Jump to content

Trīs fāzu kabeļa maiņa


NeticuNevienam
 Share

Recommended Posts

Labvakar,

 

esmu nonācis pie secinājuma, ka (sen jau) jāmaina kabeli trīsfāzu pienākošu uz privātmāju, jo ārējā apvalkā ir manāmas nopietnas plaisas, ka pilnīgi redz spīdam alumīniju cauri (jā, alumīja vadi vēl - tas arī viens no iemesliem mainai) Interesē jautājums par maiņu kā tādu:

Jautājtu itkā zinošai personai, bet nu sieviete tomēr, labāk pajautāšu šeit vēlreiz.

Ja piesaku kabeļa maiņu no Latvenergo kastes uz savu atsevišķu drošinātāju kasti (kabeļa maiņa tikai tajā starpā, nekā cita) Tad to drīkstu veikt es pats??? (šis ir galvenais jautājums) Paziņojot pēc tam attiecīgai iestādei, ka veikta kabeļa maiņa, lai brauc un apskata, salīdzina radījumus uz ripas vai ko viņi tur skata, ķipa vai neesmu čīteris kaut kāds, un aizplombē!

Ofic. prsonas kam jautāt šo, atrodas 70 km no vietas, zvanīju, bet nu neceļ. Sameklēju personu, kas ķipa zina, bet dubults neplīst. Kada Jums, biedri, pieredze ar so lietu?

Link to comment
Share on other sites

Pēc savas pieredzes varu pateikt Latvenergo kabelis interesē tika līdz skaitītājam, viss ko tu aiz viņa dari, ir tavas problēmas, jo pēc noteikumiem, tas ir tavs īpašums. Tagad jau visur skatītāji ir izvesti ārpus tavas privātās teritorijas. Roc jaunu kabeli un izsauc viņus uz jaunā kabeļa pārslēgšanu pie skaitītāja, un par to arī maksā! Vismaz man tā bija.

Link to comment
Share on other sites

Bonifacijs

Gan jau ka nedrīksti īsti gan nu piemeram zemē gravīti izrakt tam kabelim bez rakšanas atļaujas un visādi tādi brīnumi no sērijas kādas kategorijas elektriķis drīks gar noteikta kalibra vadiem gramstīties, taču domāju ka ja fiksi veiksi šo vingrinajumu tā ka neviens nenostučī tad visiem būs pofig, vēl jo vairak ja līdz tirliņu kantorim ir veseli 70 km.

Link to comment
Share on other sites

Latvenergo neinteresē kā tas jaunais kabelis uz māju radies. Ir tur projekts, nav tur projekts, ir rakšanas saskaņojumi vai nav. Par to visu atbild mājas saimnieks un kabeļa racējs. Ja rokot bez saskaņojuma pārrausi maģistrālo optisko kabeli, tad tas prieks maksās tūkstošus, bet ja nokaltīs kāda sievas stādīta puķe, tad sods būs no sievas :sarkasms: Vārdu sakot, ja rokas aug no īstās vietas un ir sajēga kā to darīt, tad kabeli ievilkt ir elementāri. Nekādas plombes pie skaitītāja gan neaiztiec un kabeli pats klāt neslēdz. Smuki visu izvelc līdz uzskaites skapim un tad sauc Latvenergo meistaru, kurš pievienos un noblombēs. Nezinu precīzi, tagad jau vēl skaitās sadales tīkls un laikam viņu meistars vieno kabeli. Mans princips ir tāds,kam par pakalpojumu maksā, tam arī zvana, bet kurš veic darbu, tā jau Latvenergo darīšana.

Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Savā lauku mājās kabeļus, arī trīsfāzu, mainu bez kādas saskaņošanas, jo, kad mēģināju skaņoties, viņi (Latvenergo) atsmēja, ka varot mainīt kabeļus, cik bieži gribu, galvenais, lai tīklā nezūdot strāva (kabelis uz līnijas laikam bija domāts). Vienīgoreiz viņi sarosījās, kad uzbūvēju uz asinhrono elektromotoru bāzes nelielu hidroeletrostaciju vietējā upītē caurtekā, bet arī tikai dēļ ziņķārības, jo, kamēr tīklā neko nelaižot (elektrība tiek uzkrāta akumulatoros), tā neesot viņu darīšana. 

