Jump to content

Datu bāzes izveide un organizēšana


Bufo
 Share

Recommended Posts

Čau visiem,

 

Vēlos izveidot datu bāzi (ne pats, bet kopumā) ar samērā lielu datu apjonu, kurš nemitīgi tiek papildināts, rediģēts, skatīts utt. Respektīvi datu bāzi ar samērā intensīvu noslpdzi. Datiem bāzē ir jābūt viegli atrodamiem un to atlase nedrīkst aizņemt daudz laika. Ir jābūt iespējai veidot datu grupas, ar datiem no dažādām datu bāzes sadaļām. 

 

Datu bāzei ir plānots piesiet e-pasu un sms izsūtīšanas sistēmu, kā arī citas sistēmas pēc vajadzības. Tā pat datu bāze jāsasaista ar web lapu.

 

Vēlos saprast kāda sistēma, valoda, būtu labākais risinājums manām vajadzībām. Būtiski lai šī datu bāze būtu patstāvīga neatkarīga sistēma kurai ērti ir pieslēgt visu iespējamo - web un sistēmu risinājumus.

 

p.s.

protams aktuāls jautājumsi ir par cenu, ko tas maksā.

 

Jau iepriekš Paldies par ieteikumiem!!!

Link to comment
Share on other sites

sistēma / valoda - būs labi tipveida MySQL/PostgreSQL datu glabāšanai, bet pieejai - PHP (veblapai, kas zīmēs formiņas rediģēšanai). gan vieta hostēšanai atradīsies, gan nākamais programmētājs varēs viegli veikt labojumus, ja esošais pazudīs.

 

 

ko nozīmē "jāsasaista ar esošo weblapu"?

Link to comment
Share on other sites

Sasaiste ar web lapu domāta izpratnē, ja būs web lapa to varēs viegli sasaistīt ar šo datu bāzi, bet pamatā datu bāze ir patstāvīga ar savu administrācijas paneli un webisku administrēšanu.


Kā ir ar izstrādes izmaksām? No kā tās ir atkarīgas?

Link to comment
Share on other sites

Samērā liels ir subjektīvs termins - pasaki apmēram ciparos.

Ja nevēlies atklāt, ko glabāsi, tad ar sadomātu piemēru parādi apmēram kas tur tiks glabāts.

 

Kamēr nav nekas zināms par 'sms, email, uc sistēmas pēc vajadzības', tikmēr no šī aspekta skatoties - jebkura nopietnā db ir vienādi laba.

 

Es tik apmēram varu iztēloties kā pēc pīci gadi ierodas speci no firmas 'x' pieslēgt kādu jaunu sistēmu - nu, pēc vajadzības.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kā ir ar izstrādes izmaksām? No kā tās ir atkarīgas?

Tās ir atkarīgas no darbietilpības + izvēlētā programmētāja vēlamās algas. prasības pašas par sevi nav nekas īpašs.

Link to comment
Share on other sites

Paldies,


 


Šajā gadījumā es biju domājis - Datu bāze ir kā pamats visam pārējam projektam. Gribās izveidot kārtīgu pamatu ar kuru neradīsies tālāk problēmas.


Protams apjomu ziņā nekas ūber jau nav vajadzīgs - tie būs apmēram 10 - 30 000 ieraksti sadalīti pa kategorijām ar dažāda veida atlases parametriem.


Par noslodzi tie būtu aptuveni 100 - 300 meklējumi dienā grupu atlasei + datu rediģēšana, papildināšana +/- 250 meklējumi dienā + lietotāji.


Laiks, 5s neviens nav gatavs gaidīt, domāju, līdz 0,5s būtu pieņemams.


 


Jautāju par risinājumu, jo nav skaidrs kā ir prātīgāk darī, izstrādāt jaunu datu bāzi ar admin sistēmu un visu pārējo, vai ir jau labi gatavi datu bāžu paneļi kurus var pārveidot atbilstoši manām vajadzībām un tie jau būs ar visu iespējamo, lai varētu tālāk visu veiksmīgi savietot.


 


un iespējams atradīsies arī kāds kurš to jau ir darijis un grib darīt, veidot, vai pilnveidot.


Link to comment
Share on other sites

Spriežot pēc rakstības stila, autoram derētu iedzert kopā ar kādu, kam ir pieredze IS lietās.

