Jump to content

Linuxistu apzināšanas tēma utt.


MIGs
 Share

Recommended Posts

Vot ikdienā nākas sastapties ar faktu ka daudzi cilvēki baidās likt alternatīvās sistēmas jo pēctam var gadīties ka nebūs vairs speciālista kas tās aprūpē,ja esošais aizies/saslims/utt jeb viņš būs ļoti dārgs.

Pamatā jau visi domā ka pa Latviju kopā ir divi cilvēki kas kautko saprot no Linux, BSD vai kādas citas alternatīvās sistēmas un tie paši pie katras pakustēšanās prasa ciparu ar trīs nullēm.

 

Jautājums ir tāds vai kaukur ir apzināti tie uzņēmumi un speciālisti(nu nejau katrs puišelis iekš foruma ir speciālists) kas Sajēdz un ir spējīgi apkalpot Unix-like operētājsistēmas vai nav?!

Itkā jau tas būtu takā mazliet Lakas uzdevums utt, bet nu kota laka...

 

Doma ir tāda ka būtu kautkur vienuviet kautvai sarakstiņš ar firmām/speciem(uzsvars uz firmām tomēr vai IU) un to kontaktiem-cilvēki varētu apskatīties un nebaidīties ka lūk uzliks sistēmu un nebūs kas aprūpē, jeb būs baigi dārgi.

 

A tā iedo linku uz sarakstiņu un redz ka speciālisti ir gana daudz, un var uzreiz pakonsultēties par cenām-iespējām utt. - Neviens jau pac nesēdēs un nemeklēs pa vienai firmai utt.

 

Jo cik nav dzirdētas basņas ka vot no sērijas : atbrauc microlinks uzvelk tīklu, uzmet rūteri utt- sakonfigurē, ka neviens neko no pseidoadminiem nesaprot, taču tie speci kas uzvilka prasa ~50Ls stundā par neko. A redz firma jau ar baidās kādu citu pie tās kastes pielist. Karoče murgs .

 

Vot tāds tas mans samurgojums. gribēju tik izbrēkt sāpi un dzirdēt jūsu viedokli.

Link to comment
Share on other sites

Guest Digital

Nu nezinu par to baidisanos!!Man staav abas sistemas!! Winu gan lietoju tik tapec lai spelites varetu padzenat un veel sistas!! Nja bet pingviinsistema man gadu var straadat bez reseta un visadas drazas!! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Digital vai mēs nerunājam par divām dažādām lietām?!

Es pac jau ar nebaidos, baidās klienti un potencionalie klienti...

Link to comment
Share on other sites

1) Linux sistēmas šķiet diezgan perspektīva alternatīva nākotnē. Un, ja varētu saņemties, būt vērts arī uzskākt kādu savi biznesiņu šajā lauciņā

2) acīmredzot ar vienkāršu sarakstiņu Boot.lv nepietiks. šī lieta ir jāreklamē un jāstāsta cilvēkiem, ka no tā nav jābaidās un par to kādas priiekšrocības (finansu ietaupījumus) var dot Linux. Katrā gadījumā, ja ir doma nopietni nodarboties ar Linux popularizēšanu, noteikti jāsadarbojas arī ar Latvijas Linux distributīvu veidotājiem.

3) diemžēl vēl nav atrisinātas dažas savietojamības problēmas. Piemēram, ne visas ar Microsoft office veidotās tabulas Openoffice spēj atvērt un pareizi tās attēlot. Tāpēc arī man paralēli ir gan Windows, gan Linux.

 

Iepriekš teiktais attiecas uz uzņēmumiem un valsts iestādēm. Parastajam jūzerim ir vieglāk nopirkt pirātisko Windows versiju. Diemžēl...

Link to comment
Share on other sites

vareetu buut labs biznesa plaans - uzbliest firminju, kas apkopotu ixu adminus un apkalpotu serverus/darbstacijas utt...

 

bet es veeljoprojaam pieturos pie domas, ka, ja reiz tev nauda nespiezh, lieto win un ms office un dziivo mieriigs ar domu, ka, ja kas noiet griistee, tad pus latvijas studentu var paliidzeet.

