Jump to content

Serveru telpas ierīkošanas noteikumi


janislr
 Share

Recommended Posts

Vai kāds nevarētu palīdzēt ar serveru telpas ierīkošanas noteikumiem. Nu tur par kondicionieriem, elektrību, ugunsdrošību, detektoriem, durvīm, grīdas segumu utt. Vidējs birojs (50 lietotāji) pārvācas uz citām telpām un ir iespēja visu uztaisīt kā vajag. Agrāk bija jāiztiek ar to kā ir, bet nu šoreiz varētu sataisīt gandrīz vai pēc standartiem. Vēlams LV valodā.

Link to comment
Share on other sites

Galvenais nosacījums ir kondiškas. Ko savukārt nosaka tavi personīgie aprēķini. Pārējais jau ir būvnormatīvi. Bet kā kādreiz teica kāds pazīstams cilvis - noteikumi ir domāti tiem kas neko nejēdz

Link to comment
Share on other sites

Amazons,pilnīga taisnība, noteikumi ir domāti tiem kas neko nejēdz. Ja tā serveru telpa iestādes vajadzībām un nav jānodod kāda jevropas projekta ietvaros, tad kā uztaisīsi, tā arī būs. Var jau nezkādu sapņu pilu saštukot ar milzu upšiem un dīzeļģenerātoru par piemēru, bet parasti, kā tā projekta izmaksas ierauga šefs, tā viss beidzas "palēto". Viens gan skaidrs, uz ventilāciju un kondišku ekonomēt nevajag, bet pārejais, cik nu budžets atļauj.

Link to comment
Share on other sites

dzesēšana + vēl jāskatās lai tajā telpā pa/virs  griestiem/sienām  neiet nekāds ūdens/leitus ūdens/kanalizācijas trubas..antistatiskie linoleji utt...tas jau pēc maka , kā minēts.

Link to comment
Share on other sites

Vai nav kādi būvnormatīvi vai noteikumi. Vispārīgi jau ir zināms, bet vajag tā lai nevar pat piesieties. Piemēram, ja dzels durvis- tad kaut kāda aizsardzības klase ir nepieciešama vai der jebkuras, par antistatisko linoleju, par durvju ugunsdrošības klasi, par slēdzenes drošības klasi, par pretputekļu pārklājum, par drīdas hidroizolācijas slāni, par to vai ir nepieciešami divi kondicionieri vai var iztikt ar vienu, par ugunsdrošības sistēmu utt

Link to comment
Share on other sites

versatile

nu tas nav tā viennozīmīgi. Kādas durvis - nu, ja durvis uz ielu, tad niknākas, nekā tad, ja servertelpai ieeja caur šefa kabineta ķemertiņu...

Link to comment
Share on other sites

Tu ko, taisies servertelpu dedzināt? Uzliec dūmu datčiku tāpat kā visā ofisa un miers. Kam Tev dzelzs durvis? Ja izdegs ofiss, tad tāpat nevienam tos serverus vairāk nevajadzēs. Neticu,ka servertelpā kautkas var aizdegties, ja nu vienīgi pats kādu čaiņiku aizmirsīsi ieslēgtu. Antistatisko linoleju Tev paāam vajag, lai visu laiku nesistu pa nagiem metāliski prieksmeti un nejauši kādu plati nenokautu. Ja staigā kokvilnas drēbēs un nelieto sintētiskas, tad principā nekādu antistatiku nevajag.

Link to comment
Share on other sites

3 pakesniekus , velams 5 kameru , serveriem patik saulite :D   + radio , bet lai skan EHR , lai serveriem nav garlaiciigi , nu lai telpa butu ar malkas apkuri , velams kaada pagraba , kur ir - 5 , nebus jaliek kondiska ! 

Link to comment
Share on other sites

Dzelzs durvis ir nepieciešamas gan pēc fizisko datu aizsardzības likuma, gan lai aizsargātu no ugunsgrēka, ja deg pārējais birojs. Un ūdens detektors arī ir nepieciešams...

