Jump to content

Iesakiet tāmētāju privātmājas notāmēšanai


itanium
 Share

Recommended Posts

Sveiki, biedri!
Tā kā ne viens vien te ir uzbūvējis sev māju, varbūt kādam ir bijusi pieredze un varētu ieteikt sakarīgu tāmētāju, kas varētu priekš privātmājas izveidot tāmi priekš nākotnes vērtības "noteikšanas" un kredīta saņemšanai no bankas?

 

SSā pilns ar variantiem, bet tas kā vienmēr - kaķis maisā.

 

P.S. Variantu "teju par brīvu" nemeklēju, bet, protams, gribētos, lai nepleš arī kosmosu.

 

Link to comment
Share on other sites

Daiļais

Māju esmu uzbūvējis, bet kas ir tāmētājs nezināšu. Es būvēju pēc principa, ka viens no trim "ātri, lēti, kvalitatīvi" ir jāatmet. Es atmetu "ātri"

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nejauc tāmētājus ar vērtētājiem. Tāmētāji sastāda tāmi - izdevumu aprēķinu, t.i., cik tev izmaksās būvniecība (visi materiāli, darba izmaksas, mehānismi, materiālu piegādes utt utjp). Vērtētājs nosaka nākotnes vērtību, par kādu to māju varētu pārdot, vadoties pēc pēdējā laikā notikušajiem NĪ darījumiem reģionā.

 

Man sākumā bija trīs tāmes, divas no tām - nekam nederīgas.

 

Viena bija copy-paste no kaut kādas citas tāmes ar nelielām izmaiņām, mēģinot piedzīt konkrētam projektam. Daudzas pozīcijas (materiāli, apjomi) nesakrita ar reālo projektu.

 

Otrā tika taisīta konkrētam projektam, bet pa visiem sīkumiem salasījās pilnīgs komsoss (tā ap 2000-2500 €/m²), lai arī faktiski nekādu diži sarežģīto risinājumu projektā nebija. Tā arī nesapratu, kur tā summa rodas. Praksē, protams, nav ne tuvu tiem 2000-2500…

 

Pirmās divas taisīja "tāmētāji" kredīta saņemšanai, trešo - brigāde kā piedāvājumu, par kādu ciparu viņi ir gatavi to māju uzbūvēt. Tur jau gala cipars bija reālistisks. Diemžēl ar brigādi sakari pārtrūka pēc visiem kasjakiem pamatu izbūves laikā :( Bet nu šis IMHO varētu būt jēdzīgākais veids, kā tikt pie tāmes, ja vien neplāno pats visu būvēt. Ja plāno pats būvēt, padomā 3x, vai paspēsi pa to gadu-pusotru pabeigt.

 

Vērtētājs tāpat nākotnes vērtību novērtēja kā zemāku. Banka kreditē mazāko no tāmes un vērtējuma.

 

Pirms 24 minūtēm , Daiļais teica:

Es būvēju pēc principa, ka viens no trim "ātri, lēti, kvalitatīvi" ir jāatmet. Es atmetu "ātri"

Atmeti tikai "ātri"? Forši, paveicās, malacis! Man nācās atmest ne tikai "ātri", bet arī "kvalitatīvi" :D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Pirms 22 minūtēm , binary teica:

Nejauc tāmētājus ar vērtētājiem.

Nezinu vai pareizi vai nē, bet mans vērtētājs izmantos tāmi (kā viens no ietekmējošiem faktoriem) nākotnes vērtības noteikšanai. Kādi, cik kvalitatīvi materiāli utt. Škietami loģiski, ka tas ietekmē nākotnes vērtību.

  

Pirms 22 minūtēm , binary teica:

Man nācās atmest ne tikai "ātri", bet arī "kvalitatīvi" :D

Celtniecība 101? :D Izklausās, ka tajā jomā visai populāra problēma - dārgi, kvalitāte zema un pie tam serviss drausmīgs.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Pirms 41 minūtēm , itanium teica:

Kādi, cik kvalitatīvi materiāli utt. Škietami loģiski, ka tas ietekmē nākotnes vērtību.