 

Manuprāt, galvenā problēma ar visādiem "izveidot kārtīgu pamatu" risinājumiem ir programmētājs, kas savu darbu padarījis notinās (ne sliktā nozīmē), bet uzņēmumam ar sistēmu jādzīvo katru dienu. Pilnīgi custom sistēmu var veidot, ja ir pamatoti argumenti kādēļ gatavie risinājumi neder un ir pietiekami daudz resursu, lai savu sistēmu ilgstoši būvētu un attīstītu.

 

Šos esi skatījies? 

http://www.visma.lv/erp-sistema-horizon/

http://www.digitalmind.lv/solutions/

Link to comment
Share on other sites

@@Eric, iedzert ar speciālistu - izklausās pēc plāna:)

 

Es papētīšu tevis iedotos linkus, taču domāju ka tik tāl gatavs risinājums nebūs tas īstais ko meklēju.

 

Kas attiecas uz datu papildināšanu ierunājot, tad tas tiešām attiecas uz šo tēmu. Tādā veidā tiktu atslogotas rokas un būtu efektīvs risinājums. 


Lūk paralēlā diskusijā manu vajadzību uztvēra un cilvēks iesaka šādu scenāriju:

 

Datubāze tādam datu apjomam derēs MySQL. 30k ieraksti ir vispār nekas priekš db

DB interfeisam iesaku ņemt Laravel framework. Uztaisīsi vajadzīgas formas ar kurām rediģēt/filtrēt ierakstus

Lai varētu DB viegli sasaistīt ar jebkādu sistēmu nākotnē, tad jātaisa API. Laravel arī API funkcionalitāti ļoti labi nodrošina

 

WEB - te var būt jebkas. Sākot no Wordpress. Wordpresā uztaisīs plugin, kurš slēdzas pie DB API un tādā veidā komunicē ar DB

SMS/E-pastu sūīšanu arī var taisīt kā atsevišķu sistēmu, kur ar DB komunicē caur API

 

Ja DB ir normāls API, tad visas saistītās sistēmas var programmēt pilnīgi dažādi cilvēki. Galvenai, lai ir labi dokumentēts DB API

 

Es bez 2k Eur klāt nemaz neķertos. Ja kāds prasa mazāk, tad iespējams, ka cena pieaugs ar katru dienu vai arī viņam ātri apniks un nāksies meklēt citu izstrādātāju, kurš atkal pateiks, ka viss ir jāpārtaisa.

 

P.s.

Var būt tas palīdz un sniedz vairāk priekštatu par manu interesi.

Link to comment
Share on other sites

Palieku pie sava, ka ja uzņēmums grib izstrādāt un attīstīt savu sistēmu, tad jābūt vai nu iekšējiem developeriem vai arī labai sadarbībai ar kādu kantori.

 

Izmaksu pozīcijā ir jārēķinās ir ar vismaz 2k izdevumiem KATRU mēnesi. Kāpēc tik daudz? Tapēc, ka tik daudz maksā daudz maz jēdzīgs programmētājs, kas sistēmu būvēs un uzturēs. Arguments, ka 1x uztaisīs un tad lietos neiztur kritiku, jo ja attīstīsies uzņēmums augs arī vajadzības sistēmai. Turklāt, pat ja nekas būtiski sistēmā nemainās, kādam sistēma ir jāuztur un jārūpējas, lai viss griežas. Ja savs cilvēks nav pieejams, bet sistēma neiet, tad uzņēmumam ir dīkstāve līdz kāds tiek sameklēts, iebrauc kas par vainu un salāpa. 

 

Rezultāts = dīkstāve, sistēma no ielāpiem un sabojāti nervi..

Link to comment
Share on other sites

30k rowus, lai arī cik anarhiska tā datubāze būtu, mysql ripinās nemanot un bez jebkādām problēmām.

Link to comment
Share on other sites

 tas ir ašais projekts no sērijas "ierakstīt radio saturu, kurā varēs meklēt pēc leksēmu kopām un tādējādi prognozēt nākotnes biržas svārstības" vai arī parasta uzskaites sistēma ar reālām lietām, biznesa loģiku un materiālo nodrošinājumu? pēc apraksta nevar saprast.

