Jump to content

Project Ara (Motorola, Google)


itanium
 Share

Recommended Posts

post-68306-0-44150600-1394098045_thumb.png

Meklēju forumā tēmas ar atslēgvārdiem "project ara", "motorola ara", bet neko netradu, tāpēc uzcepu jaunu tēmu, lai noskaidroto bootistu domas par šo projektu.

 

No lietotāju puses ideja ir pavisam vienkārša :

  1. No Googles nopērkam vienu no 3 izmēru skeletiem (skeletā ir iebūvēts wi-fi un laikam arī gsm modelis)
  2. Play Store veidīgā vietnē vai citur iegādājamies sev tīkamos moduļus
  3. Liekam kopā un lietojam

Kādas domas par šī projekta veiksmi? Un kādus moduļus vēlētos savam telefonam?

 

Mans ideālais variants :

  • 6" IPS ekrāns ar 1280x720 izšķirtpēju
  • kāds no lētajiem Mediatek 4 kodolniekiem, 1 GB RAM
  • 16GB atmiņa
  • GPS
  • ciešama aizmugurējā kamera
  • lielas ietilpības akumulators

3D un frontālā kamera, pirkstu nospiedumu lasītājs, NFC, "Dolby" un citi mēsli man nevajadzīgi pribambasi nav nepieciešami.

 

Neliela papļāpāšana par projektu :

https://www.youtube.com/watch?v=18LU5UtG5-M

6-29. minūte

 

 

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Juks, bruks, ļurkāsies un izļurkāsies viss šis pasākums!

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Kā veids, kurš dos iespēju "mājsaimniecei" pašai nomainīt sasisto telefona ekrānu, nenesot to uz darbnīcu, ideja nav slikta, bet citādi grūti iedomāties, kuras ir tās detaļas, kurām telefona dzīves ciklā (2-4 gadi) varētu būt vajadzīgs upgrade.

Stacionārie datori arī ir kontruktori, bet vidēji statistiskais lietotājs labākaja gadījuma ieliks vienīgi vairāk RAM un lielāku cieto disku vai SSD (geimeri, kuri 1x pusgadā maina video kartes nav vidēji statistiskie lietotāji). Lielāku "cieto disku" telefonā arī tagad var ielikt un tam nav vajadīga modulārā konstrukcija. Un ir aizdomas, ka šādu telefonu gadījumā būs tas pats, kas ar datoriem - kad esi nobriedis nopietnākam upgreidam izrādās, ka esošā mātes plate neatbasta jaunākos CPU, RAM un upgrade gadījumā jāmaina ir viss, labākaja gadijumā atstājot veco korpusu ar PSU.

IMHO, ja projekts tiks realizēts dzīvē tas nebūs masveida produkts. Drīzāk tas būs šauras nišas produkts priekš datorgīkiem - cilvēkiem, kuri zina ko grib panākt, vai t­ādiem, kuriem vienk­­ār­­ši patīk eksperimentēt. Ja "mājsaimniecie" dators ir palicis par lēnu viņa drīzāk nopirks jaunu "smukāku" datoru nevis ies uz veikalu meklēt detaļas datora uzlabošanai.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nevajag jau apgreidot. Pietiek, ja sākumā ir izvēle starp vairākiem procesoriem, kamerām, RAMiem utt. Plus par apgreidiem arī varētu būt socketu ideja, ka ik pa laikam pamaina Ara socketu un veco RAM, CPU tādā nedabūsi.

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Intervijā čalis piemin, ka socketi ir taisīti ar lielu rezervi, lai nebūtu nepieciešamības pēc jauniem/ātrākiem tik tuvā laikā.

 

 

 

Juks, bruks, ļurkāsies un izļurkāsies viss šis pasākums!

Atkal no intervijas : magnēti esot tik spēcīgi, ka ieslēgtā stāvoklī, moduļus ar pirkstiem nebūs iespējams atvienot. Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

martinno

Ideja laba, BET - šaubos, ka būs liels klientu loks. Vienīgais, kurā brīdī tas var būt ienesīgi, ja to brendu cilvēki sāks uztvert līdzīgi kā Apple - "aļa" man viss po* - man ir ARA.

