Jump to content

iekārta austiņu salīdzināšanai


Kaspars12
 Share

Recommended Posts

Labas dienas.

 

Sen pats neesmu uzsācis tēmu, bet nu nepieciešamība pēc palīdzības spiež to darīt. Atbilstošāku sadaļu, kur ielikt šo tēmu neatradu.

 

Par pašu problēmu: Bieži sanāk hobija līmenī salīdzināt dažādas lielās austiņas, bet problēma ir ar pārslēgšanos starp austiņām, kas ilgs zināmu laiku un nosit uzmanību no koncentrēšanās uz skanējuma detaļām. Ir ideja nopirkt argusā mazo korpusu, tajā iebūvēt divas 6.3mm izejas uz austiņām, vienu signāla/jaudas ieeju un augšējā daļā pārslēgu starp konkrētajām austiņu izejām. Nav ne jausmas vai argusā ir tādi 3 kontaktu parslēdži, iespējams pietiek, ja pārslēdz tikai signāla dzīslas, par to arī jautājums. Otrā lieta, kas varētu būt grūtāk realizējama ir pretestību salāgošana vienā no izejām, lai var piedzīt jaudu, citādi bieži vien sanāk pārslēdzoties dažādi skaļumi, kas atkal katru reizi pārliekot austiņas ir jāpārregulē.

Nekādus spektra analizators vai citas mērierīces neieteikt, jo visa šī salīdzināšana ir priekš paša, patīk process un viss, lai arī tas ir visai subjektīvs pasākums.

 

Liels paldies par veltīto laiku un sniegto konsultāciju.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

pār-slēdži ar 3 kontaktiem ir argusā...http://web.argus.lv/shop/productinfo/SLET.OFO6/hwindex.htm

 

nu jā austiņu specifikācija bieži vien ir baigi atšķirīgas....un domātas dažādiem ausu stiprekļiem - citiem vajag izejā R lai koriģētu ausu frekvenču līkni. citām nevajag.

 

man pēc līdzīga principa ir uzbūvēts skaļruņu/pastūžu slēdzis.

 

DSC09689.jpg

 

DSC09787.jpg

Link to comment
Share on other sites

ooo, super, pirmā lieta ir atrisināta.

 

Sliktākais ir tas, ka bieži vien pretestības var būt vienādas, bet jūtība to pasākumu nopietni ietekmē/sarežģī. Jo ja problēma būtu tikai konkrētās pretestības, tad varētu izmantot konstantus lielumus, piemēram 64om, 32om utt austiņu veidiem. Tāpēc radās kaut kāda ideja par pretestības pielāgošanu, mērot db līmeni pie konkrētes f, lai abām austiņām ir vienāds skaļuma līmenis, tad arī varētu klausīties. Kaut kāds reostats, vai kaut kas tāds varētu palīdzēt, vai to var realizēt un kāda tam ietekme būs uz skanējumu jau ir smags gadījums :D

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

nu un ja gribi vairāk slēgāt - tad vajag kādu galetnieku - rotor slēdzi - bet tie ar daudz sekcijām - dārgi.

Link to comment
Share on other sites

Osscar! Kas tas par R ko tur vajag izejā un kā korģē līkni? Shēmu varētu palūgt? Saknē ir divi paramtri: jūtība un pretestība. Max jauda nav pieminēta? Tas ir pakārtoti.

 

Ar prastu slēdzi ir problēma, ka dažādas austiņas skanēs dažādā skaļumā. Ideāli ja ir divi vienādi tranistoru patiprinātāji (abi stereo) ar labu damping faktoru un aiziet. Pēec skaļummēra (kaut vai tāda kas iebūvēts mobiļņikā) uzgriež lai abas austiņas skan vienādi skaļi un tad var salīdzināt. Pieliec vienu austiņu pie mikrofona atveres un iegriez pastiprinātājā skaļumu lai mobiļņiks 80-90 dB SPL, pieliec otru un tas pats. Tad slēgalē un klausies.

 

Ja labi pacenšās, tad varu uztaisīt kabatas agregātu tādiem mērķiem lai var veikalā salīdzināt.

 

Slēdzītis-s**s. Pieskaries ar lodāmuru un šamais vairs nestrādā. Pameklē lielāku un dargāku. Kipa tādu kas latiņu vai divus maksā.

