Jump to content

UTP/Koaksiālis/220V savstarpējie traucējumi


Infernal
 Share

Recommended Posts

Mājās top remontiņš, līdz ar to gribas kaut kur koridorā uztaisīt arī "sadaleni" netam ar rūteri un vadiem uz visām istabām (kas zin, kurā kad ko savajadzēsies), koaksiāli uz viesistabu. Reizē, protams, tiek pārvilkta arī elektrība, bet šobrīd viss tiek likts kanālos ar domu pakāpeniski pa vienai telpai vēlāk taisīt kapitālo remontu ar sienu līdzināšanu un tad vadus salikt zem apmetuma. No tā jautājums - vai virsrakstā minētos kabeļus var palaist vienā kabeļkanālā dažus metrus? Vai tas radīs kādus traucējumus? Netā viedokļi dalās, gan, ka traucē, gan, ka nelielos attālumos netraucē.. kā īsti ir no pašu pieredzes, kas ko tādu ir darījis? 

Link to comment
Share on other sites

Pievienojos - UTP būs pilnīgi vienalga uz tiem elektrības kabeļiem pat pilnīgi blakus noliekot.

Ar kaoksiālajiem mazāk ņemos, bet arī ar tiem neesmu peidzīvojis problēmas dēļ elektrības kabeļiem.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt home edition tas baigos traucējumus nedarīs, bet vispār vājstrāvu kabeļus nekad neliek kopā ar el kabeļiem

Link to comment
Share on other sites

UTP būs pilnīgi vienalga uz tiem elektrības kabeļiem pat pilnīgi blakus noliekot.

A ja autors ir ietaupījis kapeiku un uzlicis unshielded UTP kabeļus bez ekrāna? Pats personīgi pirms pāris mēnešiem biju ciemos diagnosticēt draugam problēmu, ka IP kamera ik pa laikam diskonektējas un šad tad rūterim mēdz flap'ot porti - izrādījās, ka vaina 20m garā UTP kabelī, kas satīts kopā ar elektrības vadu iet līdz vārtu kamerai. uz tās pašas novilktās drāts pietinām klāt F/UTP kabeli un pieslēdzām to UTP kabeļa vietā, un visas problēmas pazuda. Ar UTP kabeļiem vajag būt ļoti uzmanīgam, jo problēmu var būt vairāk kā sunim blusu - tie ir ļoti uzņēmīgi pret traucējumiem. 

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

J.Reinis - Ar ekranētiem kabeļiem parasti problēmas ir, ja viņus nesazemē.

Klasisks fail - ņem kabeļus ar ekrānu, bet tos nezemē.

 

 

Par likšanu kopā. Jā Standarts nosaka, ka 20 vai 40cm(vairs neatminos no galvas), taču reālā dzīvē, gan šeit LV, gan citur pasaulē parasti ir savādāk. Un to uzsver arī apmācīb/ās/sertifikačijās. Ir lepni, ja liekot vienā penāli ieliek nodalošo sieniņu.

Galu galu - pie nodošanas tāpat visam iziet cauri ar "sertifikatoru" un rezultātus pievieno pie izpilddokumentācijas. Bet jā, "Viens kabelis uz vārtiem" gadījumos tā parasti nedara.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ja kas - pamanīju, ka sap*sos terminos augstākajā rakstā, a tu mani pat nenostrostēji. Izlaboju, lai nākotnē kādam nesajauc galvu, un vēlreiz pierakstīšu tepat:

 

220px-UTP_cable.jpg

UTP (U/UTP)

unshielded twisted pair (prastākie un lētākie tīkla kabeļi - bieži vien sastopami "Eiroremontos" un kad interneta vilcēji ietaupījuši kapeiku. Uzņēmīgi pret raucējumiem, it sevišķi ja ir iestūķēti kabeļu penālī vai iemūrēti sienā kopā ar jaudas kabeļiem.

 

__________

 

 

220px-FTP_cable3.jpg

FTP (F/UTP)

tīkla kabeļi, kuros visi četri pāri (visas astoņas dzīslas) ir iekš vienas kopējas follijas zeķes - ekrāna. Drusku dārgāks bet mūsdienās daudz vēlamāks tīkla kabeļu paveids mājas un ofisa instalācijās, kur nepieciešams gigabita tīkls bez traucējumiem.

 

__________

 

 

SFTP-SSTP-CAT.6a-LAN-Cable.jpg

S/FTP, F/FTP

tīkla kabeļi, kuriem katrs pāris atsevišķi, kā arī visi pāri kopā ir atsevišķās ekrāna zeķēs. Dārgākais bet kvalitatīvākais tīkla kabeļu veids priekš high performance tīkliem. Nereti meistari spļaudās šitos liekot, jo dēļ pamatīgā ekranējuma šie tīkla kabeļi ir cieti, resnāki, slikti lokās, un ir grūti iedabūjami kabeļu kanālos. Šis kabeļu veids principā ir obligāts, ja ir vēlme pēc 10Gbit vai 40Gbit tīkla.

Labots - J.Reinis
Link to comment
Share on other sites

Ja ir iespēja, liec atsevišķi...  mijinduktivitāte un parazītiskā kapacitāte pie pāris metriem arī var novest pie -> komunikācijas Fail

 

FTP samazinās problēmas iespējamību.