Nu kā to ņem. Kad pārdod auto, pamēģini pircējam iestāstīt, ka tavējais auto ir par 50% dārgāks (da kaut vai par 10%) nekā blakus sludinājumā esošais, jo remontos izmantoji kvalitatīvākas detaļas nekā tas otrs ;) Kaut kā šaubos, ka, pērkot māju, kādu baigi interesē, vai tev reģipša griestiem ir dubultais karkass vai nē, vai reģipsis ir vienā slānī vai divos, vai profili reģipsim ir ik pēc 40cm vai ik pēc 60cm, vai izmantoji murfor armatūru vai klasisko, gāzbetonu līmēji ar bauroc līmi vai sakret, siltināji ar Paroc vai Rockwool utt utjp. Turklāt tāmē ierakstītie materiāli ir viena lieta, reāli izmantotie - pavisam cita.

Labots - binary
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
pirms 11 stundām , binary teica:

Kad pārdod auto, pamēģini pircējam iestāstīt, ka tavējais auto ir par 50% dārgāks (da kaut vai par 10%) nekā blakus sludinājumā esošais, jo remontos izmantoji kvalitatīvākas detaļas nekā tas otrs

Nepareizi. Auto komplektācija tieši ietekmē auto vērtību... bet turpinām, turpinām ar labajiem salīdzinājumiem.

 

pirms 11 stundām , binary teica:

Kaut kā šaubos, ka, pērkot māju

Par ko Tu pie velna runā? Kāds nākotnes vērtības noteikšanai sakars ar mājas pirkšanu/pārdošanu? Ja Tev nav ko ieteikt, tad beidz murgot. Mans vērtētājs grib redzēt tāmi un punkts. Vai tas jebkādā veidā maina to, ko es lūdzu šajā tēmā? NĒ

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , binary teica:

Kaut kā šaubos, ka, pērkot māju, kādu baigi interesē, vai tev reģipša griestiem ir dubultais karkass vai nē, vai reģipsis ir vienā slānī vai divos, vai profili reģipsim ir ik pēc 40cm vai ik pēc 60cm, vai izmantoji murfor armatūru vai klasisko, gāzbetonu līmēji ar bauroc līmi vai sakret, siltināji ar Paroc vai Rockwool utt utjp.

Materiālu ražotājs lielu lomu nespēlē, lai gan ir materiāli, kur dažādiem ražotājiem kvalitāte un ilgmūžība ļoti atšķiras.

Labāk bez reģipša, bet vajadzētu interesēt un sajust, vai tas ir vienas kārtas, vai divu kārtu reģipsis, īpaši ja tās ir starpsienas, pat nepieskaroties atšķirīgajai ugusndrošībai. Ja vienā vietā netiek ievērotas tehnoloģijas, visticamāk, tas pats būs vēl un vēl.
Ja pats dundunks, tad ir vērts samaksāt kādam, kam interesē un kas saprot.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, itanium teica:

Nepareizi. Auto komplektācija tieši ietekmē auto vērtību... bet turpinām, turpinām ar labajiem salīdzinājumiem.

Viss tur pareizi. Tev "mājas komplektācijai" jābūt redzamai projektā, nevis tāmē. Ja par salīdzinājumiem, tad tāmē tev būs "FAG gultnis, SNR gultnis vai ķīniešu gultnis" (izmantotie materiāli), nevis "ir gultnis vai nav gultņa" (komplektācija).

 

1 stundu atpakaļ, itanium teica:

Par ko Tu pie velna runā? Kāds nākotnes vērtības noteikšanai sakars ar mājas pirkšanu/pārdošanu?

