Jump to content

AC/C - [part 1] Radiators


Instigater
 Share

Recommended Posts

Sveicināti draugi,

šeit es jums pastāstīs par sava nelielā hobija virzību.

 

Kā jau visiem jums ir zināms, tad mūsdienu procesori izstaro arvien lielākus sitluma daudzumus no arvien mazākas procesora platības. Mūsdienu Pentium 4 jau ir spējīgs uz 150W jaudu standartā un tikai varat minēt, cik šīs arhitektūras un inženiera domas kļūdas patērē pie virstatkēšanas. Lai kā arī nebūtu, bet gaisa dzese mūsdienās paliek arvien trošņaināka un tas sāk reāli traucēt dzīvot, ja dators ir 24/7 onlainā. Tā nu pateicoties kursabiedra hobijam arī mani viņš pavedināja uz šādu te projektu.

 

Projekta pirmā kārta nu ir pabeigta, pēc manām domām viena no grūtākajām daļām - radiators. Tā kā esmu students, tad tas viss ir jāpaveic ar minimāliem materiālajiem izdevumiem, tā kā mūsdienu ūdensdzeses sistēmas tik un tā izmanto ventilatoru, lai dzesētu niecīga izmēra radiatoru, tad ķēros klāt tieši šai problēmai. Tā kā automašīnām arī tiek izmantoti radiatori, gan motora dzesēšanai, gan salona sildīšanai, tad šrotā tos nebūtu problēma atrast.

Es kļūdījos. Īstenībā pareizās konfigurācijas radiatoru atrast ir problēma. Ir vismaz divu veidu radikāli atšķirīgi dizaini, man der tikai viens no viņiem, pie tam tas, kurš sastopams ir dikti reti - kā par nelaimi, tad BMW radiatori man neder (attieciigi BMW ticībai tas ir smags trieciens). Tātad:

 

1. variants, neder, tas dzesē tikai gadījumā, ja gaiss tiek dzīts ar ventilatoru cauri.

web_01_s.jpg web_03_s.jpg

 

2. variants, tas, kas vajadzīgs, tādu arī atradu no Fiat Uno. Šāda dizaina radiators ir spējīgs dzesēties pasīvi, jo, ja sagāž šo radiatoru uz sāna, tad sanāk taisns vertikāls gaisa stabs, kurā gaisa plūsma pati ierosinās no kenvekcijas efekta, bet tā pastiprināšanai vēl labāk radiatoru ir ievietot gaisa tunelī.

web_04_s.gif

 

Tā kā bija atrasts vajadzīgais materiāls, tad varēja ķerties klāt darbiem. Pirmais, ko izdarīju, bija to izjaukt no visa liekā, tā lai paliek tikai akīvā daļa, jo vienkārši tāpat skrūvēt auto radiatoru klāt datoram mani pilnībā neapmierināja no vizuālā viedokļa. Arī šķidruma plūsmas ceļš nebija man vajadzīgo parametru robežās, tāpēc automātiski tik arī mainīts tā ceļš. Notika arī pirmie pielaikošanas darbi. Starp citu, keiss ir Gateway, man ļoti mīļs, jo jau 2000. gadā bija uztaisīts vienkārši zolīdi un pārdomāti, par to varēsiet pārliecināties nākošajās projekta daļās.

2005.03.13-004_s.jpg 2005.03.13-005_s.jpg 2005.03.13-006_s.jpg 2005.03.13-007_s.jpg

 

Atklājās sirdi plosošs skats - alumīnija korozija, kas, atzīstiet, ir ļoti reti sastopama parādība To izraisīja turpat blakus korodējošais dzelzs. To tā nevarēja atstāt un tāpēc uzklupu tam ar flexi. Pie reizes arī varēju sīkāk izpētīt radiatora struktūru un bija patīkami pārsteigts par gaisa virzītāju esamību - lieta, līdz kurai rūpnieciski ražotās ūdens dzeses sistēmas vēl nav nonākušas.

