Jump to content

DISKUSIJA: Kas ir Linux?


Guest ChRiss__
 Share

Recommended Posts

Es tik zinu to, ka linux ir alternatiivs windowsam... Bet pasakiet luudzu, kaads labums, ja es uzlikshu Linux'u...? Un kas tas iisti ir? Es esmu dzireejis pa vinju daudz runaajam, bet ta veel nav tapis skaidrs, kas tas ir...

Tapeec, esat atsauciigi un luudzu paskaidrojies man, cilweekam, kursh grib uzlikt Linuxu...

 

:)

Link to comment
Share on other sites

nu...

novelc knoppix

ieraksti matricaa un iebootojies no taas, tad vareesi "pataustiit" linuxu, pasham neko nevajadzees konfigureet/spiest/zinaat/whatever, knoppix visu izdariis pats.

Link to comment
Share on other sites

Guest ChRiss__
taatad lai neteiktu vairaak

atceries www.google.lv ir tavu liiko roku taisnotaajs! :p

un linux ir http://www.google.lv/search?hl=lv&q=what+i...%C5%A1ana&meta=

 

cerams ka angliski saproti!!

 

Tnx... Es jau mekleeju... Tikai raxtiiju "Linux" a skatos tu esi raxtiijis "what is linux"... Taa es nekad nebiju mekleejis... Paldies, tagac zinaashu kaa mekleet visas shitaas fignjas...

Saprotu angliski... Kaut cik :D

Link to comment
Share on other sites

Guest eldzis

starpcitu googlei var arii uzdot jautaajumus, taa sameklees kauko ieksh forumiem, ljoti nodreiigi un ja veel to tekstu ieliek peedinjaas tad vinja trod konkreeto fraazi!!! taakaa google ir speciigs riiks

Link to comment
Share on other sites

Q: What is Linux?

 

A:

Linux is an operating system that was initially created as a hobby by a young student, Linus Torvalds, at the University of Helsinki in Finland. Linus had an interest in Minix, a small UNIX system, and decided to develop a system that exceeded the Minix standards. He began his work in 1991 when he released version 0.02 and worked steadily until 1994 when version 1.0 of the Linux Kernel was released. The kernel, at the heart of all Linux systems, is developed and released under the GNU General Public License and its source code is freely available to everyone. It is this kernel that forms the base around which a Linux operating system is developed. There are now literally hundreds of companies and organizations and an equal number of individuals that have released their own versions of operating systems based on the Linux kernel. More information on the kernel can be found at our sister site, LinuxHQ and at the official Linux Kernel Archives. The current full-featured version is 2.6 (released December 2003) and development continues.

 

siikaak skat. te --> http://www.linux.org/info/index.html

 

P.S. Manaas aciis Linux joprojaam naf ieguvis popularitaati :) esmu stagnaats... patiik tomeer paarbaudiitas veertiibas... t.i. Windows ar visiem saviem plusiem un truukumiem...

Link to comment
Share on other sites

tā turpiniet...

ļoti incanta tēma. no šī topika laikam kritīšu kārdinājumā izmēģināt "problēmas" uz otras mājas kastes.

P.S. būs iekš šīs sadaļas par vienu lāmi vairāk ;)

Link to comment
Share on other sites

esmu stagnaats... patiik tomeer paarbaudiitas veertiibas... t.i. Windows ar visiem saviem plusiem un truukumiem...

Nez, nez. Linux ir bāzēts uz Unix filosofijas, kuras aizsākumi irad meklējami až ap 1970. gadu, tā ka par pārbaudītu vērtību gan drīzāk var uzskatīt Unix-like OS, nevis Windows, kur tādas lietas, kā pilnvērtīgs tcp/ip stacks, daudzlietotāju vide utml. eksistē mazāk kā 5. gadus.

Link to comment
Share on other sites

Bij domaats prieksh manis paarbaudiitas veertiibas nevis vispaariigi :) Nee nu maybe... kaadu dienu sakaarosies ko jaunu "nogarshot" :)) uzkritiis kaare virsuu Linux... ta jau maniis...

Link to comment
Share on other sites

Neesmu baigasi linux spec (vispaar datorlietas ir mans hobijs) bet Linux man patīk jo:

1) lēts (CD matricas un download cena)

2) sabils - protams grafiskaa vide var nogaasties vienaa mieraa - bet sisteema straadaa,

3) drošh - viirusi veel tur nav saviesushies

4) pēdējaa laikā palicis ljoti Userfriendly - dazkaart liekas ka vieglāk uzinstaleet kā win

5) vakar pameeginaaju Yoper linux - zin - nav leenaaks kaa M$ produkti ar visu KDE.

