Jump to content

Jūtīga (vismaz 20dbi) antena 3g


Ronalds
 Share

Recommended Posts

Esmu noskatījis šo http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-ANT2424B

 

Problēma tur ka antena domāta 2,4 ghz diapazonam, bet 3g izmanto 2.1 ghz. Līdz ar to solītā jutība (24 dbi) visticamākais netiks sasniegta.

Vai tā ir laba ideja mēģināt izmantot šo antenu priekš 2.1 ghz? Cik liels varētu būt vājinājums?

 

Meklēju 3g datu antenas, tomēr viņas ir vai nu krietni mazjūtīgākas vai vairākas reizes dārgākas....

Varbūt kāds var ieteikt kādu antenu ar jūtību vismaz 20dbi un cenā ne vairāk kā 30 ls priekš 2.1 ghz diapazona?

Link to comment
Share on other sites

Tā ir laba ideja. Pareizi butu jautāt cik liels pastiprinājums vinai ir 2,1GHz diapazona. Droši ņem ciet un liec klāt ja ar mazo puļķi var dabūt kaut vai švaku 3G zonu. 24dBi nebus bet savi 17-18 dBi būs. SWR ari būs kadi 2-3 Man vairākas vietās tādas ar uzhakotu feedu jau strādā.

Link to comment
Share on other sites

Jaieregulē rezonanse 2,1GHz frekvencē. Tur ir tādi sava veida dipolīši viņus vajag nedaudz pagarināt vadoties pēc meraparatūras.

Link to comment
Share on other sites

Dipols protams ir jāpārtaisa, bet tur jābūt zināšanam antenu lietās. Spriežot pc autora jautājuma, tad poņas nav nekādas un daudzkas jāmācas. Jā vēl, pie šīm frekvencēm jabūt tiešajai redzamībai uz operātora torni. Neko nedos antena, ja signāla ceļā būs piemēram mežs.

Link to comment
Share on other sites

Vai pievienotā aparatūra spēs izfiltrēt derīgo signālu no tiem traucējumiem ko šāda antena saķers?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

To ka tiešā redzamība ir vēlama zinu, tomēr man vajadzīgajā vietā ar USB 3g modemu izdevās pāris reizes noķert bites 3g zonu - signāla stiprums pēc modema softa bija -95 ; -97 db. Skaidrs ka stabilai darbībai ar to ir stipri par īsu.

Tāpēc ir doma ka paceļot mastiņā kādu jūtīgu antenu internets varētu aiziet.

 

Par dipola mainīšanu - pēc dipola kaukulatora http://www.csgnetwork.com/antennaedcalc.html man iznāk ka 2400mhz frekvencē katra zara garums ir 30mm, bet 2100mhz 34mm. Saprotu jau ka ar mērinstrumentiem būs precīzāk, bet nekā tamlīdzīga man nav....

 

Ko speci saka par variantu noņemt dipolu un viņa vieta piestiprināt usb modemu? Vai tā pilnīgi aplama ideja? Modemu tā kā tā plānoju stiprināt pēc iespējas tuvāk antenai.

Signālu uztvers Huawei E353 - paziņa no LMT teica ka tas esot viens no krutākajiem 3g modemiem kas pašlaik ir pieejami.

Link to comment
Share on other sites

Ja USB puļķa antena būs novietota tiesi atstarotāja fokusa tad varētu strādāt. Bet vienīgais kā būs ar pie mums tadu populāru parādību kā lietus :)) tas puļķis nosvils jau pie pirma lietus. Un USB kabeli arī nav vēlams ļoti garu - barošanā parādas ievērojams sprieguma kritums.

 

Par kādiem tieši traucējumiet iet runa? Saules elektromagnetisko aktivitāti?

 

 

Vai pievienotā aparatūra spēs izfiltrēt derīgo signālu no tiem traucējumiem ko šāda antena saķers?

Link to comment
Share on other sites

Ar populāro dabas parādību cīnīšos uztaisot modemam ūdens necaurlaidīgu korpusu izmantojot

1 gab http://www.bnkursi.lv/lv/precu-katalogs/santehnika/caurules/kanalizacija/item-727/

2 gab http://www.bnkursi.lv/lv/precu-katalogs/santehnika/caurules/kanalizacija/item-724/

 

Vietu pa ko ielaidīšu vadu tur iekšā hermetizēšu izmantojot montāžas līmi (šķidrās naglas)

 

USB vadu plānoju pagarināt izmantojot šādu verķi

http://www.ebay.co.uk/itm/USB-RJ45-LAN-EXTENSION-ADAPTER-CAT5-CAT5E-CABLE-K-/120554636863?pt=UK_Computing_NetworkingCables_RL&hash=item1c119dc63f#ht_2834wt_1163

Nezinu gan kā viņš ar 3g modemu strādās, bet domāju ka pamēģināt ir vērts.

