Jump to content

Latvijas darba tirgus un reālā pasaule?


Chewbijs
 Share

Recommended Posts

Sveiki,

 

Ķeršos uzreiz pie lietas, ļoti cerēdams, ka pēc palīdzības (vai vismaz diskusijas) vēršos īstajā vietā. Tā kā boot.lv burtiski tikko esmu pievienojies, tad man nav ne jausmas, cik vispār pareizi tamlīdzīgu jautājumus un tēmas šeit ir virzīt, bet lai būtu  - riskēšu (prāvākais ar IT lietām saistītais portāls Latvijā, kā gan es varu aizšaut greizi?).

Principā, kā jau virsraksts daļēji vēsta, runa būs par darba iespējām tieši uzņēmumos, kuri atrodas Latvijas teritorijā. Precīzāk - tieši iespējas tajā visā spert pirmos soļus.

Situācija ir tāda, ka esmu visu savā dzīvē apgriezis par 180 grādiem un sācis doties kādu laiciņu atpakaļ pavisam citā virzienā.

Biju iesācis studijas virzienā, kas ir saistīts ar reklāmu, žurnālistiku un sabiedriskajām attiecībām. Pāris gadus pamācījos un sapratu, ka ir nepieciešama pauze, lai paskatītos uz to visu no malas, jo šķita, ka kaut kas galīgi nav pareizi. Un tā, redz, šajā pauzē sanāca, ka es atradu kaut ko, kas aizrauj nesalīdzināmi vairāk - programmēšana. Jo vairāk laika sāku tajā ieguldīt un iedziļināties, jo vairāk sapratu, ka tā būs tā īstā sirds lieta, jo mācīšanās šajā jomā es pat neuztveru īsti kā mācīšanos, bet gan kā sevis labprātīgu pilnveidošanu, rotaļu un problēmu risināšanu. Līdz šim es to esmu darījis un daru tīri sev, hobija līmenī. Tā nu ir sanācis, ka saprotu, ka šo hobiju es labprāt pārnestu nākamajā līmenī un ar to gribētu arī pelnīt iztiku, nevis no 09:00-17:00 darīt kaut ko citu, pavisam ar šo tēmu nesaistītu, bet ar otru kāju jau rauties mājup, kur varēšu ķerties klāt savai sirdslietai.

Ievadu metot malā, jautājums man rodas sekojošs - kas ir tieši tas, ko meklē darba devējs Latvijas darba tirgū? Kurā brīdī es varu justies tam visam kaut nedaudz gatavs un mēģināt sākt spert pirmos soļus?

Nedaudz, varbūt, par to, ko līdz šim esmu mācījies un ko vispār darījis. Principā sāku es codecademy (html/css, js, jquery, php, python, ruby), lai vispār saprastu kas ir kas, kā arī lai vienkārši iemācītos konkrētās valodas. Kad visus kursus tur izgāju, sāku, protams, meklēt kaut ko citu. Ir noskatītas neskaitāmas stundas video par dažādiem tieši vai netieši ar programmēšanu un IT kā tādu saistītiem tematiem. No youtube resursiem ir skatītas entās defcon, blackhat un citu konferenču prezentācijas. Esmu ļoti daudz sekojis līdzi un skatījies arī computerphile saturu, kas man reāli kalpojis kā pamācošs izklaides materiāls (interesanta un pamācoša informācija par IT vēsturi, kā arī daudz un dažādu konceptu, kas dod vismaz kaut kādu priekšstatu par to, kā lietas darbojas).

Principā, šaudījos visur apkārt, lai vispār saprastu, kas īsti ir kas, lai veidotos kaut neliels priekšstats par visu IT darbības lauku kā tādu, par to kā tas sadalās. Pamēģinājis šo un to, tad arī nolēmu ķerties klāt kādai konkrētai lietai un apgūt to padziļināti. Tā nu es šobrīd pašmācības ceļā apgūstu RoR un unix command lainu, kam gribot negribot līdzi nāk arī neliela saskaršanās ar datubāzēm.  Savos nagos esmu dabūjis vairākus ruby, kā arī tieši rails kursus no lynda.com, kuriem dodos cauri. Tajā pašā laikā lasu un drīz būšu ticis galā ar Michael Hartl grāmatām "Learn enough command line to be dangerous", kā arī "Learn web development with rails". Kā jau var nojaust, tad jā, savu interesi šobrīd esmu tā kā metis tieši uz web aplikāciju veidošanu. Tīri praktizēšanās pēc tad arī mēģinu un taisu vienkāršas mājaslapas.

Īstenībā raksts izvērtās garāks, nekā biju plānojis, bet nu jau, laikam, par vēlu, jo tā kā pusi ārā dzēst arī  žēl paliek. :pooh_go:

Tad nu mēģināšu, beidzot, noprecizēt savu jautājumu - vai vispār šādi pašmācības ceļā ir iespējams apgūt kaut ko tādu, kas reāli darba tirgū kādam būtu noderīgi? Kā īsti zināt, kur ar apgūtajām lietām doties un vērsties? Es esmu gatavs strādāšanai no nulles, lai tik vien tiktu apritē un tiktu pie iespējas praktiski pielietot visu, lai mācītos un pilnveidotos tālāk. Kurā brīdī vispār var konstatēt, ka ir sasniegts kaut kāds zināšanu pamats, lai citiem neliekot vilties varētu sākt šajā jomā darboties? Šobrīd sajūta ir tāda, ka jā, viss, ko mācos, ir tīri sev un ļoti pietrūkst reālas zemes zem kājām, kur to praktiski pielietot un attīstīt lietderīgā virzienā.

Link to comment
Share on other sites

Tu esi sācis no nepareizās puses. Apgūstam instrumentus un tad domājam ko ar viņiem darīt!

 

Paskaties ko tagad tirgus prasa? web un mobilās aplikācijas! Tad tās arī mācies taisīt!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

kas ir tieši tas, ko meklē darba devējs Latvijas darba tirgū?