 

Win lietoju:

1)lai gemdētos atminās (esmu stagnāts) un lietotu Tildes datorvārdnīcu, tas arī viss - cituvinas priekshociibas neredzu - ja nu vieniigi ka nevar kaut kkdas programmas uzlikt ko Win atbalsta

2) uz ljoti veciem kompiem win 95 ir ideāla.

3) ja nav retu draiveru linuxaa

Link to comment
Share on other sites

Guest KEPKE

Es tik nesapratu, kamdēļ viņam ieteicāt instelēt Linuxu, aceros kā pats kad pirmo reiz liku, paliku bez windowza, jo tam red-hotam tas boot menu notesās. Nu protams neko par linuxu sliktu pateikt nevar, vienīgi to ka skolās visiem māca Win un uz Linux pāriet nav vienas dienas prieks. Jo pats nomocījos kamēr atradu kur vispār Internetam opcijas var uzstādīt utt. bet sakarā ar to ka mācos tikai to kas patīk, šito zvēru atstāju vēlākam. nav jau tā ka tur viss ir tik ļoti sarežģīti, bet vienkārši viss "jaunais" prasa laiku lai to apgūtu!

Link to comment
Share on other sites

Guest Healer

KEPKE - Labrīt! Neviens viņam to neieteica darīt, pats uzprasījās. Izlasi no sākuma. Vai manu postu kurš pirms 5 postiem :twisted:

Link to comment
Share on other sites

AndzX8-842

Mjaa...taa un shitaa...un veel kaut kaa. Tas ir tas, ko iespeejams dzirdeet no vairaakuma cilveeku, kas tikai ber un ber kaut kaadu sauso repu, lai ko tas arii nenoziimeetu vai noziimeetu.

 

Linux ir tiiri laba opereetaajsisteema. Protams, te vabuut vajadzees padomaat, pirms spiest kaut ko vai rakstiit terminaalii ( tipiska aamurgalvas atbilde: TERMINAALIS, kuir kas tas tadds? ES SSSS lai tur rakstiitu?!!?!?!?!? Kaut ku, kaal ai izn ko rakstiit.eeeeeeeeeeeeeeeeee nee nerakstiishu, windows krutaaks, nekas nav jaaraksta, tik spied next -> next ...jeeee )

 

Nu tas taa, spilgtinaatiem faktiem, bet taisniiba taa ir gan. Lai kaadu piespiestu izdomaat kaut 1 darbiibu ir vajadziigs nezin kas... Pienemot, ka peersona paarzin anglju valodu primitiivaal iimenii, nekaadaam probleemam nevajadzeetu buut.

 

Nu neesmu nekaads eksperts linux jomaa un droshi vien arii kaadu laiku nebuushu, ja vien pilniibaa nepaarieshu uz linxu sisteemu, kas saak palikt ar vien aktuaalaak. Bet nav jaabuut geenijam, lai izsecinaatu, to, ka linux kaada civleeka rokas buus labs, cita slikts, varbuut rokas liikas? Nu to es nezinu...tas pasham jaazin, varbuut jaaiet uz trenazhieru zaali un pie aarstiem...

Link to comment
Share on other sites

Jaa, Suudi linuxaa ir taadi ka vajag izlasiit manuaali un tad tikai dariit, jo redz spiest next, next, next, ok restart, jau smadzenes nevajag :) ...

No vienas puses linux ir sarezdjiitaaks, no otras vieglaaks. Kad iemaacies straadaat ar linux(vai citaam unix sisteemaam) tad paariet veeleeshanaas to WIN vispaar aiztikt. Protams taa ir gaumes lieta, Bet te jau svariigaakais ir nomeetata kruto dzheku un paraadiit ka visi ir labs cilvēki, vot bet es gan tas vieniigais iistais keks....

Beerni.......

Link to comment
Share on other sites

hmm... a tam linuxam jau ir daudzas versijas... Ar kuru vislabaak saakt?

