Jump to content

Pareiza akumalatora baterijas lietošana


Kitai
 Share

Recommended Posts

Ir dzirdēti visādi stāsti, ka vispirms baterija tikko nopirktam tel./lapsim jāuzlādē, tad jāiztērē līdz galam utt. Kā īsti ir patiesībā? Lai baterija labāk kalpotu?

 

Konkrēti baterija 3.7 li-on.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Atkal vecās NiMh aķu gudrības tiek celtas godā. :) Nē - litija jonu akumulatoriem tā nav, vēl vairāk - Li-ion nedrīkst pilnīgi izlādēt, ja nemaldos.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Lādējot pustukšu aķi, ātri vien tam pienāks gals. Ja ne vienmēr, tad vismaz ik pa laikam aķis ir jāizlādē maksimāli un tad arī pilnībā jāuzlādē.

Link to comment
Share on other sites

Lādējot pustukšu aķi

Ko nozīmē pustukšs? Tipa, 3,7V - 50%=1,85V?

Vai vienkārši spriegums samazinājies no 3,8 uz 3,6V?

Labots - Zuxters
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

-> raiviic!

Nu, bļāviens, atkal panesās! Li-on baterijām nav atmiņas efekta, un viņas drīkst lādēt neizlādējot līdz galam!

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Jau pieminēju - NiMh. Tās reizi nedēļā vajag pilnīgi izlādēt/uzlādēt - ies baisos gadus bez problēmām.

Link to comment
Share on other sites

Nu tak izlasiet baterijas lietošanas instrukciju,un viss būs skaidrs.

Vispār litija akumulatoriem ir specifisks lādēšanas un izlādēšanas režīms,kas precīzi izpildāms.Par to rūpējas speciāls vadības bloks.Tas atslēdz bateriju (vai akumulatoru),ja sspriegums ir nokrities mazāk par noteikto un tā pat atslēdz ,ja lādējot tiek sasniegts noteiktais sprieguma lielums.

Tā kā litija aķiem nav tā sauktā "atmiņas efekta",tad tos var uzlādēt,kad vien ir vajadzība.

Link to comment
Share on other sites

Леший
vēl vairāk - Li-ion nedrīkst pilnīgi izlādēt, ja nemaldos.

Maldies :) Pat, ja telefons ir izpeldējis, un akumulātoram ir ~0.00V - spraud iekšā lādētājā, un pēc kādas stundas būs jau sasniegts minimālais lādiņš, lai varētu kaut ko rādīt ekrānā.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Ko nozīmē pustukšs? Tipa, 3,7V - 50%=1,85V? Vai vienkārši spriegums samazinājies no 3,8 uz 3,6V?

Li-Ion un Li-Po darba diapazons ir no 4,2 V (pilna) līdz 3,5 V (tukša).

 

Maldies Pat, ja telefons ir izpeldējis, un akumulātoram ir ~0.00V

Jā, un akumulatora ietilpība un strāvas atdeves spēja ir samazinājusies uz pusi. Fakts, ka strādā, nemaina to, ka to NEDRĪKST pieļaut normālos ikdienas apstākļos.

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

4,2 V (pilna) līdz 3,5 V (tukša)

Cilvēki ir pieraduši teikt tukša, jo redz, agregāts neslēdzas iekšā, bet īstenībā tā nav!

Link to comment
Share on other sites

Li-Po darba diapazons ir no 4,2 V (pilna) līdz 3,5 V (tukša).

 

par LiPo sagvelzts.

.. ir vēl tādas 3,2V rechargeable LiFePo baterijas, ir arī 1,6V rechargeable NiZn baterijas (AA un AAA) ...

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Par šo var lūdzu smalkāk?

Ko tieši? Par cik procentiem samazinās kapacitāte katrā deep discharge ciklā? Nezinu! Bet fakts, ka samazinās, pēc tam ir redzams pēc iekārtu darbības laikiem. Kaut vai paskaties šeit Table 2 un padomā cik mūža ciklu būs atlicis pie 150, 200,.. % DoD:

http://batteryuniver...based_batteries

 

Cilvēki ir pieraduši teikt tukša, jo redz, agregāts neslēdzas iekšā, bet īstenībā tā nav!