2005.03.13-003_s.jpg 2005.04.03-010_s.jpg 2005.04.03-008_s.jpg

 

Lūk arī pirmie rasējuma uzmetumi.

prj01_s.gif

 

Tālākais bija vienkārši no idejas viedokļa un ļoti sarežģīti no tehniskā, jo vietas nav necik. Vajadzēja nolobīt pāris kārtas elementu un tā vietā pie trubiņām pielimēt ar metālepoxīdu normālu alumīnija plati, no kuras tālāk būvēt maliņas.

2005.04.03-003_s.jpg 2005.04.15-003_s.jpg

 

Nu tā tas beigās izskatījās, kad viss bija uzlīmēts un apstrādāts, būtu zinājis un ātrāk iedomājies, būtu jau uzreiz ņēmis ar šprici, būtu stipri vieglāk un kvalitatīvāk.

2005.04.20-003_s.jpg 2005.04.20-004_s.jpg

 

Paralēli sāku testēt dažādu materiālu uzturību un vielu, kuru plānoju izmantot ūdens vietā, jo ūdens sako ;-)

2005.04.21-001_s.jpg 2005.04.21-003_s.jpg

 

Tālāk jau bija jāsāk gatavot štuceri. Ķīpsalas būvmateriālu veikalā atradu vajadzīgos štucerus, citos veikalos nebija, izbraukāju lielāko daļu Jūrmalas un Rīgas lielākos celtniecības veikalus. Tie ir puscolliigie, tobish lielāki nekā visiem citiem rūpnieciskajiem analogiem. Štuceri tiek stiprināti ar metālepoksīdu, jo gumijai un kartonam uzticēties nevar - nav jau nekāds mums ūdensvads. Pašus štucerus arī noīsināju, citādi bija lieki veseli 2 cm.

shtuceri_s.jpg 2005.05.12-002_s.jpg

 

Tālāk jau veidoju malējos rezervuārus. Tam lieti noder Latvijas Metālā iepirktais alumīnija U profils 50x30x3. Tos gan bija elementāri līmēt. Pašiem rezervuāriem arī galsu aiztaisīju no ieprieksh izmantotās alumīnija plāksnes.

2005.05.12-004_s.jpg 2005.05.12-005_s.jpg 2005.05.20-005_s.jpg

 

Tā kā biju jau itkā visu uztaisījis, tad vajadzēja sākt testēšnau. Lēju vannā ūdeni, uzskrūvēju uz 2 štuceriem korķus un uz trešo - lokano trubu. Labi, ka esmu nepipētājs un bija pietiekami spēka lai varētu meklēt caurumiņus, kā par nelaimi tie arī atradās. Visi viņi bija trubiņu un plāksnes savienojumu vietās. Kopskaitā 6 gabali. Nācās domāt, kā tos dabūt ciet. Risinājums tika atrasts - vajadzēja vienāŗsi aptiekā nopirkt lielo šprici un tad ar to iešļircināt vajadzīgajās vietās. Bet še tev, nekas nenotiek - epoksīds ir parāk biezs, lai to varētu izspiest cauri adatai. Pakonsultējos ar pāris cilvēkiem (veikalnieki ir stulbi un nevar dot pareizu atbildi, bet tēvs, kursh kopā ar kolēģiem ir uzlīmējis 22m divkorpusu jahtu to visu praksē ir pārbaudījis) tie deva diezgan vienkāršu atbildi - izrādās epoksīdu drīks šķaidīt ar acetonu. Tas izšķīdina epoksīdu, tādu šķidru to izstrādā, acetons ātri iztvaiko un paliek tikai epoksīds vajadzīgajā vietā. Vienīgi vajag izmantot lēni cietojošo, iesaku Bison MetalEpoxy.

2005.05.20-003_s.jpg

 

Atkārtota testēšana ūdens vannā atkal uzrādīja caurumiņu, bet nu jau mazākus, to varēja jau elementāri dabūt ciet arī ar ātri cietējošo epoksīdu, un tas darba grafiku vakaram pagarināja par vienu stundu. Pie reizes arī uztaisīju kronšteinus, kuri turēs 'tos šo nu jau diezgan smago uzparikti uz keisa.