Link to comment
Share on other sites

Alumīnijs jau ir OK, un to tāpat daudz lieto, tieši tur, kur lieli šķērsgriezumi.

Gan jau tev tas kabelis arī vēl ilgi kalpotu, ja tikai tam izolācija būtu paredzēta āra apstākļiem, t.i. tai būtu laba UV staru noturība.

 

Protams, vari pats no mājas līdz tai sadalei rakt kabeli, bet ja ko saraksi, vai arī gadīsies nejauši būvinspektors blakus, tad būs kā būs. Pēc likuma rakšana dziļāk par 30cm ir pārkāpums. Bet kabeli tev vajag rakt vismaz 70cm dziļumā.

 

Bet tā tiešām ieroc jauno, centies nesarakt veco, un tad piesaki Sadales tīkls, ka vajag pārvienot galus.

 

Bet tā:

1. Kur ir uzskaites sadale (skaitītājs)

2. Cik tālu tur ir, kāda jauda, t.i. kādu šķērsgriezumu liksi

3. Cik viegli būs tikt iekšā mājā ar to jauno kabeli

4. Vai tā Sadales tīkls sadale uzreiz ir pie tavas robežas

?

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam
(labots)

Paldies par atbildēm, cenšos izfiltrēt.

 

ju - kabeļa garums, kas jāierok (tieši jāierok, nevis jāpārrok, jo vecais ir virs zemes, respektīvi pie mājas ārējās sienas un jā, saules un citu apstākļu dēļ ir smagā stāvoklī pašlaik) ir ap 7m ja ņem rezervi, tad kādi 8+

būvinspektors nebūs klāt, jo 100% zinu, ka šajā paredzētajā posmā nekā cita nav, kā tikai tīra zeme un zāliens virs tās.

ak jā, runājot par to rakšanu - zinu, ka pat pāri par 1m tur nav ko sarakt, neka bīštama, nekā no kaitniecības viedokļa, bet vai tas ir labi rakt to kabeli apmēram nu 0.5m no būves pamatiem - siena, gar kuru pašlaik ir novilkts vecais kabelis - šķiet jau labu laiku atpakaļ.

ar tikšanu mājā problēmu nav, tas ir atrisināts jau

jā viss uz vietas, tikai vajag zināt, ko pats drīkstu darīt un kurā brīdī man jāsauc tos džekus no ST

Labots - NeticuNevienam
Link to comment
Share on other sites

Vēl, nav par skādi virs kabeļa ierakt krāsainu lentu. Tādas var nopirkt turpat kur kabeļus tirgo. Ja nu ar laiku aizmirstās, kur kabelis ierakts, un rok kādu ūdens vai kanalizacijas trubu, tad vispirms atrokas lenta un ir skaidrs, ka tālāk rokot jāuzmanās. Priekš sevis un ja tik īss gabals, var kabeli sarkanajā gofrā ievērt. Tad točna, ar pirmo lāpstas cirtienu, kabeli nesabojās. Labi, tās visas jau tādas ekstras bez kurām var arī iztikt. Jā vēl, ja jau roc, tad uztaisi pie reizes zemējuma jontūru.

Link to comment
Share on other sites

Primārā "sarkanā gofras" fukcija paātrināt kabeļa ierakšašnas procesu. Jā, tā arī papildus aizsargā kabeli, un dažreiz, kabeļa bojājumu gadījumā to var nomainīt ievelkot gofrā citu kabeli, bet galvenais iemesls kāpēc elektriķiem tā patīk „sarkanā gofra” ir tas, ka atkrīt daudz darba ar kabeļu tranšejas sagatavošanu kabeļa ierakšanai. Guldot zemē kabeļi nevar tā vienkārši, izrakt tranšeju iemesti kabeli un tranšeju aizbērt. Kabelis ir jāgulda uz smilšu „spilvena” – gan virs, gan zem kabeļa ir jābūt uzbērtam smilšu slānim. Ja 10m garam kabelim varbūt arī nav problēmu uzbērt to smilšu spilvenu, tad garākiem gabaliem, tas jau pārvēršas par tehniski sarežģītu un laika ietilpīgu procesu – smiltis no kaut kurienes ir jāatved, kaut kā ir jānogādā pie tranšejas un tad ar lāpstām un jāuzber. Ir aizdomas, ka naudas izteiksmē (materiāli + darba spēks + laiks) kaut kādu 50m kabeli būs lētāk ievilkt gofrā, nekā čakarēties ar smilšu spilvena taisīšanu kabelim.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

kaut kādu 50m kabeli būs lētāk ievilkt gofrā, nekā čakarēties ar smilšu spilvena taisīšanu kabelim.