Vistiešākā. Banku neinteresē, cik tev izmaksās to māju uzbūvēt. Tas interesē tikai un vienīgi tevi. Banku interesē, par cik viņi tavu māju varēs pārdot, ja tu nespēsi nomaksāt kredītu. Tas, par cik banka to māju varēs pārdot, tad arī ir tā nākotnes vērtība.

1 stundu atpakaļ, itanium teica:

Ja Tev nav ko ieteikt, tad beidz murgot.

Ja reiz esi tik gudrs, esi tam visam gājis cauri un visu zini, tad ko tu te meklē pēc padoma?

 

1 stundu atpakaļ, itanium teica:

Mans vērtētājs grib redzēt tāmi un punkts.

Nu tad sagādā viņam to tāmi. Es jau savu pieredzi ar tāmētājiem (tieši tāmētājiem, nevis vērtētājiem) aprakstīju. IMHO jēdzīgākais variants - sameklēt, kas tev to māju būvēs, un no viņiem tad arī dabūt tāmi. Citos variantos vari dabūt tāmi imagināram objektam, nevis savai mājai.

Labots - binary
  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 50 minūtēm , maize teica:

Labāk bez reģipša, (..)

Gaumes lieta. Man dažas starpsienas tomēr gribējās no reģipša, nevis mūrēt - vieglāk savilkt caurules, kaut kādus kabeļus. Mansarda stāvā arī šķita brīvi stāvošu sienu labāk/drošāk taisīt no reģipša, nevis mūrēt. Turpat arī ventilācijas caurules var ierīkot. Ir arī viena siena, kas balstās uz 5m garas koka sijas - arī reģipsis šķiet piemērotāks nekā mūrēta siena. Griestiem arī gribējās reģipsi, nevis ofisa variantu ar tiem kvadrātiem.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 37 minūtēm , binary teica:

Tas interesē tikai un vienīgi tevi. Banku interesē, par cik viņi tavu māju varēs pārdot, ja tu nespēsi nomaksāt kredītu. Tas, par cik banka to māju varēs pārdot, tad arī ir tā nākotnes vērtība.

Tā jau arī ir. Var jau uzbūvēt meža vidū villu pa miljonu un tā arī tāmēt, bet ja nevienam to villu tai meža vidū nevajag un neviens pircējs nav gatavs dot vairāk par 1/5, tad tāda arī ir vērtība.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Pirms 51 minūtēm , binary teica:

Ja reiz esi tik gudrs, esi tam visam gājis cauri un visu zini, tad ko tu te meklē pēc padoma?

Tu vispār tēmu izlasīji? Kurš te meklē padomu? Meklēju kontaktus...

 

Jūs taču saprotat, ka vienā un tajā pašā platībā, pie vieniem un tiem pašiem "aprakstiem" var izmantot lētos materiālus (nē, ne reģipsi, bet logus, durvis, flīzes, iebūvējamās mēbeles, satehniku utt.) par X EUR un arī dārgos (pieņemsim, ka kvalitatīvākus) par 2-5X EUR? 

Vai tā ir mājas vērtība? Loģiski, ka nē, bet vai tas kaut kādā veidā ietekmē (palielina, pazemina) mājas vērtību? Loģiski, ka jā. Ja mans vērtētājs to informāciju kaut kādā veidā ņem vērā, kur īsti ir problēma?

Labots - itanium
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Iesaku nerisināt šos jautājumus pie foruma universālajiem speciālistiem, bet paņemt konsultāciju bankā, kur skaidri un detalizēti izstāstīs, kas, ko, kā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu tad vēlu veiksmi tāmētāja atrašanā un kredīta saņemšanā :) Par pārējo (t.i., kā par viena cilvēka tāmē sarakstītajiem cipariem tikt pie pavisam citu cilvēku realizēta taustāma rezultāta) gaidīsim citus topikus.

