Jump to content

DISKUSIJA: ubuntu (un Linux kā tāda) latviskošana


marlijs
 Share

Recommended Posts

a preciizaak??

Klaviatuuras izkaartojums?

Programmu latviskoshana?

Instalaacijas procesa latviskoshana??

Link to comment
Share on other sites

dazhas basic lietas mosh vareetu palidzeet, lai neaiznjem parejiem ti kdaudz laika. Neesmu liels linuxists... c,c++ liidz pointeriemn :oops:

Link to comment
Share on other sites

Es uzskatu ka labaak buutu rakstiit manuaaljus latviski(nu nejau kaa instaleet mandrake) , Nekaa te niekoties ar latviskoshanu, taa latviskoshana ir baigs darbs tomeer un ponts ir tikai tad jkad viss ir izdariic...

a manuaalji ir laba lieta :)

Link to comment
Share on other sites

Guest spameris

Latviskošana nav nemaz tik vienkāršs process. Tas nav pārtulkot pāris dialoglogus un vēl pārdesmit teksta virknes, it sevišķi tādā lielā projektā kā Linux distro. Esi kvalitatīvi jau kaut ko pārtulkojis, piemēram, Opera, eMule?

Link to comment
Share on other sites

marlijs

a preciizaak??

Klaviatuuras izkaartojums? - lv.tgz (jaakopee divi faili un viss darbojas)

Programmu latviskoshana? - (tas jau vairs nav tik specifiski ubuntu bet vispaariigi,)

Instalaacijas procesa latviskoshana?? - debian installeris, man liekas jau ir pilniibaa latviskots

shiis triis lietas jau daudzmaz ir kaartiibaa- es biju vairaak domaajis par dokumentaacijas un rtfm latviskoshanu. Gribeeju arii noskaidrot cik daudz ubuntu lietotaaju sheit ir, un vai ir jeega to dariit?

Link to comment
Share on other sites

Marlijs jaa par dokumentaaciju doma ir laba, bet vajag rakstiit dokumentaaciju lai vinja der visiem stāstitro(nu daudzmaz) -piemeeram par moun un fstab, Par lilo uin grub, Par to kaa kompileet no sources un kaadus parametrus un optimizaacijas var piedot-kaa uzlikt kaa konfigureet xorg, kaa kompileet kerneli, apache+php+mysql utt..

 

Nu tas buutu labaka nekaa uztaisiit screanshpotus un to kaa ar debian "atp-get mozilla-firefox" var dabuut firefox a vot savukaart ar "apt-get xmms" var dabuut xmms... Vaig jau ar visiem paskaidrojumiem, nevis tikai "paarkopeejiet shiis komadas un viss"

 

Es gan atbalstu jebkuru iniacitiivu, bet ja katrs pa vienam mazam manuaaliitim uzrakstiitu- tas buutu pasakaini, bet te nav pasaku zeme diemzheel...

 

Taalaaks jautajaums kur taa dokumentaacija glabaasies?? Nu nejau meilaa...

Link to comment
Share on other sites

man tie wiki kaukaa ne taa.... tajau labaak lai manuaalji tiek mesti uz meilu, ftp, vai prosta no web piemesti utt, un tad kaads(vai vesals bars) tos njem un liek normaalaa sakaartotaa datubaaziitee, lai lapaa var eerti orienteeties, + laba lieta ja manualaji ir rakstiiti izmantojot vienu stilu taa teikt- lai vieglaak noorenteeties.

+ var jau pa LV netu sagraapstiit kaukaadus latviskos manualajus, piemeeram ka ainstaleet mandrake, red-hat, slackware utt-ir kaukaadi par failsisteemaam manliekas..

pac tagad meedjinu salikt vaardus apreizi kopaa par fstab un mount...

ar to ka zini nepietiek-jaamaka sakariigaa (nevis konchinaa leciigaa linuxsista stilaa)valodaa to visu arii pastaastiit-lai arii nezinaataajs speej saprast kautko.

Link to comment
Share on other sites

a idejaa kapeec tikai ubuntu nevis vispaar par linux kur ir gan ubuntu gan citi??

nu ieksh ubuntu gentoo manuaali neliksi...

Es tik taa domaaju - labaak ja taisa ta vienaa vietaa..

Link to comment
Share on other sites

marlijs

tas ubuntu pirmais taa aciis iekrita, it kaa arii vinu maajlapaa var mieriigi kraameet iekshaa latviskos tekstus, bet ja ir veelme apvienoties vispaariigaa projektaa par dokumentaacijas latviskoshanu un ir vieta kur vinu likt, es esmu par.

