Jump to content

atradumi, fosīlijas , etc


osscar
 Share

Recommended Posts

Hi,

 

savulaik atradu šādu akmeni jūrmalā, pēc ārzemju spečuku viedokļa - tas ir:

 

Tips: adatādaiņi

Klase: jūras liliju (Crinoidea)

Vieta: Igaunija

Laiks: silūra periods, pirms apmēram 420 miljoniem gadu

 

viens no izplatītākajiem vecajiem dzīvniekiem ( nekas īpašs, bet tāpat forši - 400milijoni gadu  :D , ka tas nav dībelis kā man likās :D )

 

eh zrja iekrāsoju rozā..

 

ko jūs labu esat atraduši ?

post-57155-0-60665100-1365262503_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

ja iet runa par atradumiem,

es atradu, tīrot vecu aku, lielgabala lodi, - metāla, 15 cm diametrā, hvz, kāds gadsimts, smags 

Link to comment
Share on other sites

Mechanic99

ejot uz jūru pa meža tacinju, veco laiku revolveri, laikam 10 mm bet ar nolauztu belzni :D

Link to comment
Share on other sites

arī začots . es ar metāla meklētāju pastaigāju pa savu dāču  - atradu dažas bērnības dienu velosipēda detaļas :D kaut zinu vietas kur jābūt kam labākam, jāaizņemas būs no kolēģa labais metāla detektors.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

nu man viens skolas biedrs ir galīgi saslimis (saucas laikam melnais arheologs)

atradis jau n-tās vācu ķiveres, cara laika sudraba monētas, 18 gs. jūrnieka kokardi

Link to comment
Share on other sites

daudzi ar to "slimo' - galvenais lai ievēro etiķeti - rok tikai sarunājot ar privātajiem, kaulus "nodod" apbedīšanai, sakopj aiz sevis, nerok  aizliegtajās vietās etc...

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

man netālu ir senkapi, ir jau bijusi doma pastaigāt ar metāldetektoru, bet neesmu īsti uz to nobriedis

Link to comment
Share on other sites

alusbindža: labāk nevajag arī, ir citas vietas kur rakāties, informāciju jau internetā nav problēmu sameklēt.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

 

informāciju jau internetā nav problēmu sameklēt.

...kas savukārt nozīmē, ka kāds jau visticamāk tur būs parakājis.

 

Pirms pāris gadiem pārbūvējot dzīvokli podiņu krāsnī aiz flīzes tika atrasts maisiņš ar monētām. Nebija vērtīgas, tādēļ vienkārši noraku kautkur patālāk atvilknē, varbūt jāaizstipej kaut kad muzejam, vai kādam jāatdod. Vēl demontējot sadales skapi aiz tā tika atrasta elektriķa piezīmju burtnīca no 1926.gada. Vēlāk sabildēšu ielikšu.

Link to comment
Share on other sites

To burtnīcu noteikti parādi pasaulei. Monētas arī varētu sabildēt intereses pēc. Tā teikt: lai tauta redz!

Link to comment
Share on other sites

 

man netālu ir senkapi, ir jau bijusi doma pastaigāt ar metāldetektoru, bet neesmu īsti uz to nobriedis

iepazīsties labāk ar likumu "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" un Valsts aizsargājamo nekustamo kultūras pieminekļu saraksts.

 

Viens no lielākajiem arheoloģiskā mantojuma apdraudējumiem nenoliedzami ir mantrači. G.Zemītis uzskata, ka posts, kas jau ir nodarīts Latvijas kultūrvēsturiskajam mantojumam, kurā iekļaujami arī arheoloģijas pieminekļi, ir lielāks, nekā tas, ko nodarīja pasaules kari, kad ierakumi bieži šķērsoja pieminekļu teritorijas, kā arī vēlāko gadu meliorācija un kolhozu saimniekošana.

S.Zirne stāsta, ka par vietām, kurās senlietas tiek atrastas likumā noteiktajā kārtībā, VKPAI ziņo reti, līdz ar to nav iespēju izvērtēt atradumu vietas arheoloģisko nozīmi un atbilstību valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusam. Dažkārt informācija tiek saņemta tikai tad, kad, meklējot senlietas, vieta jau maksimāli izrakņāta un lielā mērā zaudējusi savu nozīmīgumu.