Tieši tā. Pagājušajā pavasarī gaisa vadi ar kaut kādas privātfirmas palīdzību (izpildīja Latvenergo pasūtījumu) tika nomainīti pret kabeli. ~70m garumā sarkanā gofra un viss. Ak jā, neliels bonuss puišiem tagadējā naudā ~30€ un tika pat visur vecie "korķi" nomainīti pret automātiem, pāris aizdomīgas vietas savestas kārtībā utt.

Bet principā aiz skaitītāja vari čakarēties pats, kā vien vēlies, protams, uz savu atbildību.

Link to comment
Share on other sites

NeticuNevienam
(labots)

Ei, biedri, 8+ metri!! Hello, ko jūs man te stāstat par lidmašīnas angāru tranšeju raktuvēm? Kamoon man vajag to kabeli vienkārši dabūt zemē un tā lenta vai tā gofra ir laba ideja dēļ tā, ka pēc pāra gadiem būs arī ūdens maģistrāles jāpārvelk. Tur gan nekas daudz pagaidam nav zinams, jo pieslegšanās un plāns kā tāds pašlaik ir primārā stadijā un nav atkarīgs no manis. Bet par vada vietas iezīmēšanu, ir labi, tiks ņemts vērā.

Tad ka paliek ar to manu galveno jautājumu, telefona otrā galā kā reiz atkal dāma stāsta man, ka es drīkstu plombu raut nost viņu kastei un vienot savus vadus klāt, vienīgi jāpaziņo vietējiem tīkla darbiniekiem, kad viss paveikts, lai atbrauc un "uzspiež štempeli" uzmet aci tb un aizplombē. Tad kā ir? Varu to darīt pats vai nē? Tas ir vienīgais, kas pašlaik mulsina.

Labots - NeticuNevienam
Link to comment
Share on other sites

Pats esmu vienojis kabeli pie uzskaites sadales (Dobelē) pirms tam pazvanot uz ST, un tur man laipni atļāva pašam noraut plombas, pēc tam izsaucot Latvenergo elektriķus lai pārblombē. Tas gan bija brīvdienā un klientam kā reiz tajā dienā nobeidzās vecais kabelis (jaunais jau bija ieraksts bet nebija pievienots), un gan jau, ka ST dispečeram tāda sīkuma dēļ negribējās traucēt dežurējošo elektriķu brigādi.
Tam galam ko vienosi pie sadales Latvenergo sadales skapja būtu ļoti vēlams (iespējams, ka tas pat ir obligāti) virsū uzmaukt atbilstošā izmēra „kabeļu cimdu” un piekausēt to klāt ar gāzes degli vai fēnu.

Link to comment
Share on other sites

Pats, teorētiski, neko nedrīkst, ja nav elektriķa sertifikāta. :moil:

Kā rīkoties, ja nepieciešama plombas noņemšana bojājumu novēršanai, remontdarbu vai izmaiņu veikšanai lietotāja elektroietaisēs?

  1. Remontdarbu vai izmaiņu veikšanas gadījumā par plombas noņemšanas nepieciešamību savlaicīgi ir jāinformē AS „Sadales tīkls”. Šajā gadījumā plombu noņems AS „Sadales tīkls” darbinieks. Šis ir maksas pakalpojums;
  2. Ja ir bojājums, tad par šo faktu ir jāinformē AS „Latvenergo”. Tikai tad plombu ir atļauts noņemt sertificētam elektrospeciālistam

 

Ja zvanot ST saka, ka viņi atbrauks un atjaunos plombi pēc pieprasījuma, tad sauc elektriķi  :D un darbojaties :drinks:

Link to comment
Share on other sites

 