 

Kāpēc pats vērtētājs nedod kontaktus? Ja reiz interesē "pliki papīri" un kredīts, tad varbūt vērtētājam jau ir konkrēti sadarbības partneri. Vismaz es projekta izstrādes laikā tādu pieeju arī piekopu - ar kādiem speciālistiem arhitektam bija laba pieredze, ar tiem arī ļāvu viņam strādāt.

 

Pirms 2 minūtēm , Stasss teica:

(..), bet paņemt konsultāciju bankā, (..)

Vispār jā - banka (vismaz SEB) diktē minimālās kvadrātmetra izmaksas, pēc tās tad arī var samest excel tabulā kaut kādus materiālus un darba izmaksas, lai uz savu platību dabūtu vajadzīgo ciparu. Ja atmiņa neviļ, bankā savulaik teica, ka tādu baigi detalizētu tāmi viņiem nemaz nevajadzēja.

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Pirms 12 minūtēm , binary teica:

Kāpēc pats vērtētājs nedod kontaktus?

Kas teica, ka neiedeva? Iedeva. Serviss sūds: sazvanījos, nosūtīju visu informāciju un nozuda... Ar arhitektu beigu beigās arī visai slikta pieredze, viņam kontaktus kaut kā pat negribas lūgt. Protams, ja nebūs citu variantu, nekas cits neatliks.

  

Pirms 12 minūtēm , binary teica:

Ja atmiņa neviļ, bankā savulaik teica, ka tādu baigi detalizētu tāmi viņiem nemaz nevajadzēja.

Citi laiki

 

Pirms 14 minūtēm , Stasss teica:

Iesaku nerisināt šos jautājumus pie foruma universālajiem speciālistiem, bet paņemt konsultāciju bankā, kur skaidri un detalizēti izstāstīs, kas, ko, kā.

Jau sen izdarīts. Tā kā man nav nekāds līgums ar firmu x, kas izdarīs visu, tad vajag sertificēta tāmētāja veidotu/parakstītu tāmi. Bez sertificēta tāmētāja var iztikt, ja summa, kurai nav līgumu, ir zem 70 000 EUR.

Šobrīd ir līgums tikai ar karkasa mājas ražotāju, visu pārējo darīs kāds cits - meklēs pēc pieejamības un izdevīguma. Lielākai daļu plānoju izmantot karkasa mājas ražotāja ieteiktos cilvēkus, bet no viņiem neviens tāmi priekš bankas neuzņemas taisīt.

Labots - itanium
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , itanium teica:

tad vajag sertificēta tāmētāja veidotu/parakstītu tāmi.

Banka nepiedāvā "savu" cilvēku šim?

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Nē, neko nepiedāvāja.

Pieļauju, ka viņiem ir saraksts (vērtētājs ir tajā sarakstā), ar uzņēmumiem, kas ar to nodarbojas. Bet tā kā man nav pieredzes ne ar vienu no viņiem, tad es labāk no sākuma apvaicājos apkārt, vai kādam ir ko ieteikt pēc personīgās pieredzes.

Nav jau tā, ka ja te neviens neko neieteks, tad mājas būvniecībai atmetīšu ar roku :D 

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Varu painteresēties cik tagad prasa par tāmi -

Bet viss atkarīgs no tā cik detalizētu vajag (pēc LBN piem. - visas tāmju sadaļas etc ) . Kādā gatavībā ir projekts ? specifikācijas ir, jeb apjomi pašam  jārēķina ?

skaidrs ka bankām parasti "uzpūš" biku to tāmi, bet tā sāk ar pašizmaksu parasti. Es teiktu ka ar pāris simtiem jārēķinās vismaz ...ja vien kāds students /jauniņais netaisīs. Jo ja kvalitatīvi taisa, tāpat jāpieprasa materiālu cenas , specifiskās lietas ut.t..

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Pirms 7 minūtēm , osscar teica:

pāris simtiem jārēķinās vismaz

Jā, pāris/daži simti arī esot +- vidējā privāto speciālistu cena.