Ņemot vērā, ka kā darba devējs es esmu ierakumiem otrā pusē, tad varu noformulēt ļoti kodolīgi - vienmēr ir deficīts cilvēkiem ar smadzenēm, un ambīcijām, kas atbilst iemaņām. Jo pašlaik klasiskā problēma ir būšana vienā vai otrā grāvī - vai nu atnāk čalītis, kas kaut ko pa roku galam apgrābstījis no dažādām tehnoloģijām, nekas pašam pa īstam neinteresē, nekādas ambīcijas arī nav, un man tiešā tekstā pasaka - gribu par 500€ nodarboties ar konveijera darbu, neliec man nekādu atbildību.

 

Vai arī otrā grāvī - atnāk jauns gurķis no RTU, tēlo mēmāko speciālistu, pirksti gaisā un izplesti tik plati, ka tūlīt salūzīs, mētā visus iespējamos buzzwords, prasa man 2.5k uz rokas, bet kad izstāstu, ko meklējam un gaidam no cilvēka, iedodam vienkāršākos testus - lai apskatās demo koda fragmentu, nokomentē rasējumu, palabo kādu kļūdu vienkāršā shēmā, momentā apd*ršās un pasaka, ka meklējis ko prastu un vienkāršu, un vispār to viņam neesot mācījuši un varbūt pa kādu pusgadu vai gadu varētu mēģināt apgūt. 

 

 

Tu esi sācis no nepareizās puses. Apgūstam instrumentus un tad domājam ko ar viņiem darīt!

Kā naglai uz galvas. Ja mūsdienās kādam tiešām ir tāda naiva sajūta, ka ar standarta vidusskolas/augstskolas apgūto pietiks, lai iznākot ar diplomu pa skolas druvīmviņu visi darba devēji gaidītu atplestām rokām, tad viņam tiešām visi nav mājās.

 

Es pats skolas laikā mācījos visu iespējamo nozarē, kas mani interesēja - ja mums sāka pasniegt kādu tehnoloģiju, es mēnešiem dienām un naktīm sēdēju un apguvu to tiktāl, lai zinātu divreiz labāk, kā pasniedzējs. Visu laiku sekoju trendiem, skatījos, kas būs aktuāls nozarē pēc gada, diviem. Visu laiku kalu biznesa plānus, nodarbojos ar visādām haltūrām savā sfērā, lai sagatavotos darba tirgum. Iepazinos ar cilvēkiem, dibināju kontaktus, kas turpmāk noderētu. Sāku strādāt algotu darbu, pēc diviem gadiem sapratu, ka gribu ko vairāk - aizgāju no uzņēmuma, paņēmu līdzi dažus domubiedrus, uztaisīju savu kantori, tagad ar bijušo darbadevēju un daudziem citiem strādājam uz līgumdarbiem. Uzskatu, ka esmu par visiem 100% trāpījis desmitniekā ar savu pieeju izaugsmei un iekārtojies dzīvē, galvenais neapstāties.

 

 

Paskaties ko tagad tirgus prasa? web un mobilās aplikācijas! Tad tās arī mācies taisīt!

Piemetināšu - no visas sirds iesaku fokusēties tieši uz cross-platform tehnoloģijām, it sevišķi JavaScript frameworkiem (piem., Meteor, React, etc.). Tagad tik unikāli rīki ir pieejami, kas ļauj neiedomājamā ātrumā un vienkārši rakstīt uz JS ļoti sarežģītas, modulāras sistēmas, kas pāris dienu laikā ir native deployojamas uz Windows/iOS/Android, strādā ar dzelžiem, izmanto .net middlewari lai runātu ar iekārtām un iekšējiem/ārējiem sensoriem - apgūstot šādu tehnoloģiju, tev virtuāli nepastāv robežas tam, ko darīt un kur strādāt.

Labots - J.Reinis
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Varu tik piemetināt, ja kaut ko apgūsti, tad pamatīgi, nevis visu un neko. Ja webu, tad webu utml. Visam pāri stāv pieredze un pašmācībā izlasot visus iespējamos materiālus, neviens par speciālistu nav kļuvis. Ja tiešām jūties nobriedis, dodies pie kāda darba devēja, kurš strādā tevis interesējošā virzienā un tas būs pats ātrākais veids uz izaugsmi, jo tā arī tā reālā pasaule. Nav tik ļoti svarīgi, kas pieprasīts, bet tas, kas tev patīk darīt. Tomēr ar gariem zobiem nav aršana.

Link to comment
Share on other sites

Ja jau šo to aptaustījis esi tad es ieteiktu meklēt kadu prakses vietu, piemēram: http://www.prakse.lv/enterprise/profile/751/mak-it

Būs gan reāli uzdevumi, gan cilvēki kas pamācīs, redzēsi real-life darbu, un par cik esi praktikants neviens ispējams par lažām nelamās. Manuprāt ideāli. Būsu spējīgs mācities gan jau arī darbā pieņems.

Link to comment
Share on other sites

Piemetināšu - no visas sirds iesaku fokusēties tieši uz cross-platform tehnoloģijām, it sevišķi JavaScript frameworkiem (piem., Meteor, React, etc.). Tagad tik unikāli rīki ir pieejami, kas ļauj neiedomājamā ātrumā un vienkārši rakstīt uz JS ļoti sarežģītas, modulāras sistēmas, kas pāris dienu laikā ir native deployojamas uz Windows/iOS/Android

 

piemetināšu - kā Android izstrādātājam ar 4 gadu pieredzi man joprojām nav nācies redzēt dabā ko HTML5-taisītu, kas būtu nopietnāks par vizītkartes tipa aplikācijām "te apraksts par mūsu firmu un logo, te akcijas un te kontakti un te saraksts ar notikumiem". kur pasūtītājam nav īpašu prasību pret dizainu un nav gatavs piekasīgi katram punktam iet cauri un bakstīt "vajag šitādu ēniņu .. un uz planšetes vēl jo vairāk". tiklīdz sākas pilna laika darbs pie 1 aplikācijas un kāda nopietnāka noslodze, nevis "lai tik būtu aplikācija", tā de facto standarts ir natīva izstrāde (katrai platformai atsevišķi). esmu dzirdējis, ka cilvēki melnu muti ņemoties ar jquery mobile utml, bet dabā neesmu redzējis rezultātu. Bet vizītkartes tipa aplikācijām noteikti der un ir gana labs lētais risinājums.

