Jump to content

Matesplate ar 1150 slotu un ECC supportu, jautājums par saderību


kroko
 Share

Recommended Posts

Sveicināti,

Meklēju mātesplati ar

- 1150 slotu

- unbuffered ECC RAM supportu

- vēlams ar 4 nevis 2 RAM slotiem (jo iesākumam liktu 2x8GB atmiņu, vēlāk upgradot uz 32GB - bet tā kā ir 4 sloti, tad tas prasītu pielikt moduļus klāt, nevis tos mainīt no 2x8 uz 2x16), bet nu var arī 2 slotu, tad uzreiz jāsaspiež maciņš

- 6 SATA portiem (ideāli ja visi SATA3).

- Intel NIC

- 2x USB3 portiem

 

Intel CPU uz 1150 socketa un ar ECC atbalstu


 

Kā procis tur iekšā tiku sprausts Intel Pentium Dual Core G3420, ir ECC

Kā redzams šie desktop klases proči atbalsta ECC



 

Variants viens - iet ar piemēram Supermicro mātesplati.

Bet es vēlētos apskatīt variantus ar ascrock/asus/gaigabyte. Nu jā - censties optimizēt izmaksas!

 

Tātad jautājums.

Ir situācija, kad CPU saka - ECC supports ir.

Ir situācija, kad ne-pro-server-racka-mātesplate saka - ECC supports ir.

Piemēram





 

UN ir situācija, ka internetā ir informācija, ka šādas mātesplates, kas ir ar 1150 socketu un ir ar ECC atblastu, reāli šo atbalstu izmantos tikai tad, ja tie būs xeon klases proči.

Argumentācija ir, ka xeoniem ir citādāks memorī menedžments un tādēļ tas strādās. Man tas šķiet maigi sakot jocīgi.

 

1)

Vai kāds var apstiprināt ka tas ir FUDs? Un ja mātesplate saka, ka ir ECC, un procis saka, kaut Pentiums, ka ir ECC un tiek arī galu galā nebuferēti ECC (reģistrētie neinteresē) iesprausti, tad viss strādās.

 

2)

Varbūt kāds arī ir meklējis/lieto mātesplati ar šādiem parametriem un var ko ieteikt.

 

Litojumu jau varat nojaust - DIY NAS ar ZFS raida poolu. Tikai faili, storoti bez enkripcijas, tādēļ procim nevajag AES supportu, nakādi media serveri, tādēļ iX proči naffig, Pentiums FTW. ;)

 

Paldies jau iepriekš,

kroko

Link to comment
Share on other sites

intervall

Ja jau zini ko meklē, tad nafig šis topiks ir tapis?!

Link to comment
Share on other sites

1)
Vai kāds var apstiprināt ka tas ir FUDs? Un ja mātesplate saka, ka ir ECC, un procis saka, kaut Pentiums, ka ir ECC un tiek arī galu galā nebuferēti ECC (reģistrētie neinteresē) iesprausti, tad viss strādās.
 
2)
Varbūt kāds arī ir meklējis/lieto mātesplati ar šādiem parametriem un var ko ieteikt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

marrtins

 

 

UN ir situācija, ka internetā ir informācija, ka šādas mātesplates, kas ir ar 1150 socketu un ir ar ECC atblastu, reāli šo atbalstu izmantos tikai tad, ja tie būs xeon klases proči. Argumentācija ir, ka xeoniem ir citādāks memorī menedžments un tādēļ tas strādās. Man tas šķiet maigi sakot jocīgi.

 

Argumentācija varētu būt, ka Xeons varētu strādāt ar ECC registered (ja plate/čipsets pieļauj). Bet visādi citādi, ja māte un procis atbalsta unbuffered ECC, tad tā tas arī būs. Vienīgais jautājumus rada izvēlētais socket. Tas tāpēc, ka procis ir pa rokai? Arī ECC unbuffereded salīdzinot ar registered ir kudi dārgāki.

Link to comment
Share on other sites

nnoname

Kaut kā nav manītas konsūmeru intel plates ar ecc, nē nu iespējams jau ka kāda ir, bet pie šādām vajadzībām kāpēc neizmantot to, kas šādiem nolukiem arī radīts? Gan supermicro, gan asrock'am ir serverdēļi, kuri atbilst visām prasībām, var pat neņemt s1150 bet kādu ar uzlodēto quad vai octa atomu.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

@nnoname - paldies. kaut kā uzlodētu čipu negribas, zini kā -  tomēr gribas veidot kasti, kas piedāvā kaut kādas variācijas nākotnē.

vispār jau tev laikam taisnība, laikam jāaizmirst consumer un jāskatās tikai uz serverdēļiem. ar tām "ķipa consumer, bet ir server" paltēm vispar interesanti. piemeram, 2011 socketa http://www.asrock.com/mb/Intel/X99%20WS/kas tiek mārketēta kā server grade. Purity Sound™ 2 serverim? tos crossfire vēl var saprast, ja nu kāds taisās GPU computing servaku taisīt, bet tad vispār uz citām lietām skatītos. un maksā viņa gan jau vairāk kā servera dēlis.

