet par principu,kad parastam lietotājam visos tais megahercos, joslas platumos un deviācijās "grūti iebraukt".

Par profesionalajām rācijām uz 446MHz Tu tak pats zini, ka šī frekvence "nemīl" apliekties šķērsļiem un jauda nevienmēr palīdz. 446MHz labi atstarojas un visdrīzāk kalnos, kā pasīvie retranslator,i nostrādā visādu pacēlaju dzelži. Man sanāca testet 4W racija Latvijas mežos un pauguros. Tad nu secinājums bija,ka nav vērc staipit līdzi salīdzinoši smagu un dargu rāciju, jo sakari vienalga nav stabili. Daudz labāki rezultati bija uz 144MHz, bet ne jau par to runa. Es tikai gribu paskaidrot, ka katram uzdevumam un katros konkrētos apstākļos vajag izmantot dažādas rācijas.

Racer, par uzbraucieniem es nu točna neapvainojos. Katram mums ir sava pieredze un katrs var pieļaut foruma kādu neprecizitati, vai neskaidri izteikt savu domu. Nerakstām tak disertāciju :-D :-D :-D Žēl, ka forumā ir tikmaz cilvēku, kuri reāli darbojas ar lodāmuru un zin, kādas pgas jāspiež rācijai

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Paldies, palasiijos, incanti!

 

Ceru ka druskas no shitaas infas aizkjersies peleekaas vielas rievaas un veelaak noderees.

 

 

Paskatiijos e-bay tos puxingus (tagad pieejami 888 modelja aparaati) bet shamie ar daudz un dazhaadiem frekvenchu diapazoniem pieejami kamaa rezultaataa nav skaidrs uz ko mest aci...

 

Pie tam frekvenxhu diapazoni arii izskataas taadi IESPAIDIIGI: UHF 400-480 MHz un VHF 136-174MHz, pie tam veel komplektaa naak kaut kaadi programmeeshanas kabelji.

 

Ehh, cik viss ir sarezhgjiiti...

 

Labots - Bron
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Labdien,

Ir radusies vēlme iegādāties pārnēsājamās rācijas. Paredzēts lietot braucot ar diviem auto ceļojumā (pa Eiropas valstīm), kā arī šad un tad pa Latvijas laukiem... nu tā gribētos lai kādus 2km attālumā būtu nodrošināti sakari...

Tad nu tā - cik esmu papētījis šo foruma sadaļu tad esmu sapratis ka Eiropā atļauts oficeāli lietot PMR446 standarta rācijas, un laikam vēl ir tās 27MHz....

Cik papētīju tad PMR446 standarta rācijām visām izejas jauda skaitās 0.5W! Vai tas nozīmē ka tām visām darbības rādiuss būs līdzīgs, vai to tomēr ietekmē tā akumulatoru jauda?

tad vēl otrs jautājums... ja es piemēram izvēlos UHF vai VHF rācijas ar maināmu frekvenču diapazonu 400 - 470MHz un uzregulēju 446.000 vai 446.125 (nu kaut kas tamlīdzīgs), vai tas skaitās legāli? vai tomēr nelegāli jo rācijas izejas jauda pārsniedz 0.5W?

Nesen uzgāju jaunu Puxing modeli - PX-2R, skaitās ar Hi/Lo 2W/1W izejas jaudām un darbojas no 1100mAh 3.7V NOKIAs akumulatora. Ko varat pateikt par šo? būs spēcīgāka par līdzīgā cenā nopērkamām PMR446 rācijām (~50Ls par pāri)?

Varbūt jūs varat man ieteikt kaut ko labāku cenu kategorijā līdz kādiem 50Ls

Link to comment
Share on other sites

Ja savu rāciju noskaņosi uz PMR446 diapazona kādu no kanāliem, tad neviens neko neteiks. Nav jau iespējams nevienam dienestam noteikt, vai braucoša mašina raida ar 0,5 vai 2W :sarkasms: Cita lieta, ka bez antenas uz mašīnas jumta arī ar 2W nekur diži tālu neaizraidīsi. Izdevīgāk jau būtu izmantot CB 27MHz rāciju. Tad vaeētu pie reizes dzirdēt ko profesionāli šoferi runā un ja ko vajag arī uzprasīt, bet nu antenas gan baigi garas uz šī diapazona. otra nelaime, CB ar bērniem mašīnā klausīties nevar. Nu briesmīgi šoferi lamājas ēterā :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

paldies Didzi!

Kļuva nedaudz skaidrāks! Un ja salīdzina 2W un 5W rācijas uz šīs 446MHz frekvences? piemēram Puxing PX-2R ar PX-777 vai ir vērts piemaksāt liekus 20Ls par dārgāku modeli ar izejas jaudu 5W? Distance jau nepieaugs proporcionāli jaudai?