Ar Mandrake, Suse - da jebko kas atrodas distrowatch.com top 5niekā. Pats gan ietektu MEPIS linux- šis žiglāks par Mandreiku un arī userfrendly. Kad gribēsies ko jaunu pieinstalēt, neradīsies problēmas ar .rpm, jo šis ir uz debian balstīts. Skaties kam grafiskā vide ir KDE vai Gnome- šie ir piemēroti iesācējiem un arī labi izskatās. Vari arī novilkt KNOPPIX- šo nevajag instalēt. Palaižot no cd vari ievērtēt kas linux ir par zvēru. Vienīgi nespried par ātrdarbību no viņa- no cd nekādu zibenīgo ātrumu nedabūt.

Link to comment
Share on other sites

Guest ChRiss__

Njaa... Laikam buus jaanjem tas Mandrake... Psc, trijos diskos... Jaaveelk DVD... 2GB~... vaax

Link to comment
Share on other sites

Guest Jaksis

njaa bet tajaa mandrake instalaacijaa var VISU salikt, visus IRC paarluukus, muzona playerus utt... karo4 viss ko vien vajag saakumaa =] . Man dziivee i taada fisska, ka viss i jaaizmeegina =] Par linux izmeeginaassanu nenozzeeloju =] tiessaam tikai tas labaakais, bet galvenais, no saakuma nepadoties!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Mandrake nav slikts sākumam- visas iespējamās programmas ir iekļautas instalācijā, grafiskais installers .... Es arī tieši ar to sāku.

man bija: Mandrake 10.0->Simply MEPIS Linux-> Ubuntu (uz īsu brīdi) ->Slackware 10.1 (divas dienas jau stāv- pagaidām viss ideāli). +vēl visādi expermenti pa vidu

Link to comment
Share on other sites

Ieteicams sākt ar kādu no lietotājiem draudzīgajiem, lai kā tos arī ūberadmini nenopeltu :) (pats sensenos laikos sāku ar RedHat7, tagad laikam būtu jāiesaka Mandrake, Fedora un kas nu tur vēl), pēc tam advancēties uz ko nopietnāku.

 

Arī par grafisko vidi(desktop menedžeri) - sāc ar KDE, būs mazāks šoks, pārejot no Win uz Linux, vēlāk var mēģināt visādus bokšus, windowmaker (itais man patīk) u.t.t.

 

Tikai liekot linuxu, neliec latviešu valodā - mana pieredze ar latvisku mandreiku ir atstājusi nelāgas atmiņas.

 

p.s. par to win user friendly būšanu... pamēģiniet galīgai 0ei datoros iestāstīt par kopēšanu win vidē. No pieredzes zinu kāds mocības tas sagādā.

Link to comment
Share on other sites

Guest ChRiss__

Hahaa.. Netiishaam paarliku paari Windowsam... peec tam bija starteejot Windows: "Error to loading Operating System"... Labi, tagac paarliku sisteemu, tikko uzliku vilkties PM 8... Riit meeginaashu veel... meeginaats nav zaudeets ;)

Link to comment
Share on other sites

serioussam909

Vai 3ds max uz linuxa iet?

Jo linuxā nekas līdzīgs nebūs iebūvēts.

Ja viņš neiet tad tas linux nekam neder.

Link to comment
Share on other sites

Neatceros kurai versijai tas bija, ka tik ne Mandrakem vai RedHat, ka palaizhot ar LG lasiikli vinjsh vinju sajaaja, ja tev ir LG lasiiklis, tad uzmanies ;)

Link to comment
Share on other sites

serioussam909

Paldies!

Ka nav iebūvēts es jau teicu.

Bet sapratu, ka nopietnu freeware 3d modelēšanas programmu nav.

Būs vien jāpaliek pie windowsa.

Link to comment
Share on other sites

Guest ChRiss__
Neatceros kurai versijai tas bija, ka tik ne Mandrakem vai RedHat, ka palaizhot ar LG lasiikli vinjsh vinju sajaaja, ja tev ir LG lasiiklis, tad uzmanies ;)

Jopcik!!! :) Labi, ka DVD/RW nav LG razhojums, bet parastais gan LG...

Link to comment
Share on other sites

Jopcik!!! :) Labi, ka DVD/RW nav LG razhojums, bet parastais gan LG...

Tās ir vecas ziņas. Par lg lasīkļiem un mandraki atradu šo rakstu, kur runāts par mandrake 9.2. Tā kā tagad mandrake jau 10tajās versijās iet, šī problēma droši vien ir sen novērsta. Lieka trauksme. Raksts publicēts "Sunday October 26, 2003 (02:15 AM GMT)" Tagad iet jau 2005tais.

Link to comment
Share on other sites

Hahaa.. Netiishaam paarliku paari Windowsam... peec tam bija starteejot Windows: "Error to loading Operating System"...

