Jump to content

telpiska mūzika


mazais-5
 Share

Recommended Posts

Sveiki audio lietu speciālisti,lietpratēji.Sakiet lūdzu,kādos diskos ir telpiska,daudzkanālu mūzika (vienalg kāda žanra),nu ,kas ir dabīgi ierakstīta vairākos(5.1 ?) kanālos. Zinu ka ir audio CD,SACD,DVD audio,varbūt vēl.Kuri ir īstie? Kur var meklēt tādus mūzikas ierakstus Latvijā?Varbūt kāds tādus gatavo? Internetveikalos?Un kādi atskaņotāji tādu mūziku atskaņo?(DVD,BluRay,vai vēl kādi citi?)

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Daudzkanālu mūziku parasti raksta 4.0 vai 5.1 standartā. Pie katra ieraksta jāskatās atsevišķi - ir tur daudzkanāli vai nav. Gan SACD, gan DVD-A labāk meklēt amazonē.

Link to comment
Share on other sites

Daudzkanālu _mūzika_ ir tikai divos nesējos - SACD un DVD-Audio. Pēdējais man viens eksemplārs ir, bet formāts ir vēl vairāk miris, kā SACD.

 

Kas attiecas uz SACD, tad SACD ir tikai nesēja tips, ne ieraksts, man ir vairāki SACD diski, kur ir tikai stereo. Tāpēc jāskatās katra konkrēta diska aprakstos - ja tas ir SACD, tad jābūt norādei, ka tur ir MULTICHANNEL mix. Bez multichannel tajā pašā SACD var būt arī stereo versija (kuru es parasti klausos) un tā sauktajos hybrid SACD - arī slānis, kuru var atskaņot ar parasto CD atskaņotāju. SACD Latvijā parasti nav atrodami - MicRec noliktāvā vēl , liekas, redzēju dažus Genesis un Depeche Mode, iespējams kāds Peter Gabriel bija. eBay un Amazon ir pareizās vietas, kur meklēt šos diskus. Nav lēti!

 

Man, starp citu, tieši ir viens daudzkanālu SACD pleijeris pārdodams (SONY SCD-XE597).

 

Vēl daudzkanālu mūzika, jeb pareizāk sakot, video ieraksti ar daudzkanālu skaņas pavadījumu meklējami uz DVD un Blu Ray nesējiem. Tiesa, parasti daudzkanālu skaņa tur ir ierakstīta, izmantojot Dolby Digital (AC-3) vai DTS kompresijas algoritmus, kas skaitās mazliet sliktāki formāti par tīro SACD DSD (Direct stream digital) metodi. Šādi ieraksti atrodami arī, khm, intertīklos, parasti *.mkv izskatā. Lai no augšminētajiem iegūtu telpisku skaņu, vajadzīgs attiecīgais DVD, BD vai media pleijeris + resīvers ar attiecīgu dekoderi. SACD gadījumā visiem atskaņotājiem jau laukā nāk 6 vadi, atliek tikai salikt pa istabu skandas un atrast atbilstošu pastiprinošo tehniku (resīveris, kaudze ar stereo stiprekļiem vai 6 monobloki + priekšpastiprinātājs).

 

Vienvārdsakot, ir kur izvirst :)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jā, jā Torni :)

Es jau "nosiekalojos" SS.LV par to sudraboto Sony.

 

MicRec noliktavā esošie SACD praktiski ir par "paradīzes cenām" (īpaši, tie senāk iepirktie) - vairumcena pilnīgi tāda pati, kā parastam CD. Nu labi, atsevišķiem pa 0,70LVL vairak.

Link to comment
Share on other sites

Laikam vēl nepieminēts palika DTS CD. Man ir daži - Moody Blues, Mike Oldfield, J.M. Jarre..

Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Vēl jau ir BD-Audio bet tas šķiet nepacelsies vispār :(

Redzot kā iet SACD un DVD-Audio...

 

Visi tie spicie formāti nav un nebūs populāri, jo no tiem nav nekādas jēgas.

Labs stereo ieraksts uz normālas aparatūras dod tik telpisku skaņu, ka ar to pilnīgi pietiek.

Viss pārējais ir tikai naudas kāšanas industrija.

Link to comment
Share on other sites

Stereo dod telpisku skaņu, bet tikai ļoti ierobežotā vietā. Visa daudzkanālu sistēmu pamatjēga ir ļaut šo telpiskumu sajust pēc iespējas plašākā zonā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...