Jump to content

Apkures cirkulācijas sūkņa aizstājējs


_dunduks_
 Share

Recommended Posts

Ir pieejama apkures krāsns (jau spieslēgta pie skursteņa) ar šķidrumu, ka slitumnesēju. Bez ūdens krāsni kurināt ļoti nav vēlams.

Ir 2 lieki radiatori.

Vajadzētu low-cost akures risinājumu vienai telpai.

Mana doma, ka cirkulācijas sūkņa vietā izmantot kādas veļasmašīnas sūkni un to visu savienot ar lokanajām caurulēm.

Vai tāds risinājums strādās? Vai sūknis spēs dzenāt ūdeni? Nekādas karstās temperatūras nav paredzēts kurināt. Nav paredzēts bargai ziemai, bet vēsajam rudenim. Un vai tādā gadījumā var iztikt bez izplešanās trauka?

Vai arī tie ir slima suņa murgi, ko es tikko biju iedomājies.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Čuguna radiatori nav, ir parastie, šādi:

Radiators.jpg

Vai pašteces sistēma darbosies ar šādiem radiatoriem? Un tāpat, vai pašteces sistēma darbosies ar lokanajām caurulēm? Un vai pašteces sistēma darbosies, ja radiatori un krāsans būs vienā līmenī / istabā? Biju domājis, ka paštecei krāsni vajag pašā zemākajā līmenī (pagrabā).

 

Link to comment
Share on other sites

Ciešamu cirkulācijas sūkni apkurei var nopirkt sākot no ap 50 latiem. Ar cirkulācijas sūkni būs labāk, nekā uz pašteci. Pašteces sistēmu saviem spēkiem izbūvēt grūtāk, vajag vairāk poņas, jo vieglāk sataisīt nepareizi, ka necirkulē nekas. Pašteces sistēmai jāliek pareiza diametra caurules, tuvāk krāsnij lielāka diametra, tālāk mazāka, jābūt kritumiem, cauruļvadu aiziet vairāk. Bez izplešanās trauka neiztikt, jo uzkarstot sistēmai, sistēmā spiediens stipri pieaugs, izplešanās trauks spiediena pieaugumu padarīs mazu. Kā var pateikt malkas pagalei, nav ziema, bet rudens, man karstu temperatūru nevajag. Degs tā pagale un būs karstums. To kurināšanu uz minimālu vilkmi gan neiesaku praktizēt, jo tas bojā katlu un skursteni. Un vispār, nav apkures sistēma katls pieslēgts skurstenim, apkures sistēma prasa nopietnu pieeju, izplānošanu, kvalitatīvu izbūvi, kvalitatīvu apkalpošanu utt. Ja jau sākumā gribas ietaupīt uz cirkulācijas sūkņa un izplešanās trauka rēķina, nebūvē viņu vispār. Nav joki, drošība ir svarīgāk par to naudiņu, ko tev liekas varēsi ietaupīt.



Kas tās par lokanajām caurulēm? Lietot var visas caurules, kas paredzētas apkures sistēmām. Ja ir lokanas caurules apkures sistēmām paredzētas, nav problēmu viņas lietot. Tavi radiatori darbosies pašteces sistēmā, tam nav nozīmes. Bet man te rodas iespaids, ka tēmas autoram ir katls, radiatori un vairāk nav nekā. Un to nav nekā tēmas autors grib aizpildīt ar kaut kādiem štruntiem (veļas mašīnas sūknis). Nevajag pieiet nenopietni šīm lietām, ja kas gadīsies, tpu, tpu, tpu, nebūs tev ne katla, ne sistēmas, ne mājas utt. Pilns bailīgu negadījumu ar apkures sistēmām dzirdēti.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

vienā istabā pašteci salikt nepareizi ir pilnīgākajam cirvim jābūt. tikai tā ir vaļēja sistēma un bildē redzamie radiatori izrūsēs dažos gados.

Link to comment
Share on other sites

Nu Tu vēl veļasmašīnu Rīga-17 pieslēdz kopējā sistēmā - i veļa vēl izmazgāsies!  :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

_dunduks_

Es to visu saprotu, 'pilnais' risinājums ir paredzēts nākamajai vasarai.