Link to comment
Share on other sites

kā jau versatile pareizā virzienā rakstīja - viss atkarīgs no līmeņa, uz ko tiecies. ja gribi "maksimālo", tad 50cilvēku firmiņa to varētu nepavilkt. >:]bet nu nopietnai servertelpai jāsāk ar to, ka elektrību pievada no vismaz divām dažādām apakšstacijām + UPS + ģenerators, kā arī vajadzētu vairākus neatkarīgus interneta kabeļus pievilkt. tad nāk gāzu cauruļu uzstādīšana, sienas un durvis. runājot par standartiem, telpai vajadzētu būt hermētiski noslēdzamai, lai var automātiski dzēst ugunsgrēkus ar argona gāzi.ja tas viss ir pareizi sataisīts, tad iekšā jau pēc tam var salikt visus vajadzīgos sensorus un automātiku.elektroslēgumu es taisītu tā - saslēgtu fallbackā abas apakšstacijas un ģeneratoru, tālāk šī automātiskā slēdža izeju zarotu uz vismaz diviem zariem un abus slēgtu vienā upsī ar diviem neatkarīgiem hotpluggable barošanas blokiem. tālākais jau atkarīgs no iekārtu klases.

 

sorry, ka viss vienā putrā, boot forums izčakarēja manu tekstu.

Link to comment
Share on other sites

Da jopcik cilvēki - domājiet ar galvu! Vai arī :t_p_o_n_e: 

Kādi normatīvi? Kādi standarti? Kam? Pašu lietošanai. Vai ir kāds normatīvs kas nosaka kādai ir jābūt manai direktora mašīnai?

Ko mēs zinām par objektu? Ko mēs zinām par "pūpeļa" vajadzībām? Neko

1 var`but 50serveri

Ko uz tiem griež?

Vienam serveris ir kādi 10 rackmountablie Intel Blade sērijas serveri citam 1 vecais vaņkas celeron PC

Vai kādam normatīvam interesē kas ar taviem serveriem notiek? Tie ir tavi un kā teiksi tā būs

Link to comment
Share on other sites

bet nu nopietnai servertelpai jāsāk ar to, ka elektrību pievada no vismaz divām dažādām apakšstacijām

 

klau beidzam gvelzt to, kas Latvijas apstākļos nav reāli. uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt datu centrus Latvijā, kur šitas ir nodrošināts.

Link to comment
Share on other sites

Īstenība viss ir atkarīgs no paša uzņēmuma specifikas, ar ko tas uzņēmums nodarbojas, kāda veida informāciju uzglabās savā serverī, respektīvi cik informācija būs svarīga, jo tai pat laikā citviet uzņēmumā esmu redzējis serverus - atvērtās telpās, kur visi uzņēmuma darbinieki tiek klāt serverim.

Noteikti būs vajadzīgi:

kondicionieri, kas uztur vienu temperatūru gan ziemā, gan vasarā;

serveru skapja monobloki;

datu centru dzesētāji;

papildus enerģija - ups, interneta kabeļi;

Liegta pieeja daudz, jo daudz lietotājiem;

Iespējams video novērošana un pat apsardze :hunter:

Link to comment
Share on other sites

Ja būtu baisā IS, tad to būtu minējis. Birojs kā birojs- 2 serveri- domains, datu serveris, back-up iekārta. ~50 darbinieku. Serveltelpā papildus izvietota IP videoierakstu sistēma, IP telefonu centrāle, telpa neliela- ~12m2 ar logu. Normatīvi jāievēro, jo laiku pa laikam kāds no Briseles atbrauc un pārbauda.

Link to comment
Share on other sites

e=d, uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt datu centrus Latvijā...

ja ir nauda un gribās https://www.google.com/search?q=palci+veerom&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N'>palci veerom, tad kāpēc ne? katrs naudu tērē pa savam. lai rok kabeļus. ar Latvenergo visu var sarunāt, par attiecīgām naudiņām viņi ir ļoti pretīmnākoši. un tas (elektrības pievilkšanas, ne datucentrs) maksās zem 1mlj. Ls.

 

un starp citu, ja laicīgi atrod telpas pareizā vietā, tad Rīgā ir ēkas, kurām jau pienāk elektrokomunikācijas no divām apakšstacijām.

Link to comment
Share on other sites

uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt datu centrus Latvijā.

te nu gan tev nebūs taisnība. vienam pašam Lattelecom jau ir vairāk.

Link to comment
Share on other sites

Nu labi, labi.

Nav nekas konkrēts zināms, tik kaut kas vispārīgs. neizskatās, ka ir ūber prasības.

Teikšu tā:
* Vismaz divi kondicionieri ar vismaz dubultu jaudu lai nestrādā uz pilnu kjlapi. Šī parasti ir vis-viss-viss sliktākā pozīcija uz ko priekšnieki ietaupa, jo 12km3 telpai jo neko nevajag - to, ka tā ir servertelpa nevis ofisa telpa piemirst...

