Jump to content

Aizdomīgi radiatori dzīvoklī


krii1988
 Share

Recommended Posts

Nesen ievācāmies citā dzīvoklī, vakar pēkšņi ievēroju uz radiatora šādu notecējumu + kaut kādus rūsveidīgus pleķus sekciju šuvēs (sk.foto).

 

Notecējums - pabiezs, eļļains - bija visai svaigs, varēja ar pirkstu noslaucīt.

Apkure mājai, šķiet, nav vēl pieslēgta. Stāvs 7/12, čehu projekts.

 

Šis ir kas tāds, dēļ kā vajadzētu sākt uztraukties?

 

post-60748-0-31390800-1380098285_thumb.jpg

post-60748-0-61376900-1380098284_thumb.jpg

post-60748-0-39262400-1380098283_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Iespējams apsaimniekotājs veicis siltumtrases pārbaudi pirms apkures sezonas. Jebkurā gadījumā ziņo apsaimniekotājam.

Link to comment
Share on other sites

Krānu varbūt vēl varēs saremontēt, bet vecu čuguna radiatoru remonts būs ļoti dārgs prieks, ja vien tā pilošā sekcija nav pirmā vai pēdējā. Lētāk būs uzlikt jaunu radiatoru.


Link to comment
Share on other sites

Paldies par ieteikumiem, ziņošu saimniekiem un meklēšu santehniķi.

 

Pilēt vēl nekas nepil, izņemot to brūno notecējumu. Vienkārši negribas pavadīt siltumsezonu ar pik pak fonā.

Link to comment
Share on other sites

Iespējams, veikta hidrauliskā pārbaude un savienojumu vietās šķidrums izsūcies cauri pakojumam.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Tur tas krāns ir pēc radiatoriem? Vai citā vietā?

Fiksāk noņemt nost visu sekciju un trubu līdz krānam, pielikt citu.

 

 Tiešām izskatās pēc pārbaudes sekām veciem, sarūsējušiem radiatoriem.

Apsaimniekotāja santehniķim šitais jādara. 

Nepaskatījos ka 12 st ēka...  Spiediens pie apkures būs tīri neko, obligāti jāsauc apsaimniekotāja specs.

Labots - wersa
Link to comment
Share on other sites

Sasils tas čuguna klucis, izplētīsies un nekas vairāk netecēs. Pareizi te saka par hidraulisko pārbaudi.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Normāliem radiatoriem pār pārbaudes nekādu reižu nav. Pats radiators varbūt mazāk sūdīgi izskatās kā krāna fočene.

LOL, riskanti tādu atstāt.

Link to comment
Share on other sites

Tāpat neviens apsaimniekotāja santehniķis tor radiatoru tagad apkures sezonas sākumā nemainīs, pateiks gaidīt līdz pavasarim. Ja vēl ņem vērā, ka tam visam ir vajadzīgs projekts un saskaņošana un dzīvokļa īpašnieks visticamāk nav īsti ieinteresēts daudz tērēties.

Link to comment
Share on other sites

Uzreiz var redzēt,ka nav krievulaiku skola :sarkasms:  Tālaika radiatoriem ne tādi vien brīnumi gadījās. Sakarsīs, izpletīsies, rūsa aizvilks šķirbas ciet un viss būs OK. Ļaunākā gadījumā bļodiņu apakšā paliksi. Andža pareizi saka, apkures sezonas sākumānevienamnebūs laika ar to sulojošo radiatoru ņemties. Tu īrē  padomjlaika dzīvokli un rēķinies ar visādākām šitādām šaizēm.

Link to comment
Share on other sites

Vismaz pagājušo gadu, cik zinu, kopējo apkures sistēmu remonts ir uz mājas apsaimniekotāja rēķina. Ja apsaimniekotājs ir Rīgas namsaimnieks, tas trubas labo Rīgas Siltums. 

Pēc bildes - tur ir apkures ūdens noplūde- lieta ir jālabo un nekavējoties - pastāv iespēja ka uz laiku "aizvilks" ar rūsu jo noplūde neliela, tomēr problēmas risinājums ir bojātā posma remonts. (Kaut vai primitīvi sametinot - skaidrs ka radiatoru neviens nemainīs un tas arī nav viņu pienākums, tomēr sametināt var - viņiem ir gan gāzes metināmiem, gan veči kas māk to izdarīt) 

Skaidrs ka Rīgas namsaimnieks nesteigsies ar remontu - tipa paliekam bļodiņu, moška pāries... Bet nu jāsataisa līdz apkures sezonas sākumam - kad apkure būs palaista tad viņu vēlme remontēt samazināsies vismaz 10x.... Jo apkures sezonas laikā atslēgt mājai apkuri un izlaist ūdeni no sistēmas ir sarežģīti. Galvenokārt dēļ papīru lietām - tipa vienu dienu nav bijusi apkure - līdz ar to jāpārrēķina apkures rēķins. 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Projekts un saskaņošana.  trīs veči, divas stundas un viss.

Plūdu gadījumā vainu vels uz īrnieku, dzīvokļa īpašnieku - tip nav ziņojis utt. Rakstisku iesniegumu vajag, kur šie dēsies?

Kaut kas jādara būs, nevarēs novelt vainu uz tevi, ka neziņoji.

Rūsa varbūt arī ko pievilks, ja vēl pasmērē un virsu nokrāso :yahoo: .

