Jump to content

Atveertaa kodeeshana muusu naakotnei


Guest Kacmann
 Share

Recommended Posts

Ievads: Muusdienu IT (Informaacijas Telekomunikaaciju) sabiedriibaa ikvienam ir jaabuut konlureetspeejiigam jau no beerniibas. Es peedeejas nedeeljas laikaa veicu plashu peetiijumu par IT un sho rakstu es noleemu veltiit tiem vecaakiem, kas veel nav savaa bernu audzinaashasnas ikdienaa ieveisushi pareizu pieeju darbam ar datoru. Muusu berni ir muusu naakotne un no vinjiem buus tieshi atkariiga arii muuseejaa!

 

P.S. Pirms spriest par rakstu - esiet tik laipni un izlasiet to pilniibaa. Paldies!

----------------

 

Meenesha saakumaa es ar sievu beidzot noleemaam iegaadaaties Celeron. Tad bija izdeviigo atlaizhu laiks jaunajaa elkoraa un mees apkopojaam iekraato naudu un iepirkaam savaa dziivee pirmo datu apstraades procesoru jeb PC. Njeemaam tikai pashu svariigaako komplektaaciju, jo internetam veel neplaanojam pievienoties. Kaa muusu apkalpojoshais paardeveejs teica - "Shis kaa rakstaammashiina kalpos veel vismaz gadus piecus" par ko mees arii ljoti priecaajaamies, jo jaunu procesoru tik driiz mees atljauties nevareesim. Muusu deels Ivars jau maacaas 8. klasee un vinjam pirmo gadu tiek pasniegta datormaaciiba skolaa, tapec vinjsh jau kautko vareeja mums paliidzeet pie celeron izveeles. Datoru, jeb kaa IT aprindaas to sauc - CPU, mees iisteniibaa jau pirkaam prieksh muusu deela, lai vinjsh speetu sevi pilnveidot, un pabeidzot skolu vareetu iestaaties augstu apmaksaataa darbaa. Ivaram jau daudziem skolasbiedriem datori ir un arii kaiminjos, vinja draugam Maarim, arii ir jaunaakais AMD celeron. Biezhi vien, peec skolas, vinsh pavada vakarus, pildot maajasdarbus, pie Maara uz programmas Window HP un CS 1.7 (taa ir matemaatikas apmaaciibu programma Ivars saka, un mums arii taadu noteikti vajadzees).

 

Atvedaam maajas veertiigo pirkumu, izpakojaam to aaraa un es to sasleedzu. Tas bija tik vienkaarshi - tur nemaz nav iespeejams kljuudiities - katram stepselim atbilst tikai viena rozete un citur to iebaazt nevar! Ekraanu gan naacaas novietot uz palodzes, jo patreiz mees dziivojam veel pie sievas vecaakiem divistabu dziivokliitii un muusu istabaa ir diezgan pashauri. Lai arii kaadas neertiibas jaapaarciesh - ieguutaas zinaashanas un pieredze ir zelta veerta. Pogu nospiest un datoru iedarbinaat ljaavu savam deelam. Biju lepns cik vinsh prasmiigi maaceeja apieties ar datoru - skola buus vinjam beidzot kautko iemaaciijusi. Neko taalu netikaam, jo tur uz ekraana paraadiijaas uzraksts 'Operation sisteem no find' par, ko Ivars pashuupoja galvu un teica, ka mums nav operatiivaas vides. Es nezinaaju, kas tas ir - datoram iesleedzoties tika starteeta kautkaada programma BIOS, kas peec manaam domaam bija novecojusi - taapeec CPU arii nedarbojaas. Biju nedaudz sashutis, ka veikalaa muus nepabriidinaaja par to, ka tiek paardots nestraadaajoshs PC. Ivars teica, ka aizskrieshot pakalj Maarim - tas zinaas ko dariit un maacees 'uzinstaleet' Microsoft. Es kategoriski biju pret, jo celeronu galu galaa pirku deelam, lai vinjsh maacas nevis vinja smilshukastes biedram. Taapeec es noleemu veikt dziljaaku peetiijumu shajaa virzienaa.