Pokemoni, bļin... Tas, ka Li-Ion gadījumā zem 3,5 V aparāts neslēdzas iekšā ir nevis defekts, bet efekts un rādītājs, ka inženieri ir normāli. Un pie aptuveni šāda sprieguma litija akumulators ir tukšs. Vārds "tukšs" šeit raksturo nevis 0 V spriegumu, bet gan līmeni, par kuru zemāk akumulatoru nedrīkst izlādēt!

 

 

par LiPo sagvelzts. .. ir vēl tādas 3,2V rechargeable LiFePo baterijas, ir arī 1,6V rechargeable NiZn baterijas (AA un AAA) ...

Ir visādas, bet ikdienā pārsvarā apkārt ir tās, kurām ir manis minētie spriegumi. Pie tam LiFePO nav Li-Po bet Li-Ion tipa. Un NiZn pričom te? Tām ar litiju nekāda sakara un drīzāk ir līdzīgas NiCd un NiMH.

Labots - Inspektors Caps
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Vispār ja konkrētāk - tad minimālā Li-ion voltāža līdz kurai tas drīkst nokristies (lai nepaliktu paliekošas sekas) ir ~2.75V. bet nu kā jau te daži pieminēja - tad tagad pašos akumulatoros ir jau iebūvētas aizsardzības kas to atslēdz pie maksimālās un minimālās voltāžas... savukārt pašas ierīces parasti izmanto vēl šaurāku voltāžas diapazonu - savlaik esmu mērījis Nokia akumulatoru - pilnībā uzlādēts skaitījās pie 4.14V un tukšs jau pie 3.4V. protams ir gadījumi kad akumulators ilgstoši stāvot var nokristies līdz pat nullei - un pēc tam pēc uzlādes veiksmīgi darboties tālāk - bet tas jau atkal ir atkarīgs no tā cik kvalitatīvus elementus ražotājs salicis iekšā... Tik un tā regulāri izlādēt zem 2.75V nevienu Li-ion akumulatoru nav ieteicams.

Bet nu vairāk par lādēšanas tēmu - Jā - Li-ion akumulatoriem nav atmiņas efekta un tos var lādēt kā grib, taču der atcerēties ka akumulatora mūžs tik un tā samazinās ar katru uzlādes reizi - tāpēc lai to retāk būtu jālādē - ieteicams to uzlādēt pilnībā katru reizi. lai gan arī tas ir nosacīti - esot vēl tāda lieta ka akumulatora mūžs (uzlādes ciklu skaita ziņā) ir atkarīgs no tā līdz cik lielai voltāžai to lādē... kaut kur lasīju tā ka ja lādē līdz noteiktajiem 4.20V - tad mūžs būs ~500cikli, savukārt ja līdz 4.10V tad ciklu skaits var sasniegt 1000 reizes... Nevaru apgalvot ka tas tiešām tā ir, bet spriežot pēc tā ka esmu pat redzējis laptopiem biosā opciju kur var norādīt līdz cik procentiem (Voltiem) lādēt akumulatoru - tādejādi palielinot tā kalpošanas mūzūžu, tā varētu būt taisnība...

 

mans rezumējums: ja gribi lai aķīts kalpotu ilgi - lietot to regulāri attiecīgo ierīci, un liec lādēties tikai tad kad tas ir tukšs (kad ierīce to pieprasa).

Un ja tas ir laptops... tad centies pēc iespējas mazāk turēt ilgstoši pie vada - tas ir ļaunākais ko liela daļa izdara ar laptopiem - nopērk jaunu lapsi - noliek uz galda, piesprauž lādētāju un tā arī tura mēnešiem... un pēc tam noliek attiecīgo ražotāj-firmu ka nemāk bačenes taisīt - ka gadu vecam laptopam vairs galīgi bačene netura...

