Jump to content

Kaa Izaudzet NEGARSIGUS Kartupelus?


www.MistersPimpausis.lv
 Share

Recommended Posts

www.MistersPimpausis.lv

Ja kads kartupelu audzesanas eksperts seit ir, var padalities ar info kaa vini prieks Lielveikaliem izaudze tik Izcili Pretigi Negarsigus /  udenainus un blaavus kartupelus?


Raudat pilnigi gribas kadu reizi vinus noperkot un meginot apest (jebkura lielveikala)

 

Esmu prikola pec vairakas reizes tos meslus iemetis zeme eksperimentam , pilnigi neko viniem nedarot - izaug no viniem loti labi garsigi kartupeli...taka skirnem noteikti nav ne vainas...


 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 12 minūtēm , www.MistersPimpausis.lv teica:

Esmu prikola pec vairakas reizes tos meslus iemetis zeme eksperimentam , pilnigi neko viniem nedarot - izaug no viniem loti labi garsigi kartupeli...taka skirnem noteikti nav ne vainas...

Te arī atbilde. Tas ir Tavs ceļš.

Pirms 7 minūtēm , PC_RAT teica:

Bez mīlestības audzēti, ka es saku.

Ja veikala karpeļus vārīs bez mīlestibas, bet savus audzētos ar pilnu rūpi, tā atšķirība būs jūtama.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Stepselis teica:

Varbūt salu dabūjuši.

Tad būtu batātes +/-.

Rimītī tie Ēģiptes kartupeļi ir nekādi, bet ar sviestu un sāli aiziet rūkdami.

Kā nu i tā nu i, šogad jāpriecājās par to, kas ir izaudzis.

P.S. Talsu pusē ķirši, krizdoles, sarkanās jāņogas tonnām.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

https://englishman-in-latvia.com/2014/05/31/my-favourite-latvian-foods/

Potatoes – Why potatoes you may ask? Well they just taste different than the ones back in the UK. I have only eaten so far the ones that come from the farmers market or from Inta’s village and they are yellower than the ones than the ones from the UK supermarkets and definitely have more flavour. Is large scale farming to blame?

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
pirms 3 stundām , www.MistersPimpausis.lv teica:

izaudze tik Izcili Pretigi Negarsigus /  udenainus un blaavus kartupelus?

Nu ja tu gribi lai kāds tev Ēģiptē izaudzē, novāc, atved pāri pus pasaulei, tā lai tie kartupeļi iztur visu piegādes ķēdi nesapūstot, tam visam pa virsu samākšajot nodokļus, plus visiem iesaistītajiem kautkādu peļņu pa 0.50 eur/kg, jebkurā gada laikā, tad tas ir tas ko tu saņem.

Ja prioritātes ir garša, nevis cena, tad audzē pats vai brauc uz tirgu vai fermu un pērc tur.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Pirms 29 minūtēm , AndrisBB teica:

tā lai tie kartupeļi iztur visu piegādes ķēdi nesapūstot

🤣 kartupeļi nav banāni tomēr.

 

pirms 3 stundām , www.MistersPimpausis.lv teica:

kaa vini prieks Lielveikaliem izaudze tik Izcili Pretigi Negarsigus /  udenainus un blaavus kartupelus?

Tas varētu būt samērā elementāri. Domājams, varētu paprasīt kādam agronomam, kādi minerālsūdi jāpieber un cik reizes vairāk par "normu".

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 9 minūtēm , Jurkins teica:

🤣 kartupeļi nav banāni tomēr.

 

Viņi jau ilgāk par pāris dienām tāpat plauktā nestāv, paliek zaļi.

