Jump to content

Cīņa ar putekļiem datora korpusā...


Markinc
 Share

Recommended Posts

Tā kā esmu pēc gadiem jau vecs un pēc dabas sevišķi slinks onkulis (nedaudz arī analfabēts - tāpēc tekstā pareizrakstības kļūdu pietiek) - man kādu mirkli atpakaļ pieriebās datora kaste, kura ar apbrīnojamu pacietību mēģināja sasūkt sevī visus istabā mītošos putekļus un citus pa gaisu brīvi lidinošās būtnes. Sasūcis visas tās hreņjas sevī iekšā, korpuss pēc kāda laika vienmēr deva par sevi zināt ar konkrēti gaudojošu ventilatoru (ibn karlsonu) palīdzību :) Karlsonu vannošana un gultņu smērēšana ar grafīta ziedi gaidāmo efektu sniedz tikai uz neilgu laiku - tāpēc izlēmu kastei pielāgot tā teikt - respiratoru.

Domāts - darīts. Manai kastei pieknibināju pāris propelerus (kādi nu atradās rezerves daļu atvilknē) - vienu 8cm pieplūdei priekšā un vienu 12cm nosūcei pakaļā. Vajadzētu jau otrādi - lai rastos pārspiediens, bet korpusa ventilatora vietu izmēri kategoriski pret to iebilda :( (mērkaķoties ar karlsonu ātrumiem pārspiediena efekta panākšanai nelikās sevišķi prātīga doma). Tātad bija jārēķinās ar to, ka gaiss tiks sūkts arī pa korpusa sienu ar tā daudzajiem jauki deflorētajiem caumuriem...

Visus gaisa plūsmai nevajadzīgos caumurus aizlīmēju ar armēto līmlenti (vienkārši tāda pagadījās štrumu kastē). Starp priekšējo dekoratīvo paneli un korpusu pēc aptuvena izmēra (tā lai knapi ielien) ieknibināju gaisa filtra materiālu (E5 klases, jo E3 man likās pavisam nenopietna marle), un ar to pašu līmlenti pielipināju filtra materiālu arī sāna plāksnei.

Aizklapēju to kārbu decembra mēnesī ciet un tagad maijā izdomāju pačolēt kas labs tajā kārbā ir noticis. Nu tā, +- ~ pa pusgadu.

Priekšējais filtrs ir savu darbu veicis ne pajokam -

kfyib2993vkinfbjsipq_thumb.jpg

Sānu plāksnes filtri cietuši tieši tā pat, tikai gaisa plūsma caur tiem bija vienmērīga - tāpēc filtra materiāls tikpat vienmērīgi no balta palicis par jauki pelēcīgu :)

btct8d47j3u0sa36an6_thumb.jpg

Nu, bet pašā datora kastē ir tik tīrs, ka pat pilnīgi pretīgi :) Grūti tagad būs izfunktierēt, kad kāds propeleris varētu noklāties dēļ nepatikas pret putekļiem...

Izmaksas šadam "ķūningam" bija 5 kapeikas - bikiņ līmlentas un gabals filtra metriāla (no atgriezumiem, ko met ārā). Vienkārši risinājumi maksā vienkāršas naudas :)

P.S. Korpuss nestāv uz grīdas, bet gan uz lādes, kāda metra augstumā virs grīdas. Ja stāvētu uz grīdas - filtram "kirdik" iestātos noteikti stipri ātrāk.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

ļoti līdzīgu metodi pats jau arī kādu pusgadu lietoju. Pirmais ko izdarīju izravēju visus liekos ventilatorus cik jau varēja, beigās palika tikai PSU 12cm ventilators, kas arī dzesē CPU, kuram virsū nenožņaudzot naudu uzliku labu pasīvo dzesi, izveidoju labirintu, lai PSU nesūc gaisu no vietām kur nevajag, bet tikai no vietas, kur tas tiešām nepieciešams, tas ir CPU radiators un MB virsma. Atliek vien pa kādiem pāris mēnešiem pārskalot vienu filtru.