Klausies, iemaaci mani arii paarlik Mandrake paari Windowsam (: tur tak uuber kuulaa aizsardziiba staaveeja, nu vieniigi, ja tu neizveeleejies remove Windows. a tas, ka win nestarteejaas, tad tas visticamaak taapeec, ka tu ielaades menedzheri (aka Lilo) visticamaak uz MBR uzliki. Man ar taada probleema bija, kad pirmo reizi liku Linux. To var ljoti aatri ar win instalaacijas disku izlabot- iebuutojies, palaid repair modi, konsolee raxti fixmbr, un tad fixboot. Ja kastee ir 2 OS, tad tev buutu jaapadomaa par dual- boot. Cik noprotu, tad ar lilo likshanu uz MBR tev nekas nesanaca, nu tad pameegjini taa- uztaisi linux ielaades disketi, un tad , dari kaa te:

http://www.boot.lv/forums/index.php?showtopic=470

Skaties peedeejos postus par komandu dd.

Link to comment
Share on other sites

Paldies!

Ka nav iebūvēts es jau teicu.

Bet sapratu, ka nopietnu freeware 3d modelēšanas programmu nav.

Būs vien jāpaliek pie windowsa.

... un priekš windowsa 3dMAX ir freeware?

Ja incē freeware, iesaku palūkoties uz Blender un PovRay pusi, bet ja jau Tu esi tik nopietns specs, tad ņem Maya un darbini to Linux klasterī! :p

Link to comment
Share on other sites

Nu tas ir plash secinaajums :]

Skaties kur ir probleema ...

 

1. atver konsoli (grafiskie riiki ir neerti .. vismaz man)

2. ping 127.0.0.1 (paarbauda vai tev tiiklene rukaa)

3. ping localhost (tas pats + tavs personiigais dns)

4. ping 194.8.25.205 (paskaties vai kaut kas nav starp tev un tavu mdsl , ja tev taads ir )

5 ping apollo.lv (tas pats + DNS)

 

dereetu uzzinaat cik ljoti tas nets tev neiet

jebkuraa gadiijumaa palaid dhclient (arii no konsoles)

vai paarbaudi vai taads jau in palaists ps -aux | grep dhclient

Link to comment
Share on other sites

serioussam909

... un priekš windowsa 3dMAX ir freeware?  

Es jau nesaku ka Maxis ir freeware.

Bet 3d modelēšanas programmām nopietnas freeware alternatīvas dabūt nevar, kā tas ir gadījumā ar Linux & Windows.

Uz Linuxu varēs pāriet tad, kad discreet, Alias vai citas kompānijas izlaidīs savas programmas priekš Linuxa. Jo ar emulatoriem, man liekas, nekas prātīgs nevar sanākt.

Kaut gan tas blenderis būs jāpapēta sīkāk.

Link to comment
Share on other sites

Vienalieta gan ir sūdīga, ka linuxā ir baigi jāčakarējās lai dabūtu video karti pie dzīvības.

Man Radeons 9200, un tā arī šlakā neesmu viņu iedarbinājis. It kā ieinstalēju. Bet tā arī viņa man neparādās - un līdzar to pa 60Hz augstāk rezolūciju nevar uzdzīt.

 

Es domāju, ka vislabākā vismaz draiveru jomā ir Mandreik. Tur kā uzinstalēju, tā arī uzreiz bija jau iegšā visi draiveri.

Link to comment
Share on other sites

... un priekš windowsa 3dMAX ir freeware?  

Es jau nesaku ka Maxis ir freeware.

Bet 3d modelēšanas programmām nopietnas freeware alternatīvas dabūt nevar, kā tas ir gadījumā ar Linux & Windows.

Uz Linuxu varēs pāriet tad, kad discreet, Alias vai citas kompānijas izlaidīs savas programmas priekš Linuxa. Jo ar emulatoriem, man liekas, nekas prātīgs nevar sanākt.

Kaut gan tas blenderis būs jāpapēta sīkāk.

Tu gribi teikt, ka Maya ir nenopietns produkts?!?!?!?

Link to comment
Share on other sites

ImissimI
Vai 3ds max uz linuxa iet?

Jo linuxā nekas līdzīgs nebūs iebūvēts.

Ja viņš neiet tad tas linux nekam neder.

nu beidz izlasi pac ko te pateici: LOL

 

blender nav ne vainas, kaukaadus niekus vareeja chiniit diezgan labi...

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...