 

Pirms 7 minūtēm , osscar teica:

pēc LBN piem. - visas tāmju sadaļas etc.

Jā, tādu piemēru bank atsūtīja

 

Pirms 7 minūtēm , osscar teica:

Kādā gatavībā ir projekts ? specifikācijas ir, jeb apjomi pašam  jārēķina ?

Gaida pēdējo saskaņojumu no būvvaldes (viss pārējais jau ir saskaņos). Pašam jaŗēķina apjomi.

 

Liela daļa (nē, ne lielākā) no mājas jau ir nosegta līgumā ar karkasu mājas ražotāju:
• Koka karkasa mājas karkass
• Ārsienu siltumizolācija
• Kokšķiedras pretvēja barjera 
• Jumta konstrukciju ar jumta plēvi un garenlatojumu, bez jumta seguma. 
• Logi mājai un durvis uz terasi
• Logu ailes un palodzes 
• Gatavi frontoni un stūru uzlikas (koka fasādēm)
• Ārējā fasāde
• Iekšējās starpsienas (koka konstrukcijas bez apdares) 
• Komunikācijas latas

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Tieshaam bankai vajag sertificeetu taameetaaju? Man vienkārši atsuutiija excel paraugu.

Es staadiiju pats, darba izcenojumus mekleeju brigada.lv, liku klaat 25%.

Buuvniekam arii bija kaut kaada taame, piekorigjeeju ar savaam poziicijaam/m2 un izsutiju bankaam.

Peec tam gan veel laboju, kameer bankas taameetaajam patika.

Un tad veel kopaa ar krediita speciaalistu labojaam tresho reizi (jau gala ciparus), lai komisijai patiktu.

Veerteetaajam suutiiju pirmo taames versiju, vinjam bija svariigi zinaat kaadi materiaali tiks izmantoti apdaree. Tas ietekmee naakotnes veerteejumu.

Dziivee man dazhas poziicijas  no taames atshkjiiraas pat 3x! Visvairaak ieksheejaa apdare. Ja gribeesi visaadus diivainus risinaajumus kaa neredzemaas durvis, eenu profilus, nestandarta apgaisnojums, gudraas maajas elementus utt, tas maksaas neprognozeejami daargaak. Vai man vienkārši nepaveicaas ar meistariem. Citaas poziicijas taamee bija vienkārši pielaistas kljuudas, par laimi man par labu. Tas kaut kaa izliidzinaaja to shkjiibo taami.

Lielaakaas kljuudas bija tieshi tajaas poziicijaas, kuras es paarkopeeju no buuvnieka taames. Ko vinjam gatavoja sertificeets kantoris...

Link to comment
Share on other sites

itanium
pirms 15 stundām , jozhix teica:

Tieshaam bankai vajag sertificeetu taameetaaju?

Nē, man meloja...

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Meloja vai nee, bet der precizeet. Man paaris bankaas gadiijaas taadas krediitkonsultantes, kameer netiku liidz vadiitaajai process uz priekshu nevirziijaas.

 

Tieshi jaabuuvee ir, ja jau ir 1/3 dalja savaakta maajas karkasam.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ja kāds ir saskāries, tad varbūt var ieteikt kādu apdrošinātāju, kas piedāvā būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi un ar kuru ir bijusi pozitīva pieredze (cenas, pakalpojuma ziņā)? Diemžēl šādam apdrošināšanas veidam neatradu nekādus tiešsaites kalkulatorus, lai varētu ērti un ātri salīdzināt.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt kļūdos, bet man liekas, ka parastā fizisko personu CTA neies krastā:

Citēt

Objekta apdrošināšanas polises iesniegšana bankā, kas apliecina, ka Objekts ir apdrošināts atbilstoši ķīlas līgumos noteiktajam,
apdrošināšanas polisē ir atzīme, ka Objektā tiek veikti būvniecības darbi un kā apdrošinājuma summa ir norādīta Objekta nākotnes vērtība.