 

 

 

vai ir jau labi gatavi datu bāžu paneļi kurus var pārveidot atbilstoši manām vajadzībām
 

ir uzskaites sistēmas konkrētām vajadzībām. atver hotscripts.com un rocies - http://www.hotscripts.com/category/scripts/php/scripts-programs/, drīz vien sapratīsi, ka grāmatzīmju pārvaldības rīki stipri atšķiras no pacientu slimības vēstures uzskaites sistēmām, kas savukārt stipri atšķiras no draugiem.lv. bet visi lieto datubāzes. tā ka universālu risinājumu nav. Tāpat kā nav universāla rīka, kurš jebkuru automašīnu salabos automatizēti.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

bet pieejai - PHP (veblapai, kas zīmēs formiņas rediģēšanai).

2000'ie zvana, pacelsi ?

 

PHP ir pēdejā lieta ko izvēlēties svaigam projektam. 

Link to comment
Share on other sites

nu jā, uzmaukt visu, teiksim, erlangā būs ļoti moderni un progresīvi.

 

un vēl progresīvāk būs pēc tam jēgties, meklējot kādu, kurš uztur erlanga projektus.

stilīguma kalngals tiks sasniegts pēc dažu nedēļu meklējumiem, nolādot dienu, kad izvēlēta eksotika. es vienu puisi varu ieteikt. Latvijā nevarot atrast adekvātas sagatavotības kolēģus  uzturēšanai, tāpēc kašā ciet to koda daļu, ko šams uztur un pārraksta iekš java saimes.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Latvijā nevarot atrast adekvātas sagatavotības kolēģus

 

Tur jau visi izceļas ar savu "kompetences" līmeni!   

Link to comment
Share on other sites

nevertell

 

 

un vēl progresīvāk būs pēc tam jēgties, meklējot kādu, kurš uztur erlanga projektus. stilīguma kalngals tiks sasniegts pēc dažu nedēļu meklējumiem, nolādot dienu, kad izvēlēta eksotika. es vienu puisi varu ieteikt. Latvijā nevarot atrast adekvātas sagatavotības kolēģus  uzturēšanai, tāpēc kašā ciet to koda daļu, ko šams uztur un pārraksta iekš java saimes.

Neviens te par Erlangu nerunā, izņemot īpašos indivīdus un tevi.

Tas, ka ir tūkstošiem labs cilvēku, kas prot PHP rakstīt ir nenoliedzams fakts. Tikai cik daudz no viņiem prot programmēt ? Pavisam cits jautājums.

 

Pat džava ar Spring'u būs labāks pasākums. Ir taču pitons un rūbijs.

Kāpēc lai cilvēki sāktu projektus valodā/vidē, kas pieļauj šitādus kretīnismus ?  

Link to comment
Share on other sites

runājot  par Erlangu,   tad iekš tā kodē arī Zimbabvē un Polijā,    Londonā   protams  arī  

Link to comment
Share on other sites

Kas vainas PHP vai javā taisīt?

 

Viņam jau vispirms prasības jāsastāda tai DB.

erlang un clojure jau neskaitās sliktas val, vienkārši tā izplatība ir tāda kā ir. Neliela.

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Kāpēc lai kāds kautko vairs sāktu rakstīt iekš PHP ? PHP ir marazms. Viņš nav piemērots tam, kam viņu lieto.

Link to comment
Share on other sites

Tas vēl būs jāskatās, kas ilgāk rullēs - PHP vai pitons. PHP beigas sludina desmitgadi. Nekā, joprojām tajā kodē. Darba sludinājumi arī ir.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Livingston

Oracle XE 11.2 datu bāze + APEX = bezmaksas all in one risinājums, kurā vienkāršu aplikāciju var uztaisīt pat nemākot programmēt. e-mail, sms, REST utt. arī nav problēma.

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

No free labākais pašlaik  ir PostgreSQL. Pārējo labāk realizēt kā atsevišķus serverus. To skaits atkarīgs no noslodzes un specifiskām prasībām. Ja paredzēta augsta pieejamība, tad noteikti kalsterizēt ar vajag. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

@@Bufo, pienāc pēc jaunā gada, cerams līdz tam džeki būs tikuši skaidrībā par valodu izvēli, tad varēsiet ķerties vērsim pie ragiem.