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

nu to līmeni jau var noregulēt ar skaļuma regulatoru. var pamērīt - softski vai hardiski. Es vairtāk domāju, ka dažādām ausīm patīk dažādas pastūžu izejas pretestības...citiem ampiem tās var slēgāt - pielāgot attiecīgajām ausīm.

 

nu bieži vien dārgajiem un vidējajiem ausu pastūžiem virknē ar izeju ir R - kādi daži omi, līdz pat desmit. Nu tipa palielina DF un izmaina skanējumu. Kādreiz ausīm bija bezmaz standarts - 10 omi izejā..tagad nezinu - širpotrebam jau nav noteikti, bet visādia eksotikai - ir.

Link to comment
Share on other sites

Osscar. nevajag lietot pastiprinātājus kuriem DF ir 1-10, i nevajadzēs pretestību. Cerēju ka tev tas savulaik tika iemācīts...

Link to comment
Share on other sites

zb, es par ausu stiprekļeim runāju. ausis ne vienmēr tiek dizainētas ar domu, ka amps būs ar zemu DF. es gan neesmu ausu specs, bet cik esmu pētījis krutos ausu stiprekļus - pamatā visiem izejā ir kaut kāds R 10 vai 22R. papēti pats. Ar ausīm nav tik viennozīmīgi , tāpēc jau teicu - ka citām vajag to R izejā un citām nē , jo būs pumpa zemajā galā...

Link to comment
Share on other sites

Divi vienādi pastiprinātāji gan nebūs, ikdienā klausos no creative kartes, kurā skaitās kaut kāds austiņu pastiprinātājs, sūds jau tur vien ir, bet ikdienai ir pat ļoti ok kā DAC. Bet salīdzināšana parasti notiek caur CD atskaņotāju un stereo pastiprinātāja austiņu ligzdu. Šodien ienāca AKG ar 120om pretestību un sliktu jūtību, K400 modelis, un creative netika galā, nevarēja patīkami iekustināt, sennheiser ar 50om un labu jūtību uz tās creative jau ir ļoti labi. Tad tāda laba risinājuma ar kaut kādu reostatu nav ?

Link to comment
Share on other sites

un cik saprotu vēl tas iemesls ir tāds, ka tā ir sava veida aizsardzība ja jūzeris piemauc pārāk zemas pretestības ausis.

Link to comment
Share on other sites

Par ko cepiens JDat, labāk iesaki realizējumu risinājumu manā situācijā ?

 

Pievienoju bildi ar esošo problēmu, skaļuma salāgošana un pārslēgšanās + austiņu pārlikšana. Ok, par pārslēgšanos teorētiski būs atrisināts.

bov81uan1u5mdq3kazy.jpg

Link to comment
Share on other sites

http://sound.westhost.com/project24.htm, nu ši nav rūpnieciskais - bet tāpat 10 R izejā un tā ir pamatā visām shēmām. cik lasīju - nav vienots standarts ausīm...nav. vot i jāpielāgo un jānodrošinās.

 

es tomēr par to, ka ja aizraujas ar ausīm - vajag jēdzīgu ausu stiprekli - kurš velk visu un kuru var "pietvīkot" , nevis izmantot jaudinieku..(tam ir vismaz stand alone amps, jeb ar rezīti no jaudinieka barojas ? )

Link to comment
Share on other sites

Par atsevišķu austiņu pastiprinātāju jau sen domāju, ebay smuki uz lampām ir, kā ar kvalitāti nav ne jausmas, par citiem austiņu pastiprinātājiem neviens stipri Latvijā nerunā. Tāpēc izlīdzos ar to, kas ir. Tā jau skan diez gan tīri un labi. Pieslēdzot uz pirmsākumu, kad tikai no oriģinālās skaņas kartes barojās ir patīkami apzināties izaugsmi :)

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

Ar pliku slēdzi var, bet nebūs korekta salīdzināšana. Kā jau teicu vēl viens tāds pats austiņu pastiprinātājs būs korektāk. Ko vēl ieteikt? pakaramos priekš austiņām? Varu. Esmu pie tāda izbūves strādājis.

 

Osscar! Un kā ir ar šo: http://sound.westhost.com/project113.htm te nav pretestība izejā... Kāpēc?

Link to comment
Share on other sites

nu labi - wiki saka :

Many headphone amplifiers have an output impedance in the range of 0.5 - 50 Ohms. The 1996 IEC 61938 standard recommended an output impedance of 120 Ohms

 

bet to standartu neievēro - līdz ar to ir ausis kuras dizainētas uz 100omi un tādas kas uz nullīti....skaidrs, ka tās skanēs dažādi uz dažādiem pastūžiem. es ar ausīm neaizraujos - bet imho ausis tā korekti nevar salīdzināt - nezinot specenes, ja nu vienīgi - uz ausi - ņem tās kas labāk skan uz tava pastūža.

