Jump to content

ON-OFF funkcija piesaistīta elektrības biržas cenai.


mr
 Share

Recommended Posts

Labdien, varbūt neprotu atrast gatavu risinājumu. Interesē automātiski noteikt elektroierīcēm būt ieslēgtām vai izslēgtām balstoties uz Elektrības cenu biržā automātiski. Šobrīd to daru manuāli caur zigbee relejiem programmējot Shedules nākjamai dienai. Daudz ērtāk būtu noteikt ja cena virs tādas tad OFF ja zem tādas tad ON. Padalieties vai ir gatavs risinājums, vai varbūt kādam būtu interese tādu risinājumu radīt?!

Link to comment
Share on other sites

Šeit forumā jau bija tāds risinājums:

Man pašlaik arī ir eksperimentāls risinājums uztaisīts uz "avenes", izmantojot GPIO. Ir nostrādājis no pagājušās vasaras, bet tad "aizgāja ciet". Izrādījās, tas saistīts ar izmaiņām "elektruma" mājas lapā, no kuras primāri ņēmu info par biržas cenām. Kā opcija man bija arī cenas nolasīšana no Nordpool, bet manas līkrocības dēļ, nespējot nolasīt cenas no elektrum, programma tur arī nosprūda un nelasīja arī no Nordpool, kaut varēja to izdarīt bez problēmām. Patlaban šo aizcietējumu esmu atradis un novērsis, lasīšanu no elektrum, izmetīšu, nafig! Pārāk bieži viņi tur kaut ko maina. Nu un vēl šo to gribu tur sakopt. Diez ko nepatīk tie GPIO, tam ir virkne iemeslu.

Labots - M_J
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 10 minūtēm , M_J teica:

Izrādījās, tas saistīts ar izmaiņām "elektruma" mājas lapā, no kuras primāri ņēmu info par biržas cenām.

Tie "gudrie" elektrības skaitītāji / monitori nerāda pašreizējo cenu? Vai LV tādus nedod? Man ir kautkas līdzīgš šim, viņš rāda paterēto gan kilowatstundās pa dienu/stundu, gan cenu. No cenas gan man liela jēga nav, jo tā vienmēr fiksēta ap 0.34kwh.

Ja rāda cenu, tad nav stabilāk no turienes to iegūt?

 

IHD_digital_download_IHD3.original_5.wid

Link to comment
Share on other sites

Vislabāk jau ņemt no paša nordpool.

elektrum un enefit ir aplikācijas, kur paskatīties situāciju (smuku grafiku, kādas cenas plānojas). Likt vēl kādu kastīti - nu ja dod tīri pa velti.

St kastīti dot nav nekāda vajadzība un jēga. Kaut kāda jēga, kā kāds bonuss tas būtu tirgotājiem. Bet, ja tirgotājs mainās, tad vēl jāskrien tai pakaļ.

Kastītes reiz testēja Latvenergo, kaut kādiem lietotājiem pat bija sadotas, bet toreiz vēl biržas cenas pat nebija, šķiet.

Link to comment
Share on other sites

Nordpool sakrīt ar Enefit utml, tur tik ir 1h nobīde. Laikam atrodas citā laika joslā. Ņemt vienalga no kurienes, tikai tehniski kā? Nākotnē varētu būt doma arī par powerwall mājās, l ai uzlādē pa lēto un tērē kad dārgi.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_
Pirms 3 minūtēm , mr teica:

Laikam atrodas citā laika joslā

Nevis atrodas citā laika zonā, bet tāpēc ka nordpool visiem patērētājiem uzrāda vienu laika zonu, nevis pieskaņotu izvēlētajai valstij.

Un tas ir rakstīts pašā nordpool lapā, ka "All hours are in CET/CEST".

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
pirms 2 stundām , ju teica:

Likt vēl kādu kastīti - nu ja dod tīri pa velti.

St kastīti dot nav nekāda vajadzība un jēga. Kaut kāda jēga, kā kāds bonuss tas būtu tirgotājiem. Bet, ja tirgotājs mainās, tad vēl jāskrien tai pakaļ.

