Jump to content

AM ferkvences Rīgā?


donvanbaum
 Share

Recommended Posts

donvanbaum

Es gribu uztaisīt parasto detektora uztvērēju (viņam nav pastiprināšanas) un uztvert visu ko vien ir iespējams. Par Radio Merkurs zināju, bet man vairāk interesē raidīšana no ārzemēm.  

Link to comment
Share on other sites

Par cik pagājušo vasar bija viens pionieru projekts, tad uzbūvēju savu pirmo detektorradio. Kādreiz tak jāsāk ar pamatu apgūšanu  :sarkasms:  un 53 gadi man likas pašā laikā. Es gan tā pa vienkāršo nevarēju. Vispirms uzvilku 100m garu antenu, tad uztaisīju zemējuma kontūru ar 4 omu pretestību un ar selektīvo voltmetru izmērīju elektromagnētiskā lauka intensitāti visā garo un vidējo viļņu diapazonā. Vienīgā nopietni dienā ustveramā stacija ir krievu raģio Rosiji no Kaļiņingradas uz 171kHz. Tur jauda 500kW. Vairāk neko dzirdēt ar detektoru dienā praktiski nevar. Vakarā protams radio ēteris atverās. Domāju, ka Rīgā būs problēmas uztvert 171kHz, jo katrs sevi cienošs ķīniešu barošanas bloks uzskata par pienākumu ēterā radīt traucējumus :sarkasms: Es uztveru gandrīz ideālos apstākļos, antenu novilu tā, lai būtu vismazākie traucējumi, bet vienalga uz saudzām frekvencēm ir ļerkšķis. Jā,par vietēji Merkuru aizmirsti.To tak pat ar labu radio grūti uztvert, Ko var gribāt no 2kW raidītāja. Uz vidējiem viļņie vajag simtus kilovatu, lai diodi atvērtu.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe
Tur jauda 500kW

 Tā neko sev. :shok: Amerikā vispār ar šādu jaudu tikai viena AM raidīja līdz 1940, un pēc tam aizliedza jaudīgākas par 250kW 50kW..  Austrālijā eksperimentālo 250kW-atīgo staciju naktīs esot bijis iespējams uztvert pat Jaunzēlandē.

 

Paldies - katru dienu uzzini ko jaunu...

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

Liriska atkāpe ;)

Poļi pirms šamiem nobruka  Warsaw radio mast vispār kurināja ar 2MW ;) Nu labi tie jau garie bet tikuntā ;)

No vidējiem viļņiem vispopulārāis varētu būt  1440 kHz kur labu laiku kurināja ar 1,3MW tāds  Radio Luxembourg (English)   ;)  Ja nekļūdos pa vakariem tagad šamie runā ķīniski ;)

Labots - M@R$$
Link to comment
Share on other sites

Krieviem Kaļiņingradā raidītājs uz 1200kW, bet esot jaudu nometuši. Dikti dārga elektrība palikusi un neesot arī vajadzības, jo Eiropā paliek arvien mazāk jaudīgu staciju. Nav vairs konkurences, kurš skaļāk "bļaus". Poļus, ar detektoru, es arī dzirdu, bet daudz vājāk par krieviem. Skaidrs, ak tas viss sporta pēc. AM stacijas vispār neklausos.

Link to comment
Share on other sites

nu tā jau ir kopš Rīgā vairs nav AM raidītāja un kopš lētie impulsnieki parādījušies - uz AM nav ko dadrīt - ja nu vienīgi jau pieminētā sporta dēļ.  Man vasarnīcā ar viens radio ļubiķeļs mīt netālu kaimiņos - šim tur tādas antenas satellētas - būs kaut kad jānoknipsē.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kuri AM frekvencēs klausās šos radio?
 

 

Ne jau katrā sādžā un viensētā ir internets vai FM. Tur tad arī klausās. 80-tajos arī sabūvēju detektora rādžiņu, ar vadu līdz ābelei un vara kopni ieraktu zemē, kā zemējumu."Būsim pazīstami" ierakstījās normālā kvalitāte, jo selektivitāte šitiem ir zema un josla plata. 