 

@marrtins - par izvēlēto socketu tā baigi plaši domāts, izņemot, ka "tas dod daudz variāciju iespējas", nav.

 

procis nav pa rokai, viss tiks svaigi pirkts.

 

kā paskaidrojums par to "praktiski" izvēli kalpo tā pati 1150 haswell liste http://ark.intel.com/search/advanced/?s=t&SocketsSupported=FCLGA1150&ECCMemory=true

tajā ir pentiumi, kas tagad arī izvēlēts. un ja nu nākotnē vajag tomēr tai kastei kādu BSD jailu uzlikt v.tml. un attiecīgi vajag pakāpināt CPU spejas var plaši izvēlēties ko spraust no haswella vietā - i3, i5, xeon.

 

ja mēs visparīgi skatamies - CPU ar ECC atbalstu - tad no pilnās listes http://ark.intel.com/search/advanced/?s=t&ECCMemory=true1150 škiet visjēdzīgāk izvēles kvantitātes dēļ.

 

neskaitot 1150 vēl ir

- jaunie proči ar LGA 2011-3 un ECC ir xeon $$$ only šobrīd (jā, forši, ši proči RAM atbalsta >32GB bet diez vai tas ZFS pool tiks tik liels  nākotnē likts, šobrīd būs 4x6GB WD RED)

- ir atomi, kas kaut kā... eh

- vecākas paaudzes 1155 http://ark.intel.com/search/advanced/?s=t&SocketsSupported=FCLGA1155&ECCMemory=true, kas piedāvā 3 reizes! mazāku izvēli ar ECC enabloto procesoru klāstā nekā 1150.

 

tavuprāt vajadzētu ko citu?

 

paldies!

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

marrtins

Domājot par ZFS vai ar 2 corēm nebūs pa švaku? Par ECC vitālu nepieciešamību ZFS'am es nez, ņemot vērā, ka tur viss tiek čeksummēts uz nebēdu. Pa sliktu jau nenāk, protams, bet vai par katru cenu? Kā jau minēju, unbuffered ECC ir dārgāki par registered. Un RAMs ZFS poolam par daudz nemēdz būt :)) Vēl var kādu SSD uzmest 2-level kešam.

 

Re kur i server-grade 2011 socketa plate: http://www.ebay.co.uk/itm/121588958099

 

Man ir šādi tādi server plašu komplektiņi ja interesē - PM budžetu.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

vai ir iespējams lietot ZFS bez ECC rama un vai daudzi tā dara? protams.

"ņemot vērā, ka tur viss tiek čeksummēts uz nebēdu". tieši tā. bet tas attiecas uz HDD un tikai! ramā ir koruptēti dati, tad šie koruptētie dati tiek ramā nočeksumoti, tad atlikti atpakaļ uz cietā diska. ZFS tas ir nepamanāmi. tā ir kā lavīna. vajadzētu iepazīties, kā ZFS strādā https://www.usenix.org/legacy/events/fast10/tech/full_papers/zhang.pdf

ai mīn, kaut vai pirmā google jau paskaidro kāpēc bloga valodā http://louwrentius.com/please-use-zfs-with-ecc-memory.html

ja kāds šo lasa - NEKAD NELIETOJAT ZFS AR ne-ECC RAMU :) ja jums nav budžeta izpildīt šo prasību (vienkārši pieņemiet kā likumu), tad nelietojat ZFS! ir tak arī citas failsistēmas/RAIDi.

šķiet, ka jautājumi ir atbildēti. paldies.

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Kroko! Tavs pieņēmums ka ZFS nevar lietot bez ECC - nu common, ir drusku smieklīgs! 

 

No ECC rama vismaz uz win serveriem vienīgais labums ir tāds - ka sistēma nokaras ar zilu logu kur rakstīts ecc error. Ja nav ecc - nokaras ar zilu logu kurā ir mistisks paziņojums! Var uzreiz pateikt ka rams vainīgs.

 

ECC var izlabot viena bita kļūdu, bet ja atmiņa brūk, tad 99.99% gadījumu kļūdu ir vairāk!