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc IEC rekomendē 120 omus? Iedod man tā standarta PDF...

 

Paga paga cukuriņ! Iemet pareizo linku uz wiki šakumam. Un tad nerauj ārā no konteksta, bet gan citē kārtīgi. Varbūt pat izlasi kas un kāpēc. Laikam tevi ļaunais skolotājs neiemācīja. Mani gan iemācīja. Domāt...

 

Many headphone amplifiers have an output impedance in the range of 0.5 - 50 Ohms. The 1996 IEC 61938 standard recommended an output impedance of 120 Ohms, but in practice this is rarely used and not recommended with modern headphones. High output impedance can result in frequency response fluctuations, due to varying load impedance at different frequencies. In 2008 Stereophile published an article that showed that a 120-Ohm output impedance could cause a 5-dB error in frequency response with certain headphones. [1] The article concludes that the effect of output impedance on frequency response is "non-trivial".

More importantly, low output impedance can reduce distortion by improving the control that the source has over the transducer. This is often expressed as damping factor, with higher damping factors greatly reducing distortion. One company shows a 45 dB improvement in THD+N at 30 Hz for their low-impedance amplifier compared to a 30-ohm amplifier.[2] For example, a 32 Ω headphone driven by a popular DIY headphone amp with a <1 Ω output impedance (the Gilmore Dynamic) would have a damping factor of >32, whereas the same headphone driven with an iPod Touch (7 Ω output impedance) [3] would have a damping factor of just 4.6. If the 120 ohms recommendation is applied, the damping factor would be an unacceptably low 0.26 and consequently distortion would be significantly higher.

In addition to output impedance, other specifications are relevant to choosing a headphone amplifier — THD, frequency response, IMD, output power, minimum load impedance, and other measurements are also significant. However, most of these will be improved by lowering output impedance and hence improving damping factor.

Labots - JDat
Link to comment
Share on other sites

nu ESP tak raksta tavā shēmā - izlasi pirms liec:

 

The prototype amplifier has flat frequency response from 10Hz to over 100kHz. Distortion is below my measurement threshold with any level or load impedance, and output impedance is almost immeasurably low. Your headphones may be designed to operate from a 120Ω source impedance (many are), so this may be added if it improves sound quality. Adding any series resistance will reduce the available power, but it is already far greater than you can use. Without series resistance, the minimum power into various load impedances is given below (based on ±15V supplies).

 

Tu nedomā bet lecies kā auns . labi sorry par offt.

 

nu un tas wikki to arī pasaka, katras ausis/pastūzis ir indiviuāls bezmaz. kas der vienām neder otrām. Ar tumbām tomēr biku lielāka skaidrība. pamatā visas dizainētas zemam sajaucu - augstam DF.

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

jā jā. Tad ka bija 600 omu austiņas (a bija un labi skanēja), tad viss kārtībā. A ja tev austiņas ir 16 omi tad virknē 120 omu pretestība . Padomāji? Atkal jāklausās pastiprinātāji nevis austiņas? Tik daudz gudru grāmatu tev ir. A huļi tolku, ja nelasi tās grāmatas, bet tikai rādi ka tev tādas ir?

Link to comment
Share on other sites

Kāda jēga ja topikā dumības tiek ieteiktas bez mazākās sajēgas? Tas par tevi! Kas ir? Bazāru necel? Atkal skriesi pie moderatoriem sūdzēties? Par lietu parunāt nu nekādīgi nesanāk.

Link to comment
Share on other sites

Atliek izlaist vienu darba dienu un tēma jau pildās, cik pa tēmu, tas jau cits stāsts :D 5dien ir doma iepirkt visu pārslēdžu uzpariktei, ko ieteiktu darīt ar "volume" salāgošanu ?

 

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Kaspars12

Pa brīvdienām viss nepieciešamais tika iepirkts, kas nebija, un pa "lēto" vistiešākajā nozīmē ir izdevies atrisināt manu pirmo problēmu. Diezgan labi atvieglo manu pārslēgšanās procesu.

 

Paldies vēlreiz par palīdzību!

 

i840jvw04zfzycmk1s1w.jpg

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...