Link to comment
Share on other sites

Es ar esmu par--- Man gan nav kur to likt, un kodeet php nemaalu neko sakariigu, Bet varu Validi uzkodeet html+css ar normalau vieglu dizainu :)

 

nez ko citi domaa par shaadu pasakaumu?

tak vienalga cik ko katrs -galvenais jau kopaa...

Link to comment
Share on other sites

Guest Krish

Ir gan lietotāji, gan gribēšana mācīt mācoties. Dodiet šurp.

Link to comment
Share on other sites

Aleksejs es jau tieshi par to pashu ar runaaju :)

1.cikta latvija air to cilveeku?

2.Cik no vinjiem saprot latviski?

3.Cik no vinjiem lieto PC?

4.Cik no vinjiem pashi kauko daraas ap PC?

5.Cik no vinjiem Lieto Linux vai driizuma ato dariis?

6.Cik no vinjiem ir speejiigi uzrakstiit manuaali??

---Paliek ljoti maz cilveeku, Bet es uzskatu ka rakstot manuaali-es pac tikai nostip[rinu un papildinu savas zinaashanas+ Es jau arii esu ljoti prieciigs ja ko sakariigu varu izlasiit latviski nevis angliski vai vaaciski.

Un ja daudz nefilozofeetu un kaads kauko arii rakstiitu :)

.... Jaadomaa vai to var iistenot-vieta,php-dzineejs, vai to ir jeega(domaaju ir) , Vai buus ko likt iekshaa?-domaaju ka buus

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau derētu uzlikt uz balsošanu kuru distro tad gribētu latviskot.

Vēl gribētu minēt, ka, lai tulkotu programmu vai OS nemaz nevajag būt nekādam programmētājam vai php speciālistam, tam ir domātas speciālas programmas un to var darīt tikpat labi arī Windows vidē, protams, pārbaudīt kā tas izskatas Windows vidē var tikai emulējot (piemēram ar VMWare) utml., drīzāk būtu jābūt valodniekam :), kas pārzin specifisko terminoloģiju un svarīgākais šajā procesā ir tīri organizatoriskas lietas.

Tomēr apšaubu ideju taisīt vispārēju versiju, bez konkrēta distro, jo šie distro tomēr pietiekoši atšķiras un, kā zināms, kas der visam tas neder nekam.

 

p.s. klaviatūras izkārtojums sen jau ir latviskots :p

eMule latviskotāju vajadzētu ... (vismaz) :evil:

Link to comment
Share on other sites

es gan uzskatu ka ir jaamaca ideja un pac pamats, nevis "spiediet next, spiediet zilo podzinju, spiediet yes,REBOOT"

 

Nu un ka atstjiras standarta mount punkti?! nu un ka atstjiras tur kur kaukas atrodas- bet jaamaaca ir domaat nevis jaamaaca reizreitjins ar next+next*finish=reboot win

 

Protams ka ir shtelles kas ir vajadziigas katram distro atsevistji,

 

Runaajot par programatuuras tuulkoshanu--nee paldies izveelos angliskaas versijas labaak.Veel uzskatu ka nav jeegas tieshi paartuulkot manuaali, ja pac nesaproti par ko tur iet runa, manuaalis var tuulkot-bet jaaskataas kur kas lieks, kur ko veel var piebilst- ar plikaam valodas zinaashanaam sheit ir par seklu,

Link to comment
Share on other sites

Nu bet tieši tā MIGS. Iesākumā derētu normāli manuāļi Latviešu valodā par tādām linuxa pamatlietām kā:

1)Mount, fstab;

2)Alsa;

3)Kaut ko tādā čaiņiku līmenī par Kerneļa konfiguurēšanu, kur iekpēt sourci, menuconfig ar nelielu paskaidrojumu kādus moduļus kam vajaga, kur iekopēt nokompilēto kerneli, kas jāmaina lilo vai grub;

4)Par Xorg.conf. Kā vispārīgā veidā uzlikt nvidias un ATI draiverus, kā piedabūt lai pelei strādā wheel, utt.

Viss jāraksta no vispārīga linux skata ar piebildi, ka piemēram un gentoo emerge tāda un tāda paka, uz Debiāņa tāda un tāda paka, slackai vai mandreikam atkal varētu derēt tās, utt.

Vissam ir vajadzētu būt jebkuram pilnīgam iesācējam saprotamam, un ar atsaucēm uz papildinformāciju internetā.