 

pirms 2.5 gadiem uztaisīju aplikāciju vienai firmai. Latvijas vietējam tirgum gana liela noslodze. Samaksāja honorāru man, samaksāja iOS aplikācijas taisītājam .. pakasīja pakausi, ka dārgi un autsorsēšana pa vakariem ir lēnāka nekā vietējam štata vebistam uzkraut appu. Un sāka taisīt visu iekš html5.

tagad viņi palaiduši vēl nopietnāku un naudīgāku projektu - prasa, vai zinot kādu brīvu izstrādātāju. bet ne web (html5), bet tiešām natīvu androīda. laikam dabā pārliecinājušies, ka vebs ir vebs, bet natīvs ir natīvs.

 

galvenais iemesls - pārlūku dziņiem (androīdā chrome engine) ir stipri dažādas tās versijas - es esmu redzējis tādu, kura absolūti ignorē elementu izmēru un Android 5 lietotājus ietekmēja. un ej kaut kārties - pagriez ekrānu un viss aiziet pilnīgā tūtē, ne javascript, ne jquery, ne citi JS freimvorki nespēj kontrolēt sevī iegājuša pārlūka dziņa gļukus. natīvi, protams, visu var sataisīt un ar tādām negaidītām šausmām nav jāsaskaras. Androīds vispār tāda interesanta platforma - labāk iekš iOS zīmēt hārdkodētas formas, tur nav jāsatraucas par sadrumstalotību :)

 

 

Kurā brīdī vispār var konstatēt, ka ir sasniegts kaut kāds zināšanu pamats, lai citiem neliekot vilties varētu sākt šajā jomā darboties?

 

man katrā no platformām (vebs, androīdi) sākums bija tāds, ka draugi paprasīja, vai zinot kādu, kas varot uztaisīt tādu-un-tādu lietu. uzskaites sistēmu, aplikāciju.

 pirmā uzskaites sistēma bija - auto remontdarbnīca, kur ir firmas, tām ir remontkartes (tādas kā pavadzīmes), katrā veiktie darbi un izejmateriāli, detaļas. ar daudzumiem un cenām. 

uzdevums - uztaisiet, lai tur var pievienot visu tādu, redzēt pārskatus, labot-pievienot-dzēst (tipisks CRUD), grupēt pa periodiem, firmām, redzēt summas, updeitot tās summas, tiklīdz kaut kas jauns tiek pievienots. nu un lai uz ekseli var eksportēt. vai vismaz uz PDF izdrukāt. nu tā - tas nav gluži bloga taitls, saturs un bildīte, un pirmajā pilna laika darbavietā tāda sistēma bija ļoti OK kā portfolio.

Labots - usver
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

IT tirgus pasaulē gana plašs, lai prasītu visu, kur vien būsi ieracies.

 

Ja webs (man personīgi viņš neaizrauj...), tad varbūt ir vērts arī apskatīt Lingon. Tas ir tas, ko mūsējie izmanto veidojot vienkāršus mikroservisus backendā un no weba tikai viņus rausta datus attēlojot, veidojas diezgan labi organizēta mikroservisu arhitektūra. :)

Link to comment
Share on other sites

Praksē būs vieglāk tikt ja būsi kādas mācību iestādes students. Praktiski visām IT programmām LU/RTU/RVT/RTK ir kaut kāda obligātā prakse, kur gribot negribot nonāksi uzņēmumā un varēsi sevi parādīt. 

 

Otrs ceļš ir kodēt un būt aktīvam visādos communtiy, iet uz pasākumiem un likt par sevi manīt. Parasti neviens strādāt gribošs un varošs cilvēks it pasaulē ilgi bez darba nemētājas. Tur arī uzzināsi kas ir aktuāls un ko ir vērts zināt. 

 

Viss ko Tu šobrīd proti no programmēšanas praktiskās puses pēc 2 gadiem būs izgājis no modes. Tādēļ, fokusēties uz vienu vai otru specifisku tehnoloģiju nav vērts. Padomā kas ir tas fundamentālās lietas, kas nav tieši atkarīgas no tehnoloģijām.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Šis apgalvojums ir stipri pārspīlēts. Ja māki .NET, tad pēc 2 gadiem nekas ļoti kardināli nav mainījies. Arī datubāzes, JS, PHP utml, tik ļoti nemainās, lai briesmīgi izkristu no aprites. Varētu runāt par 10 gadiem, pa kuru laiku daudz kas jauns saveidojies, piemēram, attiecībā uz webu. 

 

 

Viss ko Tu šobrīd proti no programmēšanas praktiskās puses pēc 2 gadiem būs izgājis no modes.
 
Link to comment
Share on other sites

Viss ko Tu šobrīd proti no programmēšanas praktiskās puses pēc 2 gadiem būs izgājis no modes

 

8fe3a18a6876ce7b8733dcf55b2b95d5.jpg

 

nevis "izgājis no modes", bet nāksies pēc pāris gadiem vēl kaut ko pamācīties aktuālu, pat ja liksies, ka zini visu. kaut vai vispārējai erudīcijai. viss bīdās uz priekšu, bet stabilās lietas nemirst.

kāds javascript, kāda serverpuse? nāks HR nodaļas kaut kādā ratā sagrābstīti hipsteri, kuri stāstīs, ka iekš bootstrap ša feisbuku uzkodēs. iepriekšējā darbā tieši tā bija.

