Jump to content

Ekonomiskajā spuldītē un slēdzī iemitinājies spoks.


TasEsmuEss
 Share

Recommended Posts

Labs vakars.

 

Tātad, tumšajā koridorā ir ieskrūvēta ekonomiskā spuldze. Slēdzis ir tas, kurš tumsā spīd mazliet, lai var atrast. Eju uz virtuvi caur koridoru un skatos, ka tajā slēdzī esošā gaismiņa pulsē. Ik pa sekundei - paliek spožāka un tad lēnām (tā kā no kondensatora izlādes) paliek blāvāka, tad atkal uzsit stiprāk un tādā ritmā visu laiku vienmērīgi tas notiek. pieliku ausi paklausīties, vai tajā slēdzī kaut kas nesprakšķ un ieraudzīju kaut ko vēl ne tik patīkamu - pustrā esošā spuldzīte ik pa laiciņam iemirgojas.

 

Slēdzis ir svaigi uzlikts, bet arī ar veco nebija vis tik ideāli. nebiju tumsā ievērojis kas notiek ar to spuldzīti patronā, taču kad viņai pieskārās, tad viņa spīdēja un tirinājās, itkā mēģinot ieslēgties. Pa nagiem itkā nesit. Ja ar pliku kāju uz zemes un paņem to spuldzīti ar visu plaukstu, tad vispār riktīgi spīd un ārdas. :D

 

Iepriekš bija cita spuldze tur un bija tas pats.

 

Kur ir problēma? es tā ievēroju, ka arī manā istabā esošā spuldzīte pēc izslēģšanas vēl kādu brīdi nevar nomierināties un mirgo ik pēc kaut kāda noteikta vienāda laika. īpaši izteikta tā mirgošana, ja es tajā pašā istabā novelku, piemēram, vilnas džemperi vai sintētiku kaut kādu vakarā kāpjot pa tumsu gultā.

 

Kā nekā, ja mirgo, tad nozīmē ka tajā lampā iet strāva kaut kāda. Ja iet strāva tas nozīmē, ka rēķins būs lielāks :D

Link to comment
Share on other sites

Jep, man ar ir viena tāda spuldzīte.

Mana līdzšinējā hipotēze bija - slēdzis atslēdz mīnusu, nevis plusu, tāpēc strāva va pienākt un pa kautkurieni tek projām, līdz arko rodas plūsma un lampiņa iespīdās. Nezinu uzbūvi, bet varbūt tur ir kāds starta kondensators, kas uzlādējas, bet strāvas nepietiek, lai lampiņa degtu, tāpēc uzreiz izdziest.

 

Par cik man tāda viena tikai un tādā vietā, kur vadi tā pat jāpārvelk, par to nesatraucos...

Link to comment
Share on other sites

wussamatta

Neesmu eksperts un speciāli par to interesējies, bet kaut kad Latvenergo energoefektivitātes seminārā stāstija, ka dienas gaismas spuldzes nevar savienot ar tevis aprakstīto slēdzi un tikai speciālas spuldzes var lietot ar slēdžiem, ar kuriem regulē spilgtumu, tā kā nomaini vien slēdzi, un problēmaatrisināta.

Labots - wussamatta
Link to comment
Share on other sites

kaut_kaads

kur vinjsh teica, ka vinjam ir "gaishuma reguleejoshais" sleedzis?

Vinjam ir sleedzis kuram iekshaa ir "gaaizlaades" indikaatorlampinja, kura reti kad deg konstanti gaishi un neraustoties, taakaa pirmaa probleema tiek atrisinaata.

Tas ka pati spuldze midzhinaas, tur var buut 101 iemesls. Kaa nekaa spuldze ir uz luminesceeshanas principa, un degs arii staigaajot zem augstspriegumu liinijaam. Kas zin kas tev tur virs vinjas iet, kaa piesleegta utml.

Vienam te kaadu laicinju atpakalj vannasistabaa no fliizhu armatuuras radio skaneeja...

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister
- slēdzis atslēdz mīnusu, nevis plusu,

Mja , maiņstrāvas tīklā ...

Link to comment
Share on other sites

Fāze un nulle, vai kā citādi Tu to sauc.

Tas vads pie kura pieķeroties tevi nogāzīs no kātiem un tas, pie kura piegrūžoties būs po***

Link to comment
Share on other sites

wussamatta

Vajadzēja rūpīgi izlasīt, ko rakstu - "dienas gaismas spuldzes nevar savienot ar tevis aprakstīto slēdzi un tikai speciālas spuldzes var lietot ar slēdžiem, ar kuriem regulē spilgtumu" - dienas spuldzes nevar savienot ar indikatorslēdžiem, jo tās periodiski iemirgojas - tādēļ nomaini slēdzi vai lampiņu.