Bet nu cena jau kartupeļiem lielveikalā var atšķirties pat 10x pa kilogramu, ir pa 50c kilohramā , ir pa 5e. Atšķirība garšā liela, veina praktiski nav ēdami, otri pat diezgan garšīgi, jeb dabon to, par ko maksā. 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Pirms 8 minūtēm , AndrisBB teica:

Viņi jau ilgāk par pāris dienām tāpat plauktā nestāv

Šajā vietā es izeju no diskusijas 🤣.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Es tak kādreiz strādāju supermārketā. 3 dienas maksimums, tad uz musoru. Nav vairs tovarnijs skats.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Boot ir evolucionējis.

Tagad tikai atliek noskaidrot cik kartupeļu der audi 80 bagāžniekā.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nu rēķini, lielāko daļu jau pirms sapako, vēl mazgā, tad tur viņus noteiktā temperatūrā ledusskapī, kad nonāk plauktā, tur vairs nav to apstākļu, tapēc arī pa 3 dienam izbeidzas.

Protams vēl pa vidam apstrādā ar ķīmisko līdzekli (aizmirsu jau kā sauca), kas uztur viņus svaigus bezgalīgi, tāpat kā visus citus dārzeņus, bet tas kamēr viņi ledusskapī, tiklīdz ārā tā pāris dienās cauri ir.

Kā tad savādāk visas mellenes no Čīles vai Argentīnas ar ķuģi atvest un galā dabūt 'svaigas'. 

 

Labots - AndrisBB
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

Interesanti kā tad pagrabā šie turas mēnešus? Par vēl vairāk , man skapītī tochna ilgāk par trim dienām 😄

Bet jūs kā saukti. Tieši šodien noņēmu pirmo kartupeļu ražu uz salas 😄IMG_20230716_222002.jpg

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Tapēc ka pirms liek pagrabā, neviens viņus nemazgā.

Tāpat kā amerikāņi mazgā olas pirms nonāk veikalā. Bet tad jātur ledusskapī, jo nomazgā dabīgo aizsargslāni. Tiklīdz izņem no ledusskapja, tā beigas.

Eiropā olas nemazgā, tapēc tur uz parastiem plauktiem, pat nedrīkst ledusskapī veikalā turēt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Android1

Tomēr ir atšķirība vai kartupeļi ir mazgāti vai nē. Arī tirgū nopērkot smukus kartupeļus, tie mēdz bojāties krietni ātrāk. Un tas ir tāpēc, ka bieži vien ir mazgāti. Savukārt, savējie - pagrabā stāv mēnešiem (loģiski, ka ne ideāli).

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Plus vēl pie mazgāšanas pieskaiti visu ķīmiju, jo pie importkontroles tur pārbauda visas sēnītes, baktērijas utt, no tām arī jātiek vaļā. Tiekot no tām vaļā, tiek vaļā arī no visām dabiskajām, tapēc vajag citu ķīmiju, kas atkas neļauj viņiem sapūt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 55 minūtēm , AndrisBB teica:

Tapēc ka pirms liek pagrabā, neviens viņus nemazgā.

Tāpat kā amerikāņi mazgā olas pirms nonāk veikalā. Bet tad jātur ledusskapī, jo nomazgā dabīgo aizsargslāni. Tiklīdz izņem no ledusskapja, tā beigas.

Eiropā olas nemazgā, tapēc tur uz parastiem plauktiem, pat nedrīkst ledusskapī veikalā turēt.

Es katru dienu olas mazgāju

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Rimi kas ir gatavie iepakotie nav nekādas vainas. Parastie kas pašam jāmizo jau domāti nabadzīgiem ļaudīm, skaidrs ka tur neviens nedomā lai īpaši garšīgs kaut kas būtu.

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau, par kartupeļiem nekas nav speciāli jādomā. Ja tu tos audzē vai pērc, lai liktu galdā, tad izvēlies atbilstošas šķirnes. Un atkal lopbarībai, čipšu, cietes ražošanai ir attiecīgi kartupeļi. Vismaz to es atceros no Alojas spirta un cietes r-ā nostrādātajiem gadiem, ārzemju komandējumiem. 

