Jump to content

Vai cietais disks var atmagnetizēties?


miersuzzemes
 Share

Recommended Posts

Taisu rezerves kopijas uz ārējā cietā diska. Bet cik tas ir droši?

 

I mean - ja es tos datus nekustināšu vairāk kā 5 gadus, tad nepastāv iespēja, ka diskam kā magnētiskai ierīcei kāds sektors atmagnetizēsies, un savu failu vairs nevarēšu nolasīt?

 

Ja tas tā ir, tad varbūt eksistē kāds paņēmiens kā efektīvāk "pārcilāt" datus, lai tie atjauno savu magnētismu?

 

Vai tomēr šmatricā iecept datus nav drošāk?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nekas nevar atmagnetizēties, jo disks atrodas metāla korpusā. Jo retāk disku lietosi, jo ilgāk viņš kalpos. Viens ārējais cietnis kalpoja kādus 7 gadus un kalpo joprojām kādam citam. 

 

Matricas drošs ir naudas izmešanas veids (turklāt dārgs ņemot vērā matricas cenu un ietilpību), jo garantijas nav nekādas, ka disku pēc gadiem varēsi 100% nolasīt. Tūlīt nāks cilvēki, kas teiks, ka jāpērk krutās matricas, bet diemžēl krutumu var pārbaudīt tikai pēc 5-10 gadiem. 

 

Ja gribas pavisam droši, turi datus uz 2 cietņiem, vienu pa laikam apgreidojot. 

Labots - Mežavecis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

versatile

Ir bijusi pretēja pieredze ar plauktā ieliktu disku - pieslēdzu un mēms.

Atmagnetizēties var un kā vēl... ja uz nepareizās iekārtas noliek, piemēram. Standarta mājas apstākļos - nē, nevar.


 

 

Tūlīt nāks cilvēki, kas teiks, ka jāpērk krutās matricas

Pirms gadiem 5 baudīju čupiņu 6 gadus vecu matricu. Lasījās vidēji 2-3 no 10, bez kļūdām - tb, visi faili nolasāmi ok - katra desmitā. Uz šito datu nesēju nepaļautos.

Link to comment
Share on other sites

miersuzzemes

 

 

Ja gribas pavisam droši, turi datus uz 2 cietņiem, vienu pa laikam apgreidojot.

Tā arī daru. Bet ko Tu domā ar "apgreidot"? Vienkārši regulāri vienu no viņiem nomainīt uz jaunu? (pastāv risks jauno iegādāt brāķīgu :) )

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Protams, nopirkt citu cietni. Man cietņiem ir nepārtraukta rotācija (kopā 4 gab) - rezi 1-2 gados 1 cietni nomainu, kur viens kalpo priekš OS, 2 gab glabā dažādus datus, bet viens 2TB visu cietņu kopijas.Līdz šim šī shēma darbojas labi.

Labots - Mežavecis
Link to comment
Share on other sites

Es backupiem izmantoju SkyDrive, kurš uzinstalēts uz 3 datoriem - mājas datora, darba datora un laptopa. Kopā, tātad, 4 vietās (ieskaitot Mākoni). Jā, es gan backupoju tikai svarīgās lietas (ģimenes fočenes, dokumentus, utml). OS, nesvarīgus datus, mūziku, filmas, utml nekur nebackupoju. Ja tie aizies pa pieskari, tos varēs dabūt no jauna ar nelielu laika patēriņu.

Link to comment
Share on other sites

Nu ja tie nav tb apjomā, tad laikam kaut cik ilgstošai glabāšnai der DVD RAM . Nu šo-to esmu ierakstijis un nolicis plauktā. Ražotājs saka garantija 30 gadi . HVZ vai būs ar ko pēc 30 gadiem nolasīt, bet tomēr drošāk kā ar HDD. Nu bija sarakstīts HDD, ielikts plauktā . Nogāzās HDD no plaukta un čau dati. To DVD tik uzkāpjot ar kāju var piebeigt. Nebūtu tie DVD RAM tīk lēni, būtu laba manta arhīviem... jo varot pārrakstīt pat 1000x.

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

 

 

Es backupiem izmantoju SkyDrive

Tikai žēl, ka by default par brīvu tur dod tikai 7GB. Tas bildēm tomēr ir par maz. Dokumentiem daudz maz ok.

Google Drive par brīvu dod 15GB (ieskaitot epasta pielikumus)

Link to comment
Share on other sites

vēstures pieredze rāda, ka visizturīgākais datu nesējs ir māla plāksnītes. Ir tikai nelielas problēmas ar ietilpību.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

...es gan backupoju tikai svarīgās lietas (ģimenes fočenes, dokumentus, utml)...

Tieši šīs jau ir lietas, ko glabāt jebkur ārpus sava datora un sava ārējā HDD (vai kā cita) nu nekādi nevar nosaukt par saprātīgu rīcību.

 Bet par tēmu - tieši tā - svarīgās lietas uz 2 ārējiem HDD, kurus ik pa laikam papildinu ar jauniem datiem. Tas, ka varētu nosprāgt abi reizē - nu vairāk kā nereāli .  Ja nu ir kas īpaši svarīgs un neatkārtojams un bail no zagļiem, ugunsgrēka, plūdiem u.t.t. - nu tad vēl vienu kopiju var glabāt pie kāda uzticama cilvēka, vai īrēt bankā seifu :mrgreen2: .

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

postal1188

Brinos, ka neviens ka drosu datu glabataju nav pieminejis ssd diskus! Vaitad tas uaz doto bridi nav drosakais datu glabasanas veids? Pat ja tas novelas no plaukta vai izkrit no likiem pirkstiem lielaka ispeja, ka tam nekas nebus noticis!