 

neko nedrīkst, ja nav elektriķa sertifikāta.
Parastu elektriķi atrast nebūs problēmas, bet elektriķi ar sertifikātu dabūt gan nebūs vienkārši, jo spriežot pēc „Latvijas Elektriķus Brālības” datiem, Latvijā ir tikai 392 sertificēti elektrospeciālisti.
Lai strādātu Latvenergo vai citā firmā, kura nodarbojas ar elektromontāžu, elektroiekārtu apkalpošanu un remontu, katram darbiniekam nav vajadzīgs sertifikāts. Jā, vajag kaut kur izmācīties par elektriķi (un tie pat var būt kaut kādi elektriķu kursi), vajag nokārtot eksāmenu drošības tehnikā un iegūt elektrodrošības grupu, bet speciāls eklektiķa sertifikāts tam vajadzīgs. Sertifikāts vai licence ir vajadzīga pašai firmai, vai individuāla darba veicējam, ja viņš strādā individuāli, ārpus licencētas firmas un grib izsniegt dokumentus ar juridisku spēku par veiktajiem darbiem.
Link to comment
Share on other sites

Tak nu beidziet, ja rokas no pareizas vietas aug, tad kāds tur sertifikāts. Man tāds nekad nav bijis, bet vadu pie sienas piesist sanāk taisnāk kā sertificētam elektriķim :sarkasms: Otrs sertificēts elektriķisman zaudēja derībās konjaku, jo nepareizi skaidroja, kā zemējums jāvelk. Vajag sapratni, kā lietas darās, nevis pa naudu nopirktus sertifikātus.

Ja runa par plombu noraušanu, tad principā to darī var. Tikai obligāti iepriekš jāsazvana dispečers un lai zvanu piefiksē. Firza pareizi teica, neviens jau brīvdienā nebrauks. Piezvani sestdien uz saki, ka dzirksteļo vecais kabelis(daudz melots jau nav) un ir elektriķis, kurš pievienos jauno. Nevajag jau teikt, ka pats to darīsi. Pirmdien zvani vēlreiz un lūdz lai atbrauc noblombēt. Domāju, ka nekādu problēmu nebūs. Esmu tā darījus, bet manā gadījumā tiešam pirms skaitītāja vads "cepās". "Sertificēts" elektriķis bija aizmirsis vienu skrūvi pievilkt :grin:

Link to comment
Share on other sites

Es nesen sev arī pārvilku kabeli līdz uzskaites sadalei.

Man bija kautkādi ~20m gara tranšeja 0.7m dziļumā.

Aizvilku kabeli līdz uzskaitei, tad zvanīju ST, kuri arī nozīmēja elektriķi, kas atnāk un noņem/uzliek blombas (tas maksā oficiāli ~16€).

Teorētiski ST neņemās ar jaunā kabeļa pievienošanu, tāpēc var ar to elektriķi sarunāt privāti, lai tas tai uzskaitei arī pieslēdz (~20€)

Link to comment
Share on other sites

Firza, taisnība jau ir, darbus var veikt arī nesertificēts, bet darbus jāuzrauga sertificētam :D

Precīzāk tad būtu tā:

darbus var veikt darbinieks, kuram ir vismaz 2.profesionālās kvalifikācijas līmenim atbilstoša atbilstoša kvalifikācija, kas saistīta ar elektrozinību apgūšanu, un kurš pēc nepieciešamā praktiskā darba perioda, strādājot elektroietaisē ar B elektrodrošības grupu, izturējis zināšanu pārbaudi un ieguvis C elektrodrošības grupu zemspriegumā vai augstspriegumā, Būvkomersantu reģistrā reģistrēta sertificēta elektrospeciālista vadībā.
Labots - maize
Link to comment
Share on other sites

Juridiski Maize taisnība, bet dzīvē Latvenergo galīgi neinteresē, kas tos vadus vilcis. Es, pirms dažiem gadiem kolēģim vecā baļķu mājā, savilku retro instalāciju.Tas ir tādu ar savītiem vadiem un uz porcelāna izolātoriņem. Kā jūs paši saprotiet, neviens nedod sertifikātu uz tādu instalācijas vilkšanu. Māja piedalījās vēl kautkādā arhitektu konkursā un uzvarēja Zaigas Gailes projektu. Pieņemšana skomisija tikai nopriecājusies, ka kruta izskatās tie vadi, bet citādāk visiem pofig, ko un kā savā mājā velc.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...