Arheoloģiskās senlietas tiek meklētas arī jau zināmajos arheoloģiskajos pieminekļos, kas ir valsts aizsardzībā, tos izpostot un izmantojot situāciju, ka Latvijā liela daļa teritorijas ir mazapdzīvota. Šajos gadījumos tiek ierosināti kriminālprocesi.

S.Zirne uzsver, ka mantraču meklētās arheoloģiskās senlietas nevar būt viņu īpašums, jo vēsture pieder sabiedrībai. Bez zemes konteksta tās ir tikai lietas, kuras izrokot tiek zaudēta nozīmīga zinātniska informācija, jo, vienreiz sajaucot zemes slāņus, tādā pašā secībā tie vairs nav atjaunojami, tātad zaudējumi ir neatgriezeniski.

A.Vijups norāda, ka jebkura nesankcionēta rakšana iznīcina arheoloģisko liecību kopējās saistības un faktiski pārsvītro iespējas kaut ko uzzināt. Tieši tādēļ arheologu atbildība pētot ir ļoti liela un viņu darbību regulē virkne normatīvu un ārpus normatīvu prasību, jo arī viena noteikta arheologa konkrēti pētītā senvieta vai tās daļa nākotnē vairs nebūs izzināma. Mantracis, kas nesaskata kopsakarības, neapraksta, nefotografē, nezīmē, skrupulozi nefiksē visus atrašanas apstākļus, posta senvietas un iznīcina nākamo paaudžu tiesības izzināt valsts pagātni, kas nav izmērāma naudā.

G.Zemītis uzskata, ka zaudējumos noteikti var ieskaitīt arī deformētu sabiedrības morāli, ko īpaši veicina "melno arheologu" uzturētās interneta vietnes, kur senlietas iztirgo un notiek publiska ņirgāšanās par kultūras mantojumu un tā aizsardzību. S.Zirne apstiprina, ka ir radīts nelegāls senlietu tirgus, jo arheoloģiskais mantojums pēc būtības nevar būt prece. Tātad - mantraču darbības rezultātā tiek iznīcināta un izpārdota Latvijas vēstures daļa.

 

http://m.lvportals.lv/likumi-prakse.php?id=252099

Link to comment
Share on other sites

Skolas laikos ar draugu  meklejaam 2. pasauls kara lidmashinu.Kaut ko ari atradam.

Link to comment
Share on other sites

Arnolds Piepe

Kaut ko ari atradam.

 Acīmredzot ne smadzenes. Pats vispār saprati, cik liela jēga bija no tava sacītā?

 

 

tieksme uz elektronikas remontu

Viss skaidrs.

Labots - Arnolds Piepe
Link to comment
Share on other sites

alusbundza

pēdējā laikā ir izrakņātas dauzās pilsētās ielas (maina par eiropas naudām trubas)

nu zinu, ka vienā mazpilsētā zēni ar metāldedektoru otrā maiņā atrada podu ar sudraba naudu (cara laika) un kaudzi ar vācu ķiverēm

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

S.Zirne stāsta, ka par vietām, kurās senlietas tiek atrastas likumā noteiktajā kārtībā, VKPAI ziņo reti,

kā suņi uz siena kaudzes, paši nerok, citiem arī neļauj 

Link to comment
Share on other sites

Alusbundža, Tu gribētu lai kāds atrok Tava vectēva kapu? Tad kapēc gribi pa senkapiem parakties,kur guļ Tavs vec vec vec....... vectēvs? Man pašam patīk ar metāldetektoru pastaigat, bet vienmēr aiz sevis visu sakopju.Par melnajiem racējiem ez uzskatu tos, kuri kā cūkas visu izrakņā, bedres neaizber un vēl mežu piemētā ar plastmasas maisiņiem un alus pudelēm. Senākais atradums ir 13 gadsimta šķēpa uzgalis, kuru, bez kāda detektora, atradu puķudobē pie savas mājas. Lielvārde tomēr un varbūt Lāčplēsis savulaik ar to no melnā bruņinieka atgaiņājies :) Oficiāli šķēpa uzgali reģistrēju, bet kad muzejs piedāvāja attdot, tad jautāju, vai tas būs izlikts apskatei ekspozīcijā. Izrādās nekā, stāvēšot muzeja krājumos pie citiem šķēpu uzgaļiem. Vārdu sakot, neatdevu,labāk lai cilvēki var to pie manis pataustīt un apskatīties, nevis stāv neredzams kādā muzeja pagrabā.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Didzis, es jau minēju, ka neesmu nobriedis staigāt pa veckapiem

bet pastaigāt gar vecām pilīm man gan nebūtu nekas pretī

Link to comment
Share on other sites

Būtība ir trīs vietas kur nonāk šādi atradumi:

1. Atstāj pie sevis, tas ir tas pats ceļš, kā veidojās visas privātās kolekcijas.

2. Nodod muzejiem. tikai muzejam priekšmetam bez vietas piesaistes ir 0 vērtības, jo viņš nenes nekādu informāciju. Arī atskatoties uz pēdējiem likumiem, liekas, ka muzeju attieksme pret privāti atrasto arholoģiju būs noraidoša. (Arheoloģija, tas ir līdz 16.gs ieskaitot).

3. Prīvatkolekcijas, vot tur paverās plašs darbalauks, viss notiek, pietiek ieskatītites kladoiskatel.lv vai tai pašā ss.lv lai saprastu, ka tas ir neslikts bizness. Ja ir pieprasījums, tad būs arī piedāvājums. Iekaitot kolekcionāru salidojumus. Cilvēkiem vajag kur ieguldīt savu naudu, jo ar tiem papīrīšiem tā ir kā ir, a antikvariāts cenā tikai pieaug....

cīņa ar viņiem arī notiek pavirši, - nav jau narkodīleri...

 

Kā teica

kā suņi uz siena kaudzes, paši nerok, citiem arī neļauj

No otras puses, no zinātnieku viedokļa, šādai nepareizi izraktai mantai ir "0" vērtība. Kā pareizi izrakt? Nav ne jausmas jābeidz v-f fak. kursi utt... Var sākt ar dalību kādos izrakumos...

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

 

1977. gadā pēc Zvejnieku svētkiem Salacgrīvā atradu sievu.

 

Zombijs?

Link to comment
Share on other sites

tupeņkombainam katru gadu uz lentas uziet pa kādam lādiņam, vecam pakavam, akmens cirīšu fragmentam, podu lauskai un citiem krāmiem.

Link to comment
Share on other sites

Nevajag jaukt divas lietas. Ja jūs atrodiet kartupeļiu vagā Lāčplēša zobenu , ar kuru tas melno bruņinieku baksīja, tad nevienam arheologam nebūs nekādas pretenzijas. Protams, ja jūs sarokiet metru dziļas bedres pilskalnā un sačakarējiet kultūrslāņus, tad tas ir likuma pārkāpums. Kad ir tāda interese par vēsturi, tad tak tam jābūt pašam par sevi saprotamam. Nu jā, man laikam tā poņa ir un tapēc sevi nekad par melno arhealogu neuzskatīšu. Galu galā, ja jau tik šausmīgi "lāpsta niez", tad tak var rakties pa karalaika ierakumiem un meklēt patronu čaulītes.

Link to comment
Share on other sites

All-marss

Jaunībā gadījās rakņāties pa mūsu mīļo zemīti,bet tad jau nekādas senlietas neinteresēja,ja nu vienīgi kāds zelta pods.Bija gan vācu,gan krievu kaskas ar un bez ložu caurumiem,bet puikas jau paspējuši izvazāt.Bija pat pirmā pasaules kara vācu durklis.Sens bronzas gredzens vēl pavisam nesen kādā kastītē mētājās.

Mūsu laikos "klondaika" bija Ērgļu apkaimē,kur, pēc nostāstiem, kāds bagāts Rīgas žīds bija apracis savu zeltu.Tas mežiņš bija izrakāts no vienas vietas kā pēc bombardēšanas.Netiku gan dzirdējis,ka kāds būtu kaut ko atradis.

Manuprāt,tā arheoloģija ir vienkārši vienas cilvēku daļas biznesa projekts,lai taisītu "zinātni" un dzīvotu samērā mierīgi un muļķotu pārējos.Lielajam vairumam tautas ir gluži vienalga,no kura gadsimta šis vai tas akmens ir nācis un kādu zobenu Koknesis cilājis.

