Jump to content

Ka aprekinat uzturvertibu ediena


zeratuls
 Share

Recommended Posts

Sveiki.

Sobrid censos iemacities korekti aprekinat uzturvertibu edienam. Tas ir kalorijas, obaltumvielas, oglhidratus un taukvielas.

Piem taisu edienu: cukg gala cepta 100gr, 50 gr kartup, 50 gr burkanu.

Ka man aprekinat sos datus ?

Vai kur es varu atrast formulas, gatavie kalkulatori neder, gribu iemacities korekti to tekinat ja taisu noteiktus specifiskus edienus.

Paldies ieprieks, sorry ka nav garumzimju pirmo reiz uz linux sezu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Kādas vēl formulas? Prasti jāzina katras sastāvdaļas parametrus un tālāk pareizini ar svaru un saskaiti kopā. 

Link to comment
Share on other sites

zeratuls

Thanks papetisu so tuvak.

Vienkarsi 2v1 velos sporta aktivitates veseligakas, tapec saku so petit. Plus prieks zinatniska darba vel panemu so pasu tapec tur formulas sak figuret.

So visu petot sapratu ka kalorijas nav noteicosais. 48% 49% un ogl un obalt un 1% taukv vajadzigs.

Vispar si zinatne ir diezgan interesanta ja atrodi pareizos rakstus :)

Protams finala vajag macet edienkarti sastadit no gataviem edieniem, lai neka netruktu un butu veseligi organismam tads ir final merkis.

Link to comment
Share on other sites

Vielas nezūdamības likums. Nosver, cik apēd un cik atstāj fajansa tronī. Pārējais tavs. Protams, viss nav tik vienkārši, sarkasms.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nevertell

Precizējot konkrētu temperatūru ēdienam, ievietojot to slēgtā traukā ar mērāmu skābekļa padevi un sadedzinot visu līdz pelniem, nomērot siltumatdevi un skābekļa un CO2 koncentrāciju atgāzē un nomērot siltumatdevi. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Nekāda raķešu zinātne tā nav.

Tauki 9 kcal/g

Olbaltumvielas & ogļhidrāti 4 kcal/g

 

Jēlo produktu kalorijas var meklēt šiet

Pusfabrikātiem kalorijas lasi uz iepakojuma.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

zeratuls

Pag tad sanak piem.

Abols 5 kalorijas 2 oglidrati 1 obalt.

Bumbieris 3 kalorijas 3 oglhidrati 1 obaltumviela 1 tauks.

 

Kopā samaisot visu sanaks ediens abol_bumbieris ar vertibu 8 kalorijas kur ieksa bus 5 oglhidrati 2 obaltumvielas 1 tauks. (rupjs piemers ar skaitliem).


Zinatnisko rakstu ar formulu ka kalorijas rekinat atradu.
Palika tik atrast ka aprekinat obaltumvielas oglhidratus un taukvielas.

Thx par lielo tabulu labi noderes.
Link to comment
Share on other sites

Ehh, uzturzinātne... no vienas puses, mēs tik daudz ko zinām. No otras puses, ja sāk dziļāk rakt, tad paliek skaidrs, ka 3/4 no tā visa ir baumas un novecojuši, neprecīzi pētījumi. Šī ir viena vieta, kur kārtīgs zinātnieku uzlidojums būtu ļoti vērtīgs.

 

Par uzturvērtībām - sareizināt jau nav grūti, bet kā Tu pateiksi, cik % ogļhidrātu satur viens ābols? Tas tač atkarīgs no tik daudzām lietām - šķirnes, cik laba vasara bija, kā saule virū spīdēja, utml. Un tas % vēl nav viss - vēl jau ir jautājums, cik no tā visa uzsūcas organismā, kas vispār ir atkarīgs no katra konkrētā cilvēka...