Bet... lai kā mēs arī saudzētu akumulatorus, tie tik un tā nolietojas - tas ir normāli un ar to ir jārēķinās... neviens Litija aķītis nekalpos mūžīgi pat ar visu saudzīgo lietošanu. Tāpēc ne vienmēr ir vērts iespringt par tā pareizu lietošanu.

Labots - Uldzha
Link to comment
Share on other sites

Kā tad ir, ja ilgstoši strādā ar lapsi?

Nevar turēt pie sprieguma visu laiku?

Iesprauž vadu, kad baterija gandrīz tukša un rauj ārā, kad uzlādējusies? Neskan loģiski. Tā taču tie uzlādes/izlādes cikli ātri salasās.

Link to comment
Share on other sites

Mobilo lādēju kad tas sāk brēkt, portatīvo turu pievada visu laiku. Agrāk portatīvo kādu gadu visu laiku uzlādēju/ izlādēju, tad vēl visādi murgi ar ārā ņemšanu un vienreiz mēnesī pilnu uzlādi un izlādi (tīmeklī sagrāpstītas gudrības), rezultātā ~ gada laikā akumulatora nolietojums 22% (tā vismaz aida64 uzrādīja). Tagad ~ 2 gadi pie vada pa retam noņemot, nolietojums nemainīgs 22%, uz priekšu nav gājis. Ar sievas telefonu bija tā, parasti bačene tur ~ nedēļu, bet reizēm (varbūt reizi, divas gadā) kkas uznāk un par 2 - 3 dienām ilgāk netur. Tad aķīti izlādē pilnībā (nu vismaz telefons izslēdzas), uzlādē un viss atkal štokos. Parasti jauniem aparātiem (telefoniem) pēc instrukcijas ir tā, ka kādas 2 reizes pilnībā izlādē un uzlādē, tā arī parasti daru.

Link to comment
Share on other sites

Nu redz ar tiem laptopiem diezgan individuāli - cik kvalitatīvus aķīšus kurš ražotājs uztaisa un cik daudz piestrādā pie tā kā laptops uzvedās ilgstoši stāvot pie vada... vai pakrītoties voltāžai zem 4.00V tas atkārtoti lādē aķīti līdz maksimumam, vai palādē tikai līdz 4.05V (kas skaitās labāk...)... vēl bačene stāvot pie vada var vienkārši pārkarst (pārkaršana skaitās virs 40C grādiem) - ja kompis noslogots - un šāda pārkaršana arī samazina litija bateriju mūžu... Universālas receptes ar laptopiem nav, bet, akumulators noteikti kalpos ilgāk ja to mēnešiem neturēsi pieslēgtu strāvai... vēl jau protams atkarīgs no lietošanas intensitātes - ja lieto intensīvi - nu tad tiešām nav jēgas spraudelēt iekšā un ārā to vadu... bet ja strādā samērā reti - nu tad jau gan var atļauties šad un tad no tā vada atraut...

Link to comment
Share on other sites

Sveiki.

kur Jums tās fantāzijas par ilgdzīvošanu? Kāds esiet tos pašus 500 vai n-tos ciklus pārbaudījuši tikai un vienīgi uz ieslēgt- nosprākst- ieslēgt? Katra darbība ar gažetu iespaido to ciklu... mobīlais pat bez kartes meklē tīklu, portiks meklē progu... arī baterijas "nulles" kapicitāte nav konstanta nulle no rūpnīcas...

 

Pat ideālākās durasell no (vienas paciņas) strādās 2 labi un divas ļoti slikti... A kas tika darīts ar otrajām divām?

 

 

Atvainojos par beztēmu....

Link to comment
Share on other sites

Piektdienas cienīgs topiks... Es ar portatīvajam nerauju nekad speciāli vadu laukā.., a nakuj tas viss. Baterija ta lietota netiek.

Link to comment
Share on other sites

Pat, ja telefons ir izpeldējis, un akumulātoram ir ~0.00V - spraud iekšā lādētājā, un pēc kādas stundas būs jau sasniegts minimālais lādiņš, lai varētu kaut ko rādīt ekrānā.

 

Atvainojos , bet tās ir pilnīgas muļķības ...