Link to comment
Share on other sites

Stop, Paldies visiem par viedokli!

Noprotu, ka jāprecizē savas vēlmes:

 

Primāri - Jautājums par piemērotāko valodu radās gluži vienkārši, lai saprastu kura patreiz ir viss stabilākā, kurai ir plašs atbalst, kurai ir jau milzums gatavu rīku, sistēmu, lai tovarētu saslēgt kopā ar visu iespējamo un kurā nākotnē strādās mūsu kontinenta daļā (algotņus indijā nav plānots meklēt):)

 

Runājot par pašu sistēmu, tad tā arī nav plānota nekāds kosmoss.

Principā nepieciešams izveidot stabilu datubāzi katalogam, kur vienam pabeigtam ierakstam ir vairākas komponentes - nozare; kategorija; kontakti; atslēgas vārdi; atrasšanās vieta; bildes; utt. Katalogam nepieciešams labs un ātrs meklētājs, kurā pēc dažādiem atlases kritērijiem var atlasīt ierakstus. Tāpat DB ir jābūt ērtam, pārskatāmam administrēšanas panelim - reālam darbam ar DB (papildināt; rediģēt; apskatīt; atlasīt).

 

+ DB ir jāspēj pieslēgt dažādas fīčas pēc vajadzības:

 

- Saziņas iespējas SMS; E-pasti; Viber; - kas vel nāk prātā.

- Lietotāji

- Web lapa

- utt.

Link to comment
Share on other sites

Mans profesionālā programmētāja viedoklis:

  • Ja izvēlēsies lietot eksistējošu sistēmu, tad tā jau pati pateiks priekšā, kādu DB un programmēšanas valodu vislabāk izmantot.
  • Ja izvēlēsies taisīt jaunu no nulles, tad vispirms atrodi kādu, kas to darīs, un tad ļauj viņam izvēlēties, kādu valodu/DB izmantot. Katram programmētājam būs kaut kādas vides, kurās viņam ir visvairāk pieredzes, un tajās arī viņš visefektīvāk strādās. Protams, kā jau augstāk minēja, ir jāuzmanās, ka cilvēks neizvēlas kaut kādu galīgu eksotiku, kuru neviens cits bez viņa neprot. Bet tā ir reta situācija. Ja sadarbosies nevis ar individuālu cilvēku, bet gan ar kantori, tad tas vispār diezi vai notiks.
No DB skatupunkta, tur tiešām derēs jebkas, šis datu/noslodzes daudzums nav "liels". Populārākās bezmaksas DB ir MySQL un PostgreSQL. Modīgi mūsdienās arī ir izmantot kādu no-SQL DB, piemēram, MongoDB, lai arī ar to jāuzmanās - tās ir specifiskas lietas, kuras daudz cilvēku nepazīst īpaši labi. Maksas DB labas ir Microsoft SQL Server un Oracle. Tām ir arī bezmaksas "Express" edīcijas, kas Tavām vajadzībām pilnīgi atbilst.

 

Man, personīgi, vislabāk patīk Microsoft SQL Server, bet tas diezgan lielā mērā ir gaumes jautājums.

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

katalogam, kur vienam pabeigtam ierakstam ir vairākas komponentes - nozare; kategorija; kontakti; atslēgas vārdi; atrasšanās vieta; bildes; utt.
atver hotscripts.com un rocies

Real estate vai tml kategorijās atradīsi labu labos piemērus par brīvu vai 100$ robežās.

kaut vai https://www.phpjabbers.com/property-listing-script/- 95% vajadzību nodrošina.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Patreiz viss ir tukša muldēšana, ir simtiem faktoru, kas jāņem vērā katrā konkrētā situācijā un, ja par to ir 0 saprašana vai nav veikts neviens projekts no A-Z, kur būtu aptaustīti visi etapi tevi jebkurš kantoris vai programmētājs apčakarēs kā mazo ezīti un uzsēdinās uz mūžīgās "uzturēšanas" adatas.

 

Reāli tev ir jāatrod "savs" cilvēks, kurš saņem par projekta vadīšanu UN kurš par šīm lietām saprot. Tad lai viņš tev tiešām saprotamā valodā visu izskaidro un pastāsta tavas velmes programmētājam vai kantorim.