 

Samērā nesen lasīju par pētījumu (tagad nevaru ātrumā atrast linku), kur viens džeks bija izdomājis pārbaudīt, kādas ir tomāta uzturvērtības. Viņa rezultāti par kārtu atšķīrās no populāri par patiesību pieņemtajiem. :|

 

Tā kā - zinātniskajam darbam būs puslīdz pofig, kamēr vien varēsi kādu vairāk vai mazāk oficiāli izskatošu avotu cipariem norādīt. Bet, ja gribi kaut ko nopietnu saštukot - švaki būs. :(

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Bez plikām kalorijām ir kaudze dažādu parametru, piemēram, glikēmiskais indekss, kas nosaka, cik ilgā laikā minētais ēdiens tiek pārstrādāts un nonāk organismā. Salīdzinājumam, ar baltmaizi riepu uzaudzēsi daudz ātrāk nekā ēdot kalorijām bagātāku speķi ar rupjmaizi, jo baltmaizei normas pārsniegšana aiziet taukos, bet speķis uzsūcas krietni lēnāk un organisms lietderīgāk pārstrādā. 

 

Arī par vitamīniem  ir daudz ko lasīt, jo pārdozējot jebko, var iedzīvoties smagās problēmās. Tas attiecas uz tiem, kas nolēmuši spiest svaigas sulas un lietot ūdens vietā. 

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

 

 

ar baltmaizi riepu uzaudzēsi daudz ātrāk nekā ēdot kalorijām bagātāku speķi ar rupjmaizi, jo baltmaizei normas pārsniegšana aiziet taukos, bet speķis uzsūcas krietni lēnāk un organisms lietderīgāk pārstrādā.
Vot šito es nesaprotu. Vai vari paskaidrot sīkāk. Kāpēc var rīt speķi un resns nepalikt.
Link to comment
Share on other sites

jarajara

to tak skolā māca. parakājies te , tur viss būš aprēķinats tavā vietā skaties pie bērniem 2-18 http://www.spkc.gov.lv/veseliga-uztura-ieteikumi/


_dunduks_ , painteresējies , kuras vielas organismā atrāk šķeļas, tad varbūt nāks kāda apskaidrība. tauki šķeļas lēnāk , kā ogļhidrāti un citi. jocīgi bet, lai āpēstie tauki paliktu par taukiem organismā, tiem ir garāks ceļš nekā citam.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

To, ka vienam produktam ilgāk, citam ātrāk - to es saprotu.

Bet vai tads speķa gadījumā enerģijas nezūdamības likums tiek atcelts?

Ja cilvēks uzņemto enerģiju nenokurinās darbā, vai tad tā nepārvērtīsies speķī jebkurā gadījumā (ātrāk vai vēlāk)?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

_dunduks_

Nav atcelts. Vienkārši pierijoties ar baltmaizi vai jebkuriem citiem ogļhidrātiem organisms pārstrādājot barību visu lieko krāmē pakaļā vai riepā, ja tu neskrien krosu vai neveic fizisku darbu. Tāpēc tas paredzēts kā ēdiens, kur ātri vajag uzņemt enerģiju. Ēdot speķi tas "vārās" n stundas ar šķiedrvielām liekais tiek izvadīts ārā. Visi zina, ka rieksti ar kalorijām bagāti produkti, bet tajā pašā laikā tu tos vienkārši fiziski nespēj apēst tā, lai ar tiem pieaugtu svars un liela varbūtība, ka pēc 1kg riekstiem tupēsi uz poda, tāpēc ka tie ir pilni ar šķiedrvielām.

 

Tāpēc viena no efektīvākām diētām, kas tiešām darbojas bez jebkādām fiziskām aktivitātēm un vergošanu sporta zālē, ir atsakoties vai būtiski samazinot ogļhidrātu jeb "ātrās enerģijas" produktus  - baltmaizi, makaronus, bulciņas, cukuru utml. 

Link to comment
Share on other sites

Un jēga no tiem precīzajiem mērījumiem, ja tu nezini kāds īsti ir tieši tava organisma metabolisma ātrums. Kādi mikroorganismi dzīvo tavā gemošanas traktā, tas ietekmē cik efektīvi vajadzīgās vielas tiek uzsūktas organismā un kas vienkārši tiek izvadīts ārā podā. 

 

Un ja jau veselīgi, tad cept vispār neko nedrīkst. Degšanas produkti nav nekas veselīgs un arī grūtāk sagermojami.

Link to comment
Share on other sites

jarajara

tikai tas kuru pārstrādā ilgāk , patērē vairāk enerģija procesā.

 tas ja neislīgst galējības un nesak rīt jebko par daudz. tad rezultāts vienāds.

Link to comment
Share on other sites

Konstatators

 

 

ediens abol_bumbieris ar vertibu... 1 tauks.


Šitas ir ko vērts! :mrgreen:
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...