zeratuls Ierakstīts Oktobris 2, 2014 Share Ierakstīts Oktobris 2, 2014 Sveiki. Sobrid censos iemacities korekti aprekinat uzturvertibu edienam. Tas ir kalorijas, obaltumvielas, oglhidratus un taukvielas. Piem taisu edienu: cukg gala cepta 100gr, 50 gr kartup, 50 gr burkanu. Ka man aprekinat sos datus ? Vai kur es varu atrast formulas, gatavie kalkulatori neder, gribu iemacities korekti to tekinat ja taisu noteiktus specifiskus edienus. Paldies ieprieks, sorry ka nav garumzimju pirmo reiz uz linux sezu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezavecis Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 Kādas vēl formulas? Prasti jāzina katras sastāvdaļas parametrus un tālāk pareizini ar svaru un saskaiti kopā. Link to comment Share on other sites More sharing options...
totoxt Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 Precīzi tu neko nevari noteikt , jo tas viss ir atkarīgs arī vel no daudz lietām piemēram eļļas , tempretūras , cik ilgi cep utt . Reku kautkads links kur vidēji ir parādīts kas tur iekšā ir http://arnis.ucoz.lv/publ/10-1-0-414 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeratuls Oktobris 2, 2014 Author Share Oktobris 2, 2014 Thanks papetisu so tuvak. Vienkarsi 2v1 velos sporta aktivitates veseligakas, tapec saku so petit. Plus prieks zinatniska darba vel panemu so pasu tapec tur formulas sak figuret. So visu petot sapratu ka kalorijas nav noteicosais. 48% 49% un ogl un obalt un 1% taukv vajadzigs. Vispar si zinatne ir diezgan interesanta ja atrodi pareizos rakstus Protams finala vajag macet edienkarti sastadit no gataviem edieniem, lai neka netruktu un butu veseligi organismam tads ir final merkis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ggg97 Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 Vielas nezūdamības likums. Nosver, cik apēd un cik atstāj fajansa tronī. Pārējais tavs. Protams, viss nav tik vienkārši, sarkasms. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nevertell Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 Precizējot konkrētu temperatūru ēdienam, ievietojot to slēgtā traukā ar mērāmu skābekļa padevi un sadedzinot visu līdz pelniem, nomērot siltumatdevi un skābekļa un CO2 koncentrāciju atgāzē un nomērot siltumatdevi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
_dunduks_ Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 (labots) Nekāda raķešu zinātne tā nav. Tauki 9 kcal/g Olbaltumvielas & ogļhidrāti 4 kcal/g Jēlo produktu kalorijas var meklēt šiet Pusfabrikātiem kalorijas lasi uz iepakojuma. Labots Oktobris 2, 2014 - _dunduks_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeratuls Oktobris 2, 2014 Author Share Oktobris 2, 2014 Pag tad sanak piem. Abols 5 kalorijas 2 oglidrati 1 obalt. Bumbieris 3 kalorijas 3 oglhidrati 1 obaltumviela 1 tauks. Kopā samaisot visu sanaks ediens abol_bumbieris ar vertibu 8 kalorijas kur ieksa bus 5 oglhidrati 2 obaltumvielas 1 tauks. (rupjs piemers ar skaitliem). Zinatnisko rakstu ar formulu ka kalorijas rekinat atradu.Palika tik atrast ka aprekinat obaltumvielas oglhidratus un taukvielas.Thx par lielo tabulu labi noderes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilx- Oktobris 2, 2014 Share Oktobris 2, 2014 (labots) Ehh, uzturzinātne... no vienas puses, mēs tik daudz ko zinām. No otras puses, ja sāk dziļāk rakt, tad paliek skaidrs, ka 3/4 no tā visa ir baumas un novecojuši, neprecīzi pētījumi. Šī ir viena vieta, kur kārtīgs zinātnieku uzlidojums būtu ļoti vērtīgs. Par uzturvērtībām - sareizināt jau nav grūti, bet kā Tu pateiksi, cik % ogļhidrātu satur viens ābols? Tas tač atkarīgs no tik daudzām lietām - šķirnes, cik laba vasara bija, kā saule virū spīdēja, utml. Un tas % vēl nav viss - vēl jau ir jautājums, cik no tā visa uzsūcas organismā, kas vispār ir atkarīgs no katra konkrētā cilvēka... Samērā nesen lasīju par pētījumu (tagad nevaru ātrumā atrast linku), kur viens džeks bija izdomājis pārbaudīt, kādas ir tomāta uzturvērtības. Viņa rezultāti par kārtu atšķīrās no populāri par patiesību pieņemtajiem. :| Tā kā - zinātniskajam darbam būs puslīdz pofig, kamēr vien varēsi kādu vairāk vai mazāk oficiāli izskatošu avotu cipariem norādīt. Bet, ja gribi kaut ko nopietnu saštukot - švaki būs. Labots Oktobris 2, 2014 - Vilx- Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeratuls Oktobris 2, 2014 Author Share