 

Pretējā gadījumā kā es esmu novērojis it sevišķi pašvaldībās u.c. iestādēs tiek mūžīgi "labotas" web lapas/db un šai labošanai neredz ne gala ne malas un protams par to visu ir jāmaksā.

 

Tehniskā rakstura problēmas visos projektos ir sekundāra problēma un iemesls tam ir tāds, ka ir miljoniem dažādu risinājumu bet ir jāmāk izvēlēties konkrētais katrai konkrētai situācijai.

Bez padziļinātas izpētes no šīs sadaļas postiem jebkurš variants tev derēs pat eksotiskie, tik ilgi kamēr nebūs zināmi pilnīgi visi mainīgie, ko varēs novērtēt tikai normāls IT specs.

Labots - kazarma
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Abiem jums taisnība!!!

Nekāda tehniska izpratne par šīm lietām man nav un to programmu/valodu nosaukumi tiešām man neko daudz nedod. 

 

Taču jautājums drīzāk bija tāds vai Jūs (nozares speci) lietojat, esat lietojuši, kādu saprātīgu kataloga tipa DB sistēmu, jau gatavu, kuru var vienkārši sakoriģēt atbilstoši konkrētā projekta vajadzībām un kurai var pieslēgt klāt dažādas opcijas moduļus - web; sms; gelerijas; utt.

 

Protams lietderīgi būtu saņemt privātu konsultāciju no pieredzējuša IT speciālista par šo tēmu!

Lūdzu uzrakstat privāti, ja domājat ka varat palīdzēt man projektā.

 

Paldies visiem!!!

Link to comment
Share on other sites

Taču jautājums drīzāk bija tāds vai Jūs (nozares speci) lietojat, esat lietojuši, kādu saprātīgu kataloga tipa DB sistēmu, jau gatavu, kuru var vienkārši sakoriģēt atbilstoši konkrētā projekta vajadzībām un kurai var pieslēgt klāt dažādas opcijas moduļus - web; sms; gelerijas; utt.

Lai uz šo atbildētu, tad jāzin precīzāk, ko tieši vajag.
Link to comment
Share on other sites

Jautā, es atbildēšu.

Iespējams es nespēju precīzi nodefinēt savas vajadzības tehniskā valodā, tā lai mans teiktais spētu būvēt struktūru.

 

Man sāk likties ka es atkārtojos, taču vairāk skaidrības jums nerodas.

Link to comment
Share on other sites

1. Apraksti problēmu cilvēku valodā: "Esam kantroris, tirgojam pannas, gribam zināt cik pannas un kam esam pārdevuši un to rādīt savā webā.. par katru pārdoto pannu gribu saņemt ēpastu, utt"

 

2. Apraksti kā problēma tiek risināta tagad: "Pannu uzskaiti veicam kladē, baigais čakars atsekot visas 30 000 pannas. 2 sekretāres raujās melnām mutēm"

 

3. Apraksti, kas ir tie kas risinājumu lietos: "Gala klienti, tavi darbinieki, tikai tu pats utt"

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

@Bufo 

 

Ja ir nopietns projekts varam saskrieties, veikšu tev izpēti un uzrakstīšu IT saprotamā valodā, ko Tu meklē un kas tev ir nepieciešams.

Par ciparu noteikti vienosimies, jo neplēšu 10x ādas par vienkāršām lietām. 

Link to comment
Share on other sites

autor, tev vismaz tie minētie 2k EUR ir rezervēti šim projektam? Vai arī cierē uz "vui, tas dārgi, gribu uzinstalēt, sakonfigurēt stundiņu un pietiks"?

jau gatavu, kuru var vienkārši sakoriģēt
vai ir jau labi gatavi datu bāžu paneļi kurus var pārveidot atbilstoši manām vajadzībām
kurai ir jau milzums gatavu rīku, sistēmu

 

ieteicu skatīties uz hotscripts.com lapā apkopotajiem tūkstošiem portālu - tur ir "gatavie". daudz, ļoti-ļoti daudz "gatavo".

 

Izdomā, kuru ceļu tad īsti iesi:

 1) "Paņemt risinājumu un pielabot mazliet - bildīti, krāsas, manu logo un sākam vadīt datus", lai nelielas mājaslapas cenā iekļautos.