Neliela liriska atkāpe. Tā izskatījās, kad biju beidzis vienu cītīgu darbu ar skilu.

2005.05.21-018_s.jpg 2005.05.21-019_s.jpg 2005.05.21-020_s.jpg

 

Vēlu vakarā pabeidzu arī krāsot. Tikai jāatceras, ka krāsot alumīniju tik vienkārši nedrīkst, jo uz tā virsmas veidojas alumīnija oksīda kārtiņa, kas to aizsargā, tāpēc to vajag dabūt nost, tāpēc visus radiatora rezervuārus apstrādāju ar metāla apaļo skila birsti. Alumīnijs atbrīvojas no oksīda un iegūst diezgan smuku faktūru. Krāsošanas laikā visus štucerus aizskrūvēju, lai nenokrāsotu vītni un radiatora iekšpusi.

Te nu ir fināla bildes.

2005.05.22-001_s.jpg 2005.05.22-002_s.jpg 2005.05.22-003_s.jpg 2005.05.22-006_s.jpg 2005.05.22-010_s.jpg

 

Žēl, ka man nav pārēja sistēma, bet Jetijs, kā jau kursabiedrs, izpalīdzēs ar vajadzīgās infrastrukūras nodrošināšanu radiatora testēšanai. Varu teikt, ka caurplūde ir lieliska, jo pūšot ar muti gandrīz nejūt pretestību, mazajiem radiatoriem, ko sākumā izmantoja Jetijs, ir aptuveni tāda pati, bet stipri mazāka platība.

 

Neliels salīdzinājums:

1.) rūpnieciskais: 0.75 m2

2.) Jetija paštaisītais: 1.8 m2

3.) manējais paštaisītais: 6.72 m2

 

Nedaudz sausu faktu:

1.) radiatora cena šrotā - 10Ls

2.) Latvijas Metālā alumīnija sliede un U profils - 10Ls

3.) epoksīdi kopā (bet vēl ir diezgan liels pārpalikums nakamajām kārtām) - 10Ls

4.) krāsa - 1.50Ls

5.) štuceri un blīvītes - 4Ls

6.) trubu skaits - 17 rindas, 2 kārtas, kopā - 34

7.) trubu sieniņu biezums - 0.3 mm (trešā daļa no viena milimetra)

8.) aktīvo elementu biezums - aptuveni 0.15 mm

9.) aktīvo elementu skaits - 300

10.) kopējā aktīvo elementu starojošā platība - 6.72 kvadrātmetri, jeb puse no manas istabas.

Link to comment
Share on other sites

1. izskatas lieliski!

2.Taisies vinet modinga konkursa?

3.ar kaadu fotoaparatu fotografeji?

4.gaidu turpinajumu(drizu)!

Link to comment
Share on other sites

Beidzot kas jauns modding sadaļā, par to man liels prieks. Dizains tīri smuks sanācis tādā kā japāņu stilā, tik žēl, ka jams nebūs redzams. Visādi citādi baigi ok :mrgreen: Pat skaisti !

Link to comment
Share on other sites

Pacenties jau esi.

 

PS. Tev tāda pati klaviatūra kādu es nosvilināju ekspetimentējot ar PS2@USB :D

Link to comment
Share on other sites

Ev' date=' Jetij, beidz mani no skype sarunaam citeet! :D[/quote']

 

Atvainojos :oops:

 

Piedevām kas vēl labi tavam radiatoram - liels tilpums.

Pilnīgi iezogās manī vecā labā latviešu skaudība :mrgreen:

 

Mož ieliec arī PC modding izstādē, lai pievienotu svau artavu modding sadaļas vizītkartei. Vēlāk jau varēsi papildināt.

Link to comment
Share on other sites

otra lieta pumpis - sheit ir ljoti jaaskataas no tavaam prioritaateem - uzlikt jaudiigu ir ok bet buus duukonja - taakaa te iesaku nepaarforseet un piedomaat kur to nosleept lai samazinaatos duukonja ...

 

Interesanti' date=' a tas tavs zālamana tornis ir uz 220v?