 

Tajaa vakaraa, kad ierados darbaa, shkjirstiiju jaunaakaas aviizes un netiishaam Dienas biznesaa bija lieliska intervija ar LR Transporta ministrijas sakaru departamenta vadiitaaju R. Bergmani, par valsts iestaazhu turpmaako IT attiistiibu un paareju uz atvertu kodeeshanu jau ar 2006. gadu. Atveertaa kodeshana Latvijaa ir pilniigi jauns risinaajums, kas paraadiijies 2004. gada beigaas un jau tagad tiek intensiivi gatavoti speciaalisti shajaa jomaa un peec tiem ir liels pieprasiijums. Beztam shaada kodeeshana ir bezmaksas, kas ljaus ietaupiit valsts budzheta izdevumus, lai vareetu palielinaat algas skolotaajiem un medikjiem. Mani ljoti ieinitereseeja sis raksts un bezmaksas atveertaa kodeeshana, kas ljaus ietaupiit arii manu naudu, taapeec es darbaa visu nakti pavadiiju internetaa mekleejot informaaciju par so jaunumu, un luuk ko es atklaaju:

 

1. Atvertas kodeeshanas rezultaats ir sisteema Linuh, ko 1991. gadaa pirmais atklaaja kaads Norveegju students Linns Torvaldis, kas tajaa laikaa atradaas apmainjas programmaa Krievijas IT akadeemijaa un atklaaja so sisteemu, ko nosauca par Linuh (no krievu valodas - LNHYX). To vinjsh izplatiija bezmaksas vai pret ziedojumiem, lai vareetu turpinaat savas maaciibas Krievijaa. Atgriezhoties dzimtenee vinsh publiceeja savu pirmo Linuh disku, par godu Krievijas IT akadeemijai, ar nosaukumu RedHut (sarkanaa buuda).

 

2. Linuhs vienmeer atradaas attiistiiba priekshaa citaam sisteemaam - taadaam kaa Microsoft. Linns izlaida daudzas Linuh versijas - jau peec pirmaas sekoja naakoshaa ar nosaukumu Debilijan, tad - Slakzveers, Zuze, Meintraks un BSD. Katra naakoshaa versija kljuva arvien pinveertiigaaka un populaaraaka, beztam taa bija bezmaksas, taapeec to vareeja atljauties arii instaleet Aafrikaa, kur radaas pirmaa piraatiskaa Linuh versija - Ububutu! Torvaldis kljuva ljoti bagaats taapeec vinju neuztrauca piraatisms, taadeelj 1999. gadaa kaads Kanaadieshu piraats vaardaa Richards Stulmenis nodibinaaja Linuh piraatisma organizaaciju GLU (GLU Linuh Union), kas darbojas veelshodien, jo shis puisis veiksmiigi sleepjas Kanaadas sniegotajos plashumos. GLU iestekmee no peedeejaas Linuh versijas - BSD, radaas vairaaki piraatiskie diski - FreiBSD, NeuBSD un OsternBSD, kurus izdeva Vaacijas nacionaalistu grupeejumi (slavenaakie no tiem bija Nowell un SUNS).

 

3. 2004. gadaa iestaajaas otraa Linuh paaudze un izlaida savu pirmo revolucionaaro versiju - Gentwo (Generation Two - otraa paaudze). Gentwo radiija apveesrumu datoru videes, un tas arvien bija bezmaksas. No peedeejaas Linuh versijas radaas taadas jaunas piraatiskaas sisteemas kaa Lunix, Unix un MacOSX. Shii otraas paaudzes sisteema beidzot sasniedza arii Baltijas valstis, kurai tika pieveersta ljoti liela uzmaniiba. Liidz shim visi straadaaja ar novecojusu Microsoft 98, kas jau 2004. gadaa bija 6 gadus veci un uz tiem vairs pat nevareeja dokumentus rakstiit.

 

4. Eksperti atziist, ka liidzshim Latvijaa esosais monopolists Window ir novecojis un ir jau uz bankrota robezhas. Mani gan nedaudz izbriinija tas fakts, ka uz jaunajiem Linuh nevarot uzinstaleet Window un daudzi diski nemaz 'nedarbojas'. Tas gan mani nespeeja iebiedeet, jo shai sisteemai esot izcila AGP grafika, MP3 skanja un KDE window simulators, kas ljaus nepieredzeejuseim Linuh lietotaajiem vieglaak paariet no Microsoft.

