Jump to content

Pāris jautājumi sakarā ar MAC'iem.


Artanis
 Share

Recommended Posts

Labsvakars biedriem!

 

Nu, kā jau zināms, manas priekšzināšanas IT lauciņā pamatā ir sakopotas ap Win produktu saimi, kā arī nedaudz tiek padziļinātas Unix-based izstrādājumos, taču par tādu zvēru kā MAC OS man ir tikai aptuvenas nojautas (dzirdēts ka šis ziemā guļ, un ēd mazus bērnus vairumā..). :)

 

Bet, beidzot dzīt humoru, gribēju stādīt priekšā pāris diletantiskus un primitīvus jautājumus sakarā ar MAC platformu:

  • Ko dara MAC ar Win-bāzētajām aplikācijām? Izmanto emulatorus (a la WinE uz Linux'a), jebšu tam ir iebūvēts exe supports? (Par šo jautājumu netieku gudrs - ir tak spēles (piem. mūzsenā klasika StarCraft, kuras var bez problēmām instalēt gan uz PC gan MAC (kā liecina spēles iepakojums un kādreizējie novērojumi sveša MAC'a ekrānā) un programmas (a la Corel Suit's) kas uz MAC, šķiet, ir uzstādāmas pēc default'a, un neprasa nekādas komponentes.)
  • Kā MAC tīklojas (atvasināju no vārda kopojas.. :D) ar XP mašīnām?
  • Kas no MAC produkcijas ir piemērotākais mājas lietotājam, kuram hobijs ir datorgrafika un maketēšana (zinu, zinu - MAC'i paši par sevi ir kā radīti 2D grafikai, taču kuri to modeļi ir salīdzinoši labāki price/performance ziņā arī multimediju (audio/video) lauciņā?) Vai varat nosaukt aptuvenu komplektāciju un cenu tādam vieglā gala MAC'am mājas lietošanai?
  • Kā tiek iedalīti MAC'i? Zinu, ka ir MAC'i CRT monitoru izskatā (ķeskas iekšā), ir MAC'i LCD moņu izskatā (ķeskas iekšpusē), ir mazi MAC'i (ķeskas ārpusē, maza izmēra korpusā), ir MAC'i atsevišķos korpusos, ir MAC book'i (nu, tie ir portatīvie, cik noprotu), un ir Power MAC'i (dārgā gala MAC'i atsevišķās kastēs). Kā iepriekšminētie MAC'i pareizi tiek dēvēti, un kurš no tiem ir izdevīgākais mājas lietotāja variants?
  • Vai Latvijā ir kādi specializēti MAC'u forumi, kuros varētu palasīties un iegūt kādu informāciju, kā arī saprast, ko man īsti no MAC'u saimes vajag?
  • Vai kādā no šiem forumiem ir arī iespēja iegādāties lietotu bet kvalitatīvu Apple tehniku?

Nu, kā jau iespējams noprotat, augšminētos jautājumus vaicāju jo iekšā briest klusa vēlēšanās iegūt savā īpašumā kautko no Apple produktu saimes, jo gribas ko relatīvi jaunu, jo vecumvecais PC ir drusku apnicis, un gribas paplašināt redzesloku un zināšanas (pie viena arī kārtīgi patukšojot maciņu, ja paskatamies uz MAC cenām :D).

 

Jau iepriekš saku lielu paldies visiem, kas ziedotu laiku atbildēm.

Link to comment
Share on other sites

1) tās spēles ar mac os emblēmām (blizzard lielākoties) arī ir uz abm platformām. Kā Hybrid CD. Viegli uzstādāmas. Ar exe ir tā - PowerPC mašīnās nekādus Windows geimus nedabūsi. Caur Virtual PC vēl varbūt varēsi ko izveidot. Ar intel - ir Wine (segvārdā CrossOver)

2) reiz mēģināju, bet nojājos (atvainošanu) visu dienu un nekas nesanāca. Man pārāk maz zināšanu par XP niķiem. Bet teorētiski tas pat ir ļoti iespējams. Manā gadījumā PC based laptops ar XP nemitīgi kārās, tākā nekas nesanāca.