Link to comment
Share on other sites

WildGun

Nevajag mainīt slēdzi, pietiek pajaukt vaļā un atslēgt to mazo neona "lampiņu".

Link to comment
Share on other sites

Tieshi taa, izmet neona lampinu no sleedza un sadales kaarbaa savieno vaduss taa lai sleedzis atvieno faazes vadu. Spoks spuldzee uzreiz pazudiis.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man ar lampa mirgo kādu laiciņu pēc izslegšanas, lai gan fāze caur slēdzi un nekādas lampiņas slēdzī nav. Tā ka nez vai tā indikācija slēdzī būs pie vainas.

Link to comment
Share on other sites

Nuu... Izskaidrojiet tad man lūdzu, kāpēc ar citu ekonomisko lampiņu (citā lampā, ar tādu pašu slēdzi) nav novērojama mirgošana?

Link to comment
Share on other sites

Izmet to indikātoru no slēdža, kā jau te tika minēts iepriekš. (esmu tā visā mājā izdarījis, jo saskrūvētas ekonomiskās)

Vai nopērc jaunu slēdzi bez indikātora :)

 

P.S Tās ekonomiskās jau mēsli totālie, slēgāt nevar bieži, nevar likt slēgtos kupolos, nepacieš, ne regulātorus, ne slēdžus ar indikātoriem, ne ārī sensorus

Link to comment
Share on other sites

Šī tēma jau ir apspriesta vairākas reizes. Un problēma nav tikai iekš neona lampiņas. Varbūt, ka dotajā gadījumā neona lampiņas izņemšana palīdz novērst kompaktās luminiscentās lampas (CFL) mirgošanu, bet tas ne vienmēr palīdz. Lampa var mirgot arī dēļ slēdža vada kapacitātes. Ja elektrība ir vilkta izmantojot nozarkārbas, tad tas nozīmē, ka uz nozarkābu pienāk barošanas vads (2-3 dzīslas), tālāk aiziet viens vads (2-3 dzīslas) uz lampu, un viens 2-3 dzīslu vads aiziet uz slēdzi. Tā kā vadā uz slēdzi ir gan fāzes vads, gan vads, kurš aiziet uz lampas, tad situācijā, kad slēdzis ir izslēgts abi šeit vadi viedo kondensatoru, kurš ir spējīgs laiku pa palaikam iededzināt CFL.

Risinājums šai problēmai varētu būt šādi:

  1. Slēdža vietā uzlikt pārslēdzi, kurš slēdža izslēgtā stāvoklī, lampas vadu saslēdz kopā ar nulles vadu (šo variantu ieteica viens foruma biedrs iepriekšējās diskusijās par tēmu). Lai to realizētu uz slēdzi ir jābūt 3 vadu ar iespēju tur dabūt nulli.
  2. Ja slēdzis ieslēdz vairāk kā vienu lampu, tad nomainot kādu no CFL pret parasto kvēlspuldzi, CFL vairs nevajadzētu mirgot, pat ar visu slēdža neona lampiņu
  3. Ja elektrību taisa no jauna, tad censties iztikt bez nozarkābām (tām kas pie griestiem), veicot visu vadu savienojumus rozešu un slēdžu kārbās. Savienojot slēdzi, lampu un pienākošo vadu pašā slēdža kārbā, vads uz slēdzi būs tikai daži cm garš, un varbūtība, ka tur var izveidoties parazītiska vadu kapacitāte ir tuva nullei.
  4. Ja tomēr patīk likt nozarkābas, tad būtu vēlams fāzes vadu nodalīt no lampas vada – fāzes vadam, kurš iet uz slēdzi likt atsevišķu kabeli.

 

P.S. Ar vārdiem tos problēmas risinājumus ir grūti aprakstīt, lai to varētu saprast arī nespeciālists. Būtu bijis labāk uzzīmēt zīmējumus, bet nepietika pacietības kaut ko zīmēt Paintā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Lieta ļoti vienkārša. Slēdža lampiņa ieslēgta virknē ar lielo lampu. Ja lielā lampa būs kvēlspuldze, tāds efekts nebūs novērojams, bet lampu mainot tik un tā pa nagiem norausies.

Īstenībā, lai realizētu droši šo projektu, pie slēdža vajag būt 3 vadiem - fāze -pienākošais, aizejošā fāze-uz lampu un nulle- priekš signāllampu.

Pie tam slēdzim jābūt pārslēdzošajam, pretējā gadījumā slēdža signāllampiņa degs visu laiku.

Link to comment
Share on other sites

Ja uz slēdzi ir dabūta nulle, tad šī post-1008-0-12419800-1332057512_thumb.png shēma pilnībā novērš CFL mirgošanu un nodrošina arī iespēju izmantot pārslēdžus ar neona lampiņām.

