Jump to content

LED apgaismojums sataisa mājās uguņošanu


 Share

Recommended Posts

  • Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • kirils

    9

  • JDat

    28

  • e = d

    6

  • ks123

    34

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pie nokia lādētāja vadiem jāpieliek multimetrs. Pirms tam jāieslēdz attiecīgā režīmā. DC 20V. Un tad AC 200V režīmā. Ko rādīs multimetrs abos gadījumos?

Link to comment
Share on other sites

uz multimetra ir tādas režīmu grupas. reāli viena ir paredzēts, lai mērītu līdzstrāvu, bet otra - maiņstrāvu. nekas slikts nenotiks, ja izmēģināsi nomērīt ar abām. totāli nenoderīgi, toties izglītojoši.

Link to comment
Share on other sites

Paldies, bet tagad esmu nelielā apjukumā - viss pa nullēm gan AC gan DC.....

Link to comment
Share on other sites

Tas tā varētu būt. Šovakar vairs citu meklēt negribas, bet ko vīri teiktu ja mēs šo visu atliktu uz rītvakaru?

Link to comment
Share on other sites

Atliec.

 

Kad tiksi pie DC, tad sarēķini vēlreiz visu priekš LEDa ar sekojošām strāvām. 3 mA; 20 mA. Attiecīgi tiekc pie pretestībām, kuras tev vajag. Tad arī piešķil to visu. Par to kā nomērīt mA ar multimetru... Tas tiešām jātstāj citam vakaram. Nepareizi mērot mA vai neuzmanīgi lietojot vari uztaisīt ziepes.

Link to comment
Share on other sites

Labi, paldies visiem, kas šajā vakrā novadīja man stundu - itīpaši JDat, cerams rītvakar varēsim turpināt. Kad būsu ticis pie mērinjumiem un rēķiniem tad iemtīšu visu šeit. :)

Link to comment
Share on other sites

Леший

 

Pirmoreiz dzirdu par 6V diodēm. Darba voltāža tām parasti ir 1.7 - 3.8V (skaties tabulu, ko augstāk ieliku), vai arī nāk jau ar iebūvētiem rezistoriem un barojas no 12-24V (kā arī kompozītās vafeles ar visiem radiatoriem, kas barojas no 110-220V).

Ieskrien hackerspeisā, parādīšu tādu diodi dzīvajā.

Link to comment
Share on other sites

 

seedies,2. un labaak vairaak nesniedz savus "padomus"...

Vot šitādu "skolotāju" dēļ arī esam tur, kur esam (pats zini, kur). Būtu labāk palabojis, nevis ielicis divnieku un vēl no klases izraidījis. Bet nē, vajag tak tikai uzstāstit un cerēt, ka kaut kas mainīsies uz labo pusi. Jebšu tu vairs neceri? :D



 

Nē - izskatās, ka beigts, visu laiku multimetrs rāda pa nullēm.

Mērīji, lādētājam esot ieštepselētam rozetē?

Link to comment
Share on other sites

Tātad mērot stabili 5v ir lādētājā, sameklēju citu, šis strādā.

Sarēķinot sanāk - 1,5kohms, pie 3mA, pie 20mA sanāk, ka vajag 220 ohmu rezistoru.



Gribēju pajautāt, kas notiek, ja veikalā nav man vajadzīgās pretestības - ir iespējams kaut kā variēt, pirkt nedaudz lielāku vai mazāku pretestību?

Link to comment
Share on other sites

Ir iespējams variēt.

 

Kāpēc es negribu piekrist D_L par 470 omu pretestību?

Es gribu lai tu pats izproti kas ir tie miliam'pēri un kā no miliampēriem atkarīgs LEDa spilgrums. Pie 3mA būs viens, spilgurms, pie 10 mA un pie 20 mA būs cits. Jautājums vai var atšķirt 10 mA un 20 mA pilgumu? Atvainojos par neprecizitāti, bet tā pamatdoma. Tad vēl vajadzētu izmērīt cim mA ir reāli dzīvē nevis uz papīra. To var izdarīt ar multimetru pareizi ieslēdzot mēŗišanas režimu un parēizi pieslēdzot taustus (multimetra vadus). Var arī uz LEDu iedod 500 mA. Kas būs? Nodegs? Vismaz zināsi kā ir pareizi un kā ir nepareizi. Sorrū vairāk nav laika lekcijām. Vēlu vakarā varēs turpināt.

Link to comment
Share on other sites

Paldies JDat, tev, jo tikku pie 220 ohmu rezistoriem un salodēju - viss strādā, paldies :)

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs ka joprojām nav saprašana par miliampēriem. Atveram fizikas grāmatu un izlasam. Skolā savulaik bija arī labaratorijas darbi par to kā mērīt gan spriegumu (Voltus) gan strāvu (Ampērus). Vienīgais ko varu ieteikt, Tavtrubas video, nav laika pastāstīt pašam.