3) Maki CRT monitoru izskatā vairs nepastāv no 2000 gada. Pirmie ar LCD vēl bija G, bet pēc tam tiem iekšās bāza Intel. Līdz beidzot - Intel iMac tagad ir iMac G5 izskatā. Tikai ar 24'':)

4)Jup - mac.tunt.lv un citi. Bet šis pārsvarā populārākais.

5) tajā pašā foruma malā ir sludinājumi. Pašlaik pārdodas arī visādas labas lietas...

Link to comment
Share on other sites

Paldies par atbildēm, Otofoninša. Bet vai varētu vēl lūgt konsultāciju sakarā ar komplektāciju? Tātad, kā jau vaicāju - uz kādu kasti vajadzētu sākt skatīties pie augšminētajām prasībām pret veicamajiem darbiem?

Link to comment
Share on other sites

Cik saprotu

.exe

spēles

XP savienot ar OS X

un kādu aparātu ta visam...

 

Tad nu tā - iesaku ņemt tev ar Intel procesoru. Pacik esi svičeris, tev sākumam labāk ņemt Intel - panikas gadījumā (visādi brīnumi gadās) vēl varēsi palaist Windozi.

.exe var darbināt cau CrossOver, bet programma pagaidām diemžēl ir beta stadijā un atbalsta tikai kādas 50 programmas. Cita lieta ir tā, ka var uztaisīt tādu kā dual boot priekš Win un Mac os x. Savienot OS X ar XP var. Vajag tikai kādu laiciņu pamocīties. Ja nu nenormāli ātri vajag, tad var vienoties caur Win (gan jau Win Win sapratīs uzreiz).

 

Īsāk sakot - MacBook vai mac mini ar intel procesoru. Ja nu Windows un .exe failus darbināt nevajag, tad droši ņem kādu G mašīnu!

Link to comment
Share on other sites

Nu kopumā otofoninsha jau aitbildēja uz tevis uzdotiem jautājumiem. Vienīgi varu piebilst ka par tiem Win EXE - darbināt var ne tikai CrossOverā (kas tomēr drusku nestabīls ir), bet arī Virtuālajā mašīnā. Labākais (pēc manām domām) ir Parallels. Izmēģināju to 30 dienas un jāsaka ka strādā diezgan korekti (ir protams daži izņēmumi), saprotams ka Parallelā strādā arī kopēšana no uz Mac/Win (nu kā jau parasti virtuālajās mašīnās).

 

Tīklošanu Win/Mac izmantoju pagaidām tikai vienā virzienā (otru pagaidām nevajag). Tas ir Mac's redz un izmanto Windows Shares bez problēmām. Otrā virzienā ir jāskatās macFirewall opcijas, pēc noklusēšanas laikam (!!! es nēsmu pārliecināts) tur ir viss aizgriezts ciet un Windows netiek nekam klāt.

 

Vari protams arī palasīt manus piedzīvojumus pārejot no Win uz Mac :)

 

Lai veicas.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Vēl pāris jautājumi?

 

kaads ir megjinaajis palais JS Latvija? Vēl kādas eiropas karšu programmas uz mac...

 

kā ir ar printeriem, skaneriem, videokamerām, GPS un tādām lietām, kuras nav apveltītas ar mac logo uz rūpnīcas iepakojuma.. Vai ir iespējas tās pieslēkt?

Link to comment
Share on other sites

Nu ja tām lietām nav manufactuer draiveris, tad maks lietos BSD way, lai komunicētu ar h/w. Un ja h/w tiks atpazīta pēc kautkāda zināma interfeisa, tad ganjauka userland spēs izdarīt pārējo, lai nav pa konsoli jāčakarējas.

es taa iisti neizpratu paaristerminus

BSD way

userland

un kas domāts ar "konsoli jāčakarējas"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tiklu ir eleganti uz mac ar pc saslegt... abiem jabut vienai workgropapi un viss... mac zem netvork uzreiz parada ja kads kompis ir tajaa pasaa tiklaa... majaas lietoju pc , hp laptopu, ibook un mac mini visus tiiklaa + plus visi printee no printera kas ir pie pc

 

 

www.mac.tunt.lv viss par un ap mac lietotajiem Latvijaa un lietotu mac sludinajumu deelis

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...