Lielos vilcienos mans skatījums uz telefonu lietotājiem:

 

1) Tie, kuriem galvenais, ka strādā - negribēs neko dzirdēt par tādu ARA - neko negribēs likt, pirkt, mainīt.

2) Tie, kuriem ir svarīgs brends un nauda nav problēma - tie nopirks jaunāko SMG vai Ābolu vau hvz ko. (uz šiem arī attiecinu tekstu sākumā - ja ARA spēs panākt, ka pats brends ir kaut kas wow, tad pircēju loks būs pieņemams).

3) Tie, kurus interesē padziļināti tas viss - nevis nopirkt jaunāko SMG, bet Nexus 5 :) Šie gan varētu būt potenciālie sklienti, bet to ir samērā maz un projektu diez vai spēs uzturēt.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

@@itanium, var jau būt, ka ir rezerve. Bet ne jau rezerve nosaka to, ka mums ir tik daudz soketu. bet gan naudas pelnīšana. Jauna CPU sērija = jauns sokets.

 

Interesanti cik tāds kopā turētājs magnēts noēd aķi un kā tas ietekmēs visādas uztveramības (zonas), ja jau tagad Sony uzliek savam Xperia SP metāla apmali un Wifi zona noklājas. Vai arī būs modulis ar izvelkamu antenu? :shok:  

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Manuprāt, projekta veiksme (daudz, daudz klientu) ir panākama ar ļoti pārdomātu reklāmas kampaņju.

Cilvēkus jāinformē ar plašajām kustomizācijas iespējām un naudas ietaupīšanu uz nevajadzīgām lietām.

 

Žak, protams, bet es naivi ceru, ka google ir baltais bruņinieks :D Google pati CPU neražo.

 

 

cik tāds kopā turētājs magnēts noēd aķi

Neesmu sīkāk pētījis, bet (atkal intervijā) čalis teica, ka magnēti darbojas uz ieslēgts/izslēgts principa un ka tiem elektrība nepieciešama tikai stāvokļa maiņai.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Jēga no modulāras konstrukcijas ir iekš tā, lai varētu brīvi nomainīt tur esošās detaļās, ielikt vajadzīgos moduļus un nelikt tos, kuri nekad nebūs vajadzīgi (uzreiz gan nenāk prātā kuri ir tie "nevajadzīgie" moduļi. NFC? Kas vēl?). Bet, ja cilvēkas 1x būs savācis sava telefona konfigurāciju, maz ticams, ka viņš jel kad tajā kaut ko mainīs. Ja, tā tad no modulārās konstrukcijas nav jēgas, jo tik pat labi viņš varēja uzreiz nopirkt jau gatavu tādu telefonu.

 

P.S Es gribètu lai būtu modulis - multimetrs (spriegumu, strāvu, pretestību pamērīt), un nebūtu slikti modulis - FLIR kamera (termovizors), tas gan ir kaut kas no fantastikas.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

@@itanium, ar naudas taupīšanu var paķert poli vai latvieti (skat.TV reklāmas ar Bonux pulveri u.tml.). Civilizētā pasaulē šitais triks nestrādā. 


 

 

no modulārās konstrukcijas nav jēgas, jo tik pat labi viņš varēja uzreiz nopirkt jau gatavu tādu telefonu

 

Gatavam vienmēr ir jāizšķiras par kaut ko vai kaut kas jāziedo. Gribu Nexus, jārēķinās ar sūdīgāku kameru un mazāku aķi. Gribu LG G2, nebūs man pliks Andris un apdeiti, bet būs aķis un IR raidītājs.

 

A šitādai Arai viss viens - gribi 0.3 GHz fiksāku proci - maksā. Gribi nevis 13 pikseļus, bet 20 pikseļus - maksā. Vairs nepastāv tāda izšķiršanās par mazāko ļaunumu. Vot tas ir bonuss Arai. 

Link to comment
Share on other sites

itanium

Nu, nu.

Lētie Nexus 4, 5, Moto G

Visi ir veiksmes stāsti


 

 

Ja, tā tad no modulārās konstrukcijas nav jēgas, jo tik pat labi viņš varēja uzreiz nopirkt jau gatavu tādu telefonu.