 

Par cik LEDi vadās ar strāvu, tad ampēru mērīšana ir obligāto prasmju sarakstā.

Link to comment
Share on other sites

Кāpēc cirks? Autoram spriežot pēc veida kā tiek definēti jautājumi un atbildēts ir max. gadi 12. Domāju, ka varētu būt arī mazāk. Fiziku tagad skolā no kuras klases māca? Bez uzbraucieniem šeit kaut ko biedram ieskaidrot mēģināja tika JDat, pārējie tikai spīdēja ar savām zināšanām (kas izteiktu korelē ar vecumu, jo vecāks esi, jo ari vairāk esi uzkrājis.)

 

Un ko darīt, ja vecāki neseko līdzi atvases interesēm? Protams spēlēties ar 220V maiņštrāvu ir bīstami, bet nu.. Man jau 8 gadu vecumā tika sagādāti "юный техник" konstruktori, kur varēja ar plakano bateriju un kaudzi lampiņu spēlēties. Slēgt dažādos slēgumos, mērti strāvu, spriegumu un pretestību. Bez tam visam līdiz vēl nāca apraksti. Kaut kādu zvanu tur ar laikam varēja samontēt. 

Link to comment
Share on other sites

D_L. MAn akal ir cita vīzija. iedot 10 mA un spīd spoži. Tad iedod 20 mA un uz aci spīd tik pat spoži. Tāpat nomērīt strāvu abos gadījumos. Padomāt un izdarīt secinājumus lai saprastu cik tad vajag strāvu lai pietiek. Lai nav lieki jākurina. Un tikai pēc tam likt lai iedod tādu strāvu ka LEDs nobeidzas.

 

Ko lai saka. Ne tu ne es neesam pedagogi.

 

Tādi cirka klauni kā All-Mars arī ir tie kuri dedzina LEDus bez jebkādas saprašanas+dod debūlus un līkus padomus.

Link to comment
Share on other sites

Paldies, jā par miliampēriem nebija baigas saprašanas.

Nē, Andza - gadi 15, fizikā līdz šim nekas vairāk, kā par herciem un digtiālajiem u.c. rakstīšanas veidiem nav mācīts, elektronikas sakarā.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sveiks ks123, 

Skatos esi atradis projektiņu ar kuru daudziem cilvēkiem gribas uzsākt elektronikas gaitas. 

Pats arī ar šādu projektiņu prātā spēlējos jau pāris gadus, bet tā kā sanāca ievākties dzīvoklī, kurā krasi prasījās pēc tapešu līmēšanas, izdevās iemēģināt roku pašam.

 

par manu projektiņu var paskatīties šeit: http://www.mafx.lv/led-projekts-pictures.html

Ja ir interese, padod ziņu, izstāstīšu savu pieredzīti un varbūt tas tev palīdzēs ;)

Link to comment
Share on other sites

mafx, tev tur rakstīts, ka LED neatmaksājoties. Grūti noticēt.

1kārt - 500x sīkie LED dabūnami par ~6 Ls (no Ķīnas), nevis 12 Ls par 300x.

2kārt - tās tevis minētās 3x40W spuldzes, darbinot vidēji 3h dienā, gadā nodedzina ap 130kWh - rupji rēķinot, 15 Ls gadā.

3kārt - tās 2 Ls vērtās spuldzes nez vai izturēs tik ilgi kā LED.

4kārt - ja ar LED grib aizstāt parastās spuldzes, tad 3.2V 20mA laikam nebūs piemērotas diodes - vajadzētu skatīties uz ko nopietnāku.

 

Frāze "LED darba režīms ir no 3.2V līdz 5V" mani "mazliet pārsteidza". Stipri šaubos, ka kaut kas labs sanāks, ja tādu diodi pieslēgs pie 5V.

 

Ja par LED priekš DIY istabas izgaismojuma, tad lūk, māksla -

. Rezultātu var paskatīties sākot ar 5:50. Tur gan rezultāts ir uz +/- 84W (84x 1W uz 21m²), bet gaismas ir daudz un tā ir regulējama - gan spožums (PWM), gan individuālas diožu grupas (piemēram, ar 4 diodēm cilvēks izgaismo tikai galdu). Paskatoties ebay, 100x tos 1W LED var dabūt par $23, 500x par $70, tālāk jau jāpieskaita dzesēšanu, vadus u.c. štruntus. Var padomāt arī par 3W LED.
Link to comment
Share on other sites

10W LEDs bez termopastas pieskrūvēts pie radiatora (nu normāls radiators) nokurējās pēc gada.