Varētu jau kaut ko arī uzrakstīt vai vismaz pārtulkot, bet derētu pie rokas kādu linuxa guru, kas kommatiņus saliek :)

Būtu labi, ja kāds uzblieztu smuku html sagatavi ar css, lai to visu padarīšanu varētu noformēt vienā stilā. Ja kā varu palīdzēt, tad kasini@inbox.lv

Link to comment
Share on other sites

varu jau uzkodeet html+css, tik vajadzeetu zinaat kaads tad tas php-dzineejs idejaa?! Nu lai iederas.

Nu kautvai ka $=user, #=root, kaa apziimeet ka tas ir celjsh uz failu un kaa kad taa ir komanda, utt par ko jaavienojaas.

tipa ka katru komandui liek kaa te ieksh quote(piem balts uz melna fona utt)

Link to comment
Share on other sites

Aleksejs nu jaa taa arii ir, a vot saturu kaa kas kur utt :)

Link to comment
Share on other sites

Latviskošana nav nemaz tik vienkāršs process. Tas nav pārtulkot pāris dialoglogus un vēl pārdesmit teksta virknes, it sevišķi tādā lielā projektā kā Linux distro. Esi kvalitatīvi jau kaut ko pārtulkojis, piemēram, Opera, eMule?

Hmm, es personīgi esmu pārtulkojis Avant Browser, tukojumu var dabūt šeit. Pēc tam iekš Avant Browser kā valoda jāuzstāda Lithuanian. Tad vēl man ir Far 1.74 tulkojums. Patlaban strādāju pie Operas versijas 7.54u2 tulkošanas, bet nu Linuksi tulkot gan neņemtos. ;)

Link to comment
Share on other sites

AndzX8-842

Nu, nezinu kaada ir statistika, bet esmu Ubuntu lietotaajs. Godiigi sakot visu foruma par ubuntu var atrast jau diezgan aatri taapat, protams anglju valodu nezinosham buutu probleemas.

 

Atbalstu ideju.

 

Xorg kaa sakonfigureet to4 vajadzeetu tanii manuaalii iekljaut, man apsham probleemas ar to un ATI draiveriem, uzstaadiiti ir tiaki Xorg ir sakonfigureets interesanti un caur terminaalu vien ( jaa pazaudeeju visu grafisko interfeisu... ) daudz izdariit neizdodas...pashlaik esmu iespruudis ;p...

Link to comment
Share on other sites

........ja gribaas lasiit angliski tak ir arii komanda "man".......

Link to comment
Share on other sites

marlijs

Ja vienojamies par konkreetas kraatuves izveidi - mans ieteikums -

pa to saturu - ieteiktu strukturizeet un par visu peec kaartas,

#instalaacijas

zinu ka var atrast instalaacijas rtfm latviskotus gan mandreikam, gan arii slackware, domaaju noderiigs arii buutu debian instaleeshanas latviskojums, ko vareetu arii pats iztulkot.

#Grafiskaa vide - taam pashaam nvidia un ati videokarteem, pats esmu nvidia lietotaajs un zinu kaa vinu liek gan ar rpm, gan ar oficiaalo installeri, gan deb variantaa un nu arii ubuntu. Latvieshu valodas klaviatuura, un kaa iestaadiit latvieshu lokaali, varu runaat par debiana variantu, ja kaads var papildinaat par citiem distr.

#Skana - tur vajag pa alsu, un varbutu arii par oss, kas tie taadi ir un kaa ar tiem tikt galaa,

#Printeri, skaneri, tv kartes, uc dzelzhi - man liekas, ka sho dalu var taisiit kaa forumu, jo katram dzelzim ir savas prasiibas - un viens cilveeks viesiem rtfm uzrakstiit nevar.

P.S. veel obligaati vaig sadalu par to kas ir Linux, GNU Linux - veesture, filosofija utt.

any comments...

P.S. Ceru tieshaam, ka izdosies kopaa to izveidot.

:)

Link to comment
Share on other sites

Par glabāšanu...

MZM vienu brīdi bija ideja taisīt wiki (tas arī tika uztaisīts' date=' taču ar to informācijas likšanu iekšā tā pašvaki).[/quote']

Biju gan uztaisījis. Ideja joprojām dzīva, tikai derētu uz normālas kastes uzmest un piesaistīt pāris cilvēkus.

Varat paskatīt pašu ideju:

http://www.kfi.lu.lv/wiki

 

Man tik viena problēma - līdz beigšanas darba nodošanai nedaudz vairāk kā mēnesis, a es vēl neesu sācis rakstīt!!!! AAAAAAAAAAAGGGGHHHH!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...