 

gonzo, tavs "diemzheel" beigaas izklausiijaas apmeeram taa... "diemzheel vinji neliek linuxi un es nevaru nopelniit katru reizi, kad shie ar kaut ko netiek galaa".

Link to comment
Share on other sites

Nu un kastad mums te ir no latvijas distrubutīviem? Amber linux, un Austrumi linux.Līis veidotais linux, bet gan Amber gan Liis taadi pazaļi vien ir.

 

Ok ok popularizēšana utt tas ir cits jautājums. Bet doma ir ka būtu labi apzināt visus uzņēmumus kas spēj aprūpēs unix-like sistēmas!

EDIT:

Knagis: Ja naudas pietiek pērkam sparku, un nejau M$ server2003 uz viņa liksim ;)

 

Es jau vairāk te pa serveru lietām domāju, Desktpi tik otrā plānā...

Link to comment
Share on other sites

 

Jo cik nav dzirdētas basņas ka vot no sērijas : atbrauc microlinks uzvelk tīklu, uzmet rūteri utt- sakonfigurē, ka neviens neko no pseidoadminiem nesaprot, taču tie speci kas uzvilka prasa ~50Ls stundā par neko.  A redz firma jau ar baidās kādu citu pie tās kastes pielist. Karoče murgs .

 

.

 

tu maz zini kur un kaadus microlinks ruuterus liek ? vairaak klausies basnjas lielaakus kastroljus vajadzees lai makaronus no ausiim nokasiit :D

MIGs es zinu tu esi gudrs cilveeks ... nelobee bullshitu akez?

pseido teh adminiem ir tiesiibas likt savu ruuteri kaadu vien veelas, ja neveelas tad tiek nolikts hw ruuteris, ar iznjeemumiem protams (kur ar nixiem vispaar nekaada sakara nav) ... taka nav ko ripinaat akmenjus... un suuxtiities par to cik kaads par ko naudu prasa konkreetajaa gadiijumaa.

+ taa cena/h arii ir no pirxta izziista....

Link to comment
Share on other sites

hero Kas ir hardware rūteris ??: Kastīte kurai jau no zavoda ir iešūts iekšā kaukāds softs. Piemēram vai tu zini uz kā bāzes griežas Cisco un Mikrotiks??

Es patiešām esmu saskāries ar kantorien kur tīkls ir uzvilkts trīsreiz sarežģītāks nekā tam bija jābūt !!!Un ciktad tavuprāt prasa par stundu tāda līmeņa firmas kas sūta unix-like sistēmu speciālistus??

 

Protams ka visprātīgāk būtu visu nahrinizēt un pa brīvdienām visu pārtaisī....

Link to comment
Share on other sites

hero Kas ir hardware rūteris ??: Kastīte kurai jau no zavoda ir iešūts iekšā kaukāds softs. Piemēram vai tu zini uz kā bāzes griežas Cisco un Mikrotiks??

 

kaads sakars ar teemu "Linuxistu apzināšanas tēma utt."?

 

Es patiešām esmu saskāries ar kantorien kur tīkls ir uzvilkts trīsreiz sarežģītāks nekā tam bija jābūt !!!

kapeec jaaraud ? ... uz priekshu - paarteisi ... no prova puses tev neviens neliedz to dariit..

Link to comment
Share on other sites

hero es nesaprotu kas tev nepatīk, Mikrolinkā strādā vai???

Es te saku ka cilvēkiem ir iedzīts kompleks ka nav neviens spējīgs čiņīt unix-like, bet ja ir tad prasa astronomiskas summas.

 

Es kautvienā vārdā esmu teicis ka provs kauko neļauj darīt??? Es teicu ka provs tur tīklu tā sataisijis ka pseidoadmini nehuja nesaprot un baidās kautko darīt- a tie kas lika prasa astronomiskas summas !!!

 

kapeec jaaraud ? ... uz priekshu - paarteisi ... no prova puses tev neviens neliedz to dariit..------------ Pag pag pag, Es tāpatvien neko nepārtaisu- nav mans tīkls un kamēr neesu vienojies par apmaksu es tur pat nepieskaršos.