Link to comment
Share on other sites

binary, atgādināšu, ka pirku šādus LEDus: 

300 x 5mm straw hat Warm white LED Wide Angle 14000MCD

Ievērības cienīgi ir tas, ka tie ir straw hat ledi + high brightness - ja pirktu parastos ledus, tad protams tas visticamāk būtu sanācis vismaz uz pusi lētāk. Bet kā jau rakstā biju minējis, parastajiem round LEDiem gaismas stara leņķis ir ~20 grādi, bet straw hat lediem - 120 grādi. Tieši šī iemesla dēļ viņi ir arī 2-2,5 reizes dārgāki.

 

Attiecībā uz patēriņu - jā, tur arī viss ir stipri atkarīgs no situācijas. Tā kā ievilku gaismas guļamistabā, tad man tas kopumā neatmaksājas, jo 98% laika, ko dzīvoklī pavadu nomodā pavadu kādā citā istabā. Līdz ar to man gaismas guļamistabā vajag vidēji 5-10 minūtes dienā - tieši pirms gulētiešanas. Tas ir gana īss laiks, lai ilgtermiņā neradītu lielu ietaupījumu.

 

Par ergonomiskajām spuldzēm - pēdējā laikā viņas kā nu kuras tur, bet darbības termiņš viņām vidēji 5-10 gadi.

 

Par 3.2V diožu izmantošanu tev daļēji pat piekrītu - bet tā kā bija interese jau pāris gadu garumā izveidojusies, izlēmu noriskēt un izmēģināt tādu projektiņu. Bet palasi LEDu specenes viņām darba spriegums ir 3.2 līdz 5V. Tiesa, pie 5V sprieguma tām jau palielinās risks ātrāk izdegt (bet viņas deg arī spožāk) - tādēļ vienmēr vajadzētu piedomāt par spriegumu un censties neizmantot pārāk lielu.

 

Ar pašu projektu pats laikam gan vairs neko īsti jaunu nedarīšu - sev esmu to projektiņu, sapratis kādi ir ieguvumi un kādi trūkumi. Vienīgi varbūt vēl kādreiz saņemšos kādai citai telpai ko tādu uztaisīt

Link to comment
Share on other sites

maxf, sākumam iemācies atšķirt LEDU no LEDu virtenes un tikai tad sāc stāstīt par voltiem. Vienkārši kretinē tie duriki, kuri uzliek virtenes un pēc tam gudri dirš.

 

Sorry, par lamuvārdiem sausā likuma laikā, bet reizēm pokemonu stulbums ir tik liels, ka gribās paņemt kaņeņi un vienārši visus izšaut vai vismaz izkatrēt.

 

Oma likumu LEd gadījumā māki pielietot? Ja nemāki, tad turpmākā diskusija un pretavainojami ir bezjēdzīgi.

 

Tā sauktie uz volti uz LEDSiem nav akmenī kalti. Dritvai kociņ!

Link to comment
Share on other sites

binary, atgādināšu, ka pirku šādus LEDus: 300 x 5mm straw hat Warm white LED Wide Angle 14000MCD

Lūdzu, $12, nevis Ls 12. High brightness? Nu jā, par indikatora LED tādus izmantot nevar - būs par tumšu. Bet visādi citādi - tumšs štrunts (ja runājam par telpas apgaismošanu).

 

Par ergonomiskajām spuldzēm - pēdējā laikā viņas kā nu kuras tur, bet darbības termiņš viņām vidēji 5-10 gadi.

"Ergonomiska spuldze" - interesants termins :) Bet 5-10 gadi man izklausās vairāk pēc izņēmuma gadījuma, nevis pēc vidējā spuldzes mūža, ja ikdienā tā tiek lietota vairākas stundas.

 

Bet palasi LEDu specenes viņām darba spriegums ir 3.2 līdz 5V. Tiesa, pie 5V sprieguma tām jau palielinās risks ātrāk izdegt (bet viņas deg arī spožāk) - tādēļ vienmēr vajadzētu piedomāt par spriegumu un censties neizmantot pārāk lielu.

Cik esmu lasījis, 5V vairāk izskatās pēc "reverse voltage" konkrētajām diodēm. Spožāk nekas tur nedeg - vien strauji pieaug strāva, karstums un čušš, pilnīga tumsa. Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Bet palasi LEDu specenes viņām darba spriegums ir 3.2 līdz 5V. Tiesa, pie 5V sprieguma tām jau palielinās risks ātrāk izdegt (bet viņas deg arī spožāk) - tādēļ vienmēr vajadzētu piedomāt par spriegumu un censties neizmantot pārāk lielu.

kaut kāds bullšit, - ta laid kaut vai 310V viņām poXXX, galvenais ir strāvu ierobežot. Specenē tiek  rakstīts sprieguma kritums un reverse voltage... Nupat jaucu vienu 108 led corn lamp, ar tiltiņu un kondensātoru iztaisnots tīkla spriegums un caur rezistoru uz diodēm,  un tagad atjautības uzdevums cik V iet uz diodēm>>>

shema_svetodiodnoy_lampy_2.jpg

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...