Jump to content

Kam domāts MOSFET's

AndrisBB
 Share

Recommended Posts

Sava micro projekta ietvaros esu sacis veidot  Arduino Shieldu prieks Lego motoriem. Par paraugu un iedvesmu nemu sho no Adafruit, bet isti nesaprotu kam domats tas MOSFET pie barosanas?

Pagadam man izskatas shadi, ar jumperi var pieslegt Vin pinu no Arduino un ta baroshana domata cetriem l293d H briddziem

MOSFET.png

Sanak laikam ka voltaza summejas. Bet tad tas MOSFET's darbojas ka sledzis, alsledzot apaksejo avotu, ja pa augsejais ir pieslegts?

Nessu elektonikjis, tapec prasu.

......

Ne, samuldejos, nekas nessumejas :D

Edited by AndrisBB

Man cits jautājums par tēmu -

Ķirzaka - klau, a kādēļ shēmā tas mosfets apzīmēts kā P, ja tas acīmredzami ir N (geits pie zemes) ?

Edited by J.Reinis

Shēmā apzīmējums ir kā P mosfetam un praktiski tas ir P mosfets. Ja N mosfetam geitu palaiž uz zemi, tad source no dreina tiek atvienota. Attiecīgi P mosfetam zeme uz geita dara pretējo- savieno sourci ar drainu. Tagad padomā pats loģiski kāds tad tur tas mosfets!

Bet ja tā ļoti iedziļinās tad ļaukis pret zemi, lai strāvu regulētu!

Cerams saprotu pareizi. Vins ir domats, lai reguletu "In Rush" currentu, kad motori iesledzas, ta lai nenosvilinatu parejos IC.

Paldies 

Itka pabeidzu zimet shemu, cerams neko neaizmirsu.

Vai kads man nevar palidzet ar baroshanu un daziem citiem jautajumiem?

Kadu MOSFETU sini gadijuma man butu velams izveleties? Vai vispar tur vajag vinju un ir kads labaks risinajums? Vai kondensatori man plus minus ir ok salikti.

Varbut it kadas citas stulbas kljudas?

https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=36685C11F4F203C1&resid=36685C11F4F203C1!4721&app=WordPdf

.....

Shieldam ideja tada ka tas ar Arduino komunice caur SPI. Taka teoretiski varetu stackoties vairaki shieldi, tad uzliku jumperi lai varetu izveleties kursh uz Arduino ir SS pins.

Motoru virzienu un atrumu kontroles tas PWM drives kursh piesledzas caur I2C.

Motori bus parastie NXT kuriem ieksha ir DC motori ar rotary encoderiem.

Edited by AndrisBB

Pie konektora P1 doma slegt papildus baroshanu, jo ja Arduino barojas no USB vai baterijas, tad nepietiks stravas motoriem (uz Vin pina ir 1A limits), ka ari motoriem vajag 9V.

Var jau droshi vien vispar motorus barot tikai no atseviskja barotaja, bet tad kkadu aizsardzibu tikunta vajag?

Spriezhot pec shis lapas tie motori, kad vinjus pietur spej pateret pat lidz 2A katrs. (Spriezot pec sis lapas http://www.philohome.com/motors/motorcomp.htm)

Variantu noteikti daudz, gribas salikt un salodet visu uz PCB, savadak jau tas "breadboards" lidz kaklam, pazud kkur kontakts un tad 2 stundas jamekle, kur vaina :D

Edited by AndrisBB

habitbraker

Vjadzeeja uzreiz teikt, ka papildus baroshanai - tad sanaak aizsardziiba pret preteeju polaritaati (p mosfets ar pozitiivu Ugs ir ciet)

Ugs gan vajadzeetu aizsargaat....

Edited by habitbraker

Piedoshanu par nepreciziem formulejumiem, megjinashu nodefinet ko man vajag un ko velos panakt.

Man vajag divas baroshanas - 5V prieksh chipiem un 9V prieksh motoriem.

Ar 5V problemu cik saprotu man nav, to es nemu pa taisno Arduino.

Ar 9V man vajag opcijas:

- pieslegt baroshanu pie Arduino un no Vin pina njemt 9V prieks motoriem

- pieslegt baroshanu pie shielda un barot gan Arduino, gan motorus - pie tam nenosvilinot Arduino

- baroshanas pieslegtas pie abiem ta lai ari nekas ne4akarejas

Cik saprotu ir 3 potencialas briesmas:

- pievienot barsoshanu "otradak" uz shielda, kursh caur Vin pinu nosvilinas Arduino. Pret to man varetu palidzet tas MOSFETS

- kautkadas anomalijas un lielas stravas no motoriem uz 9V liniju. Te es saprotu ka L293D H bridzhiem ir aizsardziba pret to.

- var nosvilt pashi H bridzi, jo motori var pateret pat 1.8 - 2A , bet tiem bridziem ir 600mA uz kanalu (1A MAX). Te varbut kko citu piemeklet.

Tad ko man isti vajag? To es gribu noskaidrot :D neesu elektronikjis tapec te tagad putrojos 

Edited by AndrisBB