 

 2) Vai arī esi noskaņojies, ka visas vēlmes tev no acīm nolasīs, trenkāsi programmētāju pusgadu:

   "a šito vajag tā un vajag lai te brauktu uz leju un tur augšā vūūūūm - šitā te tirinātos un tur kaut kas gaisīgs rādītos .. nē, nē, vēl gaisīgāks.."

Un visu laiku maksāsi par darbu. Un paša projekta palaišana otrajā plānā paliek.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

1. Šis projekts ir paredzēts informācijas glabāšanai, uzturam dažādus datus par obejektu, katru konkrēto objektu.

Piemērs: Mums ir 30 k pannas, attiecīgi mēs savģlabājam informāciju par katru pannu (krāsu; formu; materiālu uut) Pēc pieprasijuma mēs atlasam piemēram, apaļu dzeltenu metāla pannu.

 

2. Nepieciešams sakārtot Iekšēju dokumentu glabātuvi. Dotajā brīdī ir excel faili ar ierakstiem kurus grūti grupēt un atlasīt. Tāpat būtu vēlams ar laiku izveidot web formu datu papildināšanai.

 

3. Primāri datus lieto darbinieki (administrātors) kurš veic datu atlai

Link to comment
Share on other sites

Tātad kā jau teicu ir jāveic pamatīga izpēte, jo patreiz Tu esi iedomājies, ka vārds DB var glabāt dajebko, kas arī ir korekti, BET kāda būs struktūra, kur tu gribi bāzt gan inventāru gan dokumentus, pavadzīmes gan uzkaites, gan atskaites varu pateikt uzreiz, ka izskatās, ka gribi ieviest ERP sistēmu un tas nav lēts pasākums gan pati programmatūra nav lēta gan nav lēta tās izveide no 0.

 

Atkarībā no kompānijas lieluma Tu skaties uz projektu ar minimālajām izmaksām 15-20k euro. Tas tā ļoooooooti konservatīvi rēķinot. Ja gribēsi vēl WEB u.c. vienības šī summa augs mierīgi līdz pat 50k.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Meklēju kombinētu risinājumu - Programmētāju nevis šablonu mestaru.

 

Apzinos ka gatavs 100% risinājums manām vajadzībām nebūs pieejam, taču negribu arī radīt jaunu riteni.

 

Meklēju programmētāju kurš var pielāgot pārbaudītu sistemu manām vajadzībām. Uzsveru programmētāju, nederēs krāsu vai fontu mainītāji.

 

Projekts nav nebūt tik sarežģīts lai tam vajadzētu radīt kaut ko pilnīgi unikālu, taču ir atsevišķas nianses kuras būs nepieciešams pārprogrammēt.

 

Vis drīzāk tiks ņemts kāds šablons, kurš jau satur maksimāli daudz nepieciešamās funkcijas un tiks pielāgots šī projekta vajadzībām.

 

Lai šablonu pielāgotu un vispār atrastu pieņemamu ir nepieciešams Programmētājs. Uzsveru, ka krāsu mainītāji neder, tāpēc var būt ir lietderīgi apspriest tēmu par Šablonu pārbūvi.

Link to comment
Share on other sites

@Bufo

 

Tieši šeit arī ir tā tava lielākā problēma. Veidot sistēmu no 0 tā, lai tā būtu lietojama ir dārgi es neticu, ka kāds uztaisīs kaut ko lietojamu zem 10k. Vienalga vai tā būs pielāgošana vai koda rakstīšana no 0. Tāpēc arī šajās summās sākas jau gatavas sistēmas, kuras ir jāpielāgo konkrētajām vajadzībām. Piemēram MS Dynamic NAV. Tā ir platforma zem kuras ir DB un uz kuras Tu veido visas savas iepriekš nosauktās vajadzības. BET katra atskaite maksās dārgi 300+e tas nozīmē, ka tev vajadzēs lielu sākuma kapitālu šīs sistēmas izveidē un pielāgošanā.

 

Tāpēc arī saku, ka viss sākas ar projekta izpēti UN tikai tad ir jāmeklē konkrētais risinājums un konkrētā risinājuma speciālists.

