Jump to content

Granulu katla darbības reźīms


Gulbis27
 Share

Recommended Posts

Filozofēju-

Ir čuguna apkures katls 25kw un granulu deglis ferroli, māja ārsienas 10x10m, 2stāvi, un pagrabs zem tā visa. 1.stāvā temperatūras devējs.

Kā deglim ekonomiskāk būtu darboties, uzkurunāt uz visu klapi temperatūru telpās, izslēgties. Vai lēnu garu čučināt uz mazu jaudiņu? Granulām enerğētiskā jauda visu laiku ir viena . Vieglāk būtu no vienas puses, uzturēt konstantu temperatūru , retāk slēgties ārā, iekšā. Bet no veikala speciālistiem, vajag uz pilnu klapi, piekurina, un tad, kad nokrītas pēc istabas temperatūras, katls silda atkal. Internetā nekā neatradu.

Pateicos.

Link to comment
Share on other sites

Ideāli būt, ja būtu kāds siltuma akumulators, kurā uzsildi ūdeni (vai citu siltuma nesēju) ar katlu optimālā jaudā, un tad laid uz radiatoriem kad un cik siltu vajag.

Ja tiešām laidīsi uz pilnu klapi, ir risks, ka kaut kāds siltums aizies par daudz skurstenī. Ja kurināsi kaut kā uz minimumu, tur var sanākt, ka ūdens vai tml. būs par vēsu, un tur viss darvosies. Jāmeklē optimums.

Kāda tagad ir siltumnesēja temperatūra iestatīta?

Link to comment
Share on other sites

Tā taču elementāra ābece, ka jebkurai iekārtai visekonomiskākais un visdrošākais darbības veids ir ar tās optimālo noslodzi, bez nepārtraukta ''On-Off''.

Granulu katls nav nekāds izņēmums. Tāpēc, piemēram man arī tas, tāpat kā otrs malkas katls ir optimizēts ar 3t akumulatoru. Tad jau mājas apkuŗe paņem no tā cik vajadzīgs.

Link to comment
Share on other sites

Man laukos ir katls, tad četrgaitu vārsts un uz radiatoriem. Degļa automātika uztura katlā temperatūru 60 grādi, tubiš pie 55 ieslēdzas un 65 izslēdzas, kad kurās tad tipa uz pilnu klapi. Kaut kāda drusku jaudas modulācija tur arī ir. Tālāk četrgaitu vārsts uztura vajadzīgo temperatūru uz radiatoriem, atkarībā no āra + istabas temperatūras. Šitas viss man liekas optimāli, protams, akumulators ir vēl vislabākais variants. Man kā akumulators strādā katla ūdens.

 

Vizuāli šitā (siltais ūdens arī):

image.png.22918ffe2e91313c08fc36de38702218.png

Labots - saf
Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , saf teica:

protams, akumulators ir vēl vislabākais variants

Priekš kam granulu katlam akumulatoru? Granulu katls principā paredzēts darboties bez nekādiem akumulatoriem. Malkas katliem akumulatori, jo malkas apkuri bez akumulatora nav iespējams pietiekoši komfortabli lietot, akumulators arī kā buferis, papildus drošība. Akumulators nav nekas salds, aizņem daudz vietu, nav lēti.

  • Patīk 2
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Bez akumulatora var darbināt šos katlus, bet visiem cietā kureka katliem visefektīvākā darbība ir pilnā jaudā. Mazdedzināšanas režīmos jau lietderība sarūk. Un pavisam slikti ir jau tad, ja ir cietkures katls, kuram granulas nav bijis kā pamata kurināmais, bet ir pieheračīts deglis un tas tiek lietots mazkures režīmā.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 33 minūtēm , e = d teica:

Mazdedzināšanas režīmos jau lietderība sarūk.

Vai tad granulu katlam «mazdedzināšanas režīms»? Jā, malkas katlu var slāpēt, tad neefektīga degšana.

Link to comment
Share on other sites

Ir jau granulu katliem jaudas modulācija. Jautājums tikai kādās robežās. Un kāda ir vajadzība pēc siltuma katrā konkrētā brīdī...

Tikai nez kāpēc rekomendē arī granulniekiem likt akumulatoru- bufertvertni. (salīdzinoši mazu.)

Piemērs ar cipariem:

Man ir tīrais granulnieks 20kw. Tjipa minimālā jauda kaut kur ap 25-30% no maksimālās- pieņemsim mazāko- 5kw (paskatījos manuālī- min 5,8kw).

Mājai rēķinātie siltuma zudumi pie 0C ~4,5kw; pie -20C ~9kw (Apkurinu arī saimniecības ēku, tāpēc katls jaudīgāks. Nu un protams rezerve...)

Minu, ka pie +10C zudumi būtu max 2-3kw.

Un ko katls darīs šādā situācijā? Raustīsies- slēgsies iekšā-ārā. Un uz iekuršanos un uzsilšanu būs lieks patēriņš...

(15kw katlam min jauda būs ap ~4kw)

 Mājā ir akumulators 300L, + boileris silst no tā paša accu. 

Ziemā, kad bija niknais sals- 15-20C katls pa kādām 3-4h uzsilda accu un pēc tam slēdzas iekšā pēc kādām 2-3h.

Protams ir bijis, ja bijis izslēgts katls un māja padzisusi, kuras kādas 5-6h, kamēr visu uzsilda.

Bet man pagaidām jauda ierobežota uz tjipa 3 līmeni (no 6)- minu, ka tie ir kādi 17-18kw.

(optimizācija- lai pārāk karsti dūmi neiet skurstenī :)

Paziņam pagājšruden uzliku tādu pašu 15kw, tikai bez accu (~100m2 māja, slikti siltināta)- reāli pie kādiem +5 +10C iekuras uz kādu 1/2H, uzsilda, tad uz kādām 2-3H mierā. Bet nu tur regulācija tikai no kopējā istabas termostata ar palielu histerēzi (laikam 2C) + galvas radiatoriem).

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Akumulātoru nav kur likt, un viņš nebūs. Esmu salicis katlā ''turbulātorus'', dūmi ir spēcīgi nobremzēti. Dūmenī pie krāsns ieliku termometru, dūmam temp zem 100. Kondesāts no skursteņa tek, bet tas mani maz uztrauc, skurstenim ir nerūsējošā odere.

Man vairāk intresē dilemma, kurināt lēnītēm, vai uz pilnu klapi. Šis ir čuguna katls, nebaidās tik traki no kondensātiem. Iepriekšējais bija dzelzinieks, nokalpoja 18 gadus, tam jau dikti sekoju atpakaļ gaitas temp.

Galvenais mani intresē, kā izdevīgāk. Čugunieks ilgi uzsilst salīdzinot ar dzelzinieku, vismaz man tā liekās.

'Ķā uz ezīša ērti sēdēt, un kokā arī  uzkāpt?🙂

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...