 

skatījos uz Firefox OS, bubunttelefonu, Tizen - ar domu, ka nāksies apgūt varbūt interesei. skuju - daļa mirst, pat līdz prodakšenam netikuši un tā arī galvu virs ūdens stabili neizbāzīs laikam neviens. dienišķā lāpsta nekur neatceļas arī pēc gada un četriem. jā, ir jāatjauno zināšanas par Lāpsta OS v6.0 īpatnībām un kas tur jauns, bet ne jau ārā jāmet.

iOS-istiem modē nācis Swift. paši spļaudās par to, ka pazaļš vēl, bet interesants un tomēr lieto. ObjC miris? nu nē taču.

 

comics1.jpg

 

zināšanu updeits vienmēr ir forši, bet ne jau 2 gadu taimeris un deprecated viss un miskastē.

To, ka jāmācās IR pastāvīgi (un arī patstāvīgi), to tāpat katrs programmētājs zina ;)

Link to comment
Share on other sites

Paskaties ko tagad tirgus prasa? web un mobilās aplikācijas! Tad tās arī mācies taisīt!

Tas arī ir tas ceļš, kuru esmu it kā izvēlējies. Vai ir tik liela nozīmē, kādā freimworkā es to daru? Vai tas varētu būt tieši šķērslis darbam Latvijā?

 

 

 

Ņemot vērā, ka kā darba devējs es esmu ierakumiem otrā pusē, tad varu noformulēt ļoti kodolīgi - vienmēr ir deficīts cilvēkiem ar smadzenēm, un ambīcijām, kas atbilst iemaņām. Jo pašlaik klasiskā problēma ir būšana vienā vai otrā grāvī - vai nu atnāk čalītis, kas kaut ko pa roku galam apgrābstījis no dažādām tehnoloģijām, nekas pašam pa īstam neinteresē, nekādas ambīcijas arī nav, un man tiešā tekstā pasaka - gribu par 500€ nodarboties ar konveijera darbu, neliec man nekādu atbildību. Vai arī otrā grāvī - atnāk jauns gurķis no RTU, tēlo mēmāko speciālistu, pirksti gaisā un izplesti tik plati, ka tūlīt salūzīs, mētā visus iespējamos buzzwords, prasa man 2.5k uz rokas, bet kad izstāstu, ko meklējam un gaidam no cilvēka, iedodam vienkāršākos testus - lai apskatās demo koda fragmentu, nokomentē rasējumu, palabo kādu kļūdu vienkāršā shēmā, momentā apd*ršās un pasaka, ka meklējis ko prastu un vienkāršu, un vispār to viņam neesot mācījuši un varbūt pa kādu pusgadu vai gadu varētu mēģināt apgūt.

 

Personīgi mani neinteresē attalgojums šobrīd, bet iespēja šajā laukā piedalīties. Prakses vai jaunāko programmētāju programmas ir tieši tas, kas mani interesē.  Esmu šo to dzirdējis no zināmiem cilvēkiem, kuri zinot pašus pamatus ir aizgājuši strādāt kādā uzņēmumā, kurā viņus attiecīgajā lauciņā arī apmāca. Cilvēks sācis arī no mazumiņa, bet šobrīd jau darbojas kā projektu vadītājs. Tajā pašā laikā, cik es esmu saskāries ar darba un vakanču sludinājumiem, visur tiek prasīta jau ļoti liela pieredze un es nemanu šādus piedāvājumus. Kā jau minēju, mani tirda tieši pirmie soļi šajā laukā, jo pēc tam, protams, visam var likt un būvēt klāt, gadu laikā kļūstot par zinošu speciālistu.

 

 

Piemetināšu - no visas sirds iesaku fokusēties tieši uz cross-platform tehnoloģijām, it sevišķi JavaScript frameworkiem (piem., Meteor, React, etc.). Tagad tik unikāli rīki ir pieejami, kas ļauj neiedomājamā ātrumā un vienkārši rakstīt uz JS ļoti sarežģītas, modulāras sistēmas, kas pāris dienu laikā ir native deployojamas uz Windows/iOS/Android, strādā ar dzelžiem, izmanto .net middlewari lai runātu ar iekārtām un iekšējiem/ārējiem sensoriem - apgūstot šādu tehnoloģiju, tev virtuāli nepastāv robežas tam, ko darīt un kur strādāt.

 

Cik noprotu, tad Latvijā dominē JS un tieši JS freimworki, kas nozīmē, ka manas šī brīža rails zināšanas ir diezgan bezjēdzīgas?

 

 

 

Ja tiešām jūties nobriedis, dodies pie kāda darba devēja, kurš strādā tevis interesējošā virzienā un tas būs pats ātrākais veids uz izaugsmi, jo tā arī tā reālā pasaule.

 

Tieši šis punkts "jūties nobriedis" mani nedaudz mulsina. Teiksim tā - mācoties un kaut ko darot pašam no savas rokas, nav īsti jausmas, kuras "klases" līmenī es vispār atrodos. Kādi ir tie minimālie kritēriji, piemēram, web aplikāciju veidošanā kādā konkrētā freimworkā, lai vispār būtu vērts kaut kur mēģināt iesaistīties?

 

 

 

Ja jau šo to aptaustījis esi tad es ieteiktu meklēt kadu prakses vietu, piemēram: http://www.prakse.lv...file/751/mak-itBūs gan reāli uzdevumi, gan cilvēki kas pamācīs, redzēsi real-life darbu, un par cik esi praktikants neviens ispējams par lažām nelamās. Manuprāt ideāli. Būsu spējīgs mācities gan jau arī darbā pieņems.

 

Paldies, to noteikti ņemšu vērā un iemetīšu aci.

 

 

 

man katrā no platformām (vebs, androīdi) sākums bija tāds, ka draugi paprasīja, vai zinot kādu, kas varot uztaisīt tādu-un-tādu lietu. uzskaites sistēmu, aplikāciju. pirmā uzskaites sistēma bija - auto remontdarbnīca, kur ir firmas, tām ir remontkartes (tādas kā pavadzīmes), katrā veiktie darbi un izejmateriāli, detaļas. ar daudzumiem un cenām. uzdevums - uztaisiet, lai tur var pievienot visu tādu, redzēt pārskatus, labot-pievienot-dzēst (tipisks CRUD), grupēt pa periodiem, firmām, redzēt summas, updeitot tās summas, tiklīdz kaut kas jauns tiek pievienots. nu un lai uz ekseli var eksportēt. vai vismaz uz PDF izdrukāt. nu tā - tas nav gluži bloga taitls, saturs un bildīte, un pirmajā pilna laika darbavietā tāda sistēma bija ļoti OK kā portfolio.