Nu,bet otrai daļai, meklēt un pārdot kolekcionāriem par bargu naudu kādu bronzas vai dzelzs gabaliņu arī ne slikts bizness.

Labots - All-marss
Link to comment
Share on other sites

non7sens

Tīrot sētu atradu krievu monētas, ap 18xx gada. Kaut kur 'noglabāju', jāmēģina atrast.

 

Mašīnai veicot kapitālo remontu atradām zem tepiķiem zelta zobus. Laikam no iepriekšējā saimnieka :D

 

Mājas pamatos atrasts iecementēts kaut kāds kara laika stobrs, vienīgais ko var redzēt ir stobra gals, kurš no pamatiem rēgojas ārā.

 

Rada mežos atradām vācu ķiveres, tā viņas tur cauršautas karājās un krāj vēsturi.

Neko vairāk neesmu savā dzīvē atradis. 

Link to comment
Share on other sites

laukos pārbīdot vecumvecu kumodi atradām maku piebāztu ar 1940.g. vācu feniņiem.

Jaucot nost verandu pamatos atradās 20 reihsmarkas.

 

Sencis pie malkasšķūņa pakša atrada "laivas cirvi".

Nodevu brālēnam arheologam izpētei.

Pirmais secinājums- vismaz 4000 gadu vecs :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
ImissimI

Draudzene stādīja laukos zemenes un dobē atrada šitādu monētiņu - http://www.omnicoin.com/viewcoin/989258

 

Pagooglēju un viens no pirmajiem linkiem ir ebay ar pārdevēju iekš LV - http://www.ebay.com/itm/1853-SPB-NI-Russia-Empire-Nicholas-I-5-kopek-old-silver-coin-1002-/321087107972

 

Gandrīz vai uznāca kāre ar metāla detektoru parakņāties turpat. Tikai laikam vajag labu aparātu citādi, ņemot vērā naglu, patronu čaulīšu utml daudzumu, kas palaikam atrodas, nebūs jēga no tā detektora.

Link to comment
Share on other sites

man jau visi tie melnie racēji liekas "kapu apgānītāji"   [un lai ko nu šie stāsta]

Šitas atgādina apsēstus ticigos kas mēģina iestāstīt ka lietot naudu(atgādinot asinis) un degvielu(fosīliju degviela) ir slikti u.tml. bet tas jau tikai materiāls ar ko naudu taisa(no čurām arī var) un degviela lietojot jau tu neesi slepkava(degviala tak veidojās nez cik n-tos gadus) un tur iekšā ir arī mirušas augu atliekas un dzīvnieku. Tad jau ar koka malkas pagales kurināt pečku ar nevar - slepkavo koks dedzinot atlikumus. Bet tak tas ir tikai pārpalikumi no jau beigtām lietām un tāpat jāatbr;ivojas no tā visa citādi pasaule būs piesārņota. Vārdsakot nevar nomierināties ar sviestainiem sprediķiem.

Labots - Arcane
Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Arcane - runa ir par to, ka racēji pašdarbnieki izrakā pilskalnus, kapus, u.c. nozīmīgus objektus, atstāj bardaku un vēstures liecības tiek sačakarētas. Kāpēc, lai kādam, izņemot tiešā labuma guvēju, tas patiktu? Tie salīdzinājumi bija galīgi neatbilstoši.

Link to comment
Share on other sites

Pirms pāris mēnešiem nopirku metāla detektoru, nedaudz pastaigāju, neko neatradu, apnika un pārdevu.

Link to comment
Share on other sites

Juurasp

"Nu parakājies vienkārši ar lāpstu, 60 USD tā monēta nemaksā."

 salīdzini,pilnūgi dažādas menētas...

izskatās kad sudraba,

Link to comment
Share on other sites

Pabrauc manā linkā uz leju un būs tur arī sudraba. Visu izsaka cik labi monēta ir saglabājusies.

Link to comment
Share on other sites

BoratsLV

Stādot kokus ir sanācis atrast pirmās naglas ko izmantoja māju būvniecībā, tad kaut kādus trauku fragmentus, un ir sanācis netīši izrakt rokas granātu.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...