 

Naakamajaa riitaa parunaaju ar deelu Ivaru - vinjsh bija kautko dzirdeejis no Maara par Lunih vidi un apsoliija jau vakaraa no apollo sanjemt disku. Vakaraa Ivars bija caur DSL sanjeemis speciaali Latvieshiem radiitu Linuh - Austrums, kas saukaart bija Linuh diska Knoppis latviskotaa versija. Disku, jeb kaa IT speciaalisti to sauc par CeDee, vareeja viegli ievietot CPU disku atvilknee, kuraa bija apaljas iedobes speciaali shaadiem diskiem. Iesledzam procesoru un tieshaam Austums ieviesa dziiviibu. Lai arii arvien nevar atbriivoties no vecaas sisteemas BIOS, kas raadaas katru reizi iesleedzot celeron, tomeer esmu ljoti apmierinaats, jo tas tiesaam ir kvalitatiivs Linuh ar visu, kas vien nepieciesams. Ivars pie jaunas sistemas pavada ljoti daudz laika, kas mani priecee un tagad vakaros vinsh man maaca jaunas lietas. Daudzas lietas neesot reizeem pieejamas un kaa deels kodeetaaju valodaa saka 'gljuko' tomeer mees visi esam apmierinaati, lai arii paretam man pasham shkjiet, ka so Latviesu Linuhu ir radiijushi kautkur polijaa straadaajoshi atveertie Latgalieshu kodeetaaji. Vakar uzzinaaju, ka, lai Austrums speetu straadat pilnveertiigi tam ir nepieciesams internets. Apollo peec jaunaa telefonu operatora IZZI ienaakshanas Latvijas IT tirguu bija spiests pazeminaat savus tarifus un paaugstinaat sakaru kvalitaati, taapeec jau pie nakoshaas iespejas pieteiksu izdevigo un aatro apollo DSL.

 

Esmu ljoti prieciigs un pateiciigs Linnam Torvaldam par sho lielisko Linuh sisteemu, kuru mees visi jau tuvaakajaa likaa lietosim, un iesaku visiem vecaakiem jau savlaiciigi padomaat par muusu naakotni un paariet uz Gentwo Austrums!

 

 

-- BBLock

Link to comment
Share on other sites

:shock:

wOw, kas par raxtu! Respect!

 

zhel tikai ka satur pieklibo :lol:, ta jau anekdote butu tiri ok

Link to comment
Share on other sites

IZskataas ka kaads jau atziimee jauno gadu...

Link to comment
Share on other sites

Guest purvainais

Jautājums autoram- to pašu, bet ar latviešu burtiem, drīkst palūgt?

Link to comment
Share on other sites

raksts no sērijas: "vai ir vads kas lauj skatities dvd filmas uz tv" :wink:

 

Pārāk garlaicīgs un truls priekš joka un pārāk stulbs priekš nopietnības

 

 

P.S. Esmu nepieskaitāms un tāpēc neuztveriet mani nopietni

Link to comment
Share on other sites

Guest Kacmann

lietotaajz

Neesi dzeeris? Laughing Laughing Laughing

 

Nesaprotu, kas rada juusos taadu izbriinu?

Es tikai veeleejos daliities ar viseim savaa pieredzee.

Jo driizumaa jau window bankrotees un beidzot varees lietot ko zitu kaa InternetExplorer.

Link to comment
Share on other sites

Bet tomēr jāatzīst, ka autora tekstā ir tikai mazliet pers. pieredzes un pārējais ir kā aicinājums padomāt par nākotni un pievērsties Luniham :).

Nu tomēr šādu rakstu rakstot vajadzētu mazliet nopietnāk pārskatīt produktu un firmu nosaukumus.

Ja tas bija kā joks, tad ne pārāk. Arī par pārāk nopietnu šo rakstu nenosauksi.

Link to comment
Share on other sites

KAS PAR SVIESTU Muhahahaaaa :D Es nevaru nomierināties. :D Šodien vairs nepastrādāšu. :D Tak tas viss ir kā joks rakstīts. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest painkiller

Tapšanas ideju tā arī neuzķēru, bet lai jau tā būtu - Winda must day, Linux Foreva :D

Šā vai tā - brīžam bija tīri jautri.