 

Vai uzņēmumos vispār ir tāds sadalījums, kur tiek attiecīgi doti projekti pēc šī brīža prasmēm, vai arī visiem konkrētās jomas darbiniekiem ir jābūt izkaltiem no vienas pagales un jābūt spējīgiem visu darīt jau uzreiz?

 

 

 

IT tirgus pasaulē gana plašs, lai prasītu visu, kur vien būsi ieracies. Ja webs (man personīgi viņš neaizrauj...), tad varbūt ir vērts arī apskatīt Lingon. Tas ir tas, ko mūsējie izmanto veidojot vienkāršus mikroservisus backendā un no weba tikai viņus rausta datus attēlojot, veidojas diezgan labi organizēta mikroservisu arhitektūra. :)

 

Paldies, noteikti aplūkošu sīkāk.

 

 

 

Praksē būs vieglāk tikt ja būsi kādas mācību iestādes students. Praktiski visām IT programmām LU/RTU/RVT/RTK ir kaut kāda obligātā prakse, kur gribot negribot nonāksi uzņēmumā un varēsi sevi parādīt.

Rudenī ir arī tieši cerība tikt LU 2 gadu programmas budžetā. Cik sapratu, tad tā ir tieši tā, kura ir vairāk vērsta uz developmentu un programmēšanu, nevis uz IT kā zinātni. Problēma tikai tāda, ka budžeta vietas tur ir krietni mazāk, nekā otrajā programmā, kas varētu nozīmēt, ka tomēr nāktos papildus ņemt un mācīties visu pārējo. Lieta vienkārši tāda, ka līdz tam jau vēlējos sākt visā darboties tā, lai studiju laikā es jau varētu gan strādāt, gan mācīties attiecīgajā nozarē. Protams, ka sākumā pietiktu kaut ar ienākumiem, lai samaksātu par jumtu virs galvas un minimālām ērtībām.

Labots - Chewbijs
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nav gluži tādu bezjēdzīgu zināšanu. Iespējams, ka viņas noderēs kaut kad vēlāk. Galvenais saprast, ko gribi sasniegt, kādā veidā un kāpēc. Biežie teorijā izvēlētais virziens izskatās skaists un atalgots, bet darbojoties rodas citas intereses, kas bieži vien arī notiek.  Tādu freimworku ir tūkstošiem un var izmest daudz laika meklējot vienīgo un pareizo. 

 

Vēl ņem vērā, ka neatkarīgi no izvēlētās programmas LU vai kaut kur citur, neviens tur neiemācīs programmēt. Kursa darbam, iespējams, pietiks.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

Rudenī ir arī tieši cerība tikt LU 2 gadu programmas budžetā.

Nav ko cirsties ar diviem gadiem, 4 vai nekas, savādāk nav vērts. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ja cilvēks uzskata, ka augstākā mācību iestādē iemācīs domāt, tad laiku var pavadīt lietderīgāk.  Visādi citādi paplašina redzes loku. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tad nu mēģināšu, beidzot, noprecizēt savu jautājumu - vai vispār šādi pašmācības ceļā ir iespējams apgūt kaut ko tādu, kas reāli darba tirgū kādam būtu noderīgi?

Tas, kas nepieciešams darba tirgū, tieši pašmācības ceļā arī tiek apgūts.

 

 

 

nu tā - tas nav gluži bloga taitls, saturs un bildīte, un pirmajā pilna laika darbavietā tāda sistēma bija ļoti OK kā portfolio.

+1 par projektu kā portfolio. Šķiet, portfolio par potenciālo darbinieku pasaka daudz vairāk nekā "nokārtoju eksāmenus tādā un tādā universitātē".

 

 

 

Tā nu es šobrīd pašmācības ceļā apgūstu RoR un unix command lainu, kam gribot negribot līdzi nāk arī neliela saskaršanās ar datubāzēm.

Ja esi izvēlējies web serveru pusi, nevis fancy bling bling dizainu štancēšanu (klienta pusi), tad ar datu bāzēm labāk draudzēties. Pat ja ikdienā netiks rakstīti SQL pieprasījumi, ir tomēr jābūt saprašanai, kā ar to datu bāzi strādāt tā, lai viss pasākums nenokaras uz 5 minūtēm brīdī, kad DB ar štrunta 10'000 ierakstiem kāds kaut ko mēģina sameklēt. Nu vai arī brīdī, kad 10'000 lietotāju vienlaicīgi mēģina atvērt kādu lapeli.

 

 

 

Tajā pašā laikā, cik es esmu saskāries ar darba un vakanču sludinājumiem, visur tiek prasīta jau ļoti liela pieredze un es nemanu šādus piedāvājumus.

Pat, ja nav publiska sludinājuma, tas nebūt nenozīmē, ka darba devējs nav ar mieru pieņemt darbā kādu darbinieku. Vajag tikai pašam izrādīt iniciatīvu.

 

 

 

Vai uzņēmumos vispār ir tāds sadalījums, kur tiek attiecīgi doti projekti pēc šī brīža prasmēm, vai arī visiem konkrētās jomas darbiniekiem ir jābūt izkaltiem no vienas pagales un jābūt spējīgiem visu darīt jau uzreiz?

Atkārtošos - darbā nepieciešamais tiek apgūts pašmācības ceļā. Citiem vārdiem sakot - daļa darba dienas aiziet uz to, lai mācītos tikt galā ar uzdotajiem uzdevumiem.