Tagad vajag ātro zemo cenu risinājumu šim rudenim un nākamajam pavasarim. Un pilnīgi po kā tas izskatās, un ka caurules pa grīdu izmētātas. Galvenais ir lētums.

Ja mans iedomātais risinājums nestrādā, tad viss tiek atcelts un basta.

Nav tagad finanses visu pa smuko.

Labots - _dunduks_
Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Nez, ja taupīt, droši vien labāk pašteci taisīt. Mazāk problēmu, darbosies bez elektrībām.

Rekur kandžas aparātu topikā ir tvertņu meistari, sarunā ar kādiem to tvertni uztaistīt no dziras aparātu būves atgriezumiem.

Ar resniem radiatoriem viņa ies ļoti ilgus gadus. Tikai kāds tas katls, maza tilpuma sistēmas bieži jākurina, ātrāk atdziest.



Tam sūknim arī būs jārēķina, cik l/min sūknē, utt. Kāda apmaiņa sistēmā u.c.

Link to comment
Share on other sites

 

tikai tā ir vaļēja sistēma

Nav pašteces sistēmai jābūt vaļējai. Vaļējas sistēmas bija vecos laikos, kad izplešanās trauki nebija pieejami.

Lētais risinājums pašteces sistēmai varētu būt šāds (ja ir tie divi radiatori). No katla turpgaitas līdz istabas griestiem iet caurule, tālāk ar nelielu kritumu caurule iet pa griestiem līdz 1. radiatora vietai, tad trejgabals, no tā 1. stāvvads uz 1. radiatoru un turpinājums caurulei pa griestiem uz 2. stāvvadu 2. radiatoram. Stāvvadi lejā pāriet atpakaļgaitas caurulē, kas arī ar nelielu kritumu iet uz katlu, zem pirmā stāvvada, saprotams, arī trejgabals. Atpakaļgaitai galvenais jābūt ar kritumu, zemākais punkts būs katla ieeja apakšā. Radiatori pievienojas stāvvadam, bet stāvvada caurulīte starp radiatora pievienošanās stāvvadam trejgabaliem tievāka par stāvvada cauruli. Cauruļu diametri: no katla lielākais, piem., 22 mm, aiz augšējā trejgabala turpgaita un stāvvadi 18 mm, radiatoru pieslēguma caurules un stāvvads starp tām 15 mm, atpakaļgaita līdz apakšējam trejgabalam, tas, kas 1. stāvvada apakšā, 18 mm, no apakšējā trejgabala līdz katlam atkal 22 mm. Uz atpakaļgaitas katla tuvumā obligāti drošības vārsts un izplešanās trauks ar tilpumu ideāli 15 % no sistēmas tilpuma. Tur kur turpgaitas augstākais punkts, atgaisošanas vārsts. Lētāk neko neatrisināsi.

Link to comment
Share on other sites

To ideju labāk atliec, ja gribi līdz nākamai vasarai nodzīvot.

 

Kādas vēl lokanas caurles tev tur būs, nu neliek tādas un neesmu dzirdējis par tādām priekš apkures. Ap katlu tik vai tā vajag mazo loku, tad kādu 3 vai 4 ceļu vārstu. Kā iedomājies, kā regulēsi tur to temperatūru radiatoros? Nekurināsi jau vienu pagali. Vajag arī izplešanās trauku, vajag pāris drošības (pārspiediena) vārstus, arī kādu atgaisošanas vārstu varētu. Tad vajadzēs vēl čupu višadus loriņus bez caurulēm, ar kuriem to visu savienot kopā. Galu galā meistaru vajadzēs.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ap katlu tik vai tā vajag mazo loku

Mazais loks ir tas, bez kā pašteces sistēmā, turklāt tik mazā var iztikt. Mazais loks ir pilnvērtīgs mazais loks, ja izmanto sūkni.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nopērc uzreiz cik lielu vajadzēs nākotnē

Pilnīga taisnība, neko nevajadzēs ārā mest, arī caurules varēsi izmantot nākotnes sistēmā.