* Sūknīti ar pludiņu kas atsūc kondicioniera kondensātu.

* Stiklam vismaz drošības līmplēvi + spogulis aŗi pa sliktu nenāk s- vasarā neuzkarsīs. Un pieļauju, ka arī restes.

* Dzelzs/uguns drošas durvis ar piekļuves kontroli (magnētiskā karte, atslēga).

* Servertelpai savu/savus elektrības automa'tus, lai virtuves tējkanna neizbliež automātu uz kā ir arī serveri.

* UPS - tikai serveriem vai centralizēti visiem datoriem + serveriem. Ja dikti svarīgi, tad divi ievadi, dīžeļģenerators utt.

* Ugunsdrošības sensorus uz dūmiem un karstumu(kopējā ugundrošibas sistēma). Papildus vari likt temperatūras sensorus un monitorēt cik C tev tur telpā ir.

* Ja virs serveriem iet dajebvkādas trubas/puscaurs jums utt, tad uzsist pie griestiem pārsegumu, lai plūdu gadijumā viss tek lejā pa vienu malu vai pa noteci. Tas pats jādomā par kondicionieriem - ja aizsals un sāks tecēt, lai netek virsū uz dzelžiem.

Labots - MIGs
Link to comment
Share on other sites

Kā arī administratoru, kas to visu uzturēs darba kārtībai, kā arī visa servera satura kopija uz cita datu nesēja[hdd/ssd], kas ir jāglabā pie uzņēmuma direktora.

Labots - staylez
Link to comment
Share on other sites

Stepselis
* Sūknīti ar pludiņu kas atsūc kondicioniera kondensātu.

 

Sūkni neieteiktu, jo tiem patīk regulāri nobeigties, tāpēc vislabāk dabīgā krituma noteci.



* Ugunsdrošības sensorus uz dūmiem un karstumu(kopējā ugundrošibas sistēma)

 

Parastie nederēs, vajag speciālo (gaisa sūkni, vai citu), jo viena servera telpa izdega ar 4 dūmu detektoriem 8kv/m. Tas tāpēc, ka kondicioniera ventilators neļauj detektorā sakrāties pietiekošam dūmu daudzumam, lai tas nostrādātu.

Link to comment
Share on other sites

* Vismaz divi kondicionieri ar vismaz dubultu jaudu lai nestrādā uz pilnu kjlapi

 

Un galvenais lai gadījumā, ja viens kondiška atdot galus, otrs spētu nodzesēt! Serveris savus 200 - 500w elektrības patērē, ja kādi 10 serveri tur atradīsies, tad 2-5 kw sildītājs 10m2 telpā nav joka lieta - pat ziemā pāris stundu laikā garantēta sauna ar visām izrietošajām sekām. Bez tam kondiškas vajag speciālās, kas dārgākas, jo parastās, sadzīves kā likums nav spējīgas dzesēšanas režīmā strādāt, ja ārā auksts.

Jāparēķina vai lētāk nav likt 3gab mazjaudīgākas ar aprēķinu ka 2 ar rezervi tiek galā ar dzesēšanu.   

Link to comment
Share on other sites

ja kas, tad ziemā 3kW serveru 10m² telpā bez apkures ļoti labi dzīvo ar izslēgtiem kondicionieriem. temperatūra turas nedaudz zem tās, kas citās apkurinātās telpās.backupus gan pie direktora glabāt nevajag. pazaudēs. bankās tam ir seifu kastītes. un pirms tam nošifrēt, protams.

 

es gan gribu vēlreiz uzsvērt, ka vajadzētu nodefinēt prasības. ja "no briseles" brauc pārbaudīt, tad viņiem arī jāpajautā, ko viņi sagaida.

Link to comment
Share on other sites

Kāds pie priekšnieka seifā - tas ir neregulaŗi un leiks risks !

Vajag drošbu ?!  Taisi Offsite kopijas kaut caur SSH uz servaku kas stāv datu centrā/citā ēkā, dajebkur.

Šitais variants ar roku nēsāt datus SUX - nu ko tev dos 3 mēnešus vecas datubāzes un faili ?!

Recovery imidži, instrukcijas un procedūras ir cits stāsts.

 

Brisele skan jau leepni, bet nav jau teikts, ka tie ir baigie birokrāti nevis sauso ateju ražotāji. :sarkasms:

Tātad - prasības no mātes iestādes - ja nav prasību, tad nav par ko piesieties.!  :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...