Jump to content

elektro motors


ww55
 Share

Recommended Posts

Kaimiņs šodien jautāja par bērnu elektro auto un remontru... Brauca 2x dienas minimāli. Priekšā ir tāds kā gaismas slēdzis (uz priekšu un atpakaļ) +pedālis pie kājas. Sākumā darbojās abos virzienos, bet tagad šiem atpakaļgaita ir pazudusi..Kāds ir remontējis kaut ko līdzīgu..

 

Link to comment
Share on other sites

Esmu ķēpājies ar 2 tādām mašinītēm un abām nestrādāja atpakaļ gaita.
No eletrības viedokļa tur it kā viss bija kārtībā - slēdzis ar kuru pārslēdz baraukšanas virzienus, vienkārši samaina vietām polus uz slēdža vidējiem kontaktiem, bet mašīna tik un tā brauc tikai vienā virzienā. Mēģināju zīmēt shēmu, bet nepietika pacietības to izdarīt līdz galam (mašīnas nav manas, man tikai paprasīja, lai apskatos, bet tā kā tām bija svarīgākas problēmas, tad īpaši neķēpājos ar atpakaļgaitas neesamības meklēšanu).
Tā, ka arī mani mazliet interesē šādas mašīnītes elektrikā shēma. Nav tur viss tik vienkāši kā varētu liekties: mašīnai ir 2 motori, 2 ātrumi, turpgaita, atpakaļgaita un bremzes. Ātrumi tiek pārslēgti ar slēdzi, kurš saslēdz abus motorus vai nu virknē, vai paralēli. Vēl mašīnītei ir bremzes, kuras ir elektriskas - nospiežot gāzes pedāli (parasts ON/OFF slēdzis) mašīna brauc uz priekšu, pedāli atlaižot uz sekundes daļu motori tiek ieslēgti pretējā virzienā un mašīna gandrīz momentā apstājas.

Link to comment
Share on other sites

Ja lētais gals, tad izejā releji un nodeguši kontakti.

Link to comment
Share on other sites

Tām divām mašīnām nebija nekādu releju - tikai pliki ON/OFF slēdži. Gāzes pedālis tikai ieslēdz vai atslēdz motorus, ātrums ar to neregulējas.Un ja neskaita dažādus skaņas signālus (kuri darbojas no atsevīšķām baterijām), tad tām mašīnām nav vispār nekā no elektronikas - tikai plika elektrotehnika.
Tagad mazliet padomājot, liekas, ka būšu kļūdījies ar aprakstu kā šīm mašīnām darbojas bremzes. Ir aizdomas, ka pie bremzēšanas motors nevis tiek ieslēgts pretējā virzienā, bet gan salaists uz „īso”, tas ir - palaižot vaļā „gāzes” pedāli no motora tiek atslēga elektrība un  motora brīvie gali tiek saslēgti kopā. Motors sāk darboties ģeneratora režīmā un tas ātri vien apstājas, jo "ģeneratora" slodze ir „īsais”. Bet nu tik un tā nesaprotu kāpēc, tām mašīnām pazūd tikai atpakaļgaita. Var būt kaut kad rudenī-ziemā tikšu klāt pie vienas no tām mašīnām un izpētīšu.

Link to comment
Share on other sites

Šāda viņa ir.Virziens tieks pārslēgts ar tādu kā gaismas slēdzi, lai mašīna brauktu jāuzdot gāzes pedālis.Bremzēšana notiek atlaižot pedāli..Bet šodien notika brīnums, sāka strādāt atakaļgaita..Vai tad bremzēšanas nontiek atlaižot pedāli un pārtaucot ķēdi??

post-96889-0-47090600-1379940799_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Vai tad bremzēšanas nontiek atlaižot pedāli un pārtaucot ķēdi?
Jā, bet ja tur nebūt tās "elektriskās bremzēšanas", tad tikai atlaižot gāzes pedāli, mašīnu  vēl kādu brīdi turpinātu braukt pēc inerces. Gāzes pedālis ne tikai pārtrauc ķēdi uz motoriem, bet arī savieno ķēdi, kas tos motoru izvadus salaiž uz "īso".
Link to comment
Share on other sites

 

 

... Gāzes pedālis ne tikai pārtrauc ķēdi uz motoriem, bet arī savieno ķēdi, kas tos motoru izvadus salaiž uz "īso".
 

Bet varbūt bremze ir elektromehāniska - Padodot spriegumu uz motoru, bremze atlaižas.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Bet varbūt bremze ir elektromehāniska
Var jau būt, ka ir arī bērnu mašīnītes ar (elektro)mehānikām bremzēm, bet tām mašīnītēm, kuras es redzēju, tādas točana nebija. Kad ar mašīnu nebrauc, tad to var pastumt un visi riteņi griežas - tātad eletromehānikas bremzes tur neko nebloķē. Un ja reiz bremzēšana "motors ģeneratora režīmā + izvadu īsslēgumu" strādā, nav jēgas sadārdzināt mašīnas pašizmaksu ar papildus elektromehāniskām bremzēm.
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...