Link to comment
Share on other sites

lietotaajz

Neesi dzeeris? Laughing Laughing Laughing

 

Nesaprotu, kas rada juusos taadu izbriinu?

Es tikai veeleejos daliities ar viseim savaa pieredzee.

Jo driizumaa jau window bankrotees un beidzot varees lietot ko zitu kaa InternetExplorer.

Noup, Linuh bankrotēs, un valdīs makutušas.

Link to comment
Share on other sites

toch sviests.... smiekli nenaak.. raudaat negribas.... vk raksts nekam nederiigs.... pat firmu nosaukumus pareizi nevar uzrakstiit, procesoriem taapat.. sisteembloku neatshkjir no CPU jeb procesora... psc vienkaarshi.. un Linux ir Linuh... mjaa.... iespaids, ka kaads siikais buutu rakstiijis nevis nopietns cilveeks...

 

un kopsh kura laika Linux attiistiibas zinjaa ir priekshaa MS Windows? aj... murgs... :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

AMD celeron !!! loooljiks :D

izskataas pec kkada domraksta informaatikaa, moska kaads grib laboties un ir iesutijis "majasadarbu" lai BAN nonjem :?:

kautgan nee, 2-ais posts tikai

Link to comment
Share on other sites

Man šķiet, ka čārs ir tak speciāli pieļāvis tās kļūdas. Un viss raksts baigi nes uz parodiju par Apollo portāla tehnoloģiju reklāmrakstiem un ikšķiliešu pavilkšanu uz zoba.

Nu bet žetons autoram, pamodos sliktā garastāvoklī, iegāju boot.lv un jau pēc pāris minūtēm biju norēcies līdz asarām.

Pirāts Richards Stulmenis ar savu pirātu organizāciju GLU, muhahaaaa

Link to comment
Share on other sites

un kopsh kura laika Linux attiistiibas zinjaa ir priekshaa MS Windows? aj... murgs... :D:D:D

 

Windows esot priekšā Linux. ROFL Sen nebiju tā rēcis. :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest Lockout

Man gan shkjiet shis raksts vienkaarshi _UNIKAALS_ un geniaals :)

Tas noteikti noderees jaunajaam maaminjaam un vecaakiem.

Mums vienkaarshajiem g33kiem un citiem 1337 h4Xx0Rz13m tas ir tikai izpriecu staasts gluzhi kaa no zhurnaala "Murzilka" :D

 

Es ar lietoju LNHYX!!!! ;)

Un man shkjiet, ka deelj taa, ka starteejas tas _sasodiitais_ BIOS saakumaa man arii patstaaviigi kaaraas nost M$!!!! :lol:

Muhuahaaaaaa :D:D

 

Priekaa!!! 8)

Link to comment
Share on other sites

vienkārši lol , tik daudz mulkiibas vienaa textaa.... tieshaam par stilbu lai buutu reecamgabals un arii par stulbu lai buutu domats nopietni...

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard

gada topic??????

kautkas liidziigs "hei, tauta, ko domaajat par sjo PDA" © progotaajs

silti iesaku izvirziit spiidolas preemijai...

edit: iedziljinaajos linkos, muhahaaaaaaaaaaaa

autoram respekts :D

jams vienkaarsji nav vareejis sjo publiceet pie anjukiem!!!!

kuums, paarcel luudzu un izdzees nievaajosjos komentus (arii manu)

ANJUKS UZ GODA!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Kaa staasts.. sviests

Kaa anjuks.. blaavi un stuli.

Vienas vieniigas bezgaumiigas un garlaiciigas mulkjiibas.

vaar buut ka smiekliigi tas shkjiet cilvecinjam kursh 2vas dienas atpakalj ir uzzinaajis kaa apreizi rakstaas Linux un tagad juutas varen gudrs.. Un dabiigi ka tas i stiliigi pasmieties pa kaadu kursh uzraksta kaadu burtu nepareizi.

 

Visa super anegdote balstaas un luuku rakstiibu un nekad nenotikushiem bezgala garlaiciigiem notikumiem.

