Jump to content

Pseidonims
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

 

    Vai pastāv iespēja excelī veidotajā darba (nav butiski ko)  uzlikt aizsardzibu ta lai parsutot citai personai nav iespejams rediget so darbu tikai apskatit un ja grib printet tad printejas klat mans logo vai kada zime kas citiem liktu saprast ka nav tas iestades veidots dokoments!

 

Ja gadijuma ir kads kas zin ka var vai izmanto ko tadu varbut nav tik slepena lieta un ir kur palasit info!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Protams! Elektroniskais paraksts! 

 

Vai drukā uz PDF. Bet vienīgais nodrošina doc nemainību ir elektroniskais paraksts, arī pdf var izmainīt! 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Libre office ir šūnu aizsardzības funkcija(iespēja), kas ļauj konfigurēt kuras šūnas un loksnes var labot aizsargājot tās ar paroli. Gan jau Exelī arī ir tāda opcija. Par log, galvenē tas jāieliek.

Link to comment
Share on other sites

Iepriekšējiem komentētājiem!

 

Ja man ir pieejamas fails, tad es viņu varu modificēt kā man ienāk prātā! Jā - excelim ir "aizsardzības" bet viņas ir tik elementāri uzlaužamas, ka nav uzskatāmas par nopietnām! 

 

Tāpēc jau ir eparaksts izveidots! Gribi drošību -  lieto eparakstu! 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tā šūnu aizsardzības funkcija ir vairāk ir domāta tam, lai aizsargātu attiecīgās šūnas no tīšas vai netīšas modificēšanas. Piemēram, ir tabula, kurā tikai dažās šūnās ir jāievada dati, bet pārējās šūnās ir formulas, kurās neko nedrīkst mainīt, citādi visi aprēķini būs nepareizi. Aizsargājot šūnas ar formulām, tabulas sastādītājs būs drošs, ka formulas netīšām nav sabojātas. Bet, ja kāds tiešām gribēs noņemt nešifrēta Libre Office, MS Office dokumenta aizsardzību, tad tas izdarāms pārāk vienkārši, lai to vispār varētu uzskatīt par kādu drošības funkciju.

Link to comment
Share on other sites

To Excel dokumentu vajag sūtīt kā PDF, vai vispār kā bildi ar ūdens zīmēm (labāk jpg, lai teksts būtu mazliet izsmērēts). Neviens cits formāts, kur Excel tabula ir pilnā apmērā (ar datiem ar formulām), nespēs aizsargāt pret faila satura modificēšanu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

vai tad tas e-paraksts ir dokumenta satura sastāvdaļa?

 

Nē, bet e-doķī iekšā ir doķi, plus viņa kontrolsumma šifrēta ar parakstītāja atslēgu! Un e paraksta mājas lapā var pārbaudīt vai konkrēto doķi ir kāds modificējis vai nav!  

Link to comment
Share on other sites

 

 

paraksta mājas lapā var pārbaudīt vai konkrēto doķi ir kāds modificējis vai nav!
Bet e-paraksts netraucē izvilkt no parakstītā dokumenta pašu izejas dokumentu un izmanto to savām vajadzībām, un pēc izmaiņu veikšanas var pat parakstīt ar savu e-paraksts. Cik saprotu, tad tēmas autoram ir problēma ar to, ka dokumentu saņēmēji tos „zog”, veic izmaiņas un uzdod par saviem.
Link to comment
Share on other sites

Pseidonims

Paldies par palidzibu, sim visam apaksa slepas doma tada, par cik exceli sarekinu buvniecibas tami un tiklidz nosutu elektroniski esmu uzgajis ka mana tame kuru tameju un veltu tai laiku, beigas tiek attiecigas sunas parveidota un parsutita talak ka saveja un es pat paldies nesanemu kur nu vel atlidziba kada. Cik noprotu izje laikam ir caur pdf creatoru parveidot uz jpg vai pdf ( kaut gan pdf var parlikt uz word) skaidrs varbut kads zin kadu variantu tema vel atverta jaunam idejam.

 

P.S. - par to sutisanu un pirms tam sanemsanu atlidzibu ta reali visos variantos nesanak tadel sanak risket ar ko apzinos, bet meginu sarezgit to negodigajam potencialajam klientam vai vienkarsi cenu aptauju organizatoriem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jā - excelim ir "aizsardzības" bet viņas ir tik elementāri uzlaužamas, ka nav uzskatāmas par nopietnām!

 

 

Bet, ja kāds tiešām gribēs noņemt nešifrēta Libre Office, MS Office dokumenta aizsardzību, tad tas izdarāms pārāk vienkārši, lai to vispār varētu uzskatīt par kādu drošības funkciju.

Piekrītu, taču pret parasto "biroja žurku" augstpapēdenēs, gariem gēla nagiem un apspīlētā kostīmiņā aizsargā pat ļoti labi. Ja neatšķir *.ods *xls un *.xlsx, tad ar to "drošību" arī galā netiks. Praksē ir pārbaudīts.