 

kaads sakars ar teemu "Linuxistu apzināšanas tēma utt."? ---Tāds ka atbildu uz tavu tekstu par hārdvare rūteriem....

 

Ideja bija ka vajadzētu kaukādu ideju listi kur ir uzņēmumi /speci kas ir spējīgi ņemties ar unix-like latvijā....

 

Un nevajag te pīt iekšā par to kā risināt kādas problēmas kas uz tēmu neatiecas!

 

 

Instigater Piedalies pie saraksta tapšanas ;):D

Link to comment
Share on other sites

Instigater

nu bet pliks vaards un telefons jau buus stipri par maz

vajag taadu kaad DB, kur katrs var papildinaat, kaadu tieshi OS vislabaak zin, protams, kaadu citu arii, ar iespeeju noveerteet vai vispaar pielikt komentaarus, nu ideali apvienojums, tjipa 5zvaigzniishu sistemaa, bet uzspiezjot virsuu raadiitos komentaars. Veel par softiem, tjipa DNS, webservs, db, ....

teiksim defaultie un veel taa, lai katrs savu vareetu pielikt klaat

Link to comment
Share on other sites

Datubāze? da idejiski tādu liste šepat forumā varētu mest, bet principā jau tam "Vajadzētu" atrasties LAKA lapā es domāju !

Aleksejs nu par to objektivitāti ir kā ir pac zini :)(es strādāju šitajā kantorī un viņš ir labais, a tavējais ir tas sliktais utt :D)

Bet nu vai ideja kā tāda ir vērā ņemama jeb pilnīgs suņa murgs?!

Link to comment
Share on other sites

Guest zl0-

eeee... nesapratu shitaas diskusijas jeegu, par ko runa iet?

viens prasa kas Ciskai veederaa (paartaisiits sco, kaukas no openbsd), kas mikrotikam, da parasts gnu/linux 2.4 kernelis.

un ja gribat pazinaat tautieshu kas ko kaa, tad es saakshu pirmais :p

 

vaards: Edgars

OS: WinXXX, visaadi BSD (paarsvaraa openbsd), kaukas tur no linuksa zinaashanaam veel ir, kaukad njeemos ar Tru64 UNIX un Solaris.

nodarbojos ar hosting lietaam.

web/ftp/mail/db/proxy/kaukaadi tur openbsd ruuteri/visaads shit's veel.

Kauko tur ar wirelessiem shad tad padaros :]

nu gan jau kaukas veel ir, bet aizmirsis esu to :]

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Vaards: Instigater

Prasmes: taadas nav, bet pashtaisiits servs uz FreeBSD 4.11 un beeninjos bridge uz Slackware 9.1

Link to comment
Share on other sites

Vārds: Matīss

Dzīves vieta: Ziepniekkalns

Izglītība: NAV

OS: WIN XX,

Bsd(pamatā OpenBSD, mazliet FreeBSD),

Linux(Pamatā Slackware, mazāk Gentoo... Red-Hat, Debian arī pārvaldu)

 

Pamatā darbības ap tīkliem-rūtēriem, Web serveriem, Mail serveriem,print,samba,backup utt serveriem,mazliet datubāzes.

Vēl tiek praktizēta tāda lieta kā OpenSources ieviešana uzņēmumā...

 

---

Mājā stāv OpenBSD rūteris, OpenBSD web serveris ar apaci un visiem navarotiem, Desktop-PC ar Slackware Curent, Desktop-PC(Neta brovzēšanai utt) ar OpenBSD

Link to comment
Share on other sites

Guest sys

Vaards: sys

Parzinu: Fedora Core 1,2,3; Gentoo, Ubuntu, Amber, Open BSD, windows, knoppix.

Labi parzinu ( brivi orentejos): Debian, Slackware

Link to comment
Share on other sites

Jautājums par zināšanu/prasmju novērtēšanas objektivitāti ir vietā. Te dažu labu jau var piesaukt par piemēru:

"Pārzinu FC, Gentoo, Ubuntu blahblahblah". Kā to lai saprot? Cilvēks prot uzinstalēt? A kerneli nokompilēt uz jebkura no tiem? Un ar ko atšķiras piem. Apache konfigurēšana zem Slackware un Debian?