Fufelis.

 

Pateiktu ko domaaju pa sho te "rakstu: .. tachu pa to mani izbanotu :)

Link to comment
Share on other sites

Shitais jau kaut kur bija lasiits... ne tieshi shaadiem vaardiem varbuut, bet diezgan tuvu tam.... pieljauju, ka tas nemaz nav origjinaaldarbs. :!:

Link to comment
Share on other sites

versatile
paretam man pasham shkjiet, ka so Latviesu Linuhu ir radiijushi kautkur polijaa straadaajoshi atveertie Latgalieshu kodeetaaji.

 

parejais bija OK. bet shii fraze - nu kaut mazliet respekta pret vienu cilveku kas kaut ko dara un njemas... fui, isak sakot.

Link to comment
Share on other sites

Vislabāk man patika Lunix ! Tas varetu būt spēcīgs nekorekts "arguments" anti-linuksistu rokās :)

Link to comment
Share on other sites

jā, lunix ir jauks nosaukums, un arī linku pievienošana visādiem vārdiem ir vecs bet labs joks, vienīgi teksts tāds samākslots un pārak garš. žēl to lasot iztērētā laika!

Link to comment
Share on other sites

Guest kir_dic

:arrow: :arrow: :arrow: SVIESTS! :!: :!: :!: :!: :!:

PS

ja labi iebrauktu mozh ariikaads saprastu...

sorry TAS NEBUUShU ES! :D

Link to comment
Share on other sites

Guest vējš

Cilvēki, taču nedzīvojiet melnbaltā pasaulē, kur drīkst būt vai nu tikai reāli fakti vai arī nevainojamā stilā formulētas anekdotes.

 

Jūs taču nojūgsieties paši no savas nopietnības, ja nespēsiet apkārtējā pasaulē pamanīt arī vēl ironiju, sarkasmu, parodiju un parodiju par parodiju. Vai vienkārši iemeslu pasmaidīt (nevis ieganstu atkal jau sadusmoties).

 

Dažu labu (nesaukšu vārdā, paši zināt) uzbrauciens šīs parodijas autoram faktiski ir farss.

 

Tiešām pārsteidzoši, ka pat datoriķu vidū ir cilvēki ar tādu raksturu, kāds dažkārt tiek aprakstīts romānos attiecībā uz veciem nīgriem cilvēkiem, kuri vienmēr tiecas tikai augstprātīgi pamācīt citus (vai, kā te, pat pie pirmās izdevības rupji lamāt citus, ja tie uzdrošinājušies ielikt nepietiekami "korektu" topika nosaukumu forumā, un tūlīt arī ar veselu lamuvārdu gūzmu nolokot attiecīgo topiku).

 

Kaukas traks! Pilnīgi šermuļus uzdzina, kad vienu komentāru šeit izlasīju.

8-/

Link to comment
Share on other sites

AndzX8-842

Tas petījums gadienā nav par to, cik daudz cilvēku fiktīvu informāciju kā tādu arī atpazītu nevis par...piem. Linuh(Linux)?

 

Ja, nē, tad vai nu ir problēmas ar latviešu un angļu valodu un translāciju turpu-šurpu vai pilnīgs ķieģelis esi datoros.

 

Vispār interesanti, cik pēdējā laikā tauta boot.lv forumā ir atsaucīga. Tā vietā, lai pateiktu kā ir pareizi, visi tikai noliek un noliek, es ne labāks šoreiz :lol:.

Link to comment
Share on other sites

darklight
:lol: oi, labais, briizjiem reecu skaljaa balsii!!! Arii par komenteetaajiem, kuriem nepieleeca, ka tas ir joks :lol:
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Vai nu kaadam ir diivaina humora izjuuta vai nu kaads vienkaarshi ir loxs.

Link to comment
Share on other sites

Izlasot šo rakstu man uzlabojās garīgais. Neko smieklīgāku pēdējā laikā nebiju lasījis.

Autoram jāizsniedz medaļa.

Nemaz nezināju, ka es lietoju Linuh Debilijan :D

Sīkie var priecāties, jo CS 1.7 oficiāli ir kļuvis par matemātikas apmācības programmu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...