Link to comment
Share on other sites

 Es arī esmu saskāries ar tādiem variantiem, ka negribas savu darbu elektroniskā formātā laist tautās. Ja tiek prasīta tikai izdruka, tad izdrukāju, izdrukāto ieskanēju, sanāk pdf, bet tādam pdf grūti ko izdarīt. Esmu ievērojis, ka daudzi tā dara.

Link to comment
Share on other sites

ronalds_, zinu, zinu visādus pdf konverterus, virtuālos printerus... Arī pēdējie MS Office ļoti labi saglabā pdf formātā, AutoCAD ļoti labi uz pdf printē. Bet tā izveidotu pdf failu ļoti viegli dabūt atpakaļ uz doc, xls... kā vien vajag. Pilns internets ar online free programmām, kas to dara. Tik tēmas autora gadījumā tas neder. A vot ieskanētam no papīra pdf failam vairs tik viegli klāt netiksi.

Link to comment
Share on other sites

Protams, protams. Bet 99% gadījumu man nav uztraukumu, ka kāds manos failos kaut ko mainīs. Kad gadās tāda vajadzība kā tēmas autoram, tad vieglāk man izdrukāt, ieskanēt aizsūtīt, nevis meklēt visādus softus, instalēt, un kuri pēc tam ilgi nav vajadzīgi. Protams, neiet runa par daudzlapu dokumentiem, viena divas lapas, tad var kā es. Saku, svarīgus dokumentus esmu diezgan daudz redzējis tā ieskanētus.

Link to comment
Share on other sites

Ieleja - kāpēc Tu gribi zagt parakstītu dokumentu, te daudz domas, bet neviens dzīvē, nav kārtējo reizi redzējis, bet raksta, kā ērgļi!

Ieleja, jau pareizi pateica, skanējām un rādam, tikai jautājums, kādēļ? :beee:

Labots - jema
Link to comment
Share on other sites

HIGH-Zen

Vai pastāv iespēja excelī veidotajā darba (nav butiski ko) uzlikt aizsardzibu

 

Iespēja uzlikt aizsardzibu pastāv, bet lai tādu paroli noņemtu ir vajadzīga viena minūte.

 

Par e-parakstu daži sarakstījuši pilnīgas muļķības, dokumentu kā tādu tas neaizsargā.

 

 

Piekrītu, taču pret parasto "biroja žurku" augstpapēdenēs, gariem gēla nagiem un apspīlētā kostīmiņā aizsargā pat ļoti labi.

 

Parastajai žurkai ir mobilais telefons. Ja kas.

 

 

Bet tā izveidotu pdf failu ļoti viegli dabūt atpakaļ uz doc, xls... kā vien vajag. Pilns internets ar online free programmām, kas to dara.

 

Pamēģini intereses pēc kādreiz paskatīties, ko tie konverteri dod ārā. Tieši to pašu, ko Adobe Acrobat, eksportējot uz Excel - pliks teksts izmētāts jauktā kārtībā, no kura jēgas ir vēl mazāk, nekā no izejas dokumenta. Un vēl tāda nianse, ka konvertējot pdf, kurā ir daudz lapu, tas "nokonvertēs" labi ja pirmās 10 lapas.

 

 

Ja tiek prasīta tikai izdruka, tad izdrukāju, izdrukāto ieskanēju, sanāk pdf, bet tādam pdf grūti ko izdarīt.

 

 

Bet 99% gadījumu man nav uztraukumu, ka kāds manos failos kaut ko mainīs.

 

Jā, uztraukumam nav pamata, ja tiešām vajadzēs, tad tavus failus nokonvertēs manuāli kaut vai no sliktākās kvalitātes jpg materiāla vai bildes no web-kameras. Divas lapas nav nekas liels.

 

Ja ir vajadzīgs izlabot tikai pāris summas un dažus tekstus, izmest ūdenszīmes, tad pdf var labot arī iztiekot bez Adobe Acrobat. "Neuzlaužamos" JPG dokumentus paintā var izlabot pāris sekundēs.

 

Tīri intereses pēc vienreiz uzņēmos manuāli nokonvertēt pussimts lapu pdf ar diezgan sarežģītām tabulām uz Excel. Bija vajadzīgs tieši konvertēt uz Excel, nevis veikt kādus labojumus esošajās pdf tabulās (palabot pdf vai bildi būtu daudz ātrāk).

Secinājumi bija tādi - stundā ~1-3 lapas. Kopumā diezgan ellīgs darbiņš apmēram divām dienām, bet ir izdarāms. Vēlreiz kā haltūru uzņemtos pie normāla apjoma (50-100 lapas) 2-3 EUR par lapu un vēl tad padomātu.

 

Autoram - vienkāršākais un ērtākais, ko vari darīt ir nokonvertēt uz PDF. Ja esi baigi norūpējies, tad dokuments kā bilde (jpg, png) ar tavu ūdenszīmi neatstāj vieglākos labošanas variantus, kā tikai manuālu konvertēšanu. Tas nedaudz apgrūtinās to procesu, bet neapturēs, ja kādam to failu ļoti vajadzēs.

Link to comment
Share on other sites

Biedrs HIGH-Zen pareizi sarakstīja.

Tā ka, autor, nāksies samierināties - ja tavu darbu kāds gribēs "nozagt", viņš to varēs, un nekā tu nevarēsi padarīt.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...