Link to comment
Share on other sites

Nu nezinu, domāju, ka vairs arī sādžās vidējos un garos viļņus neklausās. Nez vai var atrast vietu, kur FM nevarētu noķert. Vismaz LR1 un LR2 jau nu visur dzird ar parastu ķēķa radio. AM ir miris, gribam vai negribam to atdzīt!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nav pa tēmu, bet jūlijā beigās vienu vakaru aizbraucu līdz Ložmetējkalan skatu tornim, tur bija censonis, kas bija uzrāpies tornī, izkarinājis kādu 3-5m garu antenu un nodarbojās ar radioamatierismu. Daudz vēl tādu censoņu ir latvijā un kur tieši ir tā odziņa tajā pasākumā? Cik saprotu iekārtu nopērk gatavu un pat radošā posma tur nav.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kārtīgs radioamatieris vispār nezin oma formulu un vispār kas viņa transīverim vēderā. Amatierim galvenais ir uzraidīt. Savukart radiotehniķim interesē aparātu konstrukcija un darbības princips, bet dibināt sakarus, vākt kartiņas, piedalīties sacensībās, nu tas galīgi neinteresē. Tas, ka krievulaikos radioamatieri būvēja raidītājus, bija dēļ nabadzības, tapēc, ka krievi amatieru transīverus praktiski nebūvēja un vispār neko nopirkt nevarēja. Tiklīdz atvērās dzelzs priekškars, īstie amatieri nopirka kārtīgas firmas aparātus un lodāmuru vairāk nav slēguši iekšā. Tā tas šai pasaulē iekārtots un būtībā ir pareizi. Radiotehniķis būvē transīverus priekš radioamatieriem un abiem labi.
Kur odziņa krāt markas, restaurēt vecus autiņus, audzēt baložus, vai dziedāt korī? Vot ja vecis krogā pielej mūli, tad gan visiem viss uzreiz saprotams . Cilvēki ir dažādi, dažadas intereses un tas ir tikai labi.
Ar apraidi Krievijā ir tādas pašas problēmas kā piemēram Aļaskā. Nu neuzliksi katras priedes zarā FM raidītaju, bet priežu daudz un teritorija nilzīga. Vienīgais variants ir milzīgas jaudas AM raidītaji, kuri noklāj simtiem kilometru. Cita štelle Eiropa, kur cilvēku ka biezs un attālumi mazi. Ir jau iespējams satelītradio un arī digitālā apraide vidējos un garajos viļņos, bet mednieks taigā tak vēl lieto veco labo VEF Spīdolu un jaunu radio pirkt netaisās.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

 

 

Man vasarnīcā ar viens radio ļubiķeļs mīt netālu kaimiņos - šim tur tādas antenas satellētas - būs kaut kad jānoknipsē.

Ja Kursīšos, tad par šo vīru arī jau pāris gadus brīnos. Šogad veicis renovācijas darbus savām antenām - tagad spīd un laistās. :) Nez ko kaimiņi saka, ka blakus gandrīz pa visiem 600 kvadrātiem stiepjas antenas?

Link to comment
Share on other sites

donvanbaum
(labots)

FvqZU_9sY-s.jpg

 

Atradu to šeit:

http://www.radiomap.eu/ru/kaliningrad

No sakuma mēģināšu 171 kHz, tikai nezinu cik garu antenu paņemt? Viļņa garums taču ir 1754 m, un 1/4 no tā - 438 m. Vai varbūt pamēģināt 1215 kHz - varēs īsāku antenu + jaudīgāks. Ar normālo uztvērēju to pat Somijā var kausities

Labots - donvanbaum
Link to comment
Share on other sites

Sorry par beztēmu.

 

Tajā tavā kaleidoskopā mani netīšam šitais

mazliet zacepil Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Uz garajiem viļņiem nevajag precīzu ceturtdaļviļņa garu antenu. Man viena antena ir 100m, bet otra kādi 60m un ķer ar abām. Protams, jo antena garāka, jo labāk. Vislabak antenu novilkt vertikali, tad efekts daudz lielaks, bet kuram ta pagalmā simtsmetrigs tornis stāv :sarkasms: Galvenais, tikt vaļā no traucējumiem. Tad vēl, zibens aizsardzība. Par to nu dikti vajag padomāt. No 100m garas antenas pat ziemas salā dzirksteles met.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...