Link to comment
Share on other sites

Cornholio

Kā būtu, ja paralēli CFL pieslēgtu kādu kondensatoru, piemēram no datora barošanas bloka ieejas?

Link to comment
Share on other sites

Jā, kondensators varbūt palīdzētu (pietiekami lielas kapacitātes kondensators noteikti novērstu mirgošanu).

...ja mirgo, tad nozīmē ka tajā lampā iet strāva kaut kāda. Ja iet strāva tas nozīmē, ka rēķins būs lielāks

Caur indikatoru plūst strāva (ar jebkādu lampu), kas ietekmē rēķinu. Mirgošana šo strāvu nepalielina, tikai samazina.

Sevišķi laba kombinācija ir LED lampa + indikators... pamēģiniet kādreiz...

Strāva caur vadu kapacitāti ir ļoti maza, neesmu pamanījis, ka tā būtu kāda problēma.

 

Ticu, ka CFL var mirgot vadu kapacitātes dēļ. Man nav gadījies to redzēt. Parasti strāva caur vadu kapacitāti ir daudz mazāka kā caur indikatoru (vai kāds zina, cik mA (vai μA) plūst caur tādu slēdža indikatoru?).

Labots - Klusu
Link to comment
Share on other sites

Strāva caur vadu kapacitāti ir ļoti maza, neesmu pamanījis, ka tā būtu kāda problēma.

Ja slēdzis no nozarkārbas (runa ir atseviški stāvošu nozarkārbu) piemēram atrodas 3-10 metriem (ja ir izmantoti 2 pārslēdži, tad 10m tāds sīkums vien ir), tad vada kapacitāte jau var būt pietiekama, lai lēnām uzlādētu CFL iebūvēto taisngrieža kondensatoru, līdz spriegumam, kad iemirgojas lampa. Piemēram, kāpēc, ja kabelim ir vairākas dzīslas, kur viena dzīsla ir pievienota pie fāzes, bet pārējās dzīslas nekur nav pievienotas, pieliekot klāt vienpolīgo indikatoru tas spīd uz visiem vadiem, arī tiem, kuri nekur nav pievienoti? Nu ne jau tāpēc, ka vadiem būtu slikta izolācija, vai tāpēc, ka indikators būtu slikts, bet gan tāpēc, ka kabelis ar fāzi un brīvi stāvošajiem vadiem veido kondensatoru ar ko pietiek lai aizdedzinātu indikatora neona lampiņu. Ja vada kapacitāti pietiek neona lampiņas iededzināšanai, kāds gan tur brīnums, ja ar to pietiktu arī CFL iededzināšanai.

 

P.S. Vadu savienošana slēdžu kārbās tomēr pilnībā nenovērsīs iespējamo CFL mirgošanu, ja lampa tiks slēgta ar 2 pārslēdžiem.

Link to comment
Share on other sites

Tā shēma nu gan dikti apšaubāma !!!!!

Gāzizlādes lampā esošā gāze arī vada strāvu, kaut nav iededzināta + starta ierīces.

Visu atrisinās nulle slēdzī.

Link to comment
Share on other sites

Tā shēma nu gan dikti apšaubāma.

Kas tur apšaubāms? Kad slēdzis ir tajā pozīcijā kā shēmā, CFL lampa deg - noena lampiņa nedeg. Kad pārslēdzi izslēdz, tas ar otru kontaktu pieslēdz lampas vadus pie nulles. Iespējamība, ka varētu degt vai iemirgoties lampa, kurai abi gali ir pievienoti pie nulles ir vienīgi raidījumos vai filmās par spokiem.

 

P.S Es neesmu shēmas autors. Autors ir viens no šī foruma biedriem (neatceros vairs kurš), kurš to iepriekšējās diskusijās par šo tēmu ieteica. Žetons viņam no manis par to.

Link to comment
Share on other sites

Ja uz slēdzi ir dabūta nulle, tad šī post-1008-0-12419800-1332057512_thumb.png shēma pilnībā novērš CFL mirgošanu un nodrošina arī iespēju izmantot pārslēdžus ar neona lampiņām.

 

Kruta shēma :lol: šajā slēgumā ar pārslēdzi 1. gadījumā fāzi padod uz spuldzi (spuldze degs, neons nedegs) 2. gadījumā neatkarīgi kurā pusē fāze vai " 0" fāzi saslēdz kopā ar " 0" un korķi ārā Shēmas autors ĢĒNIJS :suicide2:

 

Izdaram šitā:

 

sledzis-2.png

 

vienīgais indikātora lampiņa patstāvīgi spīdēs

Labots - Rainis
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...