Link to comment
Share on other sites

Ja dipola vietā ieliek USB puļķi.tad viss strādās perfekti. Tikai puļķis jāliek precīzi fokusā, kur atrodas orģinālais dipol, nevis tuvāk antenai. Hermetizēt USB puļķi nevajag. Tas pat ir slikti, jo kondensats tai kanalizaciju trubu posmā vienalga tiks iekšā. Dienā tas uzkarsīs,gaiss izpletīsies un izies laulā, vakarā truba atdzisīs un ievilks iekšā vēsu un mitru gaisu. Tā katru dienu, kamēr iekšā viss slapjš. Vissausakā viea mājā ir paspāerne jo ar vēju vēdinās, bet lietus klat netiek. Vārdu sakot, USB puļķim vajag virsū jumtiņu, nu ķipa uzbāztu virsū pudeli, bet apakšu vaļā. Ar USB vada garumu gan jāčakarējas un vajadzēs kautkādus USB aktīvos pagarinatājus. Vispār jau tas viss nav nopietns variants, jo ziemā pie -27 grādiem visdrīzak puļķis nosprāgs. Nu nav tas paredzēts darbam ekstremālos apstākļos, bet ka pagaidu variants darbosies.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ronald, neķīmiķo - uz īsu brīdi (varbūt) dabūsi kautkādu rezultātu, bet pēcāk nesapratīsi kur īsti ir problēma, ka neiet tas pasākums... Labāk sarunā kādā firmā, kas tirgo, ka iedod pamēģināt, bez dajebkādas pārbūves un ja daudzmaz stabili iet, tad lieto, jo būvējot antenu ražotājs ir par stabilitāti (tai skaitā klimatisko) padomājis. Esmu savulaik dažādu diapazonu antenas pārskaņojis, bet lai nodrošinātu sakarīgu kvalitāti ir jāiegulda daudz inženiertehnisko risinājumu un mehānisko lietu resursa. To savukārt ir vērts darīt, ja pārbūvēto vienību skaits ir vismaz 100+... :)

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Es jau paspēju noamputēt antenai dipolu, tā vietā piestiprināju kanalizācijas trubas pagarinātājā noslēptu USB 3g modemu.

 

Uzceļot antenu ~10m augstā stabā izdevās stabili uztvert no Ogres gan Biti, gan TELE2. Signāla stiprums ap -90 dBm

Izmantoju šo aplikāciju lai skatītos signāla kvalitāti http://www.nerve.org.za/mdma

 

 

Bitie - 5mbit downloads, 2 mbit uploads. 60 ms pingu.

Tele2 - 8mbit down, 1mbit up, 120 ms pings.

 

 

Kad pagriezu uz Tīnūžu LMT staciju signāla stiprums bija -51dBm (maksimāls ko aplikācija var parādīt) Ja aizgriezu pilnīgi prom, tad -80 dbm. LMT Tīnūžu tornis 1.6 km tālu un ir tiešā redzamība. 30 dbm starpība - domāju ka antena ir diezgan labi izdevusies. Vai var labāk dabūt ar 1x0,8m parabolisku atstarotāju?

Domāju ka varētu arī LMT no ogres uztvert, tomēr modems slēdzas klāt pie stacijas kur stiprāks signāls, tas nekas ka Tīnūžu LMT tornis pārslogots un ir 1.5 mbit down, 0,3 mbit up , pings ap 150ms neatkarīgi no tā kā pagriezta antena.

 

Interesanti ka Tele2 down ātrums labāks, bet bitei up un pings.

 

Kas attiecas uz klimatisko stabilitāti - nedomāju ka kanalizācijas trubas ir neizturīgas. Daudziem mājās viņas stāv gadiem un nekas cauri netek. Arī geokešingā viņas izmanto kā konteinerus un arī stāv ilgi sliktos laika apstākļos - no geokešinga arī smēlos ideju. Bet šo tikai ar laiku redzēs.

 

Vēl patestēšu kā ies brīvdienā un tad varēs izvēlēties ko ņemt tele2 vai biti. Vēl pamainīšu modema pozīciju - iespējams ka vēl kādu dbm varēs dabūt klāt.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

kaspic30

BILDI ar vareji te ielikt ka viss iskatas ;)

Link to comment
Share on other sites

Bruketajs

dealextreme tirgo gan omni, gan virziennieces vajadzīgajam diapazonam, tikai jāpiemeklē modems ar štekeri antenai.

Arī pašu modemu ieliekot satelītšķīvja fokusā ir liels ieguvums db ziņā. Latvijā antenas maksā kā no sudraba taisītas.

Vēl ir arī nianse - uz kādas frekvences operatos ir "uzkabinājis" 3G... LMT man par Zaļeniekiem jau 2. vēstulē tādu info pateikt nevar un slinkums iet un mērīt, meklēt, izzināt...