Lai aparāts sāktu lādēt , akumulatoam noteikti jābūt kaa minimums ~2,5 līdz 3 Voltiem. Ja būs mazāk ( 0 piemeeram ) - negriežas procis = nav kam iesēgt lādēšanu .

 

vismaz taa ir visiem normaaliem man zinaamiem aparaatiem/brendiem utt

Kaa apliecinaajumu varu samekleet "izgriezumu" no Nokia`s servisa manuaalja par sho teemu =))

Link to comment
Share on other sites

Леший

Proxy, man dzīvē bija vismaz 4 tādi gadījumi, viens pavisam nesen ar galaxy s2. Pirms lādēšanas voltmetrs rādīja 0.3 V, pēc lādēšanas 3.9V.

Link to comment
Share on other sites

Būs laikam nostrādājusi over/under voltage aizsardzība akumulatorā.

Tas ir pašā akumulatora elementā spriegums ir , bet "neņem iekšā/nedod ārā" liidz kādam specifiskam vadības signālam.

citu izskaidrojumu neredzu.

Labots - Proxy
Link to comment
Share on other sites

Jā samsung galaxy ace laikam pēc peldes arī mierīgi uzlādējās. No sākuma mēģināju ar 5V lādētāju pa taisno, bet spriegums necēlās, pat pēc 1h lādēšanas, bet caur mobilo uzlādējās. Nez kāda jauna aizsardzība, ka tikai ar +/- spailēm nelādē,.

 

Par tēmu, tad jālasa ir lietotāja instrukcija un parasti ir arī rakstīts, ka pirmās 5reizes uzlādē pilnu un pēc tam lādē kad tukšs, lai baterija "iemācās" kāds ir max un min līmenis. Pēc tam lādē kad līmenis nokrīt uz 50%, protams šad tad var ļaut arī izlādēties tukšam. Vienkārši viemēr lādēt līdz tukšam ir liela slodze akumulatoram un tas nav lietderīgi no ilgmūžības viedokļa, tomēr kamēr baterijai vēl ir garantija(~6mēn) der to paspīdzināt, lai defekts atklājas ātrāk. HP portjikam pa garantiju mainīju, bet jēga tāpat nebija liela pēc gada atkal kaput, tā kā...

Link to comment
Share on other sites

Ēm, nav labi ne izlādēt, ne pārlādēt. Es lapsim piemēram esmu ieslēdzis limitu, lai sāk lādēt tad, kad nosēžas līdz 40% un beidz pie 90%. Konservatīvisti vispār liek 30/80.

A tāpēc, ka Litija joniem nepatīk būt pārlādētiem, tie paliek nikni un karst.

Un nepatīk litijbaterijām arī sēdēt tukšām ilgāku laiku, tad viss aiziet dibinā.

Link to comment
Share on other sites

habitbraker

Vai nav taa, ka li-ion laadeeshanas kontrole censhas tureet akji uzlaadeetaa staavoklii, tas ir - atsaak, laadeeshanu, ja U uz shuunas nokriit liidz kaadiem 95% no max sprieguma (4.2V). Tas noziimee, ka turot, portjiku pie vada, akjis visu laiku ir ar paaugstinaatu spriegumu, kas samazina taa muuzhu....

Jo kaa zinaams, izlaadeejot li-ion saakumaa ir straujsh U kritums liidz nominaalajam, kur tas arii saglabaajas sameeraa konstants visu izlaades ciklu:

BM-S23-Fig1-300x287.jpg

 

Mani secinaajumi - turot portjiku pie vada, akjis buutu jaiznjem aaraa.

Link to comment
Share on other sites

Леший

Nez kāda jauna aizsardzība

Izraku no krājumiem C75 siemensu (2005), stāvēja tur gadus 2 neaiztikts, akumulātorā absolūta nulle. Pastāvēja ~1.5h lādētājā - uz ekrāna parādījas lādēšanas ikona. 3.6V.

Izraku vēl C55 (2002), paprovēšu arī ar to.