Darbu sadalījums atkarīgs no konkrētās darba vietas. Citur mazāk pieredzējušam dos vienkāršākus uzdevumus, citur - tos pašus, ko pieredzējušākiem. Otrajā gadījumā gan darbu vadītājs visticamāk rēķināsies ar to, ka uzdevuma izpilde prasīs vairāk laika.

Ir arī vietas, kur darbinieki paši var izvēlēties, ko viņiem darīt (t.i., kurus no esošajiem uzdevumiem pildīt).

 

 

 

Vai ir tik liela nozīmē, kādā freimworkā es to daru?

Lai arī kāds būtu freimworks, pamatus jebkurā gadījumā ir jāzin. Jo labāk zināsi pamatus, jo vieglāk būs tikt galā ar freimworkiem.

Nezinu, kā tagad, bet agrāk Latvijas web izstrādes uzņēmumiem bija pašiem savi freimworki.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Cik sapratu, tad tā ir tieši tā, kura ir vairāk vērsta uz developmentu un programmēšanu, nevis uz IT kā zinātni.

 

To ko māca LU pirmajos kursos es nesauktu par zinātni.. drīzāk par padziļinātajiem pamatiem programmēšanai. Kāds tam saskata jēgu, kāds ne, bet kopumā redzes lauku un izpratni paplašina.

 

 

 

Teiksim tā - mācoties un kaut ko darot pašam no savas rokas, nav īsti jausmas, kuras "klases" līmenī es vispār atrodos. Kādi ir tie minimālie kritēriji, piemēram, web aplikāciju veidošanā kādā konkrētā freimworkā, lai vispār būtu vērts kaut kur mēģināt iesaistīties?

 

Uztaisi pats sev vai draugam kādu projektiņu no A-Z. Tas arī parādīs to ko vēl nezini un kalpos par piemēru darba devējam, ka vispār kaut ko proti.

 

 

 

Cik noprotu, tad Latvijā dominē JS un tieši JS freimworki, kas nozīmē, ka manas šī brīža rails zināšanas ir diezgan bezjēdzīgas?
 

Zināšanas reti ir bezjēdzīgas. Tomēr, Lativjā, praksē webizstādē dominē PHP, Wordpress un Drupal. Kaut ko no šī vajadzētu zināt.. Vēl idejas var smelties te: http://venturebeat.com/2015/08/19/here-are-the-top-10-programming-languages-used-on-github/ 

Link to comment
Share on other sites

Vai uzņēmumos vispār ir tāds sadalījums, kur tiek attiecīgi doti projekti pēc šī brīža prasmēm, vai arī visiem konkrētās jomas darbiniekiem ir jābūt izkaltiem no vienas pagales un jābūt spējīgiem visu darīt jau uzreiz?

 

Nu programmētājiem ir dalījums - junior/parastie/senior. jo lielākā kantorī pieteiksies, jo lielāka iespēja, ka būsi viens no 100 šogad pieņemtajiem junioriem, kam alga mazāka un prasības arī mazākas.

mazos, jaudīgos kantoros ar lieliem projektiem mēdz būt izlasīti speciālisti, no kuriem no katra gaida augstu produktivitāti. bet ja reiz tevi tādā pieņems - tātad saredzēs perspektīvas un sapratīs, ka kaut ko varēsi arī nezināt un jautāt vecākajiem biedriem. Labi uzstādot un argumentējot savus jautājumus, arī vecākie biedri tev palīdzēs un paskaidros sākumā neskaidrās lietas, no tā nav jābaidās.

 

Jo vairāk zināsi tos pašus pamatus, jo labāk. man, piemēram, sākot uz pilnu laiku javā programmēties, ļoti noderēja padziļināta izpratne par to pašu javascript uzvedību - pāris stundu laikā atrisināju "mēnešiem ilgušu" problēmu (izrādījās vienkāršs bubbling) un atkrita jautājums, vai esmu derīgs darbam. ja nesaprastu, kas īsti tur notiek zemākā līmenī - čammātos ilgi, priekšstats savādāks, attieksme savādāka.

 

 

Cik noprotu, tad Latvijā dominē JS un tieši JS freimworki, kas nozīmē, ka manas šī brīža rails zināšanas ir diezgan bezjēdzīgas?

Ja javascript "dominētu" Latvijā, tad jau nekādas serverpuses nebūtu vai arī visi mauktu iekš node.js. Bet tā nav - serverpuse arī kādam ir jātaisa. Mācies rails, mācies javascript - jābūt ļoti tizlam lai tikai ar javascript vien dzīvotu un par visu citu teiktu "man skolā nemācīja". Un otrādi - agri vai vēlu, taisot serverpusi, nāksies kaut ko rakstīt arī iekš javascript.

 

 

Cilvēks sācis arī no mazumiņa, bet šobrīd jau darbojas kā projektu vadītājs.

Tīri informācijai - projvada amats ne vienmēr liecina par padziļinātām tehniskām zināšanām. Daudzi projvadi ir IT lauciņā kaut kā iekūlušies ekonomistus/vadībniekus absolvējušie, kas ne rindiņas nav programmējuši. Ja cilvēks ir mežonīgi produktīvs, tad labāk viņu likt lai dienas laikā uztaisa kādu gabalu sistēmas, bet pie klienta klātienē stundas pavadīt un vajadzības apspriest tikmēr sūtīs citu, kurš nenes tik lielu tehnisku pienesumu uzņēmumam.

   Analoģijās runājot - apģērbu veikalā aiz letes nevajag pieredzējušu drēbnieku - ja klientam būs padziļināta interese par kaut ko, drēbnieku pieaicinās uz to sarunu laiku.

Ja projvada amats ir mērķis - ej uz vadībniekiem pa taisno. IT izglītība arī noderēs, bet programmētājs un projvads praksē mēdz būt stipri atšķirīgi ceļi.