Šādus konkrētos jautājumus var uzdot krietni biezā slānī, jo no šāda tipa prasmju aprakstiem nevar noprast, vai cilvis uzlikt tikai FC vai arī mācēs ar iptables visādus trikus sataisīt.

Link to comment
Share on other sites

MZM: piekrītu, kāda jēga uzsvērt n-to distributīvu pārzināšanu, ja tā aprobežojas ar tikai ar peles spaidīšanu, instalējot jau gatavas packages?

Visi Linux distributīvi ir daudzmaz vienādi, tā kā ja cilvēks orientējas kaut vienā, tad nebūs problēmu iebraukt lietā arī pārējos.

Link to comment
Share on other sites

Guest eldzis

nuu vareetu vainu ar online eksaameniem

kautgan vieglaak buutu izveidot kaukaadus ekshus un kaukaadus sertifikaatus un tad klaatienee rkastiit visiem kam ir interese un par nelielu samaksu. nebutu slikti!

protams ekshus var sadaliit dazhaadaas kategorijaas, piem. tiikls,general utt.

Link to comment
Share on other sites

Guest eldzis

nu jaa

par taadu naudu es pac tos testus sastaadiitu

domaaju ka ir gan pa augstu

es ta cenaa domaaju

tipa papiira izdevumus,varbuut telpu iire ja eksaameni notiek klaatienee

un veel nu kaadus 20ls sastaadiitaajiem

bet reikjini tas jau gandriizvai sanaak kaa bizness

ja negrib nopelniit tad jau vispaar gandriiz pa santiimiem var izshmaukt...

Link to comment
Share on other sites

Guest eldzis

diemzeel manas zinaasanas veel nav tik augstaa liimeni lai sastaadiitu testus,bet paliidzeet kaadam es vareetu,protams pa briivu

 

beet ja buutu man taadas zinaasanas tad nu atkariigs no jautaajumu skaita un sarezgitiibas pakaapes

teiksim taads vienkārši tests uz 40jaut piem par instalacija+konfiguraacija+apkalposhana

nuu autoram ap 40ls butu pietiekami,

protams taa ir vienreizeeja samaksa

vispaar man gruuti spriest

neesmu ar taadam lietaa njeemies

Link to comment
Share on other sites

Guest zl0-

par linuksu kaukaa gruuti ir sastaadiit kauko vienaadu, katram kaukas kaukur citur atrodas, tas bishku smird :]

a taisiit testu vienam specifiskam, nu tas kala arii smird :]

Redz, BSD shitai zinjaa ir daudz daudz parociigaaks :]

Link to comment
Share on other sites

Fakts!

Es jau varu ielikt visu sarakstu no distrowatch.org un talāk??

Protams ka vairāk jau iet runa par konkrētām aplikmācijām (piemēram apache, bind, PF/iptables utt)!

 

Jā BSD ir standartīgāks!

Un es neatteiktos ne no Linux ne no BSD sertifikācijas, ne no jebkuras citas sertifikācijas ja es to pārvaldu! Bet kā ir ar cenu?!- Neesu jau es ar Monako princis...

 

Protams ka ir jāmāza datori(nevis Win vai Linux), kā tādi!

Protams ka cilvēkiem jāzin, ka ir alternatīvas IE un fotošopam, un ka nejau viss ir jāzog vbai jāpērk!

Link to comment
Share on other sites

Guest zl0-

PIetiekami daudz esu redzeejis gurkju kuri zin kur atrodas redhatam un mandreikam tie konfiguraacijas faili, un no citiem distro nav ne mazaakaas nojausmas :]

neenu protams vinji nezinaaja par taadu lielisku lietu kaa "egrep -ir" :]

tur jau akal driizaak jaamaaca taadas lietas kaa baazes instrumenti :]

Link to comment
Share on other sites

Njā tas ir līdzīgi kā win admini ar diagnozi "Reinstall" :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...