Link to comment
Share on other sites

Jauda protams sakaru attālumu ietekmē, bet tas nav tā, kā braukt ar 5kmh un uzraut uz 50kmh :sarkasms: Rācijas ar 5W jaudu parasti ir nopietnākas un profesionālākas. Tām ir divi jaudas režīmi, jo neviēnmer vajag raidīt ar 5w jaudu. Lielā jauda ļoti ātri sēdina akumulātoru un nafig "sildīt gaisu", ja sakarus vajag 0,5km attālumā. Profesionālām rācijam parasti var noņemt orģinālo antenu un pieslēgt āra antenu. Vārdu sakot, ja var atļauties un ir sajēga par stacionāru antenu izmantošanu, tad noteikti jApērk profesionāla rācija. Ja visā tai negribās iebraukt, tad ņem standarta PMR446 rāciju pa lēto un nelauzi galvu. PMR446 ir tas pats kas ziepjutrauku fotoapārati vai mazās videokameras priekš neprofesionāļiem :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Paldies vēlreiz!

Principā jau pēc fotoaparātu principa spriežot, es labprātāk izvēlētos lēto spoguļkameru nevis dārgu ziepīti ;) šajā gadījumā es vairāk sliecos uz jau iepriekš minēto modeli, kas jau funkcionāli līdzīgāks profesionālākām rācijām - piemēram, arī ir maināma antena (var pieslēgt ārējo). jautājums vēl tāds vai ar tiem 2W pietiek lai slēgtu ārējo antenu, vai tas ir par švaku šādai izvirtībai? Vis drīzāk sākumā tāpat lietošu ar defaultajām antenām...

tā jau bišku žēl naudas lai pirktu kruto - ar 5w jaudu, bet ja man kāds pamatoti pateiktu ka ir tā vērts - tad iespējams ņemtu tādu... bet pieļauju ka manām vajadzībām pietiktu arī ar iepriekšminēto :)

Link to comment
Share on other sites

Nu radiotehnikā antena ir galvenais pastiprinātājs. Es ar PMR446 un 0,5W bez problēmām pievienojot antenu uz mājas jumta esmu runājies 30km un lielākā attālumā. Uz autiņa gan šitais variants neies cauri. Uz autiņa jumta var tikai uzlikt plastmasas puļķīti, bet tas arī stipri palielina sakaru attālumu. Oficiāli gan PMR rācijas drīkst izmantot tikai ar orģinalo antenu. Nav gan dzirdēts, ka kāds būtu sodīts par citu antenu izmantošanu :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

un kā ir ar tām ārējām antenām? tās ir ar pastiprinātājiem (papildus barošanu) vai vienkārši pa taisno no rācijas tiek pieslēgta? Šķiet ir redzēts ka var iegādāties (~10$) arī garākas antenas ko uzskrūvēt pašai rācijai, pieļauju ka tas arī daudz ko dod...

Par aķīti... nu laikam jau 3.7V 1100mAh Li-Ion aķīts nav nekas kruts, nav īpaši spēcīgāks par 3 pirkstiņbaterijām... Nopietnākām rācijām jau 7.2V akīši nāk...

Link to comment
Share on other sites

Ja antena signālu nav uztvērusi, neviens pastiprinātājs nepalīdzēs! Pastiprinātājs pie antenas var tikai kompensēt zudumus kabelī līdz uztvērējam. Ja kabelis īss, tad aktīva antena vajadzīga tāpat kā zaļim stopsignāls. Ir protams varianti, kad antenas tuvumā izvieto raidītāja pēdejo pakāpi, bet nu tas jau nav vairs priekš amatieriem. Te laikam jārunā par principjālu pieeju rāciju jautājumam. Ja sakarus vajag starp divām blakus braucošām mašīnām, tad pietiks ar visletāko PMR446 rāciju. Tāpat neviena rācija nenodrošinās sakarus 50km attālumā :sarkasms: Ja sakarus vajag mežā, tad var pieskrūvet rācijai garāku antenu un sarunātie vairāku kilometru attāluma. Ja esi radioamatieris, tad liecs kārtīgas antenas uz jumta un dibini sakarus simts kilometru attalumā. Ja vispār runa par ceļošanu ar vairakiem autiņiem, tad es ieteiktu noīrēt busiņu un nečakarēties ar vairakām mašīnām. Nevajadzēs nekādas rācijas un varēs visu laiku aliņus sūkt :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Nē, rācijas nav ziepjutrauku tipa FM radiouztvērēji, vai mobilņikos iebūvetie uztvērēji un austiņu vads neietekmē rācijas darbību. FM radio tikai uztver signalu, bet rācija arī noraida un tad vajag ievērot antenas viļņa pretestibu, bet ķīniešu pļerdakiem, kurus sprauž ausīs, kāda viļņa pretestība :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Nu liels paldies Didzi!

Pa lielam tagad skaidrs par tām lietām...

Atliek tikai pašam vēl izlemt galējo lēmumu ko izvēlēties :)

Link to comment
Share on other sites

aigarello2

Es jau sacerējos ka palīdzēs !

Bet vienalga ar austiņām ir ērtāk, it sevišķi kalnos slēpojot .Visu dzird, un lai atbildētu ,tikai jānospiež poga uz vada .

Varbūt kāds zin kur tās austiņas var dabūt ? Izmēģināšanai biju aizņemies Motorollai līdz nākošo, bet tāda atsevišķi ap 15 Ls nāk !!!