 

Ar šo noņemos jau gadiem un saku uzreiz, ka lielākā daļa iegrābjas uz "lētajiem", "ātrajiem", "custom" risinājumiem kur itkā ietaupa tūkstošus, BET pirmajā gadā samaksā papildus vēl 2x vairāk nekā būtu ieviesuši ko normālu no paša sākuma. Nemaz nerunājot par ilgtermiņa izmaksām.

 

Latvijā ir daudz kompāniju kas vēl jo projām strādā ar lokālajām AccessDB, jo kāds no paša sākuma uztaisīja "custom" risinājumu no kura tagad, lai pārietu uz normālu risinājumu ir jāiegulda neadekvātas summās. Problēma ir arī tajā, ka jo ilgāk AccessDB darbojas, jo grūtāk un dārgāk no tās pāriet uz ko jaunu it sevišķi, ja visu laiku tā tiek papildināta ar "fīčām" un funkcijām, kuras reāli var uzturēt tikai 1x speciālists, kas tās ir veidojis. Parasti nav dokumentācijas, nav aprakstu un kods ir drausmīgs, jo ir lipināts 100x reižu un pārtaisīts, ka tik strādā.

Pats personīgi saskāros ar brīnumu, ka vesels uzņēmums apstājās uz nedēļu, kad nomira grāmatvedes HDD un bija bojātas pašas plates. Rezultāts bija sūtīt HDD ražotājam, kurš pa nieka 7000Ls uz speciālas aparatūras izvilka DB pa gabaliem ārā. Paveicās, bet ja datus nevarētu dabūt ārā tad reāli visa ražošana visa kompānijas tirgošanās apstātos un paietu vismaz 2-3 mēneši kamēr grāmatvede atjaunotu datus no pavadzīmēm līgumiem čekiem utt. Par backupu arī protams nebija dzirdējuši un lokālais IT "specs" zināja tik daudz kā jebkurš students izlasot WIKI 5-10 rakstus.

 

Es tev kā profesionālis iesaku darīt visu korekti un ievērot pareizos soļus projekta īstenošanai, lai uzņēmums ilgtermiņā nečakarētos:

 

1) Atrod projekta vadītāju, kas par to visu saprot un lai viņš izpēta sistēmu noskaidro vajadzības un izveido projekta prasības.

2) Kad prasības noskaidrotas, izveido tāmi, kas nepieciešams un atrod kompāniju/specu, kas to visu izdarīs.

3) Kad projekts maz daudz pabeigts, lai visu pārbauda projekta vadītājs un veic nepieciešamās korekcijas sistēmai.

4) Kad sistēma "gatava" to reāli testē un pārbauda funkcijas/darbību atskaites utt. un veic gala atkļūdošanu.

5) Izveido pilnu sistēmas dokumentāciju, lai sistēma nav atkarīga no konkrētiem speciālistiem.

6) Kad viss pabeigts ievieš sistēmu darbībā uz klastera ar backupiem u.c. pričendāļiem, kas ir nepieciešami nepārtrauktai darbībai.

 

Un sistēma tev darbosies gadiem un nebūs problēmu, ja gribēsi ko papildus ieviest seko šiem pašiem soļiem.

 

Tas kā parasti notiek dunduku kantoros:

 

1) Atrod programētāju, kurš tupi uztaisa to ko prasa, bez pārbaudēm, bez dizaina, bez dokumentācijas, bez nekā.

2) Klients zvana programētājam katru dienu, jo visu laiku kaut kas nedarbojas un ko vēl vajadzētu piekoriģēt.

3) Pēc laika programētāju vairs nevar dabūt rokās un tas novīd.

4) Programa uzkaras vai ir gļuki, kas neļauj to normāli lietot.

5) Tiek atrasts nākamais programētājs, kurš neko nesaprot un/vai noliek kodu, ka viss ir jāpārtaisa.

5) Cikls sākas no sākuma.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Izklausās pēc uzņēmumam specifiskas uzskaites sistēmas.

ok, ja ir ekseļi, tad izklausās pēc kaut kādas biznesa loģikas un iestrādāta mehānisma, nevis "šodien pamodos un izdomāju, ka gribu taisīt viesnīcu biznesu".