Link to comment
Share on other sites

Man savulaik čoms garažā bij šitādu apkuri sabīdijis. Kā cirkulācijas sūkni izmantoja autiņa tosola sūkni,grieza ar kautkādu autiņa 12V motorīti no autiņa akumulatoru ladētāja, katlā  autiņa radiatora datčiks, lai sūknis automātiski slēdzas, taisnās trubas vienā gabalā, bet visi līkumi gumijas trubas no dazād autiņu dzeses sistēmam. Vārdu sakot,pilnīgs šrots, bet darbojās gadiem un paši saprotiet, kādas izmaksas tai sistēmai. Es gan konkrētaja variantānoteikti ieteiktu pašteces variantu. Man pašam mājā visa apkure uz pašteci un poh** par elektrību un sūkņiem. Toties ir automātika uz gaisa padevi katlam, lai tam  ir tikai divi režīmi, kad deg ar pilnu švunku, un kad praktiski dziest.  Tad nekādas darvas neveidojas un katlā visu laiku ap 60-70 grādu. Nevajag ne mazo loku,ne trīsvirzienu vārstu. Ja pazūd elektrība, gaisa padeve uztaisīta tā, ka katls nodziest un nekad nevar uzvārīties. Bez elektrības, jāpārietn uz rokas režīmu un tad gan jāpārvēršas par kurinātāju.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cirkulācijas sūknim vajag arī avarijas barošanu jo ja pazudīs strāva tad katls dosies misijā

A priekš kam drošības/pārspiediena vārsti, ko?!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cirkulācijas sūknim vajag arī avarijas barošanu jo ja pazudīs strāva tad katls dosies misijā.

Praksē nav tik traki. Malkas katliem tava klātbūtne vajadzīga, lai kurētos. Jāieliek malka. Ieliktā malka deg stundu, pusotru. Ja pazūd elektrība, to pamanīsi, atgriezīsi vajadzīgos vārstus un viss izkurēsies, izdzisīs. Protams, jābūt tam visam paredzētam pie sistēmas izbūves, zinu dažus, kam saveidota sistēma tā, ka pie elektrības pazušanas jāsteidz dzēst kurošs katls, tas pavisam nav ērti. Tā avārijas barošana ir ļoti nelēts pasākums. Lielākajā daļā gadījumu labi iztiek bez tās.

Link to comment
Share on other sites

 

 

varbūt jau pilna māja ar tvaikiem,ūdeni un pārkarsušu katlu kādam ir norma?

Ko cilvis var runāt, ja pašam nav pieredze. Lielāka problēma ir klakšķoši vārsti naktī. Nekādi pirts vai baseins mājā nekad nav bijis. I ne tuvu tam.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu redz, man tas ir bijis pa tuvu 10 gadiem vienu reizi, tad ko tad, likt nez kādu spec upsi tagad? Un runa jau nav par nakti un troksni, bet par to, ka cilvēki tiek baidīti ar pirti un baseinu.

Link to comment
Share on other sites

Guest wersa

Neuzlaidīs, dunduks  ( niks neatbilst būtībai) ir normāls.



Didzi, visu cieņu.

Auto tosola sūknis ir daudz izturīgāks kā visdārgākās veļasmašīnas motorelis&sūknis. :)

Link to comment
Share on other sites

Es tikai nesaprotu kāpēc vienā istabā nevar ielikt kaut kādu Jotul tipa krāsniņu, pat lietotas var iegādāties. 

Link to comment
Share on other sites

Taču te, laikam, stāsts, ka tēmas autoram nāve to apkuri tai istabā šoziem nevajag. Ir viņam skurstenim pieslēgts apkures katls un divi radiatori. Domāja viņš, lai palaistu tai istabā to apkuri, vajadzēs tik vienreiz nospļaut (veļasmašīnas sūknis + nezin kādas lokanās šļūtenes). Uzprasīja padomu forumā, bet atbildēs izlasīja, ka apkures palaišana prasīs lielākas izmaksas un darbu, nekā sākumā likās. Nu tad autors, kā pats teica, mierīgi iztiks bez tās apkures šoziem, bet visus darbus izdarīs nākamvasar. Lai autoram izdodas visu labi tad izbūvēt. Ieteikums, papēti vairāk tās apkures sistēmas, pakonsultējies ar speciālistiem. Atradīsi optimālo risinājumu, un tad varēsi priecīgs sildīties gadiem. Lai veicas.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...