Vaitad nav tā ka skaitītājs pārraida to info pa radio, kastīte tik parāda ko saņem?

Vismaz man skaitītāju neviens nav mainījis, bet jaunas 'kastītes' atsūta katru reizi, kad maina enerģijas kompāniju. Kautgan vecā no cita tirgotāja darbojas bez problēmām arī ar citu tirgotāju. 

Link to comment
Share on other sites

Laikam tik nepieciešams ka to dara automātiski programma. Tā kā neesmu programmētājs, tad nemācēšu tādu uztaisīt. Interesējos par jau gataviem risinājumiem. Palasiju iepriekš minēto topiku,bet skaidri līz galam nesapratu kā tas notiek. Ir pieminēts tikai Nordpool API un daži linki.

Link to comment
Share on other sites

Man to dara paša rakstīta programmiņa Javā. Iet gan uz parastā datora, uz Windows, gan Linux, gan uz "avenes" gan "rock pi 4+", kas ir gandrīz tas pats kas "avene". Pēdējie divi izmantojot GPIO un vienkāršu shēmiņu pa taisno slēgā kontaktorus. Savukārt no datora varētu , piemēram, caur USB/RS485 iesūtīt datus kaut kādā kontrolierītī, kurš tad noņemtos ar slēgāšanu. Gan jau ir elegantāki risinājumi, tajā skaitā bezvadu (manuprāt tāds ir arī lietotāja ar segvārdu "spameris" projektiņš), bet "kā es māku, tā es maunu". Tā kā tieši šajās dienās esmu tai lietai pieķēries, gribas arī pamēģināt, kas tas tāds "home assistent" un, ko viņš ziemā ēd.

Labots - M_J
Link to comment
Share on other sites

spameris

Tam manam projektiņam ir šādas komponentes

 

* python skripts kurš darbojas uz serv man konkrēti ir savs servs digital ocean, bet neredzu problēmu darbināt uz aveni,  kurš slēdzas klāt tam nordpūl un 2x dienā nolasa tās cenas, ieraksta sqlite datubāzē, sārēķina vai ir izdevīgi slēgt iekšā un reizi minūtē sūta uz mqtt topiku ar messedžu On/Off, kā arī klausās override topiku, vai nav visas cenas jāignorē un vienk jēslēdz iekšā.

* mosquitto MQTT serveris, tas gan šārējas ar citiem projektiem, bet nu tas manuprāt ir vienkāršākais no tādiem tiem MQTT serveriem. MQTT ir message queue protokols optimizēts tiešī visādiem IOT.

* SSR relejs kuru slēgā ESP8266 kontrolieris, tb klausās caur netu to On/Off messedžu no python skripta.

* MQTT apps uz telefonu, lai varu paskatīties vai boilers On/Off, kā arī varu no telefona overraidot, tb nospiežu pogu un boilers sildīs 2h neskatoties uz cenu.

 

Itkā jau kodu varu ar iedot ja baigi vaig, bet biš kauns, nav tur "tovarnij vid", vēl kautkādas nevajadzīgas šņagas neesmu izvācis... citādi sāks te biedri analizēt kodu :D 

Labots - spameris
Link to comment
Share on other sites

Man arī viss caur Homeassistant notiek, un neesmu programmētājs, tāds advancēts jūzeris drīzāk. Nordpool cenas ļoti labi lasās iekšā pa taisno no Nordpool. Man ir uztaisīta automatizācija, ka atkarībā no cenas mainās siltumsūkņa jauda. Siltumsūknis arī vadās no HA. HA ir draudzīgs grafiskais interfeiss, nekādu programmēšanas zināšanu pa lielam nevajag. 