Labots - Kaspars12
Link to comment
Share on other sites

jarajara

figņa. :)

es savu vēsmeistaru HAF 932 ne ar kādām pakulām neaizziestu. 3+25cm + 12cm + 14cm barokļa . ārprāts. bet kā novēroju , tie visu dzen cauri iekšā nekas nepaliek. iepriekšējais thermaltake ar visiem fitriņiem biežāk tika tīrīts. morāle - cīņai ar putekļiem labi noder pārītis lielu ventu un maksimāli caurumains korpuss. viss lido cauri. :)

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

jarajara un kā ar trokšņu līmeni tādām datoram, kas visu dzen cauri ? Domājams krietni lielāks par tādu, kas klusi murrā ar pakulām katrā stūrī :D

Link to comment
Share on other sites

Žēl, ka portatīvajam šis variants nedarbojas tik vienkārši. :D

Link to comment
Share on other sites

Lai vienkāršāk - var taisīt 2-3gab intake 12-14cm ventus, apvilktus ar kaprona zeķēm, nospertām no gf. Un vienu vai nevienu ventu nosūcei blakus CPU redelei. Šad tad nenoņemot zeķi ar putekļsūci nosūc putekļus no kaprona. Arī baroklim var uzvilkt zeķi, lai tīrs un kluss saglabājas.

 

Ah, un visiem ventiem biosā iestādu minimālos apgriezienus. Arī CPU, Cooler MAster Hyper 212 EVO tiek galā griežoties minimālā ātrumā.

Labots - Jesus
Link to comment
Share on other sites

jarajara

jarajara un kā ar trokšņu līmeni tādām datoram, kas visu dzen cauri ? Domājams krietni lielāks par tādu, kas klusi murrā ar pakulām katrā stūrī :D

 

zini, kas par jokiem. korpuss ir praktiski kluss. uz dzīvokļa apkārtējā fona viņu nevar dzirdēt. esmu gājis klāt un skatījies vai pīslis dzīvs. man vēl lielais zālamans iekšā. nekadu problemu. thermaltake arī , cepuri nost, kluss bija un ir.

morāle- perkam labus korpusus, ar labiem ventiem, neaizmirstam par cpu ventu, un izmetam no galvas pasaciņas par skļiem korpusiem. maldi. skaļākais manos kompjos , pedējos 10 gadus , hdd.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Markinc
(labots)

Zeķes, kā arī korpusiem komplektā nākošie filtri noder tikai mušu ķeršanai :) Tiem nav nekādas gaisa filtrācijas klases.Smalkie putekļi iet tiem cauri ka smerd. Kam neticas - pamēģinat to tuvumā pakaisīt miltus :) Un tieši smalkie putekļi ir tie kuri nokauj karlsoniem gultņus. Bet gaisa FILTRIEM caurlaidības klasi jau mēra mikronos...

Manam Asus Silent Knight II karlsonam iekšā iestūķets propeleris kuru praktiski nevar nomainīt - žēl būs tikai dēl tā mainīt visu karlsonu (mani piedur Silent Knight II paskats).

Nu bet muļļa, ka liela gaisa plūsma pasargās no putekļiem... nu fufels tas ir īsi sakot :) Vienīgais alternatīvais veids cīņai ar putekļiem - pārspiediena radīšana (bet tur jau atkal citi zemūdens akmeņi). Šitā fiška ar pārspiedienu jau sen ir izmuļāta krustu šķērsu forumos kur tarkšķ par Silent Case :)

Labots - Markinc
Link to comment
Share on other sites

Filtrs nedrīkst būt pārāk smalks, savādāk venti nevilks cauri gaisu. Kaprona zeķe, nedaudz nostiepta ir ideāls filtrs. Tādejādi korpusa, CPU, VGA, PSU venti nokalpos savus 3 gadus līdz pārdošanai. Tad, ja ir vajadzība - var tikt nomainīti pret jauniem.

Link to comment
Share on other sites

jarajara

Markinc , lasīt iemācies . skaidri un gaiši rakstīts - novērots. ar putekļiem cinos tīrot istabu, nevis liekot pīsli zeķē. reizēm izpūšu putekļus no pašā pc ar kompresoriņu. pāris minūtes vismaz reizi mēnesī ir darbs, kas kaulus nelauž. un nesapņoju par mikronu filtriem un putekļiem gultņos. tīri istabu, pretspiedien, un neraudi. tavam asusa ventilatoram sola ilgu mūžu, ja jau paskats tev tā piedūries.

Jesus trīs gadi? bet ja kādi 8, ko tad? mest ārā, jo jāuzskata , ka nosprādzis? :)

Link to comment
Share on other sites

Interesanti kādas izskatās manam iekšas kaut kāds IBM kuru neesmu vēris vaļā 7 gadus, respektīvi nekad .

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...