Ja tu esi apzināti izvēlējies lopu kartupeļus, tad nav ko maurot šeit.😃

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

agrās šķirnes reti, kuras ir miltainas, garšīgas, un tie tiek ņemti nost ātri, kad laksti vēl zaļi, kartupeļi vēl tad nav nogatavojošies, un arī tāpēc varētu būt ūdeņaini, vai arī par daudz slāpeklis uzbērts, 

normāli kartupeļus ņem rudenī, kad laksti paši ir nokaltuši, tad kartupeļi ir gatavi, ar stingru mizu

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ImissimI
pirms 16 stundām , M@R$$ teica:

bet ar sviestu un sāli aiziet rūkdami.

Nu jā, kungs, ar sviestu un sāli jau protams..

 

Link to comment
Share on other sites

Visu izsaka šķirnes. tu vienkārši nēsi pieradis pie Poļu drazas ko pardod mūsu veikalos.

Tie udeņainie ir priekš salātiem nevis Latvijas virtuves.

 

Ja kāds zin kur var vel nopirkt Adrettas sēklu kas nav sabojājusies, tas būtu super

Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Kartupeļa radinieks tuōmāc no spānijas jau arī garšo citādāk kā no savas siltumnīcas, sasper jupis to draņķa ķīmiju!

Link to comment
Share on other sites

Par tomātiem tiesa, bet nesen rimčikā izdarīju atklājumu. Kā jau pierasts, veikala tomātiem garša ne tā un smarža vispār nekāda. Un te pēkšņi smuki tomāti ķekaros, paņemu tuvāk - un smaržo kā bērnībā laukos. Nopirku - par garšu arī nesūdzos. Nē, nav mūsējie, no tulpju zemes.

tom.webp.b44013fbebcf442dcacbe0b14f26cebc.webp

 

Pirms 54 minūtēm , ImissimI teica:

sasper jupis to draņķa ķīmiju

 Nu nez, kopš bērna kājas esmu pieradis mazgāt jebkurus augļus/dārzeņus, arī no paša dārza, kur ķīmija tuvumā nav stāvējusi, tā kā problēmas varētu radīt tikai "super" mēslojumi.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Ķīmija jau iesucas visā auglī/dārzenī, no mazgāšanas tik jēga netīrumus nomazgāt, pesticīdus jau apēd tāpat.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , raiviic teica:

Par tomātiem tiesa, bet nesen rimčikā izdarīju atklājumu. Kā jau pierasts, veikala tomātiem garša ne tā un smarža vispār nekāda. Un te pēkšņi smuki tomāti ķekaros, paņemu tuvāk - un smaržo kā bērnībā laukos. Nopirku - par garšu arī nesūdzos. Nē, nav mūsējie, no tulpju zemes.

tom.webp.b44013fbebcf442dcacbe0b14f26cebc.webp

Uz salas šie, kas smaržo un garšo pēc tomāta, saucas “organiskie”. Mož lv ar šamos sāks par organiskajiem saukt :D

”Dreiliņu bio eko organiskais tomāts/gurķis”.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , raiviic teica:

veikala tomātiem garša ne tā un smarža vispār nekāda.

Tomātiem smarža praktiski neeksistē.

Tā nāk no paša tomāta lapām un zariem ap kuriem tu tur rušinājies tos vācot un ar rokām parliekot to uz tomātiem.

 

Tapēc dargākus eko šmeko tomātus pardod ar zariem un kādas lapas klāt vel.

 

Tie masu ražotie lētie maksimas/rimi tomāti nesmaržo jo tiek mazgāti un ātri vākti nost vel zaļi. cieta un negaršīga miza jo speciāla šķirne ko var pārvadāt jo tavi siltumnīcas garšīgie izskatītos pēc atkritumiem līdz nonāktu veikala letē. 