Par hermetiskumu - ir fakts, ka mainoties temperatūrai var sanākt šaize, bet ņemam lielāku to trubu, tā lai var gaiss izplesties un sarauties un nav tik liels spiediens, lai dehermetizētos tas pasākums. Arī pašu trubu jāpārbauda uz signāla slāpēšanu, pamērot signālu pirms un pēc tās pielikšanas.

Link to comment
Share on other sites

To trubu jau nav jātaisa hermētisku. Viņa nemaz nedrīkst būt hermētiska, savādāk tur iekšā esošais mitrums taisīs mēslus.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Bildes salikšu.

 

Satelīta šķīvis ir lētāks un pastiprinājums iespējams ka būs labāks, bet ir viens BET.... Tā kā uzparikti visticamākais nāksies celt mastā, tad jāņem vērā vēja slodze, kas satelītšķīvja gadījumā var sasniegt pat 1 tonnu.... Režģim slodze ir krietni, krietni zemāka līdz ar to var izlīdzēties ar vienkāršāku un krietni lētāku mastu, kas kopumā iznāks lētāk kā sat šķīvis un pamatīgāks masts.

 

3g stacijas 99% gadījumu strādā 2100mhz diapazonā. It kā laukos esot arī 3g uz 900 mhz, bet tas retums.

 

Kā modemu izmantoju Huawei E353, man speci no LMT teica ka tas esot viens no labākajiem uz doto momentu pieejamajiem. Viņam arī ir antenas ligzda. (Pirku no angļu ebaya pa 35 GBP, LV var dabūt pa 35 ls) Sākumā bija doma slēgt viņu klāt antenai. Tomēr no tā atteicos. Šajā diapazonā katrs savienojums un vada metrs rada pamatīgus signāla zudumus - līdz ar to modems tā vai tā būtu jāliek kaut kur ārā pie antenas. Bez tam antenas fīds (uztvērējs) bija paredzēts 2,4 ghz diapazonam. Nekur neredzēju iespēju atslēgt puļķa iekšējo antenu, kad tiek pieslēgta ārējā - minu ka viņas viena otrai traucēs - var iznākt tā ka signāli no antenām pienāk pretfāzēs un slāpē viens otru. Tāpēc šāds risinājums.

 

Un tplink režģi atradu par 23ls -nedomāju ka tas ir dārgi - pārdevējam bija aizķēries noliktavā no vecās partijas - tagad cena ir ap 27ls. Ebajā un dealexterme antenas ar līdzīgu pastiprinājumu bija krietni, krietni dārgāk.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Ko modēms darīs pie -27 grādiem ziemā, to gan grūti pateikt, bet vienmēr tak var blakus lampiņu ielikt,lai silda. Var pamēģināt pamainīt modema novietojumu, jeb pareizak sakot antenas polarizāciju. Var kādu decibelu dabūt klāt. Citādāk izmantot režga antenas reflektoru no 2,4GHz diapazona tiešām ir vislabākais un vienkaršākais amatieriem pieejamais variants. Neba nu katram mājā uz plauktiņa stāv svipsģenerātors līdz 2,5GHz. Jā,parbaudit, vai kanalizacijas truba der priekš šī diapazona ir elementāri. Ieliekam trubu vai citu materiālu mikroviļņu krāsnī. Ja materiāls sasilst pie 2,4GHz, kuros strādā krāsns, tad materiāls neder, ja nesilst, tad der. Vari pelēko kanalizacijas trubu nepārbaudīt. Es to izdarīju pirms agdiem desmit- tiešam nesilst.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Par polarizāciju - man LMT speci stāstīja ka katrā 3g bāzes stacijas sektorā ir pa divām antenām - viena ar vertikālu, otra horizontālu polarizāciju. Tas principā ir skaidrs - nav jau zināms kā cilvēks pagriezīs mobilo vai laptopu ar iespraustu modemu. HSPA+ datu pārraides standarts ļauj vienlaicīgi izmantot vairākus kanālus lai ātrumu palielinātu. Tāpēc max ātrumam antena jānovieto 45 grādi lenķī lai ķertu signālu no abām antenām - gan vertikāli gan horizontāli polarizētās. Pagaidām man antena atrodas 45 grādos. Bet pamēģināšu viņu pagrozīt un paskatīties kā teorija ar praksi saskan.

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

Pagrozi,pagrozi. Es jau teicu, ka kādu db var dabūt klāt, bet protams ieguvums nebūs milzīgs.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Par masta garumu sameloju.

Pārtaisīju mastu lai būtu garāks un izturīgās, izmērīju garumu - tikai 9m ;) Tā kā sākumā masts bija tik 6 -7m.

Antenas aprakstu ar bildēm ieliku atsevišķā topikā - varbūt kādam noder!

 

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/148116-3g-taluztversana-jeb-ciesams-internets-laukos/

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...