 

Skrinšots, man tik te sadales tarifs ir klāt....

image.png.7fe58671e0c991ba5e334f462358e3bf.png

Labots - saf
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

spameris

Intereses pēc tas home assistenc māk, izrēķināt z-score, vai kādu citu metodiku, un vadīties pēc tās, tb koeficents attiecībā pret vidējo dienas cenu un tamlīdzgi.  Jo regulēt tīri pēc cenas jau īsti neder. Ja piemēram cena kautkādā noteiktā dienā augsta, ko tad nesildīsi ūdeni/māju utt ? Vienk ar to z-skore izslēgs ārā pie kādiem pīķiem, tb tā kā būsi atregulējis toleranci pret vidējo dienas cenu ? 

Labots - spameris
Link to comment
Share on other sites

pirms 6 stundām , AndrisBB teica:

Vaitad nav tā ka skaitītājs pārraida to info pa radio, kastīte tik parāda ko saņem?

Nezinu vai tur ir radio, drīzāk pa to pašu elektrības vadu. Protokols gan jau valstī visiem viens. Tāpēc arī viss darbojas.

Es nezinu, vai mūsu viedajiem skaitītājiem kaut kas tāds ir, vai ir bijis ielikts specifikācijā. Tas jājautā ST. Lai gan, ja ST lasa tos skaitīājus pa to pašu vadu, var jau būt ka var arī klients ar kādu speciālu kastīti tur piekļūt. Sen neesmu tajā tēmā, nezinu. Lai gan, elektrības cenu tur neviens nepārraida pa tiem sakaru kanāliem, pa kuriem lasa skaitītājus. Jā, tur var arī nosūtīt datus, protams, uz skaitītāju. 

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , spameris teica:

Intereses pēc tas home assistenc māk, izrēķināt z-score, vai kādu citu metodiku, un vadīties

Var rēķināt kā vien grib. Man rēķina nonkrētās stundas % no dienas max un tad attiecīgi palaižais automatizācija. Iespējas HA ir diezgan neierobežotas. Uzinstalēt arī ir elementāri, tur visam ir sakarīgi manuāļi.

 

Labots - saf
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
coco

Bija iegādāts mini pc ar sticku priekš HA, uzinstalēts, iedarbināts, bet ... tomēr nopārdots mini pc un palikkts pie tuya smart. Vismaz pagaidām kamēr EU ar ķīniešiem normālas attiecības, jo tāpat patērēt izdevīgāk no 00:00 līdz 6:00 un 11:00 - 17:00. Saulainā laikā no paneļiem pie 1.3kw izstrādes ieslēdzas pirmais 1kw tens arī agrāk/vēlāk, bet virs 2.3kw izstrādes pieslēdzas arī otrais 1kw tens 150L kombinētajam 2.tenu boilerim, kurš ja izstrāde nokrīt zem 2kw tiek atslēgts. Visas iekārtas gan ar Zigbee2MQTT  atbalstu, lai tomēr ja būs vajadzība/luste palaistu caur HA....

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Cik sarežģīti varētu būt ar kādu shēmiņu nolasīt to aktuālo skaitli no monitora?

Link to comment
Share on other sites

Usins

Raimond, tevis dodas uzdot dažkārt interesantus un diskusijas aktualizējošus jautājumus, bet es vēlos norādīt vienu. 

Vairāki fóruma lietotāji ne tikai uzdod jautājumus, bet arī sniedz ieskatu savos realizētos projektos vai krūtībās to realizācijā. Kapie mēram. Alus bundža. Kamijalis. Jakabs nuo alojas. Mūzikas apskaņošanas iekārtu remontātāji, uzlabotāji un bulvētāji. Tavā gadījumā vēlētos arī redzēt, kāda tava projekta iestrādes rezultātus, jo vēlos norādīt, ka savādāk var rasties iespaids, ka tevis uzdotie jautājumi ir tukša, gaisa, kūšana fórumā, un samazināt zinošo un pieredzējušo lietotāju atsaucību taviem postiem.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