 

visticamāk, ka ekseļi dažādi un specifiski, un formas arī vajadzēs dažādas. tad jēga no tipveida sistēmām maza, un grāmatvedes bieži vien grib "tieši šitādu" atskaiti lai uztaisa un "sadaļu tādu" un "eksportēt datus gada atskaitei" utml. un lielākā daļa formu ir izmetamas miskastē, jo "neatbilst mūsu vajadzībām".

 

nu uzskaites sistēma. taisīju tādas 8 gadus kā maizes darbu - visjēdzīgākais ir morāli sagatavoties, ka naudiņu izdot vajadzēs, "tipveida risinājumi" ietaupīs nedēļu-divas, bet rezultātā būs stipra lamāšanās no programmētāja puses un izšķiests vairāk laika mēģinot pārveidot nekā sanāktu no nulles taisot.

 

atrodi programmētāju, kam ir brīvais laiks un liela pieredze par tēmu (tipveida wordpress mājaslapiņu taisītāji nederēs uzskaites sistēmai, te cita specifika), satiecieties, uzrakstiet specifikāciju, izrunājot, kādi ir dati, kādi lauki, cik dažādu "ekseļu" ir, kādi kopsavilkumi vajag, utt. Dažas dienas uz to vien aizies, pašiem sagatavojot un programmētājam paskaidrojot un kopīgi izveidojot dokumentu, kurā tas viss izlasāms. kādas atskaites jāģenerē, utt, utjpr. Un tikai tad par naudām var runāt, izejot no darbietilpības. Un arī tā iepriekš grūti nosakāma, ja izrādīsies, ka baigā loģika vēl tajā visā iekšā.


Lielā atšķirība no "tipveida" sistēmām ir tā, ka uzņēmumā prasa sadaļas "Degvielas uzskaite", "Pannu uzskaite", "Vaļeras detaļu uzskaite", "Piegādes", utt. Un katram savi atribūti. Un degvielas izdevumu meklēšana un pārskati stipri atšķirsies no pannu uzskaites - tās pilnīgi dažādas sadaļas.

 

Tipveida sistēmās ir viens vienīgs objektu veids, kam tas viss paredzēts, kā nekustamo īpašumu portālā - ar konkrētiem, vienādiem parametriem - adrese, bilde, cena, kategorija, istabu skaits un cauri.

Link to comment
Share on other sites

@usver

 

cilvēks grib uztaisīt "universālu" sistēmu, kas der Mājaslapai/Grāmatvedei/cilvēkiem, kur nu vēl apvienot desmitiem excel failus, kur būs dažādas atskaites UN to visu vēl grib iebāzt 1x DB. Es saku, ka to 1x programmētājs, lai cik pieredzējis arī nebūtu neiztaisīs normālos laikos, kur nu vēl ķēpāsies ar dokumentācijas izveidi, projekta veidošanu utt.

Cilvēki, kas to var izdarīt saņem pietiekami, lai šādus darbus pat nesāktu darīt neatkarīgi no tā cik var nopelnīt, jo ir zemūdens akmeņi, kurus visi programmētāji zina.

 

Reāli prasība būtībā ir ERP sistēma un šādas sistēmas ne velti ir ļoti dārgas sakot no 10K. Jebkurš kurš apgalvos, ka var uztaisīt normālu sistēmu "lētāk" ir melis vai nav nekad ar to vispār saskāries. 

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Par daudz fīčas jūs mēģinat sakabināt šeit. Un sarežģītība nav tik liela.

Atmetam grāmatvedības uzskaites un tabulu dažādību.

 

Visiem gala DB ierakstiem ir 1 vienīgs šablons (forma un profils) attiecīgi mazajās db ir saraksts ar iespējamajiem kritērijiem piemēram db "Krāsa" "Forma" "Materiāls" kuros atrodas visi varianti, kuru kombinācija sadala gala DB ierakstus pēc kritērijiem.

 

Attiecīgi iznāk ka visi Galvenās DB pabeigtie ieraksti ir radušies no vienas un tās pašas formas un atšķiras tikai ar to kā forma ir tikusi aizpildīta.

 

Galvenajā DB sastāvēs aptuveni no 20 laukiem (atsevišķiem izvēles kritērijiem) attiecīgi ir nedaudz mazāks mazo DB skaits +/- katra savam laukam.

 

+ ierakstu meklēšana un atlase Galvenās DB ietvaros.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...