Principā jau tagad ar jaudas un trokšna attiecību nav problēmu, piem, šitāds:

 

[img']http://www.wwracing.lv/galerija/gallery11/gggg_002.jpg[/img]

 

Ar kluso Resun sūknīti iekšā ir praktiski nedzirdams jau metra attālumā, savukārt ja jamo ieliek keisā, tad ar labu nakti. Spiež jams uz 1.3 - 1.5m

Link to comment
Share on other sites

ezis666

tīri labi varēji izmantot VW GOLF II radiatoru, tam kā reize ir 2 izvadi katrā sānā un maziņš - 5mm kreisajā pusē augšā.apakša un augša ir brīvas un var notikt konvekcijas dzesēšana.dabūtu to pašu.Jauns~35Ls.

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Zinu, kad mekleeju, tad tieshi par VW radiatoru uzreiz iedomaajos, bet taada tajaa shrotaa nebija, un taapat naaktos abus galus apstradaat un arii iisinaat, jo vinjsh ir zems un plats, tobish galiigi neatbilst keisa izmeeriem. Arii malu paskats, lai arii labaaks nekaa Fiat, tomeer sako.

Link to comment
Share on other sites

Instigater

otra lieta pumpis - sheit ir ljoti jaaskataas no tavaam prioritaateem - uzlikt jaudiigu ir ok bet buus duukonja - taakaa te iesaku nepaarforseet un piedomaat kur to nosleept lai samazinaatos duukonja ...

 

Interesanti' date=' a tas tavs zālamana tornis ir uz 220v?

Principā jau tagad ar jaudas un trokšna attiecību nav problēmu, piem, šitāds:

 

[img']http://www.wwracing.lv/galerija/gallery11/gggg_002.jpg[/img]

 

Ar kluso Resun sūknīti iekšā ir praktiski nedzirdams jau metra attālumā, savukārt ja jamo ieliek keisā, tad ar labu nakti. Spiež jams uz 1.3 - 1.5m

Nezinu kaa ar tavu Resun, bet kau kaads Boy suuknis vienkaarshi izshkjiida, labi, ka tas bija braakjis, taa teikt, godam savu muuzjiigaa testeetaaja dziivi beidza, kaut gan, jaapagaida, kameer atkal sacietees, mosh tomeer veel dziivos. :shock:

2005.05.22-001_s.jpg 2005.05.22-005_s.jpg 2005.05.22-012_s.jpg

Link to comment
Share on other sites

Instigater
Nu protams ka izšķīda' date=' ne jau visi ir tik dulli kā tu un lej sistēmā acetonu :mrgreen:[/quote']

 

A kaada vaina? Normaalai sisteemai ir jaatur visaadi skjidrumi un shiidumi. Instigater ar domu suukni no Grudfos njemt.

Link to comment
Share on other sites

Nu protams ka izšķīda' date=' ne jau visi ir tik dulli kā tu un lej sistēmā acetonu :mrgreen:[/quote']

 

A kaada vaina? Normaalai sisteemai ir jaatur visaadi skjidrumi un shiidumi. Instigater ar domu suukni no Grudfos njemt.

Nopērc dārgāko Innovatek ūdensbloku un palaid ar acetonu :lol:

Link to comment
Share on other sites

vimba_zlobnaja

Spirtu nemģinājāt :mrgreen: ?

Link to comment
Share on other sites

Guest someonesick
Nu protams ka izšķīda' date=' ne jau visi ir tik dulli kā tu un lej sistēmā acetonu :mrgreen:[/quote']

 

A kaada vaina? Normaalai sisteemai ir jaatur visaadi skjidrumi un shiidumi. Instigater ar domu suukni no Grudfos njemt.

Nopērc dārgāko Innovatek ūdensbloku un palaid ar acetonu :lol:

man jau taads ir :p bet iisteniiba Innovatekam pietiks ar 5% spirta piejaukumu pie uudens lai galvas un rezervuaars saplaisaatu... nja plastmasa kaukaada megajociiga :lol: nereaali baidaas no spirta...