Link to comment
Share on other sites

Par UTP kabeļiem nepiekritīšu - nav viņi sūdīgi un Gbit/s tiem ir jānodrošina (ja ir 5e kategorija)

Varbūt sliktas domas par viņiem ir tāpēc, ka tos pērk kaut kādos Depo, kur tiem kabeļiem ir dzīslas pārāk smalkas, ka pat iepačot sienas kontaktos vai patchpanelī ir problemātiski.

Es par kārtīgu normālas firmas UTP4x2x0.5 Cat5e

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

pērk kaut kādos Depo, kur tiem kabeļiem ir dzīslas pārāk smalkas
Cik ir skatīts, tad tur visi ir 0.5mm, varbūt ir kāds viens piedāvājumā ar zem 0.5.

 

 

 

vaina 20m garā UTP kabelī, kas satīts kopā ar elektrības vadu iet līdz vārtu kamerai
Mož vēl bija savīts?
Link to comment
Share on other sites

Ja liek ekranēto kabeli, tad ekrāns jāzemē un tad sākas problēmas, jo lielākoties nav jau zemējuma. Sanullēt ekrānu uz elektrības vadu ir bezjēdzīgi. Zemēt drīkst tikai vienā galā, lai kabeļa ekrānā neparādās klejojošās strāvas. Vārdu sakot, tā ir vesala zinātne, kas parastam daroristam nav dota saprast. Tapēc es ekranētajiem kaneļie jāgu redzu tikai jaunās instalācijās, kur ar zemējumu nav problēmu. Parastam lietotājam, kur dzīvoklī maksimums 20m kabeli vajadzēs, nav zemējuma principā, ekrānam jēgu neredzu. Protams, satīt tīkla vadu ar elektrībass vadu nevajag, bet dažus metrus tie blakus var iet. Vot ar celtniecības bodes pērkamajiem kabeļiem gan mēdz būt problēmas. Tapēc ne televīzijas ne datotrīklu kabeļus nekad nepērku veikalos, kur tirgo špakteles un pindzeles.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

šobrīd viss tiek likts kanālos ar domu pakāpeniski pa vienai telpai vēlāk taisīt kapitālo remontu ar sienu līdzināšanu un tad vadus salikt zem apmetuma. No tā jautājums - vai virsrakstā minētos kabeļus var palaist vienā kabeļkanālā dažus metrus?
Mierīgi, bet labāk ņem kanālu, kurš sadalīts divās daļās. Vienā elektrības, otrā pārēji. Vismaz vadi neputrosies savā starpā.

07ny77qxyr245m31sx4v.jpg

 

Vēl vari ņemt kanālus, kuros montējas kontaktligzdas, nevajadzēs atsevišķi rozetes uz sienas stiprināt un vadus no kanāla ārā laist, bet tas ir krietni dārgāks prieks.

Eksistē visādi, dažādas formas un lieluma, ir kur elektrības rozešu bloks jau savā starpa savienots.

 

yq2lcd76rrjhg3t0tg5.jpg


Bet ja tas viss pagaidu variantā, (kā bieži tas nenotiek), tad pofig kāds kanāls. Parastākais attiecīgā izmēra, sānā izurb caurumu izvelc vadu ārā uzmontē rozeti vai el. rozešu bloku un kaut vai mētā pa grīdu, pats skaties.

Link to comment
Share on other sites

Ok, paldies par viedokļiem. 

To pagaidu līdz galam pārvērst par paliekošo visās telpās ceru iespēt, kādos gados trijos, tā kā galīgi ķap-ļaps neder, bet ar kanāliem to laiku būs jāsadzīvo. Nu kāda metra elektro un komunikācijām paralēli dažās vietās un kāda krustojuma neizbēgt, centīšos vismaz tos savā starpā atdalīt. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja kas - pamanīju, ka sap*sos terminos augstākajā rakstā, a tu mani pat nenostrostēji.

Pamanīju, bet man bija slinkums meklēt definīcijas FTP/SFTP - iekšas/āras utt kabeļiem. No galvas visu neatceros, Būtu stulbi aizrādīt un pašam kļūdīties. :sarkasms:

 

Ja nevajag vairāk par 1Gb/s, tad standarta variantā pietiek ar Cat5e. Protams, ka ja taisa akurāti, tad labāk likt sesto kategoriju. Ekrāns protams arī nekad nemaisa, taču to ir obligāti jāiezemē, savādāk ir sliktāk nekā, ja viņa nebūtu vispār !

Tāpat der atcerēties, ka ja tev kabeļi ir salikti Cat6, tad aŗi rozetēm, patchpaneļiem un patchkordiem jābūt Cat6(vai labākiem).

 

Un Datortīkla kabelis ir vītais pāris - atiecīgi, kamēr nav pilnīgs vajprāts, tikmēr tā darbība netiek ietekmēta.

 

Un ir starpība, vai elektrības kabeli+Cat5e laist blakus, vai šos divus savīt kopā. Celtnieki viskautko izdomās...

 

Par lētiem vadiem - tas, ka uz viņa rakstīts 0,5mm, nenozīmē, ka ķīnietis nav uztaisījis 0,45mm vai 0,4mm. Tāpat ir pieejami arī alumīnija "Cat5e" kabeļi.  Tagad tikai neatceros, vai bija apkaparoti, vai nē.

Zinu reizi, kad provaideris B***com tādus iepirka, jo ir lētāki. Vispār jau tie alumīnija vadi tādi forši. :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...