Pieņemu, ka tā ir tā pati polise, ko BIS prasa priekš būvatļaujas saņemšanas?

Link to comment
Share on other sites

Hmm, man liekas tur vispār runa par divām polisēm, pirmajā reizē jautā par "būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi", otrajā ieliec citātu "Objekta apdrošināšanas polise..."

Link to comment
Share on other sites

Pirms 59 minūtēm , kaads teica:

tā ir polise, ko BIS prasa priekš būvatļaujas saņemšanas. tad es nepareizi laikam sapratu

Lai gan manis iepriekš iekopētais teksts ir no kredīta līguma ar banku, es sapratu/cerēju, ka viena pietiks ar vienu polisi gan būvatļauajs saņemšanai, gan priekš bankas. Būs rīt abi jāsazvana.

Lai vai kā, ja ir ko ieteikt, dodiet ziņu.

if.lv esot būvniecības un/vai būvētāja CTA, bet viņu mājas lapā neko vairāk par produkta aprakstu neatrodu. Ar tiem arī, protams, sakomunicēšu, bet kā vienmēr - labāk, ja ir varianti starp kuriem izvēlēties.

 

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Mājai taisu pārbūvi, bez kredīta bankā, tad Būvvaldei vajadzēja "Būvētāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšana", kura uz gadu maksāja ~20EUR.
Īpašums bija apdrošināts, bet, ja gribēju arī nodrošināties pret būvniecības procesā radītiem bojājumiem, tad vajadzēja izmaiņas, kas izmaksāja ap ~600EUR gadā.

 

Link to comment
Share on other sites

Man priekš būvniecības ir baltā, ņemu uz 2 gadiem (šogad varbūt pārmaiņas pēc pagarināšu par gadu, nevis diviem). Rēķinā ir nosaukta vienkārši par "Fizisko personu VCTA" (vispārējā CTA), bet polisē ar ķeksīšiem ir atzīmēts "kā būvētājam, veicot būvniecības darbus polisē norādītajā apdrošināšanas teritorijā".

 

IMHO ja esi jau pie kāda apdrošinātāja ar kādu citu apdrošināšanas veidu (ne ķeksīša pēc, bet tāpēc, ka uzticies tam apdrošinātājam), tad pie viņa arī var vērsties. Pastāstīsi, ko vajag, un viņi dos savu piedāvājumu - pat tad, ja mājaslapā nevarēsi atrast neko par "būvētāja CTA" (varbūt viņiem tas ir nosaukts citādāk un/vai aprakts kaut kur dziļākās mājaslapas sadaļās).

Link to comment
Share on other sites

 

Izlasīju rūpīgāk - es laikam vēl precizētu bankā, vai tā CTA ir tas, ko viņi grib, vai tomēr nē…

"Parstajā" NĪ polisē es nemaz neredzu iespēju atzīmēt kaut ko par būvniecību. Bet ja no bankas ir tāda prasība, tad gan jau apdrošinātāji var to piedāvāt…

Link to comment
Share on other sites

Pirms 17 minūtēm , binary teica:

"Parstajā" NĪ

"Parstajā" varētu nebūt, jāmeklē "paplašinātā".  Pabeigtā mājā nenotiek būvniecība, kas ir augstāka riska pasākums un sadārdzina polisi, līdz ar segumā nepiedāvā riskus kā  pagaidu jumta noraušanu vai bojājumi, kas izraisīti darbojoties ar celtniecības darbarīkiem utml.
Paskatījos savu polisi: "Zaudējumi, kuri radušies vai pieauguši remontdarbu vai būvdarbu, kuriem saskaņā ar LR likumdošanu ir nepieciešama saskaņošana valsts vai  pašvaldības institūcijās, dēļ, ir apdrošināti tikai tad, ja ir apdrošināts risks “Remontdarbi/būvniecība”

 

 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...