Oktobris 2, 2014 Šobrīd es atradu šadu te saitu kur ir informācija. http://www.edunsporto.lv/2011/11/ka-aprekinat-nepieciesamo-kcal-daudzumu/ Bet gribētos, ko bik zinātniskāku, jo te ir blog līmenī, varbūt te ir pareiza informācija, bet kā atsauce nederēs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezavecis Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 Bez plikām kalorijām ir kaudze dažādu parametru, piemēram, glikēmiskais indekss, kas nosaka, cik ilgā laikā minētais ēdiens tiek pārstrādāts un nonāk organismā. Salīdzinājumam, ar baltmaizi riepu uzaudzēsi daudz ātrāk nekā ēdot kalorijām bagātāku speķi ar rupjmaizi, jo baltmaizei normas pārsniegšana aiziet taukos, bet speķis uzsūcas krietni lēnāk un organisms lietderīgāk pārstrādā. Arī par vitamīniem ir daudz ko lasīt, jo pārdozējot jebko, var iedzīvoties smagās problēmās. Tas attiecas uz tiem, kas nolēmuši spiest svaigas sulas un lietot ūdens vietā. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_dunduks_ Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 ar baltmaizi riepu uzaudzēsi daudz ātrāk nekā ēdot kalorijām bagātāku speķi ar rupjmaizi, jo baltmaizei normas pārsniegšana aiziet taukos, bet speķis uzsūcas krietni lēnāk un organisms lietderīgāk pārstrādā. Vot šito es nesaprotu. Vai vari paskaidrot sīkāk. Kāpēc var rīt speķi un resns nepalikt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarajara Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 to tak skolā māca. parakājies te , tur viss būš aprēķinats tavā vietā skaties pie bērniem 2-18 http://www.spkc.gov.lv/veseliga-uztura-ieteikumi/ _dunduks_ , painteresējies , kuras vielas organismā atrāk šķeļas, tad varbūt nāks kāda apskaidrība. tauki šķeļas lēnāk , kā ogļhidrāti un citi. jocīgi bet, lai āpēstie tauki paliktu par taukiem organismā, tiem ir garāks ceļš nekā citam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_dunduks_ Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 To, ka vienam produktam ilgāk, citam ātrāk - to es saprotu. Bet vai tads speķa gadījumā enerģijas nezūdamības likums tiek atcelts? Ja cilvēks uzņemto enerģiju nenokurinās darbā, vai tad tā nepārvērtīsies speķī jebkurā gadījumā (ātrāk vai vēlāk)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezavecis Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 _dunduks_ Nav atcelts. Vienkārši pierijoties ar baltmaizi vai jebkuriem citiem ogļhidrātiem organisms pārstrādājot barību visu lieko krāmē pakaļā vai riepā, ja tu neskrien krosu vai neveic fizisku darbu. Tāpēc tas paredzēts kā ēdiens, kur ātri vajag uzņemt enerģiju. Ēdot speķi tas "vārās" n stundas ar šķiedrvielām liekais tiek izvadīts ārā. Visi zina, ka rieksti ar kalorijām bagāti produkti, bet tajā pašā laikā tu tos vienkārši fiziski nespēj apēst tā, lai ar tiem pieaugtu svars un liela varbūtība, ka pēc 1kg riekstiem tupēsi uz poda, tāpēc ka tie ir pilni ar šķiedrvielām. Tāpēc viena no efektīvākām diētām, kas tiešām darbojas bez jebkādām fiziskām aktivitātēm un vergošanu sporta zālē, ir atsakoties vai būtiski samazinot ogļhidrātu jeb "ātrās enerģijas" produktus - baltmaizi, makaronus, bulciņas, cukuru utml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andza Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 Un jēga no tiem precīzajiem mērījumiem, ja tu nezini kāds īsti ir tieši tava organisma metabolisma ātrums. Kādi mikroorganismi dzīvo tavā gemošanas traktā, tas ietekmē cik efektīvi vajadzīgās vielas tiek uzsūktas organismā un kas vienkārši tiek izvadīts ārā podā. Un ja jau veselīgi, tad cept vispār neko nedrīkst. Degšanas produkti nav nekas veselīgs un arī grūtāk sagermojami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarajara Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 tikai tas kuru pārstrādā ilgāk , patērē vairāk enerģija procesā. tas ja neislīgst galējības un nesak rīt jebko par daudz. tad rezultāts vienāds. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstatators Oktobris 3, 2014 Share Oktobris 3, 2014 ediens abol_bumbieris ar vertibu... 1 tauks. Šitas ir ko vērts! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu
Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas
Izveidot jaunu kontu
Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!
Reģistrēt jaunu kontuPierakstīties
Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!
Pierakstīties tagad!