Link to comment
Share on other sites

Nu starp mašīnām ~~ 2-3 km ar 5 w tākā vajadzētu strādāt , . Mēs kad braucām uz Ukrainu mums bija rācijas 0,5w, tad tās uz šosejas vilka līdz 3km, pilsētā protams mazāk ,. Atkarībā no šķēršļju blīvuma... Vēl noderētu mašīnas lādētājs arii...

Link to comment
Share on other sites

Uldzha

Nu starp mašīnām ~~ 2-3 km ar 5 w tākā vajadzētu strādāt , . Mēs kad braucām uz Ukrainu mums bija rācijas 0,5w, tad tās uz šosejas vilka līdz 3km, pilsētā protams mazāk ,. Atkarībā no šķēršļju blīvuma... Vēl noderētu mašīnas lādētājs arii...

Izklausās labi :)

Kas par rācijām? uz kādiem aķīšiem/bačām?

Link to comment
Share on other sites

Armijs

Sveiki visiem, izlasiju topiku, bet tā arī paguglējot netiku īsti skaidrs, pēc šī topika izlasīšanas parādijās interese mašīnā ielikt rāciju, stacionāru ne walkie talkie, kāds var ieteikt tad kādu konkrētu modeli teiksim līdz 60 LS neiekļaujot atsevišķas antenas cenu, kuru mašīnā ieliekot varētu braucot paklausīties ko tad tālbraucēji runā un ... galu galā ko tad īsti visvairāk cilvēki izmanto Cb vai 446 Mhz rācijas, kas Latvijā arī vienkārši cilvēkiem mašīnās ir ? Kāda kuram pieredze ar rāciju izmantošanu, dažādu veidu, ikdienā, varētu padalīties ? Negribas iegrābties, paldies :)

Link to comment
Share on other sites

sierists

Bija man intek rācija pa 50 ls. Vēlāk nomainīju pret prezidentu džoniju 3 (110ls). Godīgi sakot, atšķirību nekādu nemanu, pat likās, ka intek mazāk čerkstēja. Ja braukā pa Rīgu, ņem rāciju ar FM (džonijam ir tikai AM), jo taksisti izmanto tieši FM diapazonu. Jo labāka un garāka antēna, jo labāk uztvers.

Link to comment
Share on other sites

Armijs
(labots)

Paldies par atbildi, aizmirsu ka nevienam nav kristāla bumbas :D Pārsvarā sanāk pārvietoties pa šosejām, Sigulda - Valmiera - Cēsis šad tad arī Rīga, cik skatījos tad tām CB ir gan AM gan FM, bet tad kādu modeli ņemt ? Vai arī vienkāršāk uz to pašu Telesputnik aizbraukt un visu noprasīt ?

Labots - Armijs
Link to comment
Share on other sites

Uldzha

Sveiki visiem, izlasiju topiku, bet tā arī paguglējot netiku īsti skaidrs, pēc šī topika izlasīšanas parādijās interese mašīnā ielikt rāciju, stacionāru ne walkie talkie, kāds var ieteikt tad kādu konkrētu modeli teiksim līdz 60 LS neiekļaujot atsevišķas antenas cenu, kuru mašīnā ieliekot varētu braucot paklausīties ko tad tālbraucēji runā un ... galu galā ko tad īsti visvairāk cilvēki izmanto Cb vai 446 Mhz rācijas, kas Latvijā arī vienkārši cilvēkiem mašīnās ir ? Kāda kuram pieredze ar rāciju izmantošanu, dažādu veidu, ikdienā, varētu padalīties ? Negribas iegrābties, paldies :)

Neesmu pārāk zinošs šajās lietās, bet cik es esmu sapratis no šī paša topika, piemēram, ko teicis Didzis (24 February 2011 - 14:00), tad tev jāizvēlas 27MHz stacionārā rācija - tās ir vairāk domātas mašīnām un darbojas lielākā attālumā par 446MHz frekvences rācijām (446MHz frekvences rācijas parasti izmanto kā pārnēsājamās - Walkie-Talkie), kā arī tālbraucēji izmanto šo (27MHz) frekvenci...

Link to comment
Share on other sites

Didzis

Tieši tā, autiņa stacionari jāliek 27MHz CB rācija. visi tālbrauceji sarunājas šai diapazonā. Faktiski jau pietiek ar AM modulāciju un tādas rācijas ir pašas lētākās. Kurš modelis pērkams, to gan grūti ieteikt- vienam patīk māte, otrem meita, trešam kleita. Te pat foruma cilveks satraucās, ka radioaparāta lampiņu gaisma nesakrīt ar spidometra apgaismojuma lampiņu krāsu :sarkasms: . Es pat nezinu kādā krāsā spīd man autiņam priboru panelis :sarkasms: Vārdu sakot, katram savs. Būtiski no sakaru attāluma CB rācijas neatšķiras, atšķiras kloķu izvietojums, lietošanas ērtms, dizains, dažadi servisa navaroti un protams cenu nosaka ražotājfirmas vārds.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...