Grozi kā gribi bet ar gļukainu RAM sistēma nestrādās tā vai tā! Nobruks ar kernel panic ātrāk, kā zfs paspēs nograut datus.

 

Un pārējās failsistēmas un soft raidi? Tur kas - nevar teorētiski beigta rama dēļ nepareizus datus diskā ierakstīt?  

Un var btrfs lietot - zsf konkurents.


Protams, ja dati ir mega svarīgi - tas jau cits stāsts, tomēr tādā gadījumā jāpērk atbilstoša līmeņa serverdzelzis. 

Link to comment
Share on other sites

Man jau saknē lieka sakutkāda utopija, kad grib salikt DualCore ar ECC kopā. Nu priekš kam ?!

Ja iet pa lēto, tad pa lēto. Ja spiež uz drošību, tad uz drošību.

RAM nav vienīgā servera detaļa. Un no pieredzes - cieti diski izbeidzas daudz biežāk par RAM. Par serveru RAM - Neatminos kad man kādam serverim būtu nobeidzies RAM. Cietie diski gan pa brīdim. Ir gadījies, ka mātene nobeidzas.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
(labots)

Autors šeit uztraucas par mikroskopisku varbūtību, ka ja nobrūk kāds ram modulis tieši tajā vietā, kuru ZFS izmanto kā cache, tad zfs mēģinot labot neesošas kļūdas sajāj visus datus, kas tiek lasīti no diska. 

Protams, nevar noliegt, šāda iespēja teorētiski pastāv! Tomēr iespēja, ka sabojājas pāris biti un tieši zfs cache vietā...... Parasti sabojājas krietni vairāk bitu, arī izpildāmā koda un kerneļa daļās un pc vienkārši nokaras ar zilo logu vai kernel panic. 

 

Ja pagoglē par šo tēmu, daudzi cilvēki lieto zfs bez ecc un vismaz es neatradu nevienu reālu gadījumu, kad zfs būtu sajājis datus dēļ  gļukaina RAM! Daudz lielāka varbūtība ir, ka nobruks divi raid diski un dati pagalam! 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

(labots)

FYI, mātesplates varianti (ņemot vērā ka nevajag vairāk kā 6 sata un gribas C266 čipu), kas tagad laikam ir noapaļojušies

Supermicro X10SLH-F http://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon/C220/X10SLH-F.cfm

Intel S1200V3RPL http://ark.intel.com/products/71384/Intel-Server-Board-S1200V3RPL

Asrock E3C226D2I http://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=E3C226D2I#Specifications

 
@ronalds_ 
"vai ir iespējams lietot ZFS bez ECC rama un vai daudzi tā dara? protams."
vai tad es teicu, ka nav iespējams lietot bez ECC? :)
 
@MIGs
man, savukārt, nešķiet, ka NASam ir vajadzīgs uzreiz xeons. kā es teicu: "censties optimizēt izmaksas!". bet tas nenozīmē nevajadzīgi pāršaut "jo mēs varam un ar lielgabalu šaujot trāpīsim", tas nozīmē nepārmaksāt. manuprāt, ļoti bieži tiek izvēlēti overkilli. paskaties apkārt, kā komplektē darba mašīnas, lai internetu un mswordu lietotu, kreizī šit. un, ja es būšu kļūdījies un cpu pierādīsies kā bottlenecks nevis, piemēram, tīkls vai rams, tad šajā 1150 socketā to pentiumu varēšu  vienmēr noswapot uz i3 vai xeonu.
protams, ka cietie diski mirst. tāpēc būs raids ar dubulto paritiju + offsite backup (attiecīgi pašā kastē nav mirrorings, to nodrošina 2 kastu esamība). viss pie eatona upša, komunkācija ar NUT. cietņi būs wd red.
 
un kā piebilde vēlējos norādīt, ka arguments no popularitātes (visi lieto non-ecc, tātad tā ir labi) vai arguments no neiespējamības (Neatminos kad man kādam serverim būtu nobeidzies RAM) nav arguments. šie dati, kas tur glabāsies, IR svarīgi, mmmmkay.

 

//////////////////////////////////////////////////////

 

Ja nu kāds arī boot meklē ar NAS saistītos jautājumus, tad sistēmas dati, ar kuriem paliku un daļa jau atšipojusies. Par CPU sabaidījāt, to palielināju, atšķirība ir tagad lielāks cache un ir kaut kāds multithreadings, kas nebija Pentiumam. Sistēmu paredzu burninot (memtestings round the clock un cpu stress) kāds divas diennaktis. SATA SMART monitorings jau notiks ZFSā pēc tam.