 

Realistiski tu vari audzēt tomātus kā gētliņos savā siltumnīcā un tie augs super un efektīvi un garšos labi ja tu audzēsi pēc identiskas metodes kur tomāts aug stikla vatē un tik pielej klāt udeni un minerāļus kas zemē ir. ja vel apsildīsi siltumnīcu tad ražu vāksi 10+ mēnešus 

Labots - Laxe
Link to comment
Share on other sites

Zinu pāris dāmas, kurām tomāti aug uz balkona - tiesa gan tikai kādi 2 - 4 stādi, bet toties savējie.

Link to comment
Share on other sites

Mums arī bija uz balkona mini tomātiņi. Vienu gadu pat 16 stādi. Garšīgi jau bez gala, bet tomēr nav tās ķēpas vērts. :)

Link to comment
Share on other sites

www.MistersPimpausis.lv
(labots)

Logiski padomajot- Audzetajam kas Pardod Lielveikalam galvenais ir iegut pec iespejas lielaku Masu ko pardot veikalam.

 

Saber kko uz viniem lai augtu vini griezdamies un dzitu sev masu virsu, rezultata gan jau stipri lielaka (nezinu cik) raza?

Rezultata tupenim vairs nav ne krasas,ne labas strukturas ,ne garsas = pilnigi needams.

 

Uzputies/piedzinis sev tik udeni/ bezjedzigu masu kura nav ieksa isti nekadu baribasvielu salidzinot ar kartupeli kurs ir likts svetaa miera un izaudzis pats tik liels cik domajis ka shim vajag augt.

 

Gan audzetajam gan lielveikalam jau poh jo kads jau tapat vinus nopirks - no skata veikala nevar isti pateikt cik bus labs/vai verts pirkt.

 

Kautkaa taa?

 

 

Labots - www.MistersPimpausis.lv
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Varbūt otrādāk? Audzētājs jau nenosaka ko audzēt, ko veikals prasa to audzē. Veikalam jau ar vienalga ko tirgo, pārdod kilogramu masas pa 1 eiro, vai 100 gramus garšīgus pa 1 eiro, kāda starpība, ja peļņas daļa tāda pati? Mazāku 'masu' pat vieglāk.

Ko pircēji pērk, to arī tirgo. Sāks tirgot tikai 'eko' tomātus, neviens vairs uz veikalu nenāks. 

Jo zemāka cena, jo parasti mazāka peļņas daļa, tāka veikali jau labprat tirgotu tikai premium preci.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Audzēju kartupeļus pašpatēriņam - kādas 2-3 šķirnes agros kādus 10 metrus vagu un vēlos miltainos vēl kādas pāris šķirnes vēl kādu 30 metru vagu.

 

Tad nu laiku pa laikam, izmēģināšanai nopērkot un atrodot garšīgākus veikala kartupeļus, esmu tos pavasarī iestādījis vagā. Veikala kartupeļi, protams, nav nekādi atlasīti mazāki sēklas kartupeļi, ko tirgo zemnieki, bet parasti lieli un ļoti lieli kartupeļi.

 

Tad nu manis audzētie nekad neizaug tik lieli, kā lauksaimnieciski pareizi audzētie. Ar minerālmēsliem vai bez, pirmo gadu uzartā pļavas zemē vai iestrādātā un mēslotā dārza zemē.

 

Agrotehnika un dārzeņu masas iegūšana ir rūpnieciska tehnoloģija.

 

 

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Android1
pirms 9 stundām , Laxe teica:

Ja kāds zin kur var vel nopirkt Adrettas sēklu kas nav sabojājusies, tas būtu super

Tā kā pirms 2 gadiem, pēc ražas novākšanas, izskatījās tā it kā puse būtu palikusi laukā, pagājušajā gadā tika pirkta jauna sēkla Stendes PPC. Vēl ir arī Priekuļi. Par Viļāniem - nav ne jausmas.

Raža bija laba, puvušo īsti nebija, kreveļaino ar it kā nea. Vienīgi interesanti, ka pašiem lielākajiem bija tukši vidi. No kā - hz.

Labots - Android1
  • Ļoti patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...