 

Kaut gan šitādus es vienā dienā izmestu, pieliktu citus un tad domātu par projektu.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds, ja no metināšanas neko nesaproti,tad vismaz nestāsti muļķības. Man baigi gribās redzēt, kā čuguna radiatora ribas savienojumu var sametināt :sarkasms: :sarkasms: :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Mūsdienās sametināt čugunu nav nekādu problēmu - tomēr tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu. Pats gan metinājis čugunu neesmu, bet esmu redzējis elektrodus čugunam. 

Skaidrs ka čugunu metināt ir krietni sarežģītāk kā tēraudu. Bet ne neiespējami. 

 

Jebkurā gadījumā noplūdes labošana ir mājas apsaimniekotāja problēma!

Link to comment
Share on other sites

Sazvanīju apsaimniekotāju (SIA "LATMĀJA"), rīt nāks santehniķis skatīties. Tad jau redzēs, kas no tā sanāks.

Link to comment
Share on other sites

Starp čuguna radiatora sekcijām ir blīvējums un tur, ja sadomās metināt, viss izdegs. Ziepes tad būs vēl lielākas. Tas, ka var nopirkt elektrodus čuguna metināšanai, vēl nenozīmē,ka ar tiem var radiatorus sametināt :sarkasms: Tāpat,bez radiatora noņemšanas tak nekam klāt netikt. Vajag zināt, kā čuguna radiators saskrūvēts, tad šitādas glupas idejas galvā nenāks. Pareizi būtu šuguna radiatoru noņemt, ar speciālu atslēgu visas sekcijas atdalīt vienu no otras, iztīrīt sekcijas no nosēdumiem, salikt jaunus blīvējumus un visu saskrūvēt. Čuguna radiators ir mūžīgs un pie, pstāvīgas kurināšanas, gana ferktīvs. Cita lieta,ka tāda radiatora pārjaukšana izmaksās dārgi, jo baigais čakars.

Link to comment
Share on other sites

Ja gadījumā pasaka "likt bļodu", tad, lai lieki neriskētu, bildi kopā ar aprakstu - "saucienu palīgā" nosūtī ierakstītā vēstulē gan sev pašam, gan apsaimniekotājam, lai, ja noplūdīs kaimiņi, varētu pierādīt, ka tu tur ņepričom - vainīgs apsaimniekotājs, kas nav vēlējies laicīgi novērst problēmu, reizēm paranoja palīdz ...

Labots - HTC
Link to comment
Share on other sites

Didzi, es jau neko... Skaidrs ka Tu par psrs laika tehniku zini vairāk. Ja esi jaucis cuguna radiatorus, zini viņu uzbūvi, nestrīdos. Ja nevar samtināt, znacit nevar...

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Apsaimniekotājs skalo apkures sistēmu, lai nenosēžas rūsa un radiatori sezonu iztur, un mēdz paaugstināt spiedienu, lai apkures sezonā kādam nesāk kaut kas pilēt, kā rezultātā būs jāpārtrauc stāvvadā siltuma piegāde.

Dotajā situācijā es neliktos ne zinis. Te džeki vienu pilīti ieraudzījuši, uzreiz sāk stresot... štrunts pēdējais.

Radiatoru noņemšana, sekciju atskrūvēšana (zinu, ka ribu iekšpisē ir vītņu gredzens), pārpakošana un aizskrūvēšana ar visiem pievienojumiem pie caurulēm ne vienmēr beidzas 'gludi'. Savs procents labojamo radiatoru nav uzstādāmi atpakaļ, jo čuguns mēdz plaisāt, ja to bieži vai ar līkām rokām kustina. Tas attiecināms tiešu uz PSRS radiatoriem. Ir foto attēli ar ieplaisājušiem radiatoru galiem. Bojātie ir metami. To vietā cilvēki uzstāda tērauda radiatorus. Jāinformē apsaimniekotājs, jāsaņem atļauja. Balansēšana vienīgi izpaliek šādos gadījumos, tāpēc otrā ēkas galā var nebūt pietiekama siltumnesēja cirkulācija.

Link to comment
Share on other sites

Ieradās apsaimniekotāja santehniķis, atzinās, ka bija tieši tad kaut ko testējis, tāpēc nav brīnums, ka suliņa izspiedās. Atskrūvēja krānu, pārtina vecās pakulas - gar tām bija notecējis. Teica, ka šodien pildīs sistēmu, nekam nevajadzētu vairs tecēt. Cerēsim :)

 

Katrā ziņā, paldies, kungi, par aizraujošo diskusiju, uzzināju ļoooti daudz jauna!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  Par to radiatoru metināšanu. Jā mūsdienās viss gājis uz priekšu. Elektrodus var dabūt , kādus vien vēlies, tikai jāpazīst "drēbe" (čuguns). Ir trīs pamata čuguna veidi - pelēkais, baltais un kaļamais. Tad nu izejot no tā var sākt pirkt elektrodus . 

  Radiatoram tik un tā būs jābūt tukšam. Agrākos laikos , kad nebija tāds elektrodu klāsts, metināmo vietu vajadzēja uzkarsēt un tikai tad metināt. Pieļauju, ka arī tagad tas ir vēlams. Cik nav metināti sala saplēstie radiatori. Nu nav tur baigā problēma. 

   Par izjaukšanu - ja montējis īsts meistars ar svina mīmiju, tad diezgan bezcerīgi, ja ar krāsu un pakulām, jau labāk, bet ja ar gumijas blīvēm, tad bērnu spēle.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...