 

Cietņi 36TB masīvs:

6x WD60EFRX WD Red 6TB SATA 6Gb/s 64MB
 
LOBO:
Intel S1200V3RPL, C226 čips
SATA tālāka papildināšana, izmantojot PCIe.
 
LOBO menedžments:
Intel AXXRMM4
 
CPU:
Core i3 Intel Core i3-4330 3.5Ghz/4MB (ECC atbalsts)
(ja CPU, nevis tīkls, būs bottlenecks, iespējams upgrade uz xeon)
 
RAM 32GB:
4x8GB KINGSTON KVR16LE11/8 SERVER MEMORY 8GB PC12800 DDR3/ECC
 
PSU:
CTG-600-80P CHIEFTEC A-80 PSU 600W
 
USB:
2x KINGSTON DTDUO3/16GB 16GB (DT microDuo USB3.0)
 
CASE + COOLER:
Cooler Master computer case Silencio 452 black
ZM-F2 FDB(SF) ZALMAN 92MM FDB CASE FAN
 
UPS
Eaton 5S1000i, menedžments un notifikācijas caur USB NUT, viens NAS kā masters, backup NAS kā slave.
 
Konfigurācija:
RAIDZ-2, tātad izmantojamais apjoms ir 4*6*0.8*0.9=17TB.
Regulārs snapshottings, vairāki ZFS dataseti, katram sava prioritāte.
ZFS scrubbings reizi divās nedēļās.
Vēl viena mašīnas kopija, attiecīgi nekāds “mirroring” netiek veidots NAS RAIDā (raidz-3 būtu žēl, raidz-1 būtu pašnāvība), to nodrošina backupings uz otru NASu.
Bez enkripcijas (CPU gan ir AES spējīgs, ja nu vēl pārdomāšu).
Nekādi BSD jaili
 
APF+NFS, CIFS, SFTP, FTP shares.
WebDAV shares smartphoniem.
Viena spešal NFS share.
 
NFS/APF (uz osx) un CIFS (uz MSW) shares ikdienā, šobrīd LANā 8 mašīnas.
Viena prioritāra NFS share blakus stāvošai webservera *nix kastei.
SFTP un FTP ļoti reti.
 
1 NIC uz mātenes lietots visām ikdienas sharēm.
1 NIC uz mātenes lietots, lai NASU uzmountotu uz LAN esoša webserver, izmantojot NFS. Uz webservera ir cloud vhosts, clouda datu direktorija fiziski stāvēs NASā nevis uz webservera, nodalot loģiku no datiem.
1 NIC (AXXRMM4) Intel RMM menedžmentam
Visur eosājā LANā lietoju HP 1410 sērijas svičus, ceru, ka, ieviešot NASu, nebūs pārsteigumi. Apsveru webserverim uzlikt vēl vienu NICu, tad NFS mounting būs pa taisno.
 
Atziņas:
Asrock servaka mātesplates no piegādātāiem ir jāgaida Latvijā mēnesi. Nonsenss.
S1200V3RPL + AXXRMM4 maksā tik pat, cik C226 Supermicro X10SLH-F.
Paņemtais RAM ir principā overkill tādam masīvam, 16GB pietiktu, bet tas nekad ZFSam nebūs par daudz. Benzīns, apģērbs un ēdiens ir priekš mīkstajiem. Nāk pavasaris, var uz riteņa braukt pliks un ēst svaigo gaisu.
Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

(labots)

@ronalds_ nu jā, bet par to jau "vajadzētu parūpēties" dubultai paritātei un tam, ka viss tiks backupots. email notifikācijas ar smart statusiem. protams, disks var vienkārši pēkšņi būt čikss un viss un masīvā vairāk kā 2 uzreiz. bet, tā kā es vienkārši neuzticos diskiem vispār (man dzīvē ir vairāki sāpīgi atgadījumi), tad ir vienmēr jābūt vismaz vienam backupam citā kastē. to nekāds diska krutums, manuprāt, neuzvar :) es kaut kā apstājos pie rediem (daļa jau atnākusi, pasūtīti no dažādiem piegādātājiem, lai nav no vienas līnijas). šos Re esmu vispār palaidis garām (varu secināt, ka slinki pētīju iespējas, pieņēmu red "pēc noklusējuma") tā kā HDD vairs nav maināmi.

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Man viens bariņs re iekš nopietniem serveriem strādā. Pagaidām neviens nav nobiris! protams ka vajag labu barokli, ups un ventilāciju korpusam. 

Šie diski gan ir apmēram 2x dārgāki kā red sērija, bet nu 5 gadi garantija arī kaut ko nozīmē. 

Link to comment
Share on other sites

rediem laikam 3 gadi, tai mātenei arī kaut kāda ilg-garantija

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...