 

Tajā pašā laikā, cik es esmu saskāries ar darba un vakanču sludinājumiem, visur tiek prasīta jau ļoti liela pieredze un es nemanu šādus piedāvājumus.

aizej uz likeit.lv, ieraksti meklēšanā "junior", un būs vesela strīpa piedāvājumu.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

tev liks strādāt par smieklīgu samaksu

viņi gribēja, lai es tur strādāju par trīssimt latiem

viņi sacīja, ka tā ir "normāla alga priekš programmētāja"

Link to comment
Share on other sites

sharklasers

 

 

aizej uz likeit.lv, ieraksti meklēšanā "junior", un būs vesela strīpa piedāvājumu.

Ar vismaz 1-2 gadu pieredzi un vismaz nepabeigtu augstāko specialitātē

Link to comment
Share on other sites

Kamēr tikai spamos par darba devēju prasībām, tikmēr nekādu pieredzi arī neiegūs - ne 1-2 gadu, ne 10-20 gadu. Tas tā kā būtu loģiski.

Kā jau rakstīju, (citēju) "vajag tikai pašam izrādīt iniciatīvu."

Link to comment
Share on other sites

Ar vismaz 1-2 gadu pieredzi un vismaz nepabeigtu augstāko specialitātē

http://www.likeit.lv/job/atea-global-services/junior-developer/4299/

http://www.likeit.lv/job/caballero-digital-agency/junior-web-izstradatajs/4283/

http://www.likeit.lv/job/sia-verifone-latvia/sw-developer/4198/

 

neredzu neko tādu. aizej, pa galvu nesitīs, ja pateiksi, ka esi C# un Azure mājās taisījis un parādīsi piemērus. vai nu kas tur prasīts katrā vietā. sliktākajā gadījumā tev būs čeklists ar lietām, kas jāizpēta/jāuztaisa. Bet visi jautājumi jāprasa uzreiz, klātienē, tehniskajam uz interviju atvestajam speciālistam, tūlīt pēc intervijas - kāds iespaids, ko vēlējāties redzēt manī, kādas lietas man vajadzētu būt uztaisījušam, lai jums iestātos laime. visi ir cilvēki, ar visiem var adekvāti parunāt un kaut vai sliktākajā scenārijā godīgi uzzināt, ar ko nepavelc līdz viņu sapņu cilvēkam. un pat tad cilvēcība no tavas puses būs tikai pluss un uzpeldēšana uz augšu sarakstā, ja visforšākais kandidāts pateiks, ka citur piedāvā lielāku algu un viņš kandidatūru atsauc. uz testa uzdevumiem "kaut ko uztaisīt taustāmu" obligāti paraksties - ja kaut minimāli cērt zivi un spēj kaut ko uztaisīt, tad kaut vai mājās tajā pašā vakarā varēsi uzrakstīt smukāku piemēru un piesūtīt - arī tikai un vienīgi pluss tā proaktīvi darbojoties. labāk būt proaktīvam un mazliet uzbāzīgam nekā kautrīgi neaiziet uz interviju vispār "ko tad nu es, man jau 10 gadu pieredzes nav.. :(((".

 

E-pastos gan pēc tam neviens neko neatbildēs vai formāli attrauks, ja vien nenotiks brīnums.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Programmēšana pati par sevi ir loģikas un domāšanas izpausme. Sekundāri protams ir jāpārzina vide kurā programmē un treškārt vides knifi un padziļināta izpratne par konkrēto programmēšanas valodu.

 

Binary pareizi raksta, ka tev pašam ir jāgrib strādāt. Uztaisi kādam kādu mazu projektu, bezmaksas, patērēsi daudz laika un enerģijas mācoties, bet par to būs ko rādīt darba devējam. 

Nav svarīgi arī kurā vidē Tu izvēlies programmēt kaut vai klasiskajā C++, darba vieta, ja neesi sliņķis tev atradīsies.

Kad būsi apguvis programmēšanas prasmes: Objekti, klases, funkcijas, procedūras, Bērnu objektu sasaiste, jaunu Thread veidošana un to principi u.c. tad pāriet no vienas valodas uz citu nebūs problēmu, tik būs jāapgūst sintakse un jau pieminētie knifi.

 

Reāli jebkurš nopietns programmētājs, ja vien nestrādā kādā super mega korporācijā, pārzinās vairākas programmēšanas valodas. Piemēram ja gribēsi kodēt WEB, PHP+Java+Java script būtu tagad, kā standarta paka, jo šīs programmēšanas valodas iet roku rokā WEB izstrādē, lai gan sintakse atšķiras.

 

Tāpēc izvēlies kas tev patīk un uz priekšu tik kodē un kodē. Lai gan esmu Serveru Administrators man patīk ik palaikam palauzīt prātu kaut ko kodējot, jo tā es iemācījos daudz padziļinātāk kā darbojas servisi/procesi un kā tos dažādos gadījumos labāk optimizēt un aizsargāt.

Tagad visiem ir aktuāla mobilitāte planšetes/telefoni nu tāpēc sāku programmēt Android aplikāciju, lai saprastu ierobežojumus un drošības riskus un kā noorganizēt, lai viss ir pēc iespējas drošāk.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

C++ pamaz to vakanču. Webam tiešām vismaz PHP, JS, parasti jau grib šim klāt HTML, CSS. LV sludinājumos mazāk atdala prasības FE no BE web dev. Lielā firmā web dev funkcijas vairāk dalās.

Augstskola nav slikta doma. Man liekas, ka LU tai četrgadīgās programmas studenti varēja kārtot arī divgadīgās beigšanu. Var uzprasīt LU forumā, Datorikas fakultātes sadaļa tur visdzīvīgākā, pat dekāns bieži tur atbild jautājumus.

Bez augstskolas IT studēšanas, tomēr tādas lietas kā Automātu Teorija, Formālās Gramatikas ir noderīgas. Negribas iet studēt tieši IT, vismaz šos kursus vērts apgūt. Pašai programmēšanai pilns internets resursu.

Labots - b25
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Lai spētu programmēt JSP, JSF utml. vajag tomēr javu zināt. 

