Jump to content

Jautājumi par datora ātrdarbību, novecošanu, antivīrusu....


MārcisN
 Share

Recommended Posts

Sveiki. Esmu iegādājies jaunu portatīvo datoru (tas laikam nav svarīgi kādu) un man radušies daži jautājumi. Likšu virsū windows 7.

1) Ja dators tiek regulāri uzturēts kārtībā, respektīvi, tīrīts no putekļiem un arī tīrītas " iekšas" no nevajadzīgā tad dators noveco? Ar to gribu teikt, vai ir tā, ka datora ātrdarbība pamazām samazinās, kā ir ar akumulatoriem, kas nolietojas?

2) Kā datoru uzturēt kārtībā? Es defragmentēju cieto disku, iztīru visu ar ccleaner, atbrīvojos regulāri no nevajadzīgajām programmām, lietoju anti vīrusu.

3) Uz datora pagaidām lietoju windows 8 prieview, ieslēdzās, pamostās no hibernācijas režīma, izslēdzās ļoti ātri (nav sdd bet hdd). vai tas pats būs novērojams ar windows 7? Un kādi ir hibernācijas režīma plusi un mīnusi? Nenolietojas ārāk hdd? (neesmu datoru experts tādēļ prasu)

4) Kādu bezmaksas antivīrusu ieteiktu?

Paldies jau iepriekš par atbildēm uz maniem neskaidrajiem jautājumiem.

Link to comment
Share on other sites

MārcisN

Nu tā, lai līdz pensijai izvelk. :)

 

Bet ja nopietni tad kādi 3 gadi būtu normāli.

Link to comment
Share on other sites

kazarma

Dators nenoveco. Principā tas visu laiku darbojas vienā ātrumā sākot no dzimšanas. Vienīgais kas parasti nomirst ir cietais disks. Tā kā dators vienmēr darbojas vienā ātrumā, tad kāpēc tas paliek "lēns"? Datoram parādās papildus pienākumi, kas aizņem vairāk laika un tā izpaužas manāmais lēnums.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

3 gadu laikā normāli lietojot datoru, pietiek vien šad un tad iztīrīt putekļus.

"atbrīvojos regulāri no nevajadzīgajām programmām", tā kāda jauna sēņu suga, kas aug pati no sevis? :D

Link to comment
Share on other sites

MārcisN

Iemāciet mani te atbildēt uz komentāriem, nevis veidojot jaunu komentāru :D

to aoma - nop vienkārši, ja kāds vēl lieto datoru, tas programmas vienkārši " sarodas" tādā veidā, ka instalējot kādu programmu netiek izķeksēts, ka vajag instalēt arī kkadus mcafee security scan, toolbari, u. c. nevajadzīgas huiņas

Link to comment
Share on other sites

ziemelis_mc

hibernācijas režīma pluss ir ka informacija saglabājas uz HDD, nevis RAM kā tas ir sleep režīmā, minuss- aizņem vairāk laika no pamošanās.

Link to comment
Share on other sites

  1. Nē, dators "nenoveco". Portatīvā datora baterija ir vienīgā lieta, kas tiešām noveco un ar laiku būs jāmaina. Taču tā arī neietekmē ātrdarbību - tikai to, cik ilgi varēsi iztikt bez lādēšanas. Viss pārējais darbosies nemainīgā ātrumā līdz brīdim, kad nomirs. Putekļu tīrīšana palīdz attālināt nāves brīdi, bet ātrdarbību neietekmē (izņemot ekstrēmos gadījumus, kad sāk ieslēgties pret-pārkaršanas aizsardzības). Efekts, ka "dators ar laiku paliek lēnāks" rodas no diviem avotiem:
    • Tiek sainstalēts vairāk programmu, kas darbojas fonā. Programmas, kas fonā nedarbojas, neko nepalēnina;
    • Jaunākas programmas (un veco programmu jauninājumi) pamazām sāk kļūt prasīgāki pret dzelžiem.

[*]Divreiz padomā, pirms instalē jaunu softu, un izvairies no vīrusiem. CCleaner, defrags, u.c. "regulārās uzkopšanas" ir bezjēdzīgas, un efektu dod tikai retos izņēmuma gadījumos. Ja vīrusi nebūs ciemojušies, un nebūs viss sainstalēts pilns ar drazu, tad arī dators kalpos ilgi un bez bēdām. Es, personīgi, pat antivīrusu nelietoju, un neesmu vēl saticis nevienu vīrusu savā datorā, un viss strādā ļoti labi jau 3 gadus pat bez jebkādām "apkopēm" vai reinstalliem. Taču es varbūt neesmu tipiskākais lietotājs, tāpēc antivīrusu gan ieteiktu lietot.

[*]HDD ātrāk nenolietojas. Es uz sava laptopa praktiski arī tikai ar hibernēšanu vien dzīvoju. Ieslēdzas ātrāk, nevajag vēlreiz visus softus palaist. Vērā ņemamu mīnusu nav. Nu, vienīgi tik daudz, ka zaudēsi pāris GB vietas uz HDD (tik, cik datora RAM), kā arī ir bijušas retas situācijas, kad kāds gļukaini uzrakstīts draiveris pēc pacelšanās no hibernācijas vairs nestrādā korekti. Man uz laptopa tā reizēm notiek ar pirkstu nospiedumu lasītāju - pēc pamošanās vairs nestrādā. Tā nav Microsoft vaina, bet draivera autora vaina, un tas gadās patiesi reti. Ja Tu uz sava datora nekādas problēmas neredzi, tad droši lieto hibernāciju, tā ir ellīgi feina štelle.

[*]Microsoft Security Essentials šobrīd tiek uzskatīts par vienu no labākajiem bezmaksas variantiem.

 

Pievienots: Vēl par hibernāciju/sleep: Es uz sava laptopa esmu uztaisījis tā, ka aizverot vāku (vai 10min bezdarbības) ieiet "Sleep", un pēc 30min iestājas "Hibernate", kā arī ieslēgšanās poga arī taisa hibernate.

 

Tādējādi, ja es kaut kur īsi aizeju, tad aizveru tikai vāku, un pēc atgriešanās dators momentā atkal strādā. Ja tomēr ilgāk aizkavējos, tad dators pats no Sleep pārslēdzas uz Hibernate. Vai arī, ja zinu, ka tagad vairs ilgi neķeršos klāt, tad ar vienu pogas spiedienu varu ieslēgt Hibernate.

 

Pievienots 2: Nezinu par Win8, bet Win7 ir tāda fīča kā "Hybrid Sleep". Tas ir domāts galddatoriem, nevis laptopiem. Tas faktiski ir "Sleep", tikai papildus RAM saturs tiek uzrakstīts arī uz HDD. Ja pazudīs elektrība, tad efekts būs tāds pats kā "Hibernate", citādi ir vienkāršs "Sleep". Uz laptopa tam nav jēgas, jo baterija elektrību nodrošina visu laiku, tāpēc tas sanāk ekvivalents parastajam "Sleep".

Labots - Vilx-
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...