Jump to content

Baterijas uzpūšanās - pieredze, pārdomas, jautājumi


Recommended Posts

Šogad kaut kā neveicas ar telefoniem.

 

Vispirms vecāku Doro telefonam, kam knapi 2 gadi, baterija sāka pavisam maz turēt. Labi, ka telefons atverams - oh, baterija nu pamatīgi "uzaugusi". Nomainīju.

 

Tad manam gandrīz 4 gadus vecajam Nokia 8.1 kādu dienu staigājot ārā pārtrūka saruna. Skatos - telefons vispār neredz zonu. Restartējot neprasa SIM pinu. Nospriedu, ka varbūt dēļ aukstā laika. Pasildīju dziļāk kabatā, SIM atdzīvojās.

 

Mājās izdomāju izņemt SIM, patīrīt kontaktus. Izņemu telefonu no maciņa - kas tad tas? Telefona aizmugures vāciņam atlīmējusies mala. Atpakaļ nevar iespiest, pretojas. Pirmā doma - droši vien arī ir uzpūsta baterija. Nekādas lielas problēmas ar uzlādi / izlādi nebija manītas, tikai dažas reizes telefons ziņoja, ka notiek lēnā uzlāde. Nospriedu, ka varbūt vads ir sabojājies, nomainīju, un lādējās normāli, izturēja pāris dienas ar manu minimālo lietošanu (daži īsi zvani, maksājumi, iepirkšanās utt.) 

 

Nopirku jaunu telefonu, pārnesu uz to visas autentifikācijas utt. Starp citu, Smart-ID vairs neļauj pārnest Basic Swedbank autentifikāciju uz jaunu ierīci caur Internetbanku. SEB var, Swedbank nē, saka - ejiet uz filiāli vai apgreidojiet kontu uz pilnu Smart-ID :( 

 

Sāku jaukt uzpūsto telefonu, izvilku baltās elastīgās līmlentes, baterija smuki izkrita. Taču tā izskatās gandrīz vai normāli. Vienīgais, ka melnais apvalks nav cieši piegulošs, bet tāds mazliet čaukstošs, it kā būtu bijis kaut kad uzpūsts, bet tagad vairs nav. Mjā, kasu galvu, vai tiešām vajag jaunu bateriju. Laikam jau pirkšu, 20 EUR nav nekas traks. Taču ja jaunā izrādīsies tikpat "čaukstoša", tas nozīmēs, ka manējā nemaz nebija uzpūsta un viss remonts ir bez jēgas :D 

 

Starp citu, kur ļaudis liek izlietotās litija baterijas? Protams, normāli cilvēki tās izmet atkritumos kopā ar visu ierīci (vai labāk - izmet speciālajos konteineros, kas tagad ir daudzos veikalos). Bet ko dara "nenormāli cilvēki", kam ir plikas litija baterijas? Nez, vai ir pareizi tās izmest bateriju savākšanas konteineros - tā tomēr nav parasta baterija, var aizdegties, ja saspiedīs. Var jau pamēģināt iepakot kādā mīkstākā materiālā. Nu man kā parasti, overthinking :D . Taču negribas sagādāt kādam degošas nepatikšanas.

Link to comment
Share on other sites

Luckystrike

da pofig met to bateriju tai kastē lielveikalā, overthinkings nav nekas labs, lielākā cilvēces slimība esot domāšana :) pasen kautkādā grāmatā izlasīju :D

a par tavām neveiksmēm ar telefoniem.. nu nez - karma pie vainas laikam būs.. varbūt kādreiz biji atradis kādu telefonu un nevis iepostoji par to feisbukā, lai atrastu īpašnieku bet pievāci sev? hehe ... 😁

 

 

Link to comment
Share on other sites

Lielajos veikalos mēdz būt specializētas kastes izlietoto baču savākšanai, parasti sakrāju kaut kādu kvantumu un saberu tur, t.sk., litija aķus.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu jā, parasts cilvēks reizēm nepadomā par nabaga atkritumu savācējiem :D Nez, vai Getliņos arī tā gadās?

 

 

 

Labots - midix
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Luckystrike

noskatoties šo video, varu tikai secināt ka personīgi priekš tevis - vēl nedrošāk ir šobrīd to turēt mājās, aiziesi pēc pīpēm uz veikalu un atgriežoties būs jāsauc pažarnieki :)

Link to comment
Share on other sites

Mājās to var iebāzt kādā kastē ar smiltīm :)  Bet nu, kamēr nekustina un nelādē, ir maza iespēja ka aizdegsies. Atkritumu savākšanas procesā ir gan triecieni, gan spiedieni, un tad risks ir krietni lielāks - pietiek baterijas slāņiem savienoties uz īso, un 🔥.

Link to comment
Share on other sites

Litija bačai ir tāda īpatnība, lai tā darbotos, tai jābūt hermētiski noslēgtai. Kad nonāk saskarē ar gaisu, tad čau, tobiš uzpūtušos bateriju nav jēgas bakstīt ar adatu, lai turpinātu lietot.

Link to comment
Share on other sites

Luckystrike

sazinies ar šitiem SIA “T-Metāls” mērķis ir Latvijas vides attīrīšana no bīstamajiem atkritumiem, saglabājot ekoloģisku dzīves telpu nākamajām paaudzēm, par primāro nosakot sabiedrības izglītošanu un iesaisti minētajā procesā, jau no mazotnes radot cilvēkā sapratni par savu atbildību tīras vides saglabāšanā.

 

elektropunkts.lv ir gan tālruņa nr, gan epasts ;) 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Būtu jau labi, ja tas elektropunkts.lv ar korektu litija bateriju savākšanas tehniku būtu pieejams arī ārpus Rīgas... Viņu punktu karte pagaidām rāda tikai Rīgu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , midix teica:

tas elektropunkts.lv ar korektu litija bateriju savākšanas tehniku

Nez SIA Pro Vape savus savāktos saltus arī viņiem nodod, vai tie iet šrederī?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...