Link to comment
Share on other sites

Un laptopu ražotāji neko no šitā visa nezina :) Tikai klepsē tupus lādētājus, kuri pusgadā nojāj bačas. Nu nav tā.

Te var palasīties http://www.electronics-lab.com/articles/Li_Ion_reconstruct/

daži interesanti teikumi

" At a typical 100% charge level at 25c.gif, Li-ion batteries irreversibly lose approximately 20% capacity per year from the time they are manufactured, even when unused. "

" Every deep discharge cycle decreases their capacity also."

" To increase battery life store it at 40% level at low temperatures (even to the refrigerator but not below 0 degrees Celsius) and never discharge it full. Charge it early and often. "

Link to comment
Share on other sites

Леший :

Jāatzīst mans feils , ka biju piemirsis par Siemens aparātiem - tiem taa lieta bisku savādāka ( shēmā pabolijos ) s/e-gold platformai ir atseviski tranzistori no kuriem tad arii aciimredzot "pietiek" lai paceltu tukshu akumulatoru :)

 

Bet no sava apgalvojuma pilniigi taapat neatkaapshos :D tas ir pielaboshu to - "lielaakaa dalja" man zinaamo

aparaatu ar tukshu ( 0.x V ) var laadeet liidz pulsa zudumam , kaut dienaam bez nekādām sekmēm , līdz netiek akumulators "pamodinaats" ( uzdzīts līdz teiksim 3.0 voltiem )

 

anyway - palika interesanti - buus briivaaks briitinsh paeksperimenteeshu :)

Labots - Proxy
Link to comment
Share on other sites

Nu vo, samsunga bateriju neizdevās "pamodināt" ar elektrošoku, a mobilajā pa pāris minūtēm jau sāka lādēties. Drošvien 3. kontaktu arī jāsavieno.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man viens lapsis gandrīz 4,5 gadus nav rauts no rozetes laukā, izņemot īsus brīžus, kad ar viņu tomēr jāpārvietojas. Baterejas nolietojums 33%. Un dzīvē tā arī ir, no aķa netā var ~stundu nosēdēt.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
Jo kaa zinaams, izlaadeejot li-ion saakumaa ir straujsh U kritums liidz nominaalajam, kur tas arii saglabaajas sameeraa konstants visu izlaades ciklu

Tāda līkne, kā Tu rādīji, ir piemēram elektromobiļiem pie ļoti lielām izlādes strāvām. Elektronikai ir apmēram tā:

disch_rate.jpg

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Visām taupīšanām jābūt līdz zināmai robežai, savādāk var palikt pats par muļķi :) Pirmajā vietā iraid cilvēka ērtība, a iluzoriska iespēja pāris mēnešus ilgāk aķi darbināt - nu pofig. Nevari atļauties, nepērc nošupadu vispār. Man visu laiku nošupadi stāv pie elektrības un tikai. Labi ja reizi mēnesī nākas kur izbraukt, tad no aķa (tobiš, vajadzība pēc nošupada reti, bet tomēr ir). Nemanu nekādas problēmas. Cik ta cer ar to aķi izvilkt - 10 gadus vai? Mazbērniem atstāt? Nu, nošķīdīs, nomainīs. Nē nu - NiMh tur bij cita šēma, tur tiešām varēja aķi pusgadā, ja ne ātrāk, nokaut vai 5 gadus darbināt (savulaik pareizi ekspluatējot Noka 5110, pēc 5 gadiem man vēl bača nedēļu turēja). A Li-on - tur i kontrolieris bačā, tur i nošupadā programmatūra, kas skatās, pie cik % sākt lādēt, pie cik beigt - tur vēl sākt ākstīties ar vadu raustīšanām, skatīties, slēgt pie tīkla vai nē? Nu, kā saka - piedodiet! :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jā, kaut ko pa traku te daudzi iesiluši, cik gadus tad ir domāts tos telefonus un lapšus lietot 10-15? Man ar acers visu laiku stāv pie strāvas, nopirku kad tikko i3 portatīvajos parādījās (gadi 4?). Sākumā vilka stundas 4 netu, tagad kādas divarpus vai trīs, nu i pofig pa lielam.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...