Link to comment
Share on other sites

sharklasers

 

 

aizej, pa galvu nesitīs

Tur jau tā lieta, ka līdz intervijai arī ir jātiek. Ja CV sastāv no 5 teikumiem bez reālas darba pieredzes, vai tad tādus uz pārrunām aicina?

Kāds zinošs cilvēks varētu pakomentēt cik vidēji tiek  CV tiek saņemti uz vienu vakanci gan HTML/PHP/JS gan Androīdistiem utt.

 

Pieslēdzos tēmai jo paziņa ir līdzīgā laivā - studē IT, brīvajā laikā papildus mācās saistītas tēmas ko universitātē neapskata, bet tā kā frontends un webs vispār kā tāds ne pārāk interesē, tad ielauzties nozarē nav viegli.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ja meklē junioru, tad arī aicinās visus, kas kaut ko māk un grib programmēt. Cita problēma, ka ir kategorija, kas piesakās uz visiem iespējamiem amatiem ar sētnieka vai celtnieka pieredzi, pēc tam stāstot, cik simtus CV izsūtījuši.

 

Daudz ir runāts, ka nestāv rinda ar programmētājiem-bezdarbniekiem. Ja kāds programmētājs ilgstoši ir bez darba, tad vaina ir viņā pašā (nespēja komunicēt ar cilvēkiem, dažādas novirzes utml.).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tur jau tā lieta, ka līdz intervijai arī ir jātiek. Ja CV sastāv no 5 teikumiem bez reālas darba pieredzes, vai tad tādus uz pārrunām aicina?

 

pieliec portfolio pie CV.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
ieleja

Ja ņemas tikai PHP un ar to maizei pietiek, tad var arī javu nezināt. Lai neiesūnotu, vēlams zināt nedaudz vairāk ārpus sava ierastā konveijera. 

Link to comment
Share on other sites

paziņa ir līdzīgā laivā - studē IT, brīvajā laikā papildus mācās saistītas tēmas ko universitātē neapskata, bet tā kā frontends un webs vispār kā tāds ne pārāk interesē, tad ielauzties nozarē nav viegli

bet kas interesē un labi sanāk?

lielās DB? embedētās sistēmas? smārtfouni? vebu serverpuse?

īsumā - atkārtošos, bet taisam demo cik tik daudz un labus vien var. Un liekam klāt pie portfolio.

 

cik vidēji tiek  CV tiek saņemti uz vienu vakanci gan HTML/PHP/JS gan Androīdistiem

Android - 50..100. atkarībā cik maksā pasūtītājs, lai HR kantoris sakasītu viņiem vairāk cilvēkus.

php/js - kādi 200, ja HR kantori piesaista.

ja tikai tavā nevienam nezināmajā mājaslapiņā karājas paziņojums, ka "vajag koderus", tad pieteiksies stipri mazāk.

 

Laba daļa no kandidātiem ir "mācījos Turībā, informātikā pasniedzējs pastāstīja par HTML un ieskaitē uztaisīju <b>bold</b> , gribu kļūt par programmētāju!".

Mūsdienās ir tā, ka uzņēmumi vienkārši pasūta HR kantoriem "sameklējiet mums cilvēkus". un viņi met visus cv.lv, linkedin utml profilus, kam ir atslēgas vārdi minēti. ja kāds īpaši iepatīkas no čupas - zvana, piedāvājas, aicina uz intervijām, pat ja darbu tobrīd nemeklē. tā ka atbildot uz jautājumu "cik CV sūta" - nu sūta maz. HR kantori vairākus tūkstošus saņem par 1 atrastu programmētāju - attiecīgi lien no ādas laukā, lai tikai pēc iespējas vairāk cilvēkus piedāvātu.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Man gan radies iespaids, ka tie HR kantori strādā diezgan pavirši vai arī pasūtītājs nav spējis noformulēt, ko grib. Vairākas reizes HR bija sarunājis tikšanos ar potenciālo darba devēju, bet tur izrādās pilnīgi citas prasības, kas iepriekš nav nekur pat pieminētas.  Visur ieraksta, ka jāzina .NET, zem kura pabāzts viss iespējamais, kas vispār var būt ar .NET saistīts. Ja iespējams, komunicējam pa tiešo ar uzņēmumu, ar tiem nodaļu/uzņēmumu vadītājiem, kuri zina reālās prasības, nevis mārketinga personu, kas atsūtīta vienkārši parunāties.  

Link to comment
Share on other sites

Tur jau tā lieta, ka līdz intervijai arī ir jātiek. Ja CV sastāv no 5 teikumiem bez reālas darba pieredzes, vai tad tādus uz pārrunām aicina?

Es savu pirmo darbu Rīgā kā web developeris pirms gadiem 8 dabūju vispār bez CV, dzīvojot Liepājā un studējot koledžā (RTU 1. līmeņa profesionālā augstākā turpat Liepājā; bakalaurs skaitās 2. līmeņa profesionālā augstākā izglītība). Man tas gājiens prasīja apmēram 2 minūtes IRCā.

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
sandisola

Interesants raksts. Vari ķerties klāt pie aplikāciju veidošanas, vareni laba aplikācija spēj daudz pelnīt, tikai ir jaizpēta ko cilvēkiem reāli vajag, lai nav lieki izmesti līdzekļi, tad vēl mājas lapu izstrāde (te ir bezmaksas informācija, ja nepieciešams) ir ļoti aktuāla, daudzi jaunie uzņēmēji vēlas iegūt sev labu un lētu mājaslapu, lai varētu atsperties arī virtuālajā vidē.

Link to comment
Share on other sites

izskatās, ka sev arī ap lēto esi nopircis "labu" mājaslapu. landing page skaisti sagaida "nothing found" virsraksts. varbūt vispirms saved kārtībā saturu, vai samaksā kādam vairāk, kas jēdz ko dara un tad mēģini reklamēties?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tā lapa vispār izskatās pēc feika, jo SeedIT  ir cita lapa reģistrēta uz juridisko personu, cita fiziskā adrese un paskatoties arhīvā, vispār ir cits dizains. 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...