Link to comment
Share on other sites

Instigater
Nu protams ka izšķīda' date=' ne jau visi ir tik dulli kā tu un lej sistēmā acetonu :mrgreen:[/quote']

 

A kaada vaina? Normaalai sisteemai ir jaatur visaadi skjidrumi un shiidumi. Instigater ar domu suukni no Grudfos njemt.

Nopērc dārgāko Innovatek ūdensbloku un palaid ar acetonu :lol:

man jau taads ir :p bet iisteniiba Innovatekam pietiks ar 5% spirta piejaukumu pie uudens lai galvas un rezervuaars saplaisaatu... nja plastmasa kaukaada megajociiga :lol: nereaali baidaas no spirta...

 

A mans radiators nebaidaas, atshkjiriibaa no ruupnieciski peerkamajiem komplektiem! Man ir aizdomas, ka tikai kaada nikna skaabe vereetu saeest un arii shaubas mani veel maac.

Link to comment
Share on other sites

Guest someonesick
A mans radiators nebaidaas' date=' atshkjiriibaa no ruupnieciski peerkamajiem komplektiem! Man ir aizdomas, ka tikai kaada nikna skaabe vereetu saeest un arii shaubas mani veel maac.[/quote']

radiators jau nee, bet plastmasa no kuras taisa w/c galvu virsmas un rezevuaarus...

Link to comment
Share on other sites

Klau, a ja jau tu uz tiem Grudfosiem cierē, vai tevi nebaida fakts ka jamiem ar kautkādas tur blīves vai kas cits kas no šķīstoša materiāla varētu aiziet pie tēviem?

 

P.S. Grudfos labi, kā nekā jau vairāk par 10 gadiem mājas apkures sistēmā kalpo, pie tam ļoti klusi, tikai smagi kā maitas :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Tas viss tiks uzzinaats, galu galaa ruupniicaas kaut kaa shitos to shkjidrumus transportee un ne jau ar spainjiem! Taa kaa Grundfos ir pasaules lielaakais suuknju razjotaajs ar 50% tirgus, tad attieciigi noteikti kaut kas vinjiem ir ko piedaavaat.

Link to comment
Share on other sites

vimba_zlobnaja
Tas viss tiks uzzinaats' date=' galu galaa ruupniicaas kaut kaa shitos to shkjidrumus transportee un ne jau ar spainjiem! Taa kaa Grundfos ir pasaules lielaakais suuknju razjotaajs ar 50% tirgus, tad attieciigi noteikti kaut kas vinjiem ir ko piedaavaat.[/quote']

Dļa ustrošenija ;)

19762.jpg

Link to comment
Share on other sites

vimba_zlobnaja
Tas no spirta' date=' ja?[/quote']

Ugu :mrgreen:

Ne velti mans otrs niks ir "Spirta galva" !

Link to comment
Share on other sites

Instigater
Tas viss tiks uzzinaats' date=' galu galaa ruupniicaas kaut kaa shitos to shkjidrumus transportee un ne jau ar spainjiem! Taa kaa Grundfos ir pasaules lielaakais suuknju razjotaajs ar 50% tirgus, tad attieciigi noteikti kaut kas vinjiem ir ko piedaavaat.[/quote']

Dļa ustrošenija ;)

19762.jpg

 

Kaut ko liidziigu jau noveeroju ar orgstikla kastinju, tikai suuknis aatraak shkjiist un nebija laika gaidiit.

Link to comment
Share on other sites

Instigater
1. izskatas lieliski!

2.Taisies vinet modinga konkursa?

3.ar kaadu fotoaparatu fotografeji?

4.gaidu turpinajumu(drizu)!

 

1. Paldies!

2. Nee, uz otro vietu gan, pirmo cienjas peec Jetijam atstaashu! :D Nu bet ne jau konkursa deelj es sho te uzsaaku. Laikam pat konkurss veel nebija izsludinaats.

3. Canon A95

4. Buus, bet ne driizumaa, nedeeljaam shiim aktivitaateem veltu kaadas tikai 2 stundas, shitais pats radiators izstiepaas uz 3 meeneshiem.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...