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

SSD nav drošs. Relatīvi tik pat švaks kā flašatmiņa. Triecienus, protams, tur ļoti labi, bet ne kā ilgtermiņa krātuve. Plus ja nobirst, tad neko nevar atjaunot.

 

Šobrīd drošākais mājas lietotājam ir HDD.

 

Bildēm back-up var taisīt iekš Picasa/Google+, kur var bez ierobežojuma glabāt bildes līdz 2048 pix garākā malai. Smuki syncojas ar Picasa Win/Mac programmu.

 

Pilna izmēra bildes var glabāt Flickr, tur bez maksas ir 1 TB.

 

Video back-up bez ierobežojuma var taisīt iekš Youtube. Nav neko kvalitatīvi, bet labāk kaut kas, nekā nekas.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man laikm vecākais disks ir 1,2GB no simtā pentiuma. Protams,var teikt, nah** Tev to sūdu vajag, bet man tur stāv rezerves kopija no kāda 1995 gada ar ģimenes fočenēm. Parasti nāk jauni kompki, jauni diski, visu saturu no vecā pārkopē jaunajā, bet veco nolieku plauktiņā. Vienu reizi pat ievajadzējās veco disku, jo telefons paprasīja PUK kodu, kurš bija kautkad sen pierakstīts un stāvēja uz 10GB diska. Ēst ta man tie diski neprasa un lai tak tur stāv bildes un citas lietas, kuras nevar vairs atjaunot. Kautko tagad rakstīt un glabāt uz CD vai DVD, tas gan ir pilnīhi garām. Ja, paša rakstītie, vecie zeltītie diski pa 10Ls gabalā vēl tagad lasās bez problēmam, tad jaunie sprāgst kā mušas. Tas pats tak bija ar 1,44MB disketēm. Vecās vēl tagad ir OK, bet kā "tehnoloģijas attīstījās", tā sāka sūdus ražot.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

 Pilnībā piekrītu biedram e =d par tām māla plāksnītēm. :) Visilgāk glabājas uz papirusa ar grafīta zīmuli uzrakstītais. :)

 Viss pārējais nav droši. Glabāju uz diviem HDD. Regulāri no datoriem svarīgos datus pārkopēju uz ārējā cietā diska. Paši svarīgākie dati tiek glabāti uz abiem ārējiem HDD.

 Pamācošs stāsts - reiz pavisam nejauši (cilvēka faktors, kā teikt) vienu svarīgu mapi izdzēsu. Nu melnie uznāca un viss. Nav vairs, kaut raudi. Pacēlu datus ar vienu maksas programmu. Vo bija izmisums man toreiz.

 Par SSD kā datu glabātuvi pagaidām nav vērts runāt, jo samērā dārgi vēl tie SSD.

Link to comment
Share on other sites

Da kam negadās. Man jaunākais saputrojās ar diskirm datorā un logus uz datu diska uzmauca virsū. Atnāk lielām acīm,  sarkaniem vaigiem un saka, ka sūdi ir. Es paņemu rezervers kopiju no plauktiņa un saku- mācies dēls :sarkasms: . Būs mācība uz visu mūžu , ka visam ir jābūt kopijai un tad var gulēt mierīgi.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Nu  tas DVD RAM tomēr i pēc skata, i pēc ierakstīšanas veida ir tomēr kautkas cits , kā parastie DVD R vai RW http://ru.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM  . Vislielākais '' prikols'' ir tas ka ielikts diskdzinī , strādā kā ''lielkalibra'' diskete vai flešķa ( nu labi ātrums dikti nīkulīgs salīdzinot ar flešķu) . Cita lieta ka tomēr padārgi , ap 3 EUR  gab( un arī nav nopērkami katrā bodē) . Bet, tā ir kaut kāda ticība ja vajag noglabāt ko svarīgu, unikālu .

   Bet prastām vajadzībām labs ir algoritms, kad vecā HDD ieraksta datus un noliek plauktā. Tik no manas puses ieteikumus- nedzēsiet vecos ārā, kad nākošo reizi rakstāt klāt. Nu ir pāris reizes gadijies, ka savajagās kautko vecu , ko sen jau no darba datora esmu izdzēsis kā nevajadzīgu . Parakājos vecajā kopijā un priecīgs atrodu ko no dokumentiem. 

  Vispār mūsdienās ar to infu ir traki. Nu notiks kas globāls un pakāsīs cilvēce visu, nevis kā veco laiku '' māla plāksnītes ķiļrakstā'' , kad tagad pec tūkstoš gadiem kāds atrok un izlasa. Visādi tie digitālie... paies 50-100 gadi un viss būs izdzisi/pakāsts ja kāda globāla kataklizma.

Link to comment
Share on other sites

kas attiecas uz glabaasjanu skaidraivos, googlees, visaadaas tamliidziigaas kujnjaas... naak praataa e-pasta pakalpojumu sniedzeejs cc.lv, kursj vienaa jaukaa briidii pateica " cjau rasma" :

Atšķirībā no e-pasta provaideriem, šeit Tavi faili vienmēr glabājas arī pie Tevis paša. Un, ja uzsetuposi to padarīšanu uz vairākiem datoriem, tad arī automātiski replicēsies uz visiem. Kopsummā es tomēr teiktu, ka šis variants nav nedrošāks kā HDD plauktiņā - pat ņemot vērā iespēju, ka serviss var likvidēties (un tad arī vienmēr varēs pārvākties uz nākamo bez lielām sāpēm). Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...