jacobs

Čukča nav meistars, čukča ir rakstnieks.😀

  • Patīk 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Usins

ja ar monitoru Tu domā elektrības skaitītāja digitālo displeju tad:
kamera un apgaismojums jo tie displeji var būt/nebūt apgaismoti.
tam visam iespējams jābūt kompaktam. jo sadales tīkla skapī starp stiklu un vāku nav audz vietas.
tas stikls (papildus plombēts aizsargstikls) var būt saskrāpēts un netīrs.
kamera ir kaut kā jānobaroa un tas mezgls var atrasties uz ielas, piemēram ielas pretējā pusē, kas rada papildus jautājumus barošanas nodrošināšanai. 
es drīzāk censtots uztvert diodes gaismas impulsus. bet visi pārējie izaicinājumi tāpat paliek. 
kādēļ nepietiek ar sadales tīkla pieejamo funkcionalitāti rādījumu nolasīšanā. Tur diezgan glīti tie pārskati. 
Tālāk to attēlu apstrāde ir nākamā daļa. 
 

Link to comment
Share on other sites

Usins

Ņemot vērā ka teorētiski esi inteliģenta būtne kas patērē intelektuālu saturu un veido saliktus teikumus vēlos norādīt, ka šādi noforumēts jautājums var pat tikt uztverts kā apvainojums...  vai liecināt par neiedziļināšnos un paviršību pret foruma biedriem. 
Ko Tu gribi? Atktualizēt uzskaitījuma datus reizi sekundē? minūtē? diennaktī? 
Ar kādu mērķi un kāds segums ir tam mērķim? prātīgāk lietot tējkannu vai optimizēt ražošanas izdevumus no 1000 uz 400 euro mēn elektrībai?

 

Link to comment
Share on other sites

uldise

man savā laikā arī bija doma, ka mēģināt nolasīt vecā tipa skaitītāju ar ripu, kurš atradās mājas iekšpusē, ar parasto webcam - nekas nesanāca, jo bija atspīdums no stikla un tml. beigās tanī vietā uzliku 3F eletrības mērītāju no shelly, pieslēdzu pie HA, un lieta darīta.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Neskatot it kā nez no kurienes radušos konfliktu attiecību un sociālajā sfērā, tehniskais jautājums ir diezgan vienkāršs - kāda ir tehniskā jēga nolasīt datus no monitora.

https://www.e-cena.lv/

Nekādas kameras, datora kontakts HDMI vai kas cits uz monitoru.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Biržas cena ir noderīga kaut vai apkurei. Naktī ar lētu elektrību pa tiešo vai caur siltumsūkni uzsildam 1-2-5 tonnu siltuma akumulatoru.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Athlons

te sāk izskatīties pēc uzlauztiem profiliem un AI ģenerēta satura.. :mrgreen2:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Racer
Pirms 7 minūtēm , Athlons teica:

te sāk izskatīties pēc uzlauztiem profiliem un AI ģenerēta satura.. :mrgreen2:

Pēc visām pazīmēm - Raimis! :D 

Link to comment
Share on other sites

Usins

Es lietoju balss ievadi GPT. lai rakstītu ziņas. 
Krieviski un angliski viņš saprot perfekti mani, bet tulko uz latviešu vadodu ne visai.
Latviski viņš jau saprot, un vismaz saglabā teikuma struktūru tā kā manu domu saprast var. Bet atsevišķi vārdi tiek interpretēti traki. 

 

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
(labots)

Un ja vienkārši izmanto parastu statistisku metodi? Nevienam nav noslēpums ka elektrība ir lētāka pa nakti un dienas vidu.

Cik ļoti vairāk sanāk ietaupīt, ja raksta tūļus kas vaktē elektrības cenu vs vienkārši iestatot, ka pīķa stundās (aka vakarā un no rīta) neko nesildi, ja nu vienīgi speciāli nenospied kautkādu boost funkciju. Silda stundās, kad statistiski ir lētāk, ar parastu taimeri vienkāršo.

Cik atšķirība ilgākā posmā, teiksim mēnesī, nevis tur speciāli piemeklētā vienā dienā.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Te kaut kur bija tēma un tur bija rakstits, ka automētiska datu nolasīšana un automātiska izmantošana regulējamā sistēmā netiek atbalstīta. Tas ir tad, ja tos datus nolasa no konkrētās lapas ar programmu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...