Tur jau tā lieta, ka tirgū nav tādu modeļu, kas apmierinātu daudzu vēlmes. Teju katram ir klāt daudz nevajadzīgu sūdu, kas telefonu krietni un lieki sadārdzina.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss
(labots)

Kur ta nu Nexus un Moto ir veiksmes stāsti? Motorola ar saviem Moto iet pamatīgā mīnusā. Nexus izplatība ir tik niecīga, ka tie sastāda kādu 1% no pārdotajiem telefoniem. Skati pats šī mēneša Android developeru lapas statistiku par KitKat izplatību. Cik tur bija 4.4 paņēmis? 2.5% četru mēnešu laikā kopš iznākšanas.

 

https://developer.android.com/about/dashboards/index.html 

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
P.S Es gribètu lai būtu modulis - multimetrs (spriegumu, strāvu, pretestību pamērīt), un nebūtu slikti modulis - FLIR kamera (termovizors), tas gan ir kaut kas no fantastikas.

Nekas nereāls, ja izmēri atļauj, tas neliekas.

Module Development Kit būs pieejams ikvienam gribētājam (ATKAL no intervijas :D)

 

Kur ta nu Nexus un Moto ir veiksmes stāsti?

Ar Moto G šamie mīnusā neiet :

http://www.gsmarena.com/moto_g_is_the_most_successful_motorola_smartphone_yet-news-7932.php

Uz doto brīdi visvairāk pārdotais Motorola viedtālrunis. Motorola zaudējumiem apakšā ir daudz citu iemeslu.

Nexus telefoni arī labi tirgojas.

 

Ņem lūdzu vērā, ka es nesaku, ka tie ir visu laiku pārdotākie telefoni.

Kā arī es neuzskatu, ka Project ARA varētu būt populārākā viedtālruņu sērija. Man projekts liekas gana interesants, un, ja gala produktu (skelets + man nepieciešamo moduļu) cena būs man pieņemama, es noteikti apsvēršu ideju par tāda iegādi.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss
(labots)

Slinkums to interviju klausīties, bet kā saka - lielīb' naudu nemaksā.

 

@@itanium, heh, tur jau tā lieta, ka Moto G ir Motorola veiksmīgākais telefons, bet tas tāpat viņus neizvilka no mīnusiem. Kaut kur lasīju, ka pirms pārdošanas pēdējā ceturksnī Motorola bija pakāsusi tik daudz naudas, ka pat HTC lūzeri izskatās pēc veiksmes stāsta. 


The same can’t be said for the outgoing Motorola, though. The recently-sold outfit posted losses of $384 million in the report.

 

 

http://www.whatmobile.net/2014/01/31/google-q4-results-posted-motorola-loses-money/


Man šķiet, ka Motorola pamatbizness tomēr ir telefoni pēc visa ko Google nosūca un pārdeva TV kastīšu biznesu vai ko nu tur aizdalīja prom no Motorola. Plus vēl arvien Motorola ir bizness, kura pamatbūtība ir peļņa. Lai arī viņi Moto G nokrista par savu veiksmīgāko telefonu, tomēr mīnuss ceturkšņa baigās ir uhhhhhh, gada griezumā teju x4 un ar to viss izteikts. Manuprāt.

Labots - Žaks Noriss
Link to comment
Share on other sites

Ja tagad, gatava FLIR kamera maksā maksā vairākas "štukas", tad ir naivi cerēt, ka tā vaŗētu parādīties moduļa veidā uz mobilā telefona un maksāt daudz mazāk. Būtībā tā - būs "širpotreba" moduļi (ja būs) par samēra nelielām naudiņām, bet visi specializētie moduļi principā nevar būt lēti, jo tas kas tiek ražots nelielās partijas vvienmēr būs dārgāks par masveida produkciju. Bet, ja specializēta moduļa cena būs lielāka vai vienāda ar gatava izstrādājuma cenu, tad 3x jāpadomā vai nav labāk nopirkt atsevišķu gatavu izstrādājumu.

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Ar vienu veiksmīgu (visvairāk pārdotais un, neskatoties uz tā zemo cenu, katra vienība nes peļņu) telefonu nepietiek, lai tik milzīgu kompāniju padarītu pelnošu.

Lai vai kā, ne par to ir šī tēma

 

 

Ja tagad, gatava FLIR kamera maksā maksā vairākas "štukas", tad ir naivi cerēt, ka tā vaŗētu parādīties moduļa veidā uz mobilā telefona un maksāt daudz mazāk.

Piedod, nekas tāds neinterisē, bet sūdīgu un gan jau dārgu multimetru gan jau ka varēsi dabūt! :D
Atceramies, ka tas galu galā ir tikai telefons!

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

A kas būs ar draiveriem? Jau tagad visādi trešās puses ROMu veidotāji nespēj saknābāt kopā nepieciešamos draiverus kamerām, Wifi, BT utt. Kas notiks šāda pilnībā disintegrēta viedtālruņa gadījumā? Plug&play? Modulī iekšā draiveri?

Link to comment
Share on other sites

Rubenis
(labots)

Var jau ko tādu pasākt, bet ļoti šaubos vai tā lieta aizies. Iemesli ir vairāki:

 

1. Kompānijas, kas ražo telefonus pelna uz jauniem telefoniem. Veco modeli, nedaudz ulabo un palaiž kā jaunu pa jauna cenu. Un cilvēki pērk. Vai viņus interesēs salikt pašam?? kādus 5-10% publikas interesēs, pārējiem vajag "ieslēdz un iet" variantu. Un cik nopirks telefonu no tiem 5-10%.

 

2. Compability issues būs pasmaga tēma, jo kā ar datoriem ir, kad kaut ko jaunu proci gribi uzlikt, bieži vien flasho BIOS, čakarējies. Ja projekta veidotāji neuztaisīs kaut ko ļoti pārdomātu, tad būs šādas problēmas praktiski ar katru komponenti.

 

3. Izmaksas. Vai tiešām taisīt pa blokiem un salīdzinoši ierobežotā kvantumā dažādus procesorus, atmiņas utt būs izdevīgi?? Tagad visādi Gigabyte, Justspacer utt četrkodolu telefoni ar IPS ekrānu ir pa smieklīgām naudām, salīdzinoši ar to kā bija agrāk.

 

4. Tehniskie risinājumi - tie paši magnēti, kas satur kopā, procesora un citu komponenšu savienojumi, ja tie ir atsevišķos moduļos, daļu aizsardzība un tas kā beigu beigās telefons izskatīsies.

Labots - Rubenis
Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Plug&play? Modulī iekšā draiveri?

Nav ne jausmas. Cerams, ka Googles gudrie prāti izdomās labu risinājumu šai problēmai.

 

1. Kompānijas, kas ražo telefonus pelna uz jauniem telefoniem. Veco modeli, nedaudz ulabo un palaiž kā jaunu pa jauna cenu. Un cilvēki pērk. Vai viņus interesēs salikt pašam?? kādus 5-10% publikas interesēs, pārējiem vajag "ieslēdz un iet" variantu. Un cik nopirks telefonu no tiem 5-10%.

Qualcomm, Texas Instruments, Nvidia u.c. komponentu ražotāji telefonus neražo, bet šo ražotāju komponentes ir teju vai visos telefonos. Ideju saprati?

 

4. Tehniskie risinājumi - tie paši magnēti, kas satur kopā, procesora un citu komponenšu savienojumi, ja tie ir atsevišķos moduļos, daļu aizsardzība un tas kā beigu beigās telefons izskatīsies.

Tas, ka telefons ir modulārs, vēl nenozīmē to, ka visiem moduļiem ir jābūt atklātiem. Uzliec kaut silikona vāku un neviens pat nenojautīs, ka tev ir modulārs telefons.

http://lv2.pigugroup.eu/static/colours/11246/96/1124696/893cd3079b39c8afe07ce7746092f4fa_reference.jpg

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Texas Instruments nav norakstīts kā mob.CPU ražotājs? Vai tad tāpēc Galaxy Nexus neieguva 4.4, jo TI savu darbību mob.procesoru lauciņā finišēja?

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Saki, ka atkal neveiksmīgs piemērs? :D

Šamie bez CPU ražo arī citas komponentes : wi-fi čipi u.t.t.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nezināju, nebiju iedziļinājies. My bad.

Link to comment
Share on other sites

Rubenis

 

 

Tas, ka telefons ir modulārs, vēl nenozīmē to, ka visiem moduļiem ir jābūt atklātiem. Uzliec kaut silikona vāku un neviens pat nenojautīs, ka tev ir modulārs telefons.

 

To es vairāk biju domājis, ka telefonam jābūt savā mērā muļķu drošam. Un tirliņi vilnas džemperos, kas savu telefonu uzlabot grib uz tepiķa jau netrūkst.

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)

Skaidrs. Nu, tirliņi arī esošos telefonus var "uzlabot" :D

Intervijā sacītais par moduļa uzbūvi mani gan neiepriecināja : jebkurš var brīvi tikt pie moduļa iekšām.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

MakeMeGoAway

Imho 2GB RAM tagad jaunajiem būtu jābūt kā minimumam. Daļa Android aplikāciju ir reāli smagas.

Link to comment
Share on other sites

Man vairāk interesē, ka tiks ndrošināta efektīva dzesēšana un kāds tad būs gala iekārtas izmērs.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

 

 

Imho 2GB RAM tagad jaunajiem būtu jābūt kā minimumam

 

Plikiņš 4.4.2 jau ir tīri pieticīgs, man aizsisti 640 MB no 2 GB, skrien visādi Facebook, FB Messenger, Swiftkey, Skype, WhatsApp.

Link to comment
Share on other sites

Rubenis

 

 

Plikiņš 4.4.2 jau ir tīri pieticīgs, man aizsisti 640 MB no 2 GB, skrien visādi Facebook, FB Messenger, Swiftkey, Skype, WhatsApp.

 

Man ar Samsung Galaxy S2 ir līdzīgi - normāli lietojot no 800Mb RAM apmēram 300Mb ir brīvi ar 4.4.2 Kit Katu.

Link to comment
Share on other sites

itanium

 

 

Man vairāk interesē, ka tiks ndrošināta efektīva dzesēšana un kāds tad būs gala iekārtas izmērs.

Kā tiek nodrošināta karsto CPU/GPU dzesēšana esošajos telefonos?

Link to comment
Share on other sites

androidz

 

 

Mans ideālais variants : 6" IPS ekrāns ar 1280x720 izšķirtpēju kāds no lētajiem Mediatek 4 kodolniekiem, 1 GB RAM 16GB atmiņa GPS ciešama aizmugurējā kamera lielas ietilpības akumulators

Lūdzu: http://www.1a.lv/datortehnika/plansetdatori/asus_fonepad_note_6_me560cg_16gb_black

Tikai akumulators droši vien nebūs nekas īpašs. Un nevajag nekādus Ara!

Man liekas to trubu daudzums un izvēlē vienkārši ārprātiga, vienmēr var piemeklēt sev tīkamu modeli, bez konstruktora palīdzības.

Link to comment
Share on other sites

MakeMeGoAway

Nu jā, atkarībā kādus appus lieto. Piemēram, ja ko līdzīgu Ingressam, tad lai multitāskotu ar 1GB RAM ir par īsu.

Link to comment
Share on other sites

itanium, esošajiem telefoniem siltumam ir kur noplūst, tādam modulāram telefonam, cik laba ir/būs siltumapmaiņa stapr moduļiem?

Link to comment
Share on other sites

itanium
(labots)
Lūdzu

"Cepuri nost", ka proti atrast telefonu ar 6" ekrānu un 16GB atmiņu.

 

cik laba ir/būs siltumapmaiņa stapr moduļiem?

Kad būs kāds reāls produkts, tad par to arī varēs spriest, bet, manuprāt, tiem karstajiem CPU/GPU telefonos nemaz nevajadzētu atrasties.

 

Nu jā, atkarībā kādus appus lieto.

Tur jau tas jaukums.

Ja ir nepieciešamība, tad pērk ar 2+ GB